| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 43
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
Konstruiranje progresivnega orodja za preoblikovanje pločevine za avtomobilsko industrijo
Žan Dvoršak, 2022, diplomsko delo

Opis: Progresivna orodja so ena izmed najpogostejših orodij, za izdelavo manjših, serijskih izdelkov, v avtomobilski industriji. Konstruiranje takšnih orodij je precej zahtevno in zahteva veliko teoretskega, praktičnega znanja, truda ter časa. V diplomski nalogi so na kratko opisana progresivna orodja in predstavljen izdelek, za katerega je potrebno izdelati progresivno orodje po zahtevah naročnika. V prvih poglavjih je opisano kako se lotimo izdelave metodnega plana za izdelavo orodja. Temu sledi kratka razlaga uporabljenih preoblikovalnih metod in kako izračunamo potrebne sile v orodju. Na koncu pa so podrobneje opisani posamezni pomembni deli iz orodja, ki je bilo konstruirano.
Ključne besede: Konstruiranje, progresivno orodje, izračuni, preoblikovanje pločevine
Objavljeno v DKUM: 29.09.2022; Ogledov: 213; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (5,55 MB)

2.
Določanje razvite dolžine pri upogibanju pločevine pri različnih procesnih pogojih upogibanja
Jernej Oblonšek, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem najprej na kratko predstavil podjetje Šeško d. o. o., nato pa postopke preoblikovanja pločevine in krivljenja oz. upogibanja pločevine, ki se v podjetju pogosto uporabljajo. V jedru diplomskega dela sem določal razvite dolžine pločevine pri različnih procesnih pogojih upogibanja. Uporabljal sem različne metode razvijanja in iskal najnatančnejšo. Za razvijanje sem uporabil tri različne metode: razvijanje s programoma SolidWorks in BySoft7 in razvijanje z lastnim pristopom oz. s preračuni. Preizkušanci so bili iz aluminija in nerjavečega jekla ter dveh različnih debelin. Krivljenje se je izvajalo na dveh različnih kombinacijah orodij. Po primerjavi in analizi rezultatov sem ugotovil, da je v našem primeru najbolj natančen postopek razvijanja pločevine s programom BySoft7.
Ključne besede: pločevina, preoblikovanje, razvita dolžina, upogibanje pločevine
Objavljeno v DKUM: 14.09.2022; Ogledov: 187; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (2,76 MB)

3.
Zasnova in izdelava stroja za oplaščenje elektrod za elektro obločne peči v proizvodnji korunda : diplomsko delo
Luka Lešnik, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena zasnova namenske naprave za oplaščenje elektrod v podjetju Imerys Ruše d.o.o.. Zasnova mehanskega dela naprave je po korakih predstavljena s pomočjo CAD modelov. Za gibanje in krmiljenje naprave skrbijo hidravlični elementi, ki so krmiljeni s pomočjo relejne tehnike. Načrtovano povezavo hidravličnih in električnih komponent prikazujeta hidravlična in električni shema. Kot dodatek k napravi so predstavljeni še zgodovina podjetja, dodatni dvižni sistem, varnostni ukrepi ter navodila za uporabo in vzdrževanje naprave.
Ključne besede: Naprava za oplaščenje elektrod, preoblikovanje pločevine, upogibanje pločevine, ovijanje, zasnova.
Objavljeno v DKUM: 04.10.2019; Ogledov: 901; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (6,29 MB)

4.
Analitično in eksperimentalno določanje sile pri upogibanju pločevine
Ermin Dunić, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je najprej na splošno opisan proces upogibanja pločevine in upogibanje v matrici. Postopek upogibanja je v proizvodnih podjetjih zelo razširjen in pomemben proces pri izdelavi nekega izdelka. V diplomski nalogi smo analitično in eksperimentalno določili upogibne sile v odvisnosti od nekaterih parametrov: matrice in pestiča, kvalitete materiala in debeline pločevine. Rezultati eksperimentov so pokazali, da se pojavijo razlike pri dejanskih in analitično določenih upogibnih silah. Vpliv preiskovanih upogibnih parametrov je pri tem različen. Rezultate eksperimentov, analitičnih preračunov ter vplivnost parametrov smo predstavili v obliki grafov.
Ključne besede: preoblikovanje, upogibanje pločevine, sile, visokotrdnostna jekla
Objavljeno v DKUM: 18.09.2018; Ogledov: 990; Prenosov: 128
.pdf Celotno besedilo (2,42 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Priprava in izdelava pripomočka za demontažo matrice iz osnovne plošče na primeru 1670_0104_D : diplomsko delo
Rok Čeh, 2018, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja problem, ki se pojavlja pri demontaži matričnih vložkov iz osnovne plošče, in zajema celotno tehnološko zasnovo in izdelavo pripomočka za demontažo. Bistvo izdelave in uvedbe pripomočka je, da smo preprečili poškodbe matric ob demontaži, povečali njihovo produktivnost in življenjsko dobo ter dosegli hitrejšo demontažo. V diplomi je podrobneje opisan celoten proces izdelave pripomočka, vse od idejne zasnove do končne izdelave. Na koncu smo opravili še preizkus demontaže s pomočjo pripomočka in s tem preverili njegovo delovanje. Dodan je tudi manjši stroškovni pregled izdelave obeh pripomočkov in matric ter primerjava produktivnosti matric pred in po uvedbi pripomočka.
Ključne besede: izsekovanje, preoblikovanje pločevine, matrica, montaža, orodjarstvo
Objavljeno v DKUM: 18.09.2018; Ogledov: 724; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (3,90 MB)

6.
Eksperimentalno in analitično določanje razvite dolžine pri upogibanju pločevine
Klemen Kos, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi so na kratko opisani postopki preoblikovanja pločevine, nato pa podrobneje proces upogibanja pločevine in K - faktor. K – faktor je pomemben parameter pri upogibanju, ki ima zelo velik vpliv na razvito mero dolžine izdelka. V diplomski nalogi so predstavljeni analitični in eksperimentalni rezultati, dobljeni z upoštevanjem različnih K – faktorjev ter vpliv le-tega na razvito mero dolžine. Izvedeni so bili preizkusi z različnimi vrednostmi K – faktorjev na treh različnih debelinah jekla S355 ter primerjava rezultatov preizkušancev s konstruiranimi izdelki v programu SolidWorks. Ugotovili smo, da so izračunane vrednosti razvite dolžine v veliki meri odvisne od vrednosti K-faktorja.
Ključne besede: Preoblikovanje, Upogibanje pločevine, K – faktor, Razvita dolžina.
Objavljeno v DKUM: 06.09.2018; Ogledov: 1658; Prenosov: 281
.pdf Celotno besedilo (2,49 MB)

7.
Kontrola toka pločevine pri procesu preoblikovanja visokotrdnostnih pločevin
Miha Vozlič, 2016, magistrsko delo

Opis: Pri postopku globokega vleka je kontrola toka pločevine zelo pomemben dejavnik. Tok pločevine nadzorujemo predvsem z vlečnimi zavorami. V računalniškem okolju jih poznamo več različnih modelov: numerični, kombinirani in geometrijski model. Med sabo se predvsem razlikujejo po natančnosti rezultatov in v porabi časa računanja simulacije. Cilj magistrskega dela je, da s pomočjo simuliranja toka pločevine skozi zavore primerjamo rezultate glede na posamezni model. Opazovali smo stopnjo preoblikovanja, silo na držalo pločevine in čas računanja, ki je seveda precej krajši pri uporabi numeričnega modela. Primerjave rezultatov so pokazale, da je preoblikovanje pločevine z uporabo geometrijskega modela intenzivnejše, kar se kaže tudi pri sili na držalo pločevine. Pomembno vlogo ima tudi čas računanja simulacije, na katerega imata, poleg modela zavore, velik vpliv površina prireza in hod orodja. Na podlagi rezultatov preizkusov lahko v prihodnje izboljšamo natančnost numeričnemu modelu zavore in se tako približamo rezultatom geometrijskega modela ter hkrati privarčujemo čas, ki ga porabimo za simulacije z geometrijskim modelom.
Ključne besede: preoblikovanje pločevine, globoki vlek, vlečne zavore, simulacije
Objavljeno v DKUM: 07.11.2016; Ogledov: 1452; Prenosov: 145
.pdf Celotno besedilo (3,31 MB)

8.
PRIMERJAVA MED LITIM IN VARJENIM OHIŠJEM ORODJA ZA PREOBLIKOVANJE PLOČEVINE
Aljaž Jovan, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava ohišje orodja za preoblikovanje pločevine. Naloga najprej predstavi funkcije orodja, nato pa primerja tehnične značilnosti ohišja orodja, če je izdelano iz sive litine v primerjavi z varjeno izvedbo ohišja orodja. V nalogi je izdelana trdnostna simulacija na litem ohišju, raziskovalno delo je osredotočena na podporna rebra, saj se lahko na njih materialno, kot tudi stroškovno največ prihrani. V simulacijah primerjajo različne debeline reber in njihov vpliv na konstrukcijske lastnosti ohišja. Konstruirano in modelirano je samo varjeno ohišje. Primerjalno lito ohišje pa je vzeto iz obstoječe proizvodnje orodij za preoblikovanje. Na koncu naloge je narejena stroškovna primerjava med litim in varjenim ohišjem orodja.
Ključne besede: orodje, preoblikovanje pločevine, konstruiranje, računalniška simulacija
Objavljeno v DKUM: 20.09.2016; Ogledov: 1007; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (3,51 MB)

9.
Konstruiranje in snovanje orodja za preoblikovanje pločevine
Darko Mlasko, 2016, diplomsko delo

Opis: Orodja za preoblikovanje pločevin zahtevajo veliko znanja, izkušenj in truda. Orodjarne ki se lotevajo izdelave zelo kompliciranih pa tudi enostavnih orodij za preoblikovanje pločevin, pa so primorane v posodabljanje , da lahko konkurirajo ostalim na trgu. V diplomski nalogi smo na začetku opisali nekaj izvedb orodij za preoblikovanje pločevin, nato sledijo teoretične osnove različnih operacij preoblikovanja, določitev nekaterih parametrov za izračune, ki so potrebni pri sami konstrukciji orodja, kot so rezalne in upogibne sile ter sile snemanja. Narejen je bil metodni plan, na podlagi katerega nato konstruiramo orodje. Od naročnika smo dobili tudi podatke stiskalnice na kateri bo orodje delovalo. Prikazan je tudi postopek, kako si pomagat s programskim paketom AUTOFORM.
Ključne besede: konstruiranje, preoblikovanje pločevine, simulacija, progresivno orodje
Objavljeno v DKUM: 14.09.2016; Ogledov: 3131; Prenosov: 600
.pdf Celotno besedilo (6,54 MB)

10.
Konstruiranje orodja za preoblikovanje pločevine
Daniel Petek, 2015, diplomsko delo

Opis: Izdelava orodja za preoblikovanje pločevine zahteva veliko znanja in truda. Za dobro konkurenčnost pa so orodjarne prisiljene v uvajanje novih tehnologij, saj so samo tako lahko konkurenčne na trgu. V diplomski nalogi smo opisali konstruiranje progresivnega orodja. Teoretično smo opisali vrste orodij in osnovne preoblikovalne tehnike, ki so potrebne za konstruiranje orodja. V osnovah preoblikovalne tehnike smo predstavili upogibanje, globoki vlek in rezanje. Pri konstruiranju smo upoštevali zahteve od kupca. Preračunali smo sile, ki so potrebne za izbiro stiskalnice in za konstruiranje orodja. Določili smo metodni plan, s pomočjo katerega smo nadalje konstruirali celotno orodje. Celotno orodje smo prilagodili standardnim delom. Izdelana je bila tehniška dokumentacija za izdelavo orodja.
Ključne besede: preoblikovanje pločevine, upogibanje, progresivno orodje, orodjarstvo, konstruiranje
Objavljeno v DKUM: 20.10.2015; Ogledov: 3302; Prenosov: 900
.pdf Celotno besedilo (3,39 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici