| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 617
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Stanje varnosti zaposlenih na upravnih enotah po Sloveniji
Boštjan Slak, Taja Rednak, Miha Dvojmoč, Vanja Erčulj, 2025, izvirni znanstveni članek

Ključne besede: upravne enote, agresivno vedenje, preprečevanje, strategija
Objavljeno v DKUM: 20.05.2025; Ogledov: 0; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (535,44 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Kako se izogniti plagiatorstvu in katere so najpogostejše napake v znanstvenih delih?
Milan Ojsteršek, 2025, drugo učno gradivo

Opis: Predstavitev je namenjena vsem, ki želijo spoznati kakšni so vzroki za plagiatorstvo in katere so najpogostejše napake, ki jih lahko ovrednotimo kot plagiatorstvo, v znanstvenih delih. Najprej spoznamo pojem plagiatorstva in katere vrste plagiatov poznamo. Nato opišemo tri načine, kako se izognemo plagiatorstvu. Kako ugotovimo, da gre za plagiat in kako delujejo programi za ugotavljanje podobnosti v besedilih predstavimo zatem. Na koncu predstavitve podamo nekaj primerov besedil s 40% podobnostjo, v katerih morajo bralci ugotoviti ali so besedila plagiat ali ne. Predstavitev zaključimo z navodili, kako se preventivno izogniti plagiatorstvu oziroma kako ga preprečiti.
Ključne besede: akademska nepoštenost, detekcija plagiatorstva, preventiva ska nepoštenost, plagiatorstvo, preprečevanje plagiatorstva
Objavljeno v DKUM: 06.05.2025; Ogledov: 0; Prenosov: 2
.pptx Celotno besedilo (7,39 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Pregled najpogostejših patogenov, ki se prenašajo s hrano
Čliresa Saramati, 2025, magistrsko delo

Opis: Uvod: Patogeni mikroorganizmi iz rodov Escherichia, Salmonella, Campylobacter, Clostridium, Listeria monocytogenes in norovirusi so glavni povzročitelji številnih bolezni, ki se prenašajo s hrano, s simptomi, kot so vročina, glavobol, slabost, bruhanje, bolečine v trebuhu in driska. Namen magistrskega dela je bil raziskati in opredeliti najpogostejše patogene, ki povzročajo okužbe s hrano, ter razumevanje učinkovitih načinov za preprečevanje in obvladovanje teh okužb pri posamezniku. Metode: Pri izdelavi magistrskega dela smo uporabili sistematični pregled literature. Literaturo smo iskali v podatkovnih bazah PubMed, CINAHL, Web of Scinece in Science Direct. Uporabili smo znanstveno literaturo, ki ni starejša od desetih let in je dostopna v obsegu celotnega besedila. Razultati: V analizo smo vključili deset člankov. Ugotovljeno je bilo, da so najpogostejši bakterijski patogeni, odgovorni za okužbe s hrano, Salmonela spp., Campylobacter spp., Listeria monocytogenes, Clostridium perfringens in Escherichia coli. Za preprečevanje teh okužb so ključni higiena, ustrezna temperatura pri kuhanju in skladiščenju ter izobraževanje javnosti o varni prehrani. Razprava in zaključek: Pregled najpogostejših patogenov, ki se prenašajo s hrano, poudarja potrebo po doslednem upoštevanju higienskih ukrepov za zmanjšanje tveganja okužb. Ozaveščanje in izobraževanje o varni pripravi in shranjevanju hrane je ključno za preprečevanje zdravstvenih težav, ki jih ti patogeni lahko povzročijo.
Ključne besede: okužbe s hrano, preprečevanje, higienski standardi, zdravstveno tveganje
Objavljeno v DKUM: 06.05.2025; Ogledov: 0; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (902,39 KB)

4.
Stres in načini premagovanja stresa na delovnem mestu v podjetju "x"
Jahir Zulfaj, 2024, diplomsko delo

Opis: Pogostost soočanja s stresom je individualna, vendar se lahko strinjamo, da vsak izmed nas dnevno občuti določeno stopnjo stresa. Delovni stres postaja vse pogostejši pojav v sodobnem času. Medtem ko nizka raven stresa ne povzroča negativnih posledic, lahko visoka raven stresa škoduje tako posamezniku kot podjetju. Stres je lahko pozitiven, saj nas spodbuja in motivira, ali pa negativen, kadar se soočamo s situacijami, v katerih se počutimo nemočne in zaskrbljene. Vzroki za stres so številni in vključujejo vsakodnevne napore na različnih življenjskih področjih. Ti stresorji lahko povzročajo različne simptome, ki vplivajo na posameznikovo zdravje in se lahko kažejo na telesni, duševni ali vedenjski ravni. Visoka raven teh simptomov lahko privede do negativnih posledic za posameznika in organizacijo ter vpliva na njeno uspešnost. S tehnikami, kot so telesna aktivnost, sprostitvene tehnike, zdrava prehrana, kakovosten spanec in podobno, lahko občutno zmanjšamo in preprečimo stres. Premagovanje stresa je pomembno tudi za organizacije, ki lahko z različnimi strategijami in ukrepi pomagajo zaposlenim pri ohranjanju dobrega počutja na delovnem mestu in učinkovitem opravljanju nalog. V empiričnem delu smo na podlagi teoretičnih informacij in podatkov preverili raven stresa v izbranem podjetju ter analizirali pridobljene rezultate. Ugotovili smo, da je znotraj podjetja v večji meri prisoten stres, in podali predloge za izboljšanje ukrepov.
Ključne besede: stres, simptomi stresa, povzročitelji stresa, preprečevanje in premagovanje stresa.
Objavljeno v DKUM: 14.04.2025; Ogledov: 0; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

5.
Preprečevanje nasilja v zdravstvu : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Nikolina Hržina, 2025, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Preprečevanje nasilja v zdravstvu obravnava problematiko nasilja nad zdravstvenimi delavci, njegove vzroke, posledice in preventivne ukrepe. Nasilje v zdravstvu je globalno priznana težava, ki negativno vpliva na varnost in psihofizično stanje zdravstvenih delavcev. Diplomska naloga se osredotoča na nasilje na delovnem mestu, pri čemer posebej izpostavlja zdravstvene ustanove kot visoko tvegano okolje. Raziskava temelji na anketiranju zaposlenih v Urgentnem centru Celje, pri čemer so rezultati pokazali visoko stopnjo izpostavljenosti nasilju, predvsem verbalnemu in fizičnemu nasilju pacientov ali njihovih bližnjih. Prav tako so bili identificirani ključni vzroki nasilja, med katerimi so slaba komunikacija, pomanjkanje osebja, visoka stopnja stresa ter nezadostni varnostni ukrepi. V delu so podani tudi predlogi za izboljšanje varnosti zdravstvenih delavcev, kot so boljša zaščita zaposlenih, uvedba učinkovitejših varnostnih ukrepov, boljša izobraženost zaposlenih za obvladovanje konfliktnih situacij ter boljše sodelovanje z varnostnimi službami. Raziskava poudarja potrebo po ničelni toleranci do nasilja ter celostnem pristopu k reševanju te problematike.
Ključne besede: preprečevanje nasilja, zdravstveni delavci, pacienti, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 10.04.2025; Ogledov: 0; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (1,61 MB)

6.
Situacijska prevencija žepnih tatvin : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Helena Jenc, 2025, diplomsko delo

Opis: Žepne tatvine danes predstavljajo resen varnostni problem, ki se zaradi naraščajočega števila prebivalstva, urbanizacije in povečanega števila množičnih dogodkov še dodatno povečuje. Kaznivo dejanje žepne tatvine je opredeljeno kot premoženjsko kaznivo dejanje, pri katerem storilec izkoristi neposredno fizično bližino žrtve za krajo osebnih predmetov. Najpogosteje gre za krajo predmetov iz žepov oblačil, torbic, nahrbtnikov ali drugih osebnih stvari, ki jih žrtev nosi s seboj. Ključna značilnost žepnih tatvin je, da žrtev med krajo običajno ne opazi, da je bila okradena. Zaradi pogostosti teh dejanj je ključno razvijati in izvajati učinkovite preprečevalne ukrepe, ki zmanjšujejo možnosti za tovrstna dejanja in povečujejo varnost v javnih okoljih. Ena izmed najpomembnejših in najučinkovitejših oblik preprečevanja kriminalitete je situacijska prevencija, ki temelji na predpostavki, da je kriminal mogoče zmanjšati ali preprečiti z vplivanjem na okolje in okoliščine, ki omogočajo kazniva dejanja. S premišljenim oblikovanjem prostora, povečanjem prisotnosti varnostnega osebja, videonadzorom, boljšo osvetlitvijo javnih prostorov, ozaveščanjem ljudi o nevarnostih in uporabo mehanskih zaščit se storilcem oteži dostop do potencialnih žrtev. Situacijska prevencija tako neposredno zmanjšuje možnosti za uspešno izvedbo žepnih tatvin, povečuje tveganje za storilce in spodbuja posameznike k večji samozaščiti, kajti ozaveščenost in previdnost posameznikov še vedno veljata za eni izmed najboljših oblik preprečevanja tovrstnih kaznivih dejanj. Zaradi svoje usmerjenosti v konkretne težave in možnosti takojšnjega učinka je situacijska prevencija postala ključni del strategij zagotavljanja varnosti v sodobnih družbah.
Ključne besede: žepne tatvine, preprečevanje kriminalitete, situacijska prevencija, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 24.02.2025; Ogledov: 0; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (1,47 MB)

7.
Celostni pristop k medvrstniškemu nasilju : psihosocialni konteksti in raziskovalne skupine
2025

Opis: Medvrstniško nasilje je kompleksen pojav, vpet v socialni kontekst, zato ga je treba proučevati z uporabo različnih pristopov in z vključevanjem različnih perspektiv. V znanstveni monografiji so predstavljeni ključni izsledki projekta, v katerem smo z uporabo raznovrstnih virov podatkov (samoporočanje, vrstniška imenovanja, poročanje učiteljev) in naprednih raziskovalnih načrtov (vzdolžna raziskava, fokusne skupine) raziskali vzajemen odnos med psihosocialnimi značilnostmi učencev in razredov ter vključenostjo učencev v medvrstniško nasilje v zgodnjem mladostništvu. Dodatno smo proučili vlogo psihosocialnih značilnosti posameznikov in razredov ter vključenosti v medvrstniško nasilje v odnosu do šolske prilagojenosti učencev. Projekt je vključeval dve raziskavi: osrednjo vzdolžno raziskavo s tremi meritvami, izvedeno na velikem vzorcu mladostnikov, in kvalitativno raziskavo. Na podlagi ugotovitev obeh raziskav smo oblikovali smernice za oblikovanje preventivnih in intervencijskih dejavnosti za podporo takšnim razrednim kontekstom, ki predstavljajo varovalni dejavnik medvrstniškega nasilja v mladostništvu.
Ključne besede: medvrstniško nasilje, zgodnje mladostništvo, socialni odnosi, psihosocialne značilnosti razredov, preprečevanje
Objavljeno v DKUM: 31.01.2025; Ogledov: 0; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (8,38 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
Učinkovitost metod za preprečevanje poškodb tkiva zaradi tlaka v enoti intenzivne terapije
Albert Aleksander Pravdič, 2024, diplomsko delo

Opis: Uvod: Poškodbe tkiva zaradi tlaka (PTT) predstavljajo pogost neželen dogodek, zlasti na enotah intenzivne terapije. Sedanje smernice za preprečevanje in zdravljenje PTT med drugim vključujejo repozicioniranje bolnikov, uporabo podpornih površin, ki enakomerno porazdelijo težo bolnika, ter uporabo zaščitnih oblog, ki zmanjšajo pritisk na ranljive dele telesa. Metode: V zaključnem delu smo uporabili opisno metodo pregleda literature. Literaturo smo iskali v petih podatkovnih bazah: PubMed, CINAHL Ultimate (EBSCOhost), MEDLINE (EBSCOhost), Cochrane Library in ScienceDirect. Potek iskanja literature smo prikazali s PRISMA diagramom. Ustrezne rezultate smo nato razporedili glede na hierarhijo dokazov in jih prikazali s pomočjo opisne sintezne in evalvacijske tebele. Rezultati: V končno analizo smo vključili 14 člankov. Rezultati so pokazali, da sta najzanesljivejši in najučinkovitejši metodi preprečevanja PTT uporaba profilaktičnih oblog in podpornih površin. Pozitivne rezultate so dosegli tudi z uporabo topikalnih pripravkov in uravnavanjem enteralne prehrane. Razprava in zaključek: Največjo učinkovitost pri preprečevanju PTT odraslih, sprejetih na EIT, imajo profilaktične obloge in uporaba podpornih površin. Za vse vključene metode so potrebne kakovostne nadaljnje raziskave, specifične za to populacijo.
Ključne besede: poškodba tkiva zaradi tlaka, enota intenzivne terapije, učinkovitost, preprečevanje
Objavljeno v DKUM: 21.01.2025; Ogledov: 0; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (1,01 MB)

9.
Preprečevanje okužb pri nedonošenčkih v enoti intenzivne terapije
Larisa Omerkadić, 2024, diplomsko delo

Opis: Uvod: Nedonošenčki predstavljajo ranljivo skupino, ki je dovzetna za okužbe v enoti intenzivne terapije, zato je zmanjšanje okužb ključnega pomena pri delu medicinskih sester. Namen zaključnega dela je s pregledom literature ugotoviti, katere strategije se izvajajo za preprečevanja okužb pri nedonošenčkih v enoti za intenzivno nego in terapijo. Metode: Pregledali, analizirali in sintetizirali smo znanstveno literaturo o preprečevanju okužb pri nedonošenčkih v enoti intenzivne nege in terapije. Iskali smo literaturo v strokovnih bazah Web of Science, PubMed in CINAHL Ultimate. Po PRISMA diagramu smo identificirali in pregledali pridobljene raziskave. Za sintezo ugotovitev vključenih raziskav smo uporabili vsebinsko analizo. Pridobljene raziskave smo razvrstili po ravneh, glede na hierarhijo dokazov in jim po ravneh določili moč, zanesljivost in relevantnost. Pri pisanju smo uporabili opisno oziroma deskriptivno metodo dela. Rezultati: V končno analizo smo tako vključili šest zadetkov. Ugotovili smo, da higiena rok pred aseptičnimi posegi in uporaba manjše dolžine centralnega venskega katetra vodi do zmanjšanja okužb. Največ okužb je bilo ugotovljenih v krvnem obtoku pri vstavitvi venskega katetra, temu je sledila mehanska ventilacija in neinvazivna ventilacija. Razprava in zaključek: Največ okužb je povzročenih v enoti pediatrične intenzivne nege in terapije, s strani zdravstvenih delavcev. Največ je prisotnih okužb krvnega sistema, za njimi pa sledijo okužbe, povzročene z mehansko ventilacijo - tako invazivno kot neinvazivno ter nazadnje bolnišnične okužbe, ko so prisotne bakterije odporne proti zdravilom. Medicinske sestre lahko s svojim znanjem o načinih preprečevanja dodatnih okužb pripomorejo, da obvarujejo nedonošene novorojenčke v intenzivni terapiji pred dodatnimi okužbami.
Ključne besede: preprečevanje okužb, nedonošenčki, enota intenzivne terapije
Objavljeno v DKUM: 17.01.2025; Ogledov: 0; Prenosov: 69
.pdf Celotno besedilo (937,69 KB)

10.
Učinki probiotikov pri bolečinah v križu
Nika Želimorski, 2024, diplomsko delo

Opis: Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki imajo pozitiven vpliv na zdravje gostitelja, kadar jih vnesemo v zadostni količini. Njihova uporaba prispeva k izboljšanju zdravja ljudi, vključno z vzdrževanjem imunskega sistema. Probiotični izdelki so priljubljena oblika namensko uporabljenih živil, ki koristijo zdravju. Temeljijo na mikroorganizmih, ki se pogosto naravno pojavljajo v črevesni mikrobioti ljudi in vzpostavljajo simbiotski odnos s svojim gostiteljem. Kljub številnim pozitivnim učinkom probiotikov na zdravje naš pregled literature ne prinaša pomembnega vpliva probiotikov na zmanjšanje bolečin v križu, kar kaže na potrebo po nadaljnjih raziskavah, ki bodo razjasnile vlogo specifičnih probiotičnih sevov, doziranja, trajanja terapije in drugih dejavnikov pri lajšanju bolečin v križu.
Ključne besede: probiotiki, bolečine v križu, preprečevanje bolečin, pacienti.
Objavljeno v DKUM: 23.10.2024; Ogledov: 0; Prenosov: 123
.pdf Celotno besedilo (802,94 KB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici