| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 21
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
PRENOVA PROIZVODNIH PROCESOV V PODJETJU CERJAK, D.O.O.
Saša Levak, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Podjetje, ki vstopa na domač, še bolj pa na svetovni trg, lahko preživi samo s pravim, skoraj personaliziranim izdelkom, ki ga izdela ob pravem času in mestu ter po primerni ceni, seveda v okviru stroškov, ki omogočajo rast in razvoj podjetja. To pomeni, da mora biti naročen izdelek popoln. Kakovost je samoumevna. Fleksibilnost je nujna in prav mala podjetja, s kakršnim se bomo v diplomski nalogi ukvarjali, lahko v tem najdejo svojo prednost zaradi svoje specifike in znotraj svojih procesov, saj zahteve kupcev pogosto narekujejo organizacijo proizvodnih procesov. Na splošno velja, da je majhno podjetje zelo fleksibilno in prožno, vendar s precej omejenimi resursi, kar predstavlja problem ter hkrati izziv pri organizaciji proizvodnih procesov. Prav zaradi tega je potrebno podrobno proučiti to področje, saj je pomen malih podjetij za gospodarstvo v državi in tudi globalno vedno večji. Ta podjetja bodo preživela samo z nenehnim nadgrajevanjem svojega znanja, tehnologije in razvoja, kar bo pripeljalo do optimalne organizacije proizvodnih procesov. Podjetja si želijo odpraviti kritične točke trenutnega stanja, zmanjšati stroške, izboljšati kakovost in s tem povečati produktivnost. Predviden rezultat naloge je boljša organizacija proizvodnih procesov v smislu poenostavitve postopkov in predpisov, večja fleksibilnost delovnega časa in delovne sile, pravilna razporeditev delovnih sredstev, delovnih mest ter skladiščnih prostorov in pravilna organizacija internega transporta. Skupni rezultat naloge je dvig produktivnosti proizvodnih procesov in s tem večja učinkovitost podjetja kot celote.
Ključne besede: malo podjetje, proizvodnja, proizvodni proces, prenova proizvodnega procesa, transportne poti
Objavljeno: 23.11.2016; Ogledov: 675; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (1,06 MB)

2.
3.
Prenova proizvodnega procesa na kmetiji Zupančič
Marjetka Bregar, 2011, diplomsko delo

Ključne besede: logistika, kmetija, prenova proizvodnega procesa, hlev
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 628; Prenosov: 25
URL Povezava na celotno besedilo

4.
5.
Prenova proizvodnega procesa v podjetju Jeklit d.o.o. iz logističnega vidika
Stanko Hodnik, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo analizirali proizvodnjo izdelave kovinskega izdelka v podjetju Jeklit d.o.o. V teoretičnem delu smo opredelili proizvodni proces, proizvodni tok, proizvodnjo ter človeške vire v proizvodnem procesu. V praktičnem delu smo opisali obstoječe stanje in prostor podjetja Jeklit d.o.o. Dodali smo tudi tloris prostora. Nato smo detajlno opisali proces izdelave kovinskega izdelka s pomočjo sheme poteka procesa. V poglavju Kritična analiza smo izrisali procesno karto s pomočjo ASMI simbolov ter s pomočjo vzročno posledičnega diagrama prikazali vzroke za problem po posamičnih vzročnih področjih. V tretjem poglavju smo predlagali izboljšave in spremembe stanja, ki bi bistveno skrajšali proizvodni proces, s tem pa tudi znižali celotne stroške izdelave in posledično povečali dobiček. V sklopu zadnjega poglavja smo opredelili pogoje za uvedbo izboljšav in ocenili možnosti za nadaljnji razvoj podjetja.
Ključne besede: proizvodni proces, proizvodnja, prenova proizvodnega procesa, izdelki
Objavljeno: 22.10.2013; Ogledov: 1493; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

6.
OPTIMIZACIJA PRETOČNIH ČASOV Z METODOLOGIJO VITKE PROIZVODNJE IN S POMOČJO SIMULACIJE
Aleš Brezovnik, 2012, magistrsko delo

Opis: Dinamika nenehnega napredka, globalizacija, konkurenca in vse večja pričakovanja naših kupcev povzročajo, da nenehno stremimo k dovršenosti izboljševanja učinkovitosti organizacije ter k neutrudni težnji po zmanjševanju proizvodnih stroškov. Optimum moramo doseči na način, da s čim manj proizvodnimi dejavniki dosežemo čim večji poslovni učinek organizacije in s tem čim večjo dodano vrednost za skupno korist nas vseh. Med množico načinov, metod in orodij, ki pripomorejo, da je organizacija razvojno uspešnejša in globalno konkurenčnejša, smo se v naši družbi KLS Ljubno, d. d., odločili preučiti možnosti uvedbe novega načina dela s pomočjo metode vitke proizvodnje, ki temelji na reorganizaciji pretočnih časov proizvodnje izdelave zobatih obročev ob pomoči sodobne tehnološko naravnane delovne opreme. Študija magistrskega dela je razdeljena na dva dela. V prvem delu sta opisani osnovna predstavitev družbe KLS Ljubno, d. d., in metodologija optimalnega proizvodnega procesa ob pomoči vitke proizvodnje. Sledi predstavitev proizvodnega procesa in analiza sedanjega stanja pretočnih časov pri izdelavi treh izdelkov skozi proizvodni proces od prve operacije do končnega izdelka. Rezultat sedanjega stanja pretočnih časov proizvodnje predstavlja organizacijsko-planski problem, ki rezultira v neoptimalnem toku materiala oz. polizdelkov. S tem se pojavljajo časovne izgube, hkrati pa je veliko nepotrebnega notranjega transporta, kar posledično privede do neracionalnih odločitev in velikih napak, ki lahko privedejo do reklamacije izdelka. V drugem delu so podani predlogi za izboljšanje pretočnih časov. S celično proizvodnjo želimo doseči zmanjšanje časov dela in stroškov v proizvodnji in s tem posledično zagotoviti stabilnejši proces. Predlagane izboljšave in dejanske prednosti prenovljenega proizvodnega procesa bomo predstavili v simulacijskem modelu ob pomoči programskega paketa Flexsim. Rezultate obstoječih pretočnih časov proizvodnega procesa smo primerjali z rezultati simulacijskega modela prenovljene proizvodnje. Izsledki so pokazali, da bi z reorganizacijo in metodo vitke proizvodnje bistveno zmanjšali čas proizvajanja izdelkov. Prihranilo bi se veliko časa, s tem pa bi se povečala tudi produktivnost. Glavna prednost prihranka in večje konkurenčnosti se kaže tudi v možnosti zmanjševanja števila zaposlenih oz. večja statistična enota učinkovitosti na zaposlenega, kar pa je za konkurenčnost organizacije eden najpomembnejših dejavnikov. Doseženi cilj obravnavanja problema je trden dokaz, da je z metodo vitke proizvodnje možna procesna optimizacija proizvodnega procesa, kar nam daje možnost nadaljnjega razvoja družbe KLS Ljubno, d.d. Obstoječi proizvodni proces izdelave zobatih obročev po sistemu »just in time« sicer zadovoljuje trenutne kupčeve zahteve, vendar je vprašanje, do kdaj bo tako.
Ključne besede: • prenova proizvodnega procesa • pretočni časi • vitka proizvodnja • stalno napredovanje • produktivnost OEE (celotno dosežena učinkovitost)
Objavljeno: 17.01.2013; Ogledov: 2018; Prenosov: 216
URL Povezava na celotno besedilo

7.
Predlog prenove proizvodnega procesa v podjetju Iskra Releji d.d.
Žan Greif, 2012, diplomsko delo

Opis: Globalizacija in trenutne razmere na trgu vplivajo na razvoj podjetij, ki se morajo prilagoditi spremembam današnjega časa. Podjetja se v tem času večkrat znajdejo pred pomembno odločitvijo. Odločiti se morajo, ali bodo svoje delovne procese izboljšala in ostala konkurenčna ali pa bodo obdržala obstoječi način dela in sčasoma postala nekonkurenčni. Če podjetje teži k nenehnim izboljšavam in spremembam, je odločitev odvisna od velikosti investicij, ki so potrebne, da podjetje doseže želene rezultate. V diplomski je predstavljena cenovno ugodna rešitev za krajšanje menjalnega časa orodja na stroju, ki predstavlja ozko grlo v podjetju. Dokazali smo, da lahko z relativno nizko investicijo veliko prihranimo.
Ključne besede: prenova proizvodnega procesa, proizvodni proces, Iskra-Releji, d. d., metoda SMED.
Objavljeno: 01.11.2012; Ogledov: 1524; Prenosov: 139
.pdf Celotno besedilo (962,53 KB)

8.
Predlog ureditve notranjih logističnih procesov v podjetju Maroles d. o. o.
Katarina Užmah, 2012, diplomsko delo

Opis: Podjetje Maroles d. o. o., ki se nahaja v središču mesta Šentjur, se ukvarja z izdelavo pohištva iz lesa in ostale notranje opreme. Trenutna proizvodna hala je najemniška in zgrajena v treh povezanih delih, zato se je podjetje odločilo, da prestavijo celotno proizvodnjo v novo halo, ki bi bila od sedanje oddaljena 2 kilometra. Na žalost ima podjetje finančne težave, zato bi moral del proizvodnje, kjer je lakirnica ostati v sedanji hali. Notranji logistični procesi v sedanji hali so slabo organizirani in neracionalni. Kapaciteta proizvodnje je zaradi razmestitve strojev, ki nima nobene povezave s proizvodnjo izdelkov, majhna in neekonomična. Proizvodni čas je zato daljši, kar pomeni, da so stroški večji, saj je potrebno veliko transportnih manipulacij, ki pa zahtevajo veliko časa. V diplomskem delu smo predstavili predlog ureditve notranjih logističnih procesov v novi proizvodni hali, ki temeljijo predvsem na krajšanju transportnih poti, pravilnejši oziroma optimalnejši razmestitvi strojev in delovnih površin, boljšemu pristopu k organizaciji proizvodnje ter komunikaciji med delavci, tehnologi in upravo. S temi predlogi bi podjetje lahko privarčevalo in tudi povečalo kapaciteto proizvodnje ter si tako utrdilo mesto na Slovenskem in tujem trgu.
Ključne besede: prenova proizvodnega procesa, proizvodnja, notranja logistika, notranji transport, razmestitev strojev, proizvodni čas, manipulacije
Objavljeno: 28.10.2012; Ogledov: 1682; Prenosov: 161
.pdf Celotno besedilo (4,96 MB)

9.
Prenova proizvodnega procesa v podjetju Sijaj d.d.
Žan Teršek, 2012, diplomsko delo

Opis: Sijaj, d. d., je podjetje z dolgoletno tradicijo proizvajanja svetil in svetilne opreme. V diplomskem delu se bomo soočali s proizvodnim procesom izdelave plafonjer, ki predstavlja približno 10 % letne proizvodnje. V podjetju imajo težave z zadovoljevanjem povpraševanja po plafonjerah in relativno dolgim dobavnim rokom, tovrstne težave pa izhajajo iz organiziranosti proizvodnje. Največje težave v proizvodnji predstavljajo čakalne dobe polizdelkov na obdelavo in visoko število storilnostno potratnih transportov. V delu smo najprej analizirali in podrobno predstavili obstoječe stanje proizvodnega procesa, nato pa predlagali izboljšave procesa, ki smo jih natančno predstavili in pokomentirali. Izboljšan proizvodni proces smo podrobno opisali, ga primerjali z obstoječim, na podlagi česar smo prikazali časovne in finančne učinke predlaganih izboljšav.
Ključne besede: notranja logistika, proizvodni proces, prenova proizvodnega procesa, Sijaj, d. d.
Objavljeno: 19.10.2012; Ogledov: 1370; Prenosov: 117
.pdf Celotno besedilo (28,20 MB)

10.
Prenova proizvodnega procesa naslonjal za roke v podjetju Ana d.o.o.
Matjaž Knez, 2012, diplomsko delo

Opis: Konkretno proizvodno podjetje zaradi varovanja zaupnih podatkov v diplomskem delu vodimo pod izmišljenim imenom Ana d. o. o. Podjetje se ukvarja s proizvodnjo in razvojem različne notranje avtomobilske opreme. Kot glavne proizvode našega podjetja lahko navedemo vzglavnike, naslonjala za roke in stranske obloge za različne avtomobilske znamke. Diplomsko delo temelji na osnovi konkretnega praktičnega primera in temu ustreznih teoretičnih osnov. V prvem delu predstavljamo teoretične osnove notranje logistike, logistike v proizvodnji in vitke proizvodnje. V drugem delu obravnavamo konkreten problem proizvodnje naslonjal za roke. Ugotavljamo, da v celotnem proizvodnem procesu porabimo preveč časa in prekomerno manipuliramo z materialom. Tudi sama montažna linija naslonjal ni praktično postavljena in delavce sili v nepotrebno gibanje in manipuliranje z materialom. V tretjem delu predstavljamo predlagane rešitve proizvodnega procesa. Rešitve temeljijo predvsem na posodobitvi materialnega toka znotraj podjetja, zamenjavi nabavnih enot in količin ter preureditvi montažne linije. Zaključujemo z vrednotenjem uspešnosti rešitve problema, pogoji za uvedbo rešitev in možnostmi za nadaljnji razvoj.
Ključne besede: prenova proizvodnega procesa, logistika v proizvodnji, notranja logistika, vitka proizvodnja, proizvodni proces, montažna linija
Objavljeno: 11.09.2012; Ogledov: 1631; Prenosov: 183
.pdf Celotno besedilo (1,38 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici