| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
ANALIZA IZBRANIH POSTOPKOV PREOBLIKOVANJA PLOČEVIN
Žiga Leskovar, 2012, diplomsko delo

Opis: V industriji so preoblikovalni postopki dobili ogromen pomen, ki ga do sedaj še niso imeli. Interdisciplinarno znanje inženirjev je izjemnega pomena, saj želeni izdelki postajajo bolj kompleksni in zahtevni. Ravno zaradi tega je potrebno tudi s pomočjo inoviranja preoblikovalne postopke in stroje izpopolnjevati in razvijati. Diplomska naloga, ki temelji zgolj na teoriji, prikazuje izbrane postopke preoblikovanja pločevin. Podrobneje je opisan postopek globokega vleka. Ob prikazu izbranih postopkov so predstavljena tudi različna orodja in stroji za preoblikovanje, ki so nujno potrebni pri prikazanih postopkih preoblikovanja pločevin. Za lažjo predstavo postopkov in strojev so priložene tudi slike. Zadnji del diplomske naloge pa je sestavljen iz predstavitve inoviranja, inovacije in ustvarjalnosti.
Ključne besede: preoblikovanje pločevin, globoki vlek, inoviranje, ustvarjalnost, inovacija
Objavljeno: 22.05.2012; Ogledov: 1474; Prenosov: 432
.pdf Celotno besedilo (2,18 MB)

2.
INTELIGENTNI RAČUNALNIŠKI SISTEM ZA PODPORO POSTOPKU KONSTRUIRANJA ORODIJ ZA HLADNO PREOBLIKOVANJE PLOČEVIN
David Potočnik, 2013, doktorska disertacija

Opis: Konstruiranje orodij za hladno preoblikovanje pločevin je kompleksen postopek, ki je domena bogatih izkušenj in znanja, na osnovi katerih lahko konstrukterji sprejemajo raznovrstne odločitve. Pomanjkanje izkušenih ter neučinkovito in počasno delovanje neizkušenih konstrukterjev so razlogi, da je ravno ta postopek ozko grlo celotnega razvojnega cikla pločevinskih izdelkov. Možen pristop k reševanju omenjene problematike se kaže v nadgradnji konvencionalnih CAD-sistemov z znanjem strokovnjakov. Navkljub mnogim poskusom razvoja tovrstnih inteligentnih sistemov za podporo postopku konstruiranja orodij za hladno preoblikovanje pločevin, pa je bilo zelo malo izmed njih usmerjenih v nadgradnjo omejenih zmogljivosti parametričnih 3D CAD-sistemov. To dejstvo je še posebej problematično, saj danes njihova uporaba predstavlja standard na področju konstruiranja orodij za hladno preoblikovanje pločevin. Pričujoče delo predstavlja novo metodologijo za vzpostavitev inteligentnega parametričnega 3D CAD-sistema, namenjenega celoviti podpori postopku konstruiranja orodij za hladno preoblikovanje pločevin. V ta namen je bila opravljena analiza tradicionalnega postopka konstruiranja orodij za hladno preoblikovanje pločevin ter sistematizirano kompleksno konstruktersko znanje, ki se navezuje na celoten razvojni cikel pločevinskega izdelka. Za razvoj sistema smo izbrali napredni 3D CAD-paket CATIA V5 R19, vključno z njegovim KBE-modulom Knowledgeware, ki ponuja bogat nabor funkcij za integracijo konstrukterskega znanja. Predlagan modulno zasnovan sistem je edinstven v smislu vzporednega povezovanja informacij, znanj in aktivnosti vseh razvojnih faz pločevinskega izdelka. Moduli omogočajo reševanje parametričnih omejitev, z dobljenimi rezultati pa lahko sistem avtomatsko izvrši konstruiranje preoblikovalnega orodja za veliko območje konstrukterskih problemov. Sistem prav tako omogoča svetovanje, preprečevanje napak ter izobraževanje neizkušenih konstrukterjev. Delovanje sistema so testirali tako izkušeni kot tudi neizkušeni konstrukterji znotraj podjetja Emo-orodjarna d. o. o. Na podlagi analize rezultatov lahko zaključimo, da sistem daje zelo kakovostne rezultate, bistveno prispeva k skrajšanju časa konstruiranja ter predstavlja učinkovit način za izobraževanje neizkušenih konstrukterjev.
Ključne besede: konstruiranje orodij za hladno preoblikovanje pločevin, konstruiranje za izdelavo, parametrično modeliranje, konstruiranje z značilnostmi, avtomatizirano konstruiranje, sklepanje na osnovi omejitev, sočasno inženirstvo
Objavljeno: 25.11.2013; Ogledov: 1367; Prenosov: 239
.pdf Celotno besedilo (9,63 MB)

3.
TORZIJSKO ELASTIČNO IZRAVNAVANJE PRI PREOBLIKOVANJU PLOČEVIN Z VISOKO TRDNOSTJO
Mihael Deželak, 2014, doktorska disertacija

Opis: Pojem elastično izravnavanje označuje spremembo geometrije pločevinastega izdelka po končanem preoblikovalnem procesu. Razčlenimo ga na kotno elastično izravnavanje, ukrivljenje stene in torzijsko elastično izravnavanje. Za slednjega, katerega analiza je temelj te disertacije, smo zaradi lažjega odčitavanja podali predlog izboljšane definicije. Glavni razlog torzijskega elastičnega izravnavanja so zaostale membranske napetosti, ki se pri parcialni analizi testnega izdelka (laserski izrez posameznih področij) kažejo kot ukrivljenje stene. Na robustnost končne geometrije izdelkov zaradi variiranja vrednosti torzijskega elastičnega izravnavanja v veliki meri vplivajo stohastične lastnosti pločevin. Simulacije po metodi končnih elementov so danes v fazi načrtovanja preoblikovalnega procesa pločevin nenadomestljivo orodje. Toda natančno napovedovanje elastičnega izravnavanja je kljub temu zelo težavno, saj je izdelek med preoblikovalnim procesom podvržen kompleksnemu razvoju deformacijskega stanja, poleg tega pa določitev vrednosti materialnih, tehnoloških in numeričnih parametrov izrazito vpliva na rezultate simulacij. Za rešitev tega problema je podan predlog metode izboljšanja napovedi na podlagi izvedbe numeričnih eksperimentov in vrednotenja odstopanja rezultatov simulacij od eksperimentalnih vrednosti. Na predstavljen način se je mogoče z računalniško simulacijo torzijskega elastičnega izravnavanja bolj približati rezultatom eksperimentov. Glavni potencial novega pristopa vidimo v podpori pri izvajanju geometrijskih korekcij na dejanskem orodju za doseganje zahtevanih toleranc izdelka.
Ključne besede: preoblikovanje pločevin, torzijsko elastično izravnavanje, pločevine z visoko trdnostjo, metoda končnih elementov, strojno učenje, metoda izboljšanja napovedi, načrtovanje eksperimentov, stohastična analiza, parcialna analiza
Objavljeno: 30.05.2014; Ogledov: 1149; Prenosov: 233
.pdf Celotno besedilo (9,01 MB)

Iskanje izvedeno v 0.03 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici