| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Ugotavljanje premoženja nezakonitega izvora kot del preiskovanja nekaterih oblik gospodarske kriminalitete
Damjan Gomboc, 2016, diplomsko delo

Opis: Življenje ljudi v varnem okolju je neprecenljiva družbena vrednota in temeljna človekova pravica. Vse države sveta se srečujejo s kriminaliteto, kjer si kriminalne združbe ustvarjajo velik zaslužek, pridobljen na nelegalen način, kar pa lahko delno onemogočimo predvsem tako, da se jim odvzame protipravna premoženjska korist, ki je pridobljena s kaznivimi dejanji. Pri odkrivanju in preiskovanju kriminalitete je pomembno sodelovanje med državnimi organi in institucijami, predvsem takrat, ko gre za kompleksnejša in zahtevnejša preiskovalna področja, kot so terorizem, organizirani kriminal, gospodarski kriminal, korupcija in pranje denarja. Sodelovanje mora temeljiti na pravočasnem obveščanju in neposredni izmenjavi podatkov. Slovenska zakonodaja določa, da ne sme nihče obdržati koristi, ki jo je pridobil protipravno, to je takrat, ko je storilec kaznivega dejanja sebi ali nekomu drugemu pridobil premoženjsko korist. Tako se premoženje, pridobljeno s kaznivim dejanjem ali zaradi njega, v kazenskem postopku odvzame. Policija tako daje velik poudarek izvajanju finančnih preiskav, katerih namen je iskanje, sledenje, identifikacija in zavarovanje ter cilj odvzema premoženjske koristi, pridobljene s kaznivimi dejanji ali zaradi njega.
Ključne besede: gospodarska kriminaliteta, premoženje nezakonitega izvora, odvzem premoženja, preiskovanje, preiskovalni organi, pristojnosti, diplomske naloge
Objavljeno: 21.12.2016; Ogledov: 933; Prenosov: 117
.pdf Celotno besedilo (586,86 KB)

2.
Mnenje javnosti o odvzemu premoženja nezakonitega izvora
Marina Zibelnik, 2014, diplomsko delo

Opis: V teoretičnem delu diplomskega dela so predstavljeni osnovni pojmi in postopki za odvzem premoženja nezakonitega izvora. Opisana sta pomena premoženja in lastnine. Nato je obrazloženo obrnjeno dokazno breme, ki predstavlja pomemben del pri postopku odvzema premoženja nezakonitega izvora. Sledi pregled zakonskih osnov za odvzem. Tu je omenjena tudi finančna preiskava, ki je podlaga v postopku, začasno zavarovanje ter začasen odvzem premoženja. Opisan je celoten postopek odvzema in tudi pokritost problematike na področju Evropske unije in na mednarodnem področju. Navedenih je nekaj primerov postopkov v Sloveniji. Na koncu so opisane tudi pomanjkljivosti zakona ter problemi, ki jih lahko predstavljajo. Drugi del je osredotočen na mnenje javnosti o odvzemu premoženja nezakonitega izvora v Sloveniji. S pomočjo ankete je bilo najprej zajeto mnenje o tematiki, nato so bili rezultati analizirani. Na vprašalnik so odgovarjali naključno izbrani ljudje preko interneta. Zbranih je bilo 205 odgovorov. Pridobljeni odgovori so bili analizirani, s pomočjo te analize so bile podane ugotovitve in nato preverjene še hipoteze, katere smo želeli testirati z vprašalnikom. Prevladuje strinjanje, da je odvzem premoženja nezakonitega izvora učinkovito orodje za boj proti kriminalu. Javnost tudi meni, da je v Sloveniji še veliko pomanjkljivosti na tem področju, predvsem v zakonih in volji tožilcev za izvajanje odvzema premoženja.
Ključne besede: odvzem premoženja, premoženje nezakonitega izvora, javnost, stališča, javno mnenje, diplomske naloge
Objavljeno: 19.01.2015; Ogledov: 1055; Prenosov: 106
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

3.
Možnosti odvzema premoženja nezakonitega izvora - policijsko tožilski vidik : diplomsko delo univerzitetnega študija
Timotej Miklavčič, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu bomo predstavili možnosti odvzema premoženja nezakonitega izvora v Republiki Sloveniji, predstavili bomo institucije, ki so na tem področju aktivne ter njihova pooblastila. Pri institucijah bo poudarek predvsem na policiji in državnem tožilstvu, ker sta prav ti dve instituciji najbolj dejavni in tudi sodelujeta, ko pride do preiskovanja kriminalitete. Pomembno se mi zdi, da se dotaknemo te teme, saj skorajda ne mine dan, da mediji ne bi poročali o dejavnostih organov odkrivanja in pregona, pri katerih zasežejo različne materialne dokaze, s katerimi naj bi dokazali povzročitev različnih kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete, ki je zadnje čase v Sloveniji eden izmed najbolj perečih problemov, zato je tudi vse več sredstev namenjeno preiskovanju tovrstne kriminalitete. Zakonodajo, ki se dotika omenjenega področja, predstavljajo predvsem Zakon o kazenskem postopku (2013), Kazenski zakonik-1 (2012) ter Zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora (2014). Prav tako smo predstavili dva pravnomočno razsojena primera, ki sta bila aktualna v slovenskem prostoru. Čeprav se diplomsko delo osredotoča predvsem na slovensko zakonodajo in njene organe odkrivanja in pregona, se bomo dotaknili tudi zakonodaje v sosednji Republiki Hrvaški saj se le-ta sooča s podobnimi težavami, ki jih prinaša gospodarski kriminal. Diplomsko delo smo zaključili z potrditvijo vseh treh hipotez. Na splošno lahko rečemo, da imamo zakonodajo, ki se dotika obravnavanega področja primerno urejeno.
Ključne besede: kazensko pravo, gospodarska kriminaliteta, nezakonito premoženje, odvzem premoženja nezakonitega izvora, odvzem premoženjske koristi, pravna ureditev, diplomske naloge
Objavljeno: 06.06.2014; Ogledov: 1031; Prenosov: 253
.pdf Celotno besedilo (695,20 KB)

Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici