| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 21
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
PRENOVA PROIZVODNEGA PROCESA
Barbara Konjiček, 2009, diplomsko delo

Opis: Podjetja se v današnjem času vsakodnevno srečujejo z prenovo poslovanja ali vsaj z prenovo proizvodnega procesa. Soočena so z neusmiljeno konkurenco, ki jih sili ne samo ohranjati konkurenčen način poslovanja z namenom obdržati se na tržišču, pač pa tudi nenehno izboljševati svoje poslovne modele s pomočjo prenove poslovnih procesov, zniževati stroške in optimizirati izkoriščanje svojih virov. V proizvodnih podjetjih je ključnega pomena tehnologija, ki se vedno hitreje razvija in zato morajo podjetja uvajati organizacijske spremembe za svoj obstoj, kar pomeni, da morajo zmerom opravljati prenavljanje svojega poslovanja oziroma prenavljati svoje proizvodne procese. Vse večjega pomena je čim boljše obvladovanje in izkoriščanje informacijske tehnologije v svojem poslovanju.
Ključne besede: Prenova poslovanja Prenova proizvodnega procesa Reorganizacija Inovacija Nosilci poslovnih procesov
Objavljeno: 12.06.2009; Ogledov: 1880; Prenosov: 306
.pdf Celotno besedilo (2,60 MB)

3.
RACIONALIZACIJA ČASA MENJAVE ORODIJ ZA BRIZGANJE PLASTIČNIH MAS V PODJETJU ISKRA MEHANIZMI D.D. LIPNICA
Tomaž Oblak, 2009, diplomsko delo

Opis: Spremembe, ki so stalnica današnjega časa, nastajajo zelo hitro. S tem se tudi okolje, v katerem živimo, nenehno in zelo intenzivno spreminja. Takšemu okolju se morajo hitro in nenehno prilagajati tudi podjetja, če si želijo zagotoviti svoj dolgoročni obstoj. V diplomski nalogi je predstavljeno nekaj osnov o brizganju plastičnih mas in preoblikovanje sistema menjav orodij na strojih za brizganje plastičnih mas s pomočjo uporabe metode SMED. V nalogi so predstavljene prednosti, ki jih metoda SMED prinaša in uporaba metode je prikazana na praktičnem primeru. Zaradi merjenja učinkovitosti metode SMED so se izvajale meritve časa menjave orodja pred in po izbolšavi. Dobljeni rezultati in stroškovna analiza prihrankov je prikazana v zaključku naloge.
Ključne besede: - organizacija - proizvodni proces - prenova proizvodnega procesa - brizganje plastike - preoblikovanje sistema menjav orodij - Iskra Mehanizmi, d.d., Lipnica
Objavljeno: 23.02.2010; Ogledov: 2448; Prenosov: 422
.pdf Celotno besedilo (2,03 MB)

4.
PRENOVA PROIZVODNEGA PROCESA V PODJETJU PALFINGER D.O.O. MARIBOR
Franc Kelc, 2010, diplomsko delo

Opis: Podjetje Palfinger d. o. o. izdeluje med drugim izdelke zvarjence konzolnega dvigala (v nadaljevanju KS) — roka dvigal. V diplomski nalogi je predstavljena prenova proizvodnega procesa in zmogljivosti zvarjenca konzolnega dvigala. V uvodu je predstavljeno podjetje pred uvedbo prenovnega procesa. Sledi podroben opis uvedenih sprememb: novega časa planiranj, uvedba vizualnih pomagal, izboljšan materialni tok ter nenazadnje rešitve za odpravo izgub pri menjavi serije. V nadaljevanju pa z analizo prenovljenega procesa predstavimo vpliv uvedenih sprememb na proizvodni proces in na ta način razrešimo v diplomskem delu zastavljen problem, kako izboljšati proizvodni proces zvarjenca konzolnega dvigala KS.
Ključne besede: proizvodni proces, organizacija proizvodnega procesa, prenova proizvodnega procesa, zvarjenci konzolnega dvigala, Palfinger d. o. o.
Objavljeno: 12.04.2010; Ogledov: 3471; Prenosov: 375
.pdf Celotno besedilo (503,02 KB)

5.
PREDLOG PRENOVE LUŽILNE LINIJE V PODJETJU ACRONI, D.O.O.
Matjaž Muhič, 2011, diplomsko delo

Opis: V podjetju Acroni, d.o.o. smo proučili obstoječe stanje pri luženju razvitih jeklenih trakov. Proučili smo delovna mesta, delovna sredstva, delovne procese pri luženju in peskanju ter vzdrževanje. Pri kritični analizi stanja in oblikovanju predlogov za izboljšanje dela smo upoštevali potrebo po zagotavljanju čimbolj nemotenega poteka proizvodnje, kakovosti, humanizacije in varnosti pri delu ter ekologije.
Ključne besede: delovni proces, izboljševanje dela, urejanje dela v industrijski proizvodnji, prenova proizvodnega procesa, luženje razvitih jeklenih trakov, Acroni
Objavljeno: 20.04.2011; Ogledov: 1756; Prenosov: 151
.pdf Celotno besedilo (1,39 MB)

6.
PREDLOG PRENOVE PROIZVODNEGA PROCESA V PODJETJU GRIESHABER LOGISTIK D.O.O.
Nives Končar, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen problem zasnovanih delovnih mest Laser 3 in Ročno pakiranje v podjetju Grieshaber Logistik, d. o. o., kjer prihaja do nekoristno porabljenega časa in s tem povezanih višjih stroškov. Z ustrezno rešitvijo bi lahko podjetje ta finančna sredstva porabilo za druge namene. Vemo, da je danes konkurenca na trgu vsak dan večja, zato menimo, da bi omenjeno podjetje moralo popolnoma reorganizirati obe delovni mesti, če želi obdržati eno izmed vodilnih mest na trgu. S predlagano rešitvijo želimo podjetju pomagati, da bi izboljšalo svoje poslovanje in doseglo večjo učinkovitost.
Ključne besede: proizvodni proces, organizacija proizvodnega procesa, prenova proizvodnega procesa, Grieshaber, d. o. o., notranja logistika
Objavljeno: 23.10.2011; Ogledov: 2244; Prenosov: 175
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

7.
RACIONALIZACIJA ČASA MENJAVE ORODJA ZA BRIZGANJE PLASTIČNIH MAS V PODJETJU LINKO PLAST D.O.O.
Martina Ogorelc, 2011, diplomsko delo

Opis: Razmere na trgu, posledice gospodarske krize in vedno večja konkurenčnost so razlogi, ki podjetje prisiljo k nenehnim spremembam, dopolnitvam, racionalizacijo in prilagajanju. Enostavno ni več dovolj imeti dobro idejo, da bi si zagotovili obstoj. Naj izpostavim, da v tem primeru ne govorimo zgolj o investicijah in razvoju izdelka, temveč je potrebno nadgrajevati tudi zaposlene ter sam proces dela, da bi si na dolgi rok zmanjševali stroške.
Ključne besede: Linko Plast d.o.o., SMED, prenova proizvodnega procesa, hitra menjava, ključ 5
Objavljeno: 27.11.2011; Ogledov: 1757; Prenosov: 246
.pdf Celotno besedilo (1,44 MB)

8.
PRENOVA PROIZVODNEGA PROCESA V PODJETJU MERCATOR - EMBA D.D.
Maja Dolinar, 2011, diplomsko delo

Opis: V prvem delu diplomskega dela bomo predstavili teoretične osnove in pomen načrtovanja tehnološkega delovnega procesa in notranje logistike. V drugem delu bomo prikazali obstoječe stanje v proizvodnem procesu priprave jagodnega preliva ter njegovo kritično analizo. Na osnovi analize bomo v tretjem delu predstavili, kako prenovljen proces proizvodnje prelivov vpliva na optimizacijo in kakovost vodenja procesa, izboljšuje izkoristek uporablejnih materialov in posledično zmanjšuje proizvajalne stroške. Zaključili bomo s kratkim prikazom pridobitev za podjetje in navedli razvojne usmeritve v prihodnosti.
Ključne besede: Proizvodni proces, prenova proizvodnega procesa, produktivnost, normativne izgube, Mercator-Emba d. d.
Objavljeno: 27.11.2011; Ogledov: 1928; Prenosov: 281
.pdf Celotno besedilo (1,72 MB)

9.
AVTOMATIZACIJA IN ROBOTIZACIJA KABELSKIH SNOPOV V PODJETJU CABLEX-M
Janko Ovnič, 2012, diplomsko delo

Opis: Proizvodna podjetja so pod čedalje večjim pritiskom globalnega trga. Zmanjšati morajo vrednost dela, povečati svojo učinkovitost, dodano vrednost in s tem ohranjati konkurenčnost na svetovnem trgu. Eden od načinov za dosego tega cilja je avtomatizacija in robotizacija proizvodnih procesov v podjetju. Hitro razvijajoča se računalniška tehnologija s skoraj neomejenimi možnostmi zagotavlja hiter razvoj računalništva, robotike in informacij. S pomočjo analize proizvodnega procesa smo največje izgube ugotovili pri polaganju kabelskih snopov. Zasledovanje trendov konkurenčnih podjetij, tehnološke novosti na tržišču ter strokovno znanje sodelavcev so nas vodili k idejni zasnovi projekta avtomatizacije in robotizacije faze polaganja kabelskih snopov. Poleg avtomatizacije in robotizacije faze polaganja izdelkov je bil v projekt zajet tudi sistem polaganja z roboti na več polagalnih tablah hkrati. V projekt je bil zajet tudi nadzor nad delovanjem strojev in avtomatski zajem drugih informacij iz proizvodnje, s pomočjo katerih bi lahko lažje planirali in krmilili proizvodnjo. Z avtomatizacijo in robotizacijo faze polaganja bomo povečali število izdelanih izdelkov na izmeno in povečali kakovost izdelkov. Z računalniško podporo proizvodnje pa bomo povečali nadzor delovanja proizvodnje. Z avtomatizacijo natančno določimo razpored dela oziroma zaporedje dela izvajanja operacij po posameznih delovnih mestih. V podjetju uvajamo program PTP za podporo tehnologiji in proizvodnji, s katerim natančno določimo operacije, ki se izvajajo na posameznih delovnih mestih, čas izdelave, potrebe materiala za izvedbo itd. Zaradi tega bomo občutno zmanjšali stroške izdelave izdelka in tako ostali korak pred konkurenco.
Ključne besede: - polaganje kabelskih snopov - Cablex-M - avtomatizacija - robotizacija - proizvodni proces - prenova proizvodnega procesa
Objavljeno: 16.05.2012; Ogledov: 1931; Prenosov: 200
.pdf Celotno besedilo (3,50 MB)

10.
Prenova proizvodnega procesa izdelave palet v podjetju BoP d.o.o.
Boštjan Pekolj, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga zajema predstavitev proizvodnje palet od opisa ţagarskega obrata in delovanja posameznih strojev do časovnega in stroškovnega izračuna koristi od izdelanih palet. Pri slednjem se ovrednotenje nanaša na izdelavo palet v obstoječem stanju ter v predlaganih treh izboljšavah, ki se med seboj nadgrajujejo. Prva predlagana varianta obsega zaposlitev dodatnega delavca, druga varianta poleg dodatnega delavca še nakup zmogljivejšega večlistnega cirkularja in umestitev tega v linijo, tretja varianta pa poleg rešitev iz prvih dveh variant predvideva še nakup avtomatičnega čelilnika in njegovo umestitev v avtomatizirano linijo. Prenova proizvodnje palet se torej nanaša na iskanje načinov za skrajšanje časa, potrebnega za izdelavo določene količine palet ter na zniţevanje stroškov izdelave. Diplomsko delo bralca napelje k razmišljanju, da je za prenovo nekega proizvodnega procesa potrebno gledati široko in v različnih smereh, saj ni nujno, da se lahko problem odpravi samo tam, kjer leţi vzrok zanj.
Ključne besede: prenova proizvodnega procesa, izdelava palet, primarna obdelava lesa, izkoristek
Objavljeno: 29.04.2012; Ogledov: 1807; Prenosov: 165
.pdf Celotno besedilo (2,69 MB)

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici