| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Gonilniki v operacijskem sistemu Linux
Bine Fras, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo se ukvarjali z gonilniki v operacijskem sistemu Linux. V delu obravnavamo strukturo jedra operacijskega sistema Linux, njegovo komunikacijo z uporabniškim prostorom in gonilniki, vlogo gonilnikov pri delovanju operacijskega sistema ter delovanje gonilnikov. Raziskali smo razlike v arhitekturi in funkcionalnosti med operacijskima sistemoma Windows in Linux. Predstavili smo vrste gonilnikov, v katerem delu operacijskega sistema se nahajajo ter za kaj se uporabljajo. V praktičnem delu te diplomske naloge smo izdelali dva znakovna gonilnika, ki demonstrirata komunikacijo med periferijo (tipkovnico) in jedrom operacijskega sistema. Prvi gonilnik je ponazoril delovanje prekinitev, drugi pa je ta princip razširil s shranjevanjem podatkov v datoteko. Predstavili smo tudi možne napake pri razvijanju takšnih vrst gonilnikov ter jih z ustreznim testiranjem poustvarili.
Ključne besede: gonilniki, jedro, operacijski sistem, prekinitve, datotečni sistem
Objavljeno: 02.11.2020; Ogledov: 77; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (1,08 MB)

2.
Uporaba posplošenih linearnih modelov pri analizi zavarovalniških podatkov
Tjaša Navotnik, 2020, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljena teorija posplošenih linearnih modelov (GLM) in uporaba le-teh v zavarovalništvu. Na realnih zavarovalniških podatkih izbrane zavarovalnice s pomočjo modelov GLM segmentiramo zavarovance glede na rizičnost in s tem določimo premijo za zavarovanje avtomobilske odgovornosti, ki je prilagojena posamezniku. S pomočjo logistične regresije analiziramo prekinitve življenjskih zavarovanj in zgradimo klasifikacijski model, ki razvrsti zavarovance v dve skupini; na tiste, ki so oz.\ niso nagnjeni k prekinitvi.
Ključne besede: posplošeni linearni modeli, avtomobilsko zavarovanje, prekinitve življenjskih zavarovanj, modeliranje v R
Objavljeno: 30.07.2020; Ogledov: 184; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (1,29 MB)

3.
Moteči dejavniki med rokovanjem z zdravili v urgentnih enotah
Neli Kontrec, 2019, diplomsko delo

Opis: Mnogi moteči dejavniki povečajo kognitivno obremenitev in rezultat je neuspeh ali zamuda v dokončanju naloge. To lahko povzroči motnje v sprejemanju odločitev ali povzroči neizpolnitev nalog in s tem potencialno tveganje za varnost. Namen zaključnega dela je ugotoviti kateri so najpogostejši moteči dejavniki med rokovanjem z zdravili v urgentnih enotah in na podlagi ugotovitev predlagati predloge za njihovo zmanjšanje.
Ključne besede: medicinska sestra, procesne in klinične napake, varnost, ukrepi, prekinitve.
Objavljeno: 11.07.2019; Ogledov: 571; Prenosov: 80
.pdf Celotno besedilo (1,56 MB)

4.
Informiranost mladih o postopku in zapletih umetne prekinitve nosečnosti z abortivno tabletko
Maruša Reš, 2019, diplomsko delo

Opis: Obdobje najhitrejšega razvoja v življenju je mladostništvo, zato sta spolna vzgoja in izobraževanje mladih na to tematiko v tem obdobju zelo pomembna, saj s tem ohranjamo nizko raven mladostniške nosečnosti in posledično splavnosti.
Ključne besede: Neželena nosečnost, medikamentozni splav, potek umetne prekinitve nosečnosti, spolna vzgoja.
Objavljeno: 27.06.2019; Ogledov: 464; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (2,47 MB)

5.
TAKTIKA OB PREKINITVAH IGRE PRI MLAJŠIH SELEKCIJAH U9-U15
Borut Kolar, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu Taktika ob prekinitvah igre pri mlajših selekcijah U9 – U15 sem predstavil, prikazal in raziskal problem ob prekinitvah igre pri nogometu. Z nalogo sem hotel zbrati vaje za urjenje taktike ob prekinitvah igre in jih razvrstiti po težavnosti in po starostnih kategorijah od U9 do U15, da bi bile trenerjem v pomoč pri treniranju. Pomembnosti taktike ob prekinitvah igre ni treba posebej izpostavljati, saj vemo, da se v sodobnem nogometu veliko zadetkov doseže prav iz prekinitev. V nalogi sem opisal taktične elemente in vsako prekinitev igre posebej. S pomočjo preglednice sem približal in poskušal poenostaviti težavnostne stopnje pri posameznih kategorijah. V nadaljevanju sem zbral in opisal vaje, ki so lahko v pomoč trenerjem pri učenju taktike ob prekinitvah igre pri posamezni selekciji. Menim, da imajo kolegi trenerji različne metode za učenje taktike ob prekinitvah igre, izbira katerih je v veliki meri odvisna od notranjih in zunanjih dejavnikov. S tem namenom bi jim z diplomsko nalogo rad pomagal in poenostavil delo pri treniranju tega elementa nogometne igre, ki je zelo pomemben pri usposabljanju mladih nogometašev.
Ključne besede: taktika, prekinitve igre, mlajše selekcije, vaje, kategorije, trenerji, učenje, ponavljanje.
Objavljeno: 10.12.2014; Ogledov: 935; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (901,61 KB)

6.
PREKINITEV NOSEČNOSTI
Ana Marija Fartek, 2013, diplomsko delo

Opis: Abortus je tisto področje, kjer skoraj ni posameznika, ki o njem ne bi imel izoblikovanega mnenja, bodisi, da je odklonilno bodisi, da ni. Če že ne zavzameš nobene strani, si najbolj pridobiš naklonjenost obeh, če zavzameš vmesni položaj. Tak položaj so zavzele marsikatere ureditve, ki splav na načelni ravni prepovedujejo, a ga ob zakonsko določenih pogojih vseeno dopuščajo. Prepričanost mnogih, da bi uzakonitev splava vodila v degradacijo vrednot družbe, načeloma ni utemeljena. S pojavom splava se srečamo že v najzgodnejših zgodovinskih obdobjih, moralno – etični pogled in pravna ureditev se tekom zgodovine spreminjata, vendar niti moralne dileme, niti stroga pravna ureditev nista odvrnile žensk od splava. Prav tako, kot tudi danes, ureditve, ki so inkriminirale splav, vseeno niso splavu fetusa pripisovala enake teže, kot umoru rojenega človeka, kar se odraža v sankcijah za storjeno dejanje. V Sloveniji na zakonski ravni še vedno velja zakon iz leta 1977, ki ima podlago v 55. členu Ustave Republike Slovenije. Predvsem ob osamosvojitvi so ponovno načeli temo pravne regulacije prekinitve nosečnosti, kjer se je skušalo vpeljati bolj restriktivno zakonodajo. Obveljala je dotedanja in kljub liberalni pravni ureditvi abortusa v Sloveniji število opravljenih splavov upada. Medtem ko se v državah z restriktivno zakonodajo sicer srečamo z nizko statistiko legalno opravljanih splavov, se v ozadju pojavlja problem ilegalnih splavov in maternalna umrljivost, zaradi nestrokovno opravljenih splavov. Razprava o tem, ali je zarodek že človek, v kateri fazi razvoja začne živeti ali mu priznati pravice in katere, je prisotna že toliko časa, kolikor je prisoten sam pojav. Naše pravo je zavzelo stališče, da zarodek ne moremo šteti za enakovrednega rojenemu človeku, vendar pa mu določene pravice vseeno pripadajo tudi že pred rojstvom, v kolikor se rodi živ. Na drugi strani pa je predvsem v podzakonski ureditvi nakazano do katerega tedna nosečnosti se prekinitev nosečnosti imenuje splav in od katerega tedna naprej prekinitev nosečnosti lahko enačimo z rojstvom mrtvorojenega otroka. Pravni status zarodka je določen, vendar pa na dejanski ravni dvoumnost ostaja. Znanstveni dokazi so le podlaga za izoblikovanje lastnega mnenja, ne dajejo pa točnega in zanesljivega odgovora. Dokler bo status zarodka predmet religioznih, moralnih, etičnih, skratka osebnih prepričanj, menim, da je potrebno ščititi predvsem tisto življenje, telesno in duševno integriteto, za katero smo prepričana, da obstaja, namreč žensko. Varovati njeno zasebnost, dostojanstvo in svobodo izbire in na drugi strani, ne preveč liberalno ravnati s potencialnim življenjem, vsaj ne po tisti točki razvoja, ko je sposoben samostojnega življenja izven materinega telesa.
Ključne besede: prekinitev nosečnosti, zgodovina prekinitve nosečnosti, pravna ureditev prekinitve nosečnosti v Sloveniji, pravna ureditev abortusa na Poljskem in Irskem, reproduktivne pravice žensk
Objavljeno: 10.01.2014; Ogledov: 2209; Prenosov: 614
.pdf Celotno besedilo (472,59 KB)

7.
TAKTIKA OB PREKINITVAH IGRE
Klemen Medved, 2013, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je predstaviti taktiko ob prekinitvah nogometne igre. Prav tako vsako prekinitev posebej predstaviti in razdelati ter grafično ponazoriti rešitve v nastalih situacijah. Pri sami taktiki prekinitev je pomembno ugotoviti značilnosti v številu, načinu in uspešnosti izvajanja prekinitev igre. Z upoštevanjem vseh navedenih taktik in prikazanih rešitev lahko bralci diplomske naloge najdejo pot do dobrega poznavanja izvajanja taktike. V diplomskem delu bom predstavil pet glavnih spremenljivk prekinitev v napadu (prosti strel, kot, stranski avt, kazenski strel in sodniška žoga). Ta diploma temelji na prekinitvah v sami igri, ki so ključne in lahko odločilno vplivajo na rezultat.
Ključne besede: nogomet, prekinitve igre (prosti strel, kot, stranski avt, kazenski strel in sodniška žoga)
Objavljeno: 23.09.2013; Ogledov: 1505; Prenosov: 216
.pdf Celotno besedilo (1,10 MB)

8.
PRAVICA DO SVOBODNEGA ODLOČANJA O ROJSTVU OTROK
Špela Škorjanc Podkrižnik, 2012, diplomsko delo

Opis: Svobodno odločanje o rojstvu otrok je v Sloveniji ustavno zagotovljena pravica in vloga države je, da zagotavlja možnosti za uresničevanje le-te. V zvezi z uresničevanjem te pravice omenjamo še vlogo zdravstva, ki omogoča človeku vse možnosti, s katerimi je mogoče v okviru zdravstvenega sistema uresničiti to pravico. Vsak človek lahko torej svobodno odloča o rojstvu svojih otrok, lahko se v okviru te pravice odloči tudi, da do rojstva že spočetega otroka ne bo prišlo. Vemo, da v praksi ženska odloča o morebitni umetni prekinitvi nosečnosti oz. je ta odločitev v njeni domeni vsaj dokler izpolnjuje določene pogoje (do desetega tedna nosečnosti), kasneje pa o tem odločata komisiji I. in II. stopnje. Najpomembnejša v okviru uresničevanja pravice do svobodnega odločanja o rojstvu otrok je vendarle prevencija – kontracepcija, medtem ko splav velja za rešitev »v skrajni sili«. V zvezi s pravico do svobodnega odločanja o rojstvu otrok velja omeniti še pravico do ugotavljanja in zdravljenja zmanjšane plodnosti. Ob zagotavljanju pravice do svobodnega odločanja o rojstvu otrok pa lahko pride do konflikta s pravico zdravstvenih delavcev do »ugovora vesti«, kjer pa velja, da zaradi uveljavlja ugovora vesti ne sme biti ogroženo zdravje pacienta.
Ključne besede: pravica do svobodnega odločanja o rojstvu otrok, preprečevanje zanositve, kontracepcija, pravica ženske do umetne prekinitve nosečnosti, pravni status zarodka, zdravljenje neplodnosti
Objavljeno: 17.12.2012; Ogledov: 3756; Prenosov: 606
.pdf Celotno besedilo (409,50 KB)

9.
PRAVNA UREDITEV UMETNE PREKINITVE NOSEČNOSTI V REPUBLIKI SLOVENIJI
Suzana Pisnik, 2012, magistrsko delo

Opis: Umetna prekinitev nosečnosti spada med občutljivejše teme po vsem svetu. Zgodovinsko ni jasno, kdaj se je začelo razpravljati o sami etiki umetne prekinitve nosečnosti, lahko pa povem, da se je njeno pravno urejanje začelo v 18. st. Tako med prvo državo, ki je uzakonila umetno prekinitev nosečnosti spada Sovjetska zveza. Njena uzakonitev pa je pozneje vplivala na večino drugih vzhodno evropskih držav. Vsaka odprava plodu in vsako dejanje proti človeškemu življenju, ki je spočeto v materinem telesu in ki se še ni rodilo ter vsaka ločitev plodu od materinega telesa, ki povzroči njegovo smrt, imenujemo umetna prekinitev nosečnosti. Zakon o zdravstvenih ukrepih pri uresničevanju pravic do svobodnega odločanja o rojstvu otrok opredeljuje umetno prekinitev nosečnosti kot medicinski poseg, ki se opravi na zahtevo nosečnice, če nosečnost ne traja več kot deset tednov. S tem medicinskim posegom se tako povzroči zaključek nosečnosti, še preden se otrok rodi. Umetna prekinitev nosečnosti je zelo delikatna tema in jo dandanes označujejo kot socialno nezaželeni ukrep za uravnavanje rojstev oziroma prekinjanje nezaželenih nosečnosti. Kljub današnjim številnim metodam kontracepcije, obstaja v svetu veliko žena in deklet, ki se odločajo za umetno prekinitev nosečnosti. Zakaj? Iz preprostega razloga in sicer zato, ker je to edino sredstvo za preprečevanje rojstev po spočetju. Med najpomembnejše zakone v Sloveniji, ki urejajo področje umetne prekinitve nosečnosti tako spada Zakon o zdravstvenih ukrepih pri uresničevanju pravic do svobodnega odločanja o rojstvu otrok, Zakon o zdravstveni dejavnosti (ZZDej), Zakon o zdravniški službi (ZZdrS) in ne nazadnje tudi Ustava Republike Slovenije ter ostali drugi pomembni predpisi.Umetna prekinitev nosečnosti je v Sloveniji legalna od leta 1977 in dovoljena pod pogojem, da nosečnost ne traja več kot deset tednov. Tako je z liberalizacijo zakonodaje postala umetna prekinitev nosečnosti varna in dostopna vsem ženskam v Sloveniji. Da bi si lahko sami oblikovali neko lastno mnenje in stališče pa je pomembno, da se podučimo o umetni prekinitvi nosečnosti, saj nam to daje nek vpogled v njo in tako lahko na podlagi dobrega poznavanja tega področja, podamo neko objektivnejšo in kritično presojo.
Ključne besede: umetna prekinitev nosečnosti, abortus, splav, zarodek, embrio, pravna ureditev umetne prekinitve nosečnosti, zgodovina umetne prekinitve nosečnosti, ugovor vesti, odgovornost za neuspešno opravljeno umetno prekinitev nosečnosti, pravica partnerja pri umetni prekinitvi nosečnosti.
Objavljeno: 16.03.2012; Ogledov: 5194; Prenosov: 1532
.pdf Celotno besedilo (773,54 KB)

10.
UMETNA PREKINITEV NOSEČNOSTI
Mojca Horvat, 2009, diplomsko delo

Opis: Umetna prekinitev nosečnosti je ena izmed delikatnih tem, ki buri duhove po vsem svetu. Zgodovinsko ni povsem jasno, kako pogosto se je razpravljalo o etiki umetne prekinitve nosečnosti, vendar se je splošno pravno urejanje začelo šele v 18. stoletju. Danes je umetna prekinitev nosečnosti povsod po svetu zdravstveno in socialno neželen ukrep za uravnavanje rojstev in predstavlja le izhod v sili. Kljub vsem modernim metodam kontracepcije in njihovi široki dostopnosti, ter večji informiranosti, še vedno ostajajo številna dekleta in ženske, ki zaradi najrazličnejših razlogov svojo nosečnost zaznavajo kot neželeno. Umetna prekinitev nosečnosti ostaja edino sredstvo za preprečitev rojstva po spočetju. Za oblikovanje stališča in podajanje vrednostnih sodb je pomembno, da smo dobro informirani, saj nam le to omogoča objektivnejšo in bolj kritično presojo o umetni prekinitvi nosečnosti, vpogled v nasprotujoče stališče pa nam pripomore k večji tolerantnosti do slednjega. Stališča do umetne prekinitve nosečnosti temeljijo na tehtanju različnih vrednot, te pa so največkrat povezane tudi z moralno obsodbo žensk, ki so pripravljene te vrednote kršiti iz lastnih bolj ali manj sebičnih razlogov.
Ključne besede: umetna prekinitev nosečnosti, abortus, splav, zgodovina umetne prekinitve nosečnosti, pravna ureditev umetne prekinitve nosečnosti, pravni status zarodka
Objavljeno: 14.12.2009; Ogledov: 5911; Prenosov: 1914
.pdf Celotno besedilo (5,48 MB)

Iskanje izvedeno v 0.36 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici