| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 19
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
IZDELAVA SISTEMA SENZORJEV PRI GOVORNEM UPRAVLJANJU INVALIDSKEGA VOZIČKA
Kristijan Šumej, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je opisan sistem senzorjev govorno upravljanega invalidskega vozička. Opisan je razvoj aparaturne in programske opreme, opisano je upravljanje invalidskega vozička z govorom ter varnostna funkcija s sistemom senzorjev, ki preprečuje trke invalidskega vozička z ovirami. Sama prepoznava govora z usmerjeno nevronsko mrežo je bila izvedena na DSP procesorju. Učenje usmerjene nevronske mreže pa je bilo izvedeno na osebnem računalniku v programskem paketu Visual Studio .NET 2003.
Ključne besede: sistem senzorjev, prepoznava govora, DSP procesor, vodenje invalidskega vozička z govorom, preklopno vezje, CAN vodilo
Objavljeno: 14.09.2009; Ogledov: 1302; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (1,33 MB)

3.
PREPOZNAVA PROMETNIH ZNAKOV Z UPORABO POSTOPKOV RAČUNALNIŠKEGA VIDA
Matjaž Lenič, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: V sodobnih avtomobilih najdemo vse več pomoči vozniku: sisteme proti zdrsavanju koles, pomoč pri zaviranju, sisteme za avtomatsko parkiranje itd. Ena izmed takih pomoči je razpoznava prometnih znakov. Razpoznava prometnih znakov, ki jo ponujajo proizvajalci avtomobilov, razpoznava le omejitve hitrosti, ne pa drugih pomembnih znakov, kot so znaki za nevarnost ali znaki za izrecne odredbe. Ker so to prometni znaki, ki so pomembni, smo v tem diplomskem delu razvili preprost, a vseeno učinkovit sistem za njihovo prepoznavanje. Ta sistem temelji na segmentaciji s pragovno operacijo v različnih barvnih prostorih in iskanju osnovnih geometrijskih oblik z uporabo preprostih šablon. Rezultati kažejo, da tak pristop učinkovito prepoznava okrogle in trikotne znake, prepoznava štirikotnih znakov pa je nezanesljiva. Za uspešnejšo prepoznavanje le-teh pa je potrebnih še nekaj dodelav, ki jih v delu tudi predlagamo.
Ključne besede: prometni znaki, prepoznava, obdelava digitalnih slik, segmentacija, računalniški vid
Objavljeno: 14.01.2011; Ogledov: 2570; Prenosov: 180
.pdf Celotno besedilo (2,14 MB)

4.
ŠTETJE PEŠCEV S POMOČJO RAČUNALNIŠKEGA VIDA
Klemen Grosek, 2011, diplomsko delo

Opis: V tem diplomskem delu se ukvarjamo z razvojem števca prehodov ljudi, ki temelji na podlagi računalniškega vida. Na začetku predstavimo že obstoječe možne rešitve štetja, zatem pa razvijemo in implementiramo lasten algoritem. V diplomskem delu so opisane vse ključne funkcije potrebne za uspešno prepoznavo objektov na sekvenci slik ter sledenja njihovem gibanju. Z razvito aplikacijo smo dosegli natančnost štetja prehodov nad 80 %.
Ključne besede: digitalna obdelava slik, računalniški vid, štetje prehodov ljudi, IP kamera, prepoznava objektov
Objavljeno: 29.03.2011; Ogledov: 1684; Prenosov: 138
.pdf Celotno besedilo (3,06 MB)

5.
Identifikacija neznanih trupel : diplomsko delo
Sandra Novak, 2011, diplomsko delo/naloga

Ključne besede: trupla, identifikacija, prepoznava, izvedenci, forenzika, kriminalistika, diplomske naloge
Objavljeno: 28.07.2011; Ogledov: 2083; Prenosov: 219
.pdf Celotno besedilo (1016,42 KB)

6.
ODKLEPANJE PAMETNEGA TELEFONA Z OPERACIJSKIM SISTEMOM ANDROID S POMOČJO AVTOMATSKE PREPOZNAVE OBRAZA UPORABNIKA IZ DIGITALNE SLIKE
Mateja Hazl, 2015, diplomsko delo

Opis: V tem diplomskem delu smo implementirali aplikacijo za odklepanje telefona z Android operacijskim sistemom s pomočjo prepoznave obraza. Na začetku smo pregledali že obstoječe metode iz področja prepoznave obrazov, nato pa smo podrobneje opisali naš postopek za prepoznavo obraza. V našem postopku smo najprej detektirali pomembna območja na obrazu, ki smo jih nato obdelali s pomočjo Gaborjevih filtrov in uniformnih lokalnih binarnih vzorcev. Dobljene vrednosti smo shranili v vektor značilk. Pri fazi prepoznave smo uporabili Pearsonovo mero različnosti za izračun razdalje, vzorce pa smo razvrščali po metodi najbližjega soseda. Prag za razvrščevalnik smo izračunali s pomočjo povprečja razlik med slikami v učni množici. Algoritem je bil testiran na desetih osebah, ki smo jih slikali skupno 85-krat. Naš algoritem daje dobre rezultate ob dobro osvetljenih slikah (dnevna svetloba – natančnost okoli 90 %), natančnost pa se zmanjša pri testiranju ob slabših osvetlitvenih pogojih (sobna luč – 77,70 % natančnost). Aplikacija se dobro obnese pri zavračanju obrazov, ki jih ne smemo prepoznati (specifičnost – 90,70 %). Rezultati so nekoliko manj uspešni pri prepoznavi obrazov, ki jih moramo prepoznati (občutljivost – 85,71 %).
Ključne besede: prepoznava obraza, Android OS, Gaborjevi filtri, uniformni lokalni binarni vzorec
Objavljeno: 14.10.2015; Ogledov: 598; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (2,37 MB)

7.
Spominski priklic pri starostnikih : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Lucija Cizej, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo govori o staranju in vplivu le-tega na fizične ter psihične sposobnosti posameznika. Osredotoča se na starejšo populacijo ter njen spomin v povezavi s pričanjem. Poleg starosti so opisane še druge lastnosti ter dejavniki, ki se povezujejo s pričanjem očividca. V raziskavi smo na vzorcu tridesetih starostnikov med 65 in 91 letom primerjali rezultate prostega priklica in prepoznave. Ugotavljali smo tudi razliko med moškimi in ženskami ter mlajšimi in starejšimi starostniki. Sodelovalo je enajst moških in devetnajst žensk. Povprečna starost vseh sodelujočih v raziskavi je bila 76,9 let. Udeleženci so po ogledu videoposnetka ropa najprej izpolnili vprašalnik, ki se je nanašal na prosti priklic in zatem še vprašalnik, kjer so morali med pravilnimi in napačnimi odgovori prepoznati pravilnega. Rezultati raziskave so pokazali, da so mlajši starostniki priklicali več točnih podatkov kot starejši: o osrednjem dogodku, bolj natančni so bili pri opisu okolice in opisu fizičnih lastnosti oseb s posnetka. Pri primerjavi rezultatov prostega priklica in prepoznave smo ugotovili, da starostniki pogosteje prikličejo bolj točne podatke o dogajanju in osebah pri prepoznavi. Po primerjavi odgovorov, ki so jih podali udeleženci, so ugotovitve pokazale, so ženske in moški po uspešnosti izenačeni. Medtem, ko so ženske priklicale bolj natančen opis osrednjega dogodka in jih je več omenilo, ter opisalo torbico, so moški podali bolj točne odgovore v zvezi z opisom avtomobila, oseb, podrobnosti in predmetov iz okolice.
Ključne besede: pričanje, spomin, spominjanje, priklic, prepoznava, starejši ljudje, diplomske naloge
Objavljeno: 19.11.2013; Ogledov: 1014; Prenosov: 249
.pdf Celotno besedilo (992,26 KB)

8.
Upravljanje tehtalnega sistema z namensko aplikacijo preko daljinskega upravljalnika
Gregor Pungartnik, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je nastalo v okviru podjetja Alba d.o.o. in predstavlja celoten tehtalni sistem. Sistem ima predvidenega operaterja, ki z daljincem sproži zaznavo registrskih tablic vozila in kasnejši vnos v podatkovno bazo. Narejen je grafični vmesnik, katerega lahko uporablja več uporabnikov, možnost je dodajanja in urejanja strank. Urejajo se lahko tovori, vozila in uporabniki. Operater ima pregled stanja na tehtnici, pregled katera vozila so že zaključila z tehtanjem, katera so uspešno prestala le prvo tehtanje in čakajo še končno tehtanje. Za vsako tehtanje se zabeleži slika vozila, operater pa ima tudi pregled tehtalnega sistema v živo.
Ključne besede: tehtanje, tehtalni sistem, Firebird, C#, prepoznava registrskih tablic
Objavljeno: 06.11.2015; Ogledov: 444; Prenosov: 41
.pdf Celotno besedilo (2,41 MB)

9.
Upravljanje objektov znotraj razširjene resničnosti s pomočjo prepoznavanja kretenj
Niko Jernejšek, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu bomo predstavili področje razširjene resničnosti in prepoznavanja gest. Pridobljeno znanje bomo aplicirali na izdelku, in sicer na aplikaciji, ki bo združevala obe področji. Aplikacija bo izdelana na Unity 3D-platformi v programskem jeziku C#. Razširjena resničnost bo delovala na osnovi prepoznave in sledenja unikatnega markerja, za prepoznavo kretenj pa bo uporabljala napravo Leap Motion. Aplikacija bo delovala tako, da bo prek uporabnikove kamere najprej poiskala marker in s pomočjo tega razširila resničnost s 3D-modelom. Nato bo s pomočjo naprave Leap Motion sledila uporabnikovim kretnjam in smiselno animirala 3D-objekt, odvisno od tipa kretenj.
Ključne besede: razširjena resničnost, prepoznava kretenj, Unity 3D, Leap Motion
Objavljeno: 19.02.2015; Ogledov: 716; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (2,45 MB)

10.
Razvoj mobilne aplikacije za prepoznavo elementov diagramov BPMN
Smiljan Kerenčič, 2016, diplomsko delo

Opis: Tehnologija v današnjem času presega vse meje. Najlepši primer so mobilne naprave. Naši telefoni niso več samo mobilni, ampak so tudi pametni. Že nekaj časa čedalje večji pomen dobiva kamera telefona. S tem pa so se razvile tudi tehnologije in aplikacije, ki za svoje delovanje potrebujejo ravno mobilno kamero. Prepoznavo obraza, nasmeha, prstnega odtisa ali prikaz informacij o opazovani okolici opravijo tehnologije, ki spadajo na področje računalniškega vida. V diplomskem delu si bomo podrobneje ogledali različne možnosti prepoznave s pomočjo računalniškega vida. Razpravljali bomo o tem, kako te tehnologije uporabiti za prepoznavo elementov diagramov BPMN. Analizirali bomo nekatera orodja za modeliranje diagramov BPMN in kako ta orodja grafično prikazujejo posamezne elemente BMPN. Za lažje testiranje in dokazovanje hipotez bomo izdelali mobilno aplikacijo za mobilni operacijski sistem iOS, katere naloga bo prepoznati posamezne elemente BPMN natisnjene na papir. Izvorna koda izdelane aplikacije je izdana pod odprtokodno licenco, kar dopušča možnost nadaljnjega razvoja in raziskav.
Ključne besede: mobilna aplikacija, iOS, računalniški vid, prepoznava slik, modeliranje poslovnih procesov
Objavljeno: 31.03.2016; Ogledov: 804; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (12,73 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici