| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 32
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza uporabe nanotekočin v toplotnih prenosnikih : magistrsko delo
Andrej Špiler, 2024, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je obravnavana simulacija toplotnega prenosnika v krožni zanki, v katerem je nanotekočina. Nanotekočina je stabilna suspenzija majhnih delcev v nosilni tekočini. V magistrskem delu je nosilni medij voda, v kateri so nanodelci Al2O3. Simulacija se je izvedla v programskem paketu Ansys Fluent. Geometrija toplotnega prenosnika je bila narejena po toplotnem prenosniku, uporabljenem pri eksperimentu, ki sta ga izvedla Cobanoglu in Haktan Karadeniz v delu ''Effect of nanofluic thermophysical propertis on the performance prediciton of single-phase natural ciculation loops'' [1]. Za opis snovnih lastnosti nanotekočin, ki so temperaturno in koncentracijsko odvisne, se je uporabil UDF (User Defined Function). Gibanje in obnašanje nanodelcev v tekočini se je v programski paket Ansys Fluent vstavilo kot UDS (User defined Scalar). Rezultati cevi premera 4,75 mm so se primerjali z rezultati iz eksperimenta [1] pri toplotnih močeh 10, 30 in 50 W. Naknadno so se naredile simulacije za premere 3, 4, 5 in 6 mm ter pregledal se je izkoristek glede na večanje koncentracije nanodelcev. Rezultati so pokazali, da se z višanjem koncentracije nanodelcev veča izkoristek toplotnega prenosnika in manjša hitrost tekočine.
Ključne besede: prenos toplote, toplotni prenosniki, nanodelci, nanotekočine, Ansys Fluent, UDF, UDS
Objavljeno v DKUM: 03.04.2024; Ogledov: 206; Prenosov: 26
.pdf Celotno besedilo (9,81 MB)

2.
Elementi procesnih naprav : zbirka nalog za seminarske vaje
Danijela Urbancl, 2023, drugo učno gradivo

Ključne besede: procesne naprave, prenosniki toplote, seminarske vaje
Objavljeno v DKUM: 07.02.2023; Ogledov: 1067; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (2,50 MB)

3.
Procesne naprave : navodila za vaje
Danijela Urbancl, 2023, drugo učno gradivo

Ključne besede: prenosniki toplote, procesne naprave, vaje
Objavljeno v DKUM: 07.02.2023; Ogledov: 649; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (2,17 MB)

4.
Numerična analiza prenosa toplote v kotlu na lesne sekance
Aljaž Gorčan, 2017, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljen sistem ogrevanja na lesne sekance in podrobno analiziran prenosnik toplote v kotlu. Predstavljeni so procesi prenosa toplote in izvedeni analitični ter numerični preračuni geometrijskih oblik toplotnega toka. Obstoječ prenosnik toplote je numerično analiziran; podana je primerjava z eksperimentalno pridobljenimi vrednostmi. V zaključnem delu so predstavljene in numerično analizirane možnosti izboljšav ter dodelav obstoječega prenosnika.
Ključne besede: prenos toplote, prenosniki toplote, ogrevalni sistem na lesne sekance, numerični preračun, računalniška dinamika tekočin
Objavljeno v DKUM: 26.10.2017; Ogledov: 1360; Prenosov: 73
.pdf Celotno besedilo (3,78 MB)

5.
Izkoriščanje odpadne toplote sežigalne čistilne naprave
David Gorenjak, 2017, diplomsko delo

Opis: V podjetju SwatyComet, umetni brusi in nekovine d.o.o. čistijo izpuste obremenjene z hlapi organskih topil s pomočjo sežiga. Dimne pline s sežigalne čistilne naprave temperature 180°C izpuščajo v okolico in s tem izgubljajo dobršen del toplote, ki bi jo bilo mogoče koristno uporabiti. V diplomski nalogi želimo opraviti idejno študijo energetske in ekonomske učinkovitosti tega sistema.
Ključne besede: Obnavljanje energije, RTO, prenosniki toplote
Objavljeno v DKUM: 07.03.2017; Ogledov: 1333; Prenosov: 171
.pdf Celotno besedilo (2,68 MB)

6.
Termična analiza lepljenega spoja dveh kovin
Dejan Šmigoc, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavamo vpliv spoja med rebrom in korenom toplotnega prenosnika. S pomočjo numerične simulacije smo pridobili podatke, za koliko se zniža toplotni tok lepljenega spoja. Naredili smo simulacije za več vrst lepil pri različnih debelinah nanosa. Rezultate lepljenega spoja smo primerjali s primerom, če rebro ne bi bilo spojeno temveč bi bilo integralni del toplotnega prenosnika brez kontaktnega upora.
Ključne besede: Računalniška dinamika tekočin, prenos toplote, lepljeni spoji, rebra, prenosniki toplote
Objavljeno v DKUM: 09.09.2016; Ogledov: 1680; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (3,32 MB)

7.
Opis kogeneracije s prenosnimi pojavi
Miran Vogrinc, 2016, diplomsko delo

Opis: Kogeneracija je sočasno pridobivanje toplotne in električne ali mehanske energije iz enega vira goriva, pri katerem je izkoristek goriva 70–90 %. Primarni namen kogeneracije je pridobivanje električne ali mehanske energije, sekundarni pa izkoristek odpadne toplote. Glavni viri odpadne toplote v motorju z notranjim zgorevanjem so izpušni plini in odvedena toplota z motornim oljem ter hladilom. V diplomskem delu smo se osredotočili na agregat z rekuperacijo odvečne toplote za ogrevanje stanovanjskih enot. Poudarek je na prenosniku toplote izpušnih plinov ter preučevanje vpliva goriva na velikost toplotnega prenosnika izpušnih plinov. V ta namen je bilo narejenih s pomočjo programskega paketa AVL BOOST več modelov motorja z notranjim zgorevanjem, pri katerih so se uporabila različna goriva. Iz BOOST-ovih modelov se je odčital toplotni tok izpušnih plinov ter se jih uporabil v preračunu potrebne površine toplotnega prenosnika za posamezno gorivo.
Ključne besede: kogeneracija, prenos toplote v motorjih z notranjim zgorevanjem, prenosniki toplote, BOOST.
Objavljeno v DKUM: 07.09.2016; Ogledov: 1366; Prenosov: 104
.pdf Celotno besedilo (2,46 MB)

8.
Fault detection of an industrial heat-exchanger : a model-based approach
Dejan Dragan, 2011, izvirni znanstveni članek

Opis: One of the key issues in modelling for fault detection is how to accommodate the level of detail of the model description in order to suit the diagnostic requirements. The paper addresses a two-stage modelling concept to an industrial heat exchanger, which is located in a tyre factory. Modelling relies on combination of prior knowledge and recorded data. During the identification procedure, the estimates of continuous model parameters are calculated by the least squares method and the state variable filters (SVF). It is shown that the estimates are largely invariant of the bandwidth of the SVFs. This greatly reduces the overall modelling effort and makes the whole concept applicable even to less experienced users. The main issues of the modelling procedure are stressed. Based on the process model a simple detection system is derived. An excerpt of the results obtained on operating records is given.
Ključne besede: industrijski prenosniki toplote, zaznavanje napak, nadzor procesov, odkrivanje napak na osnovi modela, modeliranje, identifikacija, industrial heat exchanger, fault detection, condition monitoring, model-based detection, modelling, identification
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 1842; Prenosov: 29
URL Povezava na celotno besedilo

9.
Analitični in numerični preračun vodnega hladilnika GPE 2014 in njuna primerjava
Jakob Kostrevc, 2014, diplomsko delo

Opis: Formula Student je je mednarodno študentsko inženirsko tekmovanje pri vsako leto skupine študentov izdelajo dirkalnike in se z njimi na številnih tekmovanjih med seboj pomerijo. Eden izmed številnih izzivov tekmovanja je zasnovati primeren hladilni sistem za odvajanje odvečne toplote, ki jo motor disipira med delovanjem. Ključen del izziva je, da analiziramo in določimo primernost samega prenosnika toplote oz. hladilnika za potreben odvod toplotnega toka. Tega se lotimo z pomočjo analitičnega preračuna, kjer bomo z uporabo efektivnostne-NTU metode določili potencialno temperaturno razliko in odvedeno toploto ob določeni geometriji, robnih pogojih in snovskih lastnostih. V nadaljevanju se lotimo analize z pomočjo računalniške dinamike tekočin (CFD), kjer določimo enake robne, snovske in geometrijske omejitve, kot pri analitičnem pristopu. Nato analiziramo hitrostno polje in tokovnice, tako kot temperaturno polje in polje toplotnega toka. Za zaključek primerjamo pristopa in opazimo, da se pridobljeni rezultati razlikujejo le za približno 5 % ampak glede na prednosti in slabosti posameznih metod dobimo najboljše rezultate z kombinacijo obeh metod.
Ključne besede: Prenos toplote prenosniki toplote, numerična simulacija, analitičen preračun, empirične formule, Nusseltovo število, izkoristek reber, Efektivnosta-NTU metoda, CFD
Objavljeno v DKUM: 11.12.2014; Ogledov: 2005; Prenosov: 258
.pdf Celotno besedilo (3,10 MB)

10.
RAZVOJ MERILNE PROGE ZA DOLOČANJE KARAKTERISTIK TOPLOTNIH PRENOSNIKOV V LABORATORIJU HZA PODJETJA GORENJE
Blaž Antloga, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi so prikazane primerjalne meritve toplotnih prenosnikov, ki jih uporabljamo v podjetju Gorenje na področju hladilno-zamrzovalnih aparatov HZA. Namen primerjave je potreba po postavitvi merilne proge za določevanje karakteristik toplotnih prenosnikov. Novi način merjenja nam lahko zmanjša stroške pri izdelavi aparatov za testiranje, ob enem pa so meritve hitreje izvedene. V diplomi so opisani sestavni deli hladilniškega sistema, v osrednjem delu pa so prikazani postopki in meritve toplotnih prenosnikov ter dobljeni rezultati. Meritve so se izvajale na kondenzatorjih in uparjalnikih. Postopek merjenja kondenzatorjev in uparjalnikov je bil približno enak, spreminjali so se samo vhodni pogoji. Rezultati meritev z novo metodo so bili primerljivi z obstoječo, kar nam da pozitivno oceno za nadaljnjo uporabo nove metode.
Ključne besede: hlajenje, hladilni procesi, kompresorji, prestop in prevod toplote, kalorimetrija, prenosniki toplote, merilna negotovost
Objavljeno v DKUM: 29.06.2012; Ogledov: 2118; Prenosov: 95
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 7.95 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici