| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
PRAVNI IN ETIČNI VIDIKI TRANSPLANTACIJSKE DEJAVNOSTI
Adrijana Kumer, 2010, diplomsko delo

Opis: Ob današnjem naglem razvoju transplantacije velja poudariti, da njene korenine segajo že v čas pred našim štetjem. Razvoj transplantacije kot humane metode medicine je omogočil, da danes presajajo že organe, za katere je misel o tem še pred nekaj leti sodila med znanstveno fantastiko. Dandanes se tehnologija in naše poznavanje človeškega telesa bliskovito razvijata, tako da je potrebna stalna aktualizacija pravnih in etičnih določil. V transplantacijski dejavnosti predstavljajo komercializacija, možne manipulacije in zlorabe veliko ter resno nevarnost tako na škodo darovalca kot prejemnika.
Ključne besede: Ključne besede: dajalec organa, organi, prejemnik organa, transplantacija.
Objavljeno: 20.05.2010; Ogledov: 2155; Prenosov: 382
.pdf Celotno besedilo (411,01 KB)

2.
Poenostavljeni carinski postopki v distribucijski verigi : diplomsko delo
Aleksander Dimitrijević, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu bomo opisali vpliv carinskih postopkov na dobavno verigo distributerja v Sloveniji, ki svoje prodajno blago kupuje v tujini, v državah znotraj in zunaj Evropske skupnosti ter ga prodaja tako v Sloveniji kot tudi v tujih državah znotraj in zunaj Evropske skupnosti. Carinski postopki, ki se jih distributer največkrat poslužuje, so skladiščenje, uvoz in izvoz. Ti carinski postopki so kot osnovni izvedbeno najbolj enostavni, enolični, vendar po drugi strani, gledano s časovne strani izvedbe postopka, lahko trajajo (pre)dolgo, s finančnega vidika pa lahko pomenijo visok dodaten strošek za dobavno verigo distributerja. Cilj diplomskega dela je pokazati, da lahko distributer z uporabo poenostavljenih carinskih postopkov skladiščenja, uvoza in izvoza izboljša kakovost svoje celotne dobavne verige, gledano tako s časovne kot tudi s finančne plati, ter z njihovo integracijo v dobavno verigo pridobi visoko stopnjo samostojnosti pri izvajanju carinskih postopkov in s tem konkurenčno prednost na tržišču.
Ključne besede: carinsko poslovanje, poooblaščeni prejemnik, pooblaščeni pošiljatelj, carinsko skladišče tipa D
Objavljeno: 03.09.2010; Ogledov: 1902; Prenosov: 238
.pdf Celotno besedilo (844,75 KB)

3.
HIŠNO CARINJENJE, PRIDOBITEV STATUSA AEO, TER NJUN VPLIV NA POSLOVANJE DRUŽBE ELRAD INTERNATIONAL D.O.O.
Dejan Mauko, 2011, diplomsko delo

Opis: Podjetje ELRAD International d.o.o. ima svoje enote v Srbiji in na Kitajskem in se ob svojem vsakdanjem delovanju srečuje s carino ter carinskimi postopki, ob uvozu in izvozu blaga. Carina lahko delovanje podjetja ovira ali pa ga celo krepi. Podjetje, v katerem je zaposlen kader, ki se spozna na carinsko poslovanje, lahko to izkoristi v svoj prid in si tako poveča konkurenčnost na trgu. Če podjetje ne prepoznava možnosti, ki mu jih nudi omenjena institucija, pa s tem izgublja prednosti pred konkurenčnimi podjetji, prednosti kot so krajšanje časa trajanja delovnih postopkov in stroškov poslovanja. V diplomskem delu predstavljamo možnost pridobitve carinskih poenostavitev, ki bi jih lahko uspeli pridobiti v podjetju ELRAD International d.o.o. Prikazali smo, da je pridobitev teh poenostavitev možna in da bi njihova pridobitev in prenova carinskega poslovanja v podjetju poenostavila carinsko poslovanje in s tem znižala stroške in skrajšala opravljanje omenjenih postopkov.
Ključne besede: Hišno carinjenje, status AEO, Carinski postopki, carinsko pravo, podjetje-pooblaščeni prejemnik, podjetje pooblaščeni pošiljatelj, hišno carinjenje v podjetju.
Objavljeno: 16.10.2011; Ogledov: 2443; Prenosov: 299
.pdf Celotno besedilo (940,67 KB)

4.
IZROČILNA POGODBA NEKOČ IN DANES
Nuša Vrbnjak, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo izpostavili način prehoda premoženja za življenja, pogodbo o izročitvi in razdelitvi premoženja za življenja, ki ji skrajšano rečemo kar izročilna pogodba. Gre za stari pravni institut, s katerim so po navadi na kmetih izročali kmetije mlajšim generacijam oziroma določenemu potomcu, ki je kot lastnik in gospodar nadaljeval z delom na kmetiji. Bistvo je v izročitvi premoženja, ki pa večkrat vsebuje določene zgovore – preužitek, s katerim si izročevalec zagotovi dostojen preostanek življenja. Prejemnik, ki je prejel vredno premoženje, je dolžan za prejeto tudi nekaj storiti, dati, zagotoviti, se nekako oddolžiti za to, kar mu je nekdo (izročevalec) dal. Če se prejemnik dogovorjenega ne drži, lahko pride do razveze izročilne pogodbe, za kar pa morajo obstajati tehtni razlogi. Seveda izročilne pogodbe poznamo še danes. Zaradi najdenih primerkov izročilnih pogodb v domačem arhivu, se nam je zdelo zanimivo, da jih predstavimo v diplomski nalogi ter s tem prispevamo k ohranitvi tradicije, takratnega jezika, načina življenja. Tako smo vključili izročilno pogodbo iz leta 1888, za katero še ni bil značilen izraz izročilna pogodba, temveč prepodajna pogodba. Glede izročitve iste kmetije sledi izročilna pogodba iz leta 1941 in nato še izročilna pogodba iz leta 2005. V diplomski nalogi smo predstavili njihovo vsebino in jih na podlagi zakonske ureditve na posameznih delih primerjali.
Ključne besede: Izročitev premoženja, razdelitev premoženja, užitek, izročevalec, prejemnik.
Objavljeno: 03.07.2015; Ogledov: 1301; Prenosov: 394
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

5.
INTERNA KOMUNIKACIJA V INTRANETU: PRIMER PODJETJA TELEKOM SLOVENIJE, D.D.
Veronika Vodlan, 2012, diplomsko delo

Opis: Komunikacijo si predstavljamo kot kakršno koli sodelovanje med ljudmi. Pošiljatelj pošlje sporočilo preko komunikacijskega kanala prejemniku. Model po katerem potujejo sporočila imenujemo komunikacijski model. Uporabnikom je v komunikaciji na voljo veliko vrst medijev preko katerih si pošiljajo sporočila. Področje komuniciranja v okolju podjetja imenujemo poslovno komuniciranje, le to pa delimo glede na okolje podjetja, na zunanje in notranje oziroma interno komuniciranje. V komunikaciji poznamo več vrst orodij preko katerih le-ta poteka. Razvoj tehnologije nam omogoča vse večjo izbiro elektronskih orodij med njimi tudi internet in intranet. Bistvena razlika med njima je, da je intranet zaprto omrežje znotraj organizacije z omejenim dostopom, torej pokriva zgoraj omenjeno interno komunikacijo v organizaciji. Zaposlenim omogoča dostop do hitrih in ažurnih informacij. Dostop do internega omrežja je dovoljen le določenim registriranim uporabnikom. To omogoča visoka stopnja varnostne zaščite.
Ključne besede: komunikacija, organizacija, pošiljatelj, prejemnik, sporočilo, komunikacijski kanal, komunikacijski model, orodja komunikacije, internet, intranet, varnost, uporabnik, notranja komunikacija, medij
Objavljeno: 27.11.2012; Ogledov: 1538; Prenosov: 154
.pdf Celotno besedilo (2,23 MB)

6.
PROBLEMATIKA PRIKRITIH IZPLAČIL DOBIČKA V SLOVENIJI IN NEMČIJI PRI DRUŽBAH Z OMEJENO ODGOVORNOSTJO
Aleksandra Zajtl, 2012, diplomsko delo

Opis: Proučili smo pomen prikritega izplačila dobička in predstavili pomembnost pravilne opredelitve tovrstnih izplačil – ali gre res za prikrito izplačilo dobička ali pa morda za drug dohodek. Napačna interpretacija izplačil nas namreč vodi do nepravilne obdavčitve tovrstnih izplačil, saj bo v primeru, da gre za prikrito izplačilo dobička, takšno izplačilo obdavčeno kot dividenda, v nasprotnem primeru pa kot drug dohodek. Bistvo prikritega izplačila dobička je v zagotovitvi koristi družbenikov s strani družbe, kar navzven ni razvidno kot izplačilo, temveč ostane prikrito. Gre za zagotovitev posebne premoženjske koristi družbeniku, vendar pa je predpogoj za takšno izplačilo societetno razmerje. Prikrito izplačilo dobička opredeljujeta tako korporacijska kot davčna zakonodaja, ki sicer zasledujeta različne cilje, vendar pa obe zakonodaji tovrstna izplačila prepovedujeta. Korporacijsko pravo varuje interese družbe in družbenikov, medtem ko davčna zakonodaja varuje interese države, saj je njen cilj v zaščiti davčne osnove družbe kot zavezanke za davek. V praksi prikrita izplačila dobička družbe največkrat opredeljujejo kot davčno priznan odhodek, kar pomeni, da takšna izplačila znižujejo davčno osnovo, čeprav davčna zakonodaja določa, da je prikrito izplačilo dobička davčno nepriznan odhodek, kar pomeni, da je obveznost družbe, da poveča davčno osnovo za znesek prikritega izplačila dobička. Davčna zakonodaja določa pravila obdavčitve tovrstnega izplačila z vidika družbe izplačevalke in z vidika prejemnika prikritega izplačila dobička. Družba izplačevalka mora narediti korekcijo davčne osnove, kar pomeni povečanje prihodkov v davčnem obračunu ali zmanjšanje davčno priznanih odhodkov za znesek, ki je enak prikritemu izplačilu dobička. Ob izplačilu mora ustrezno obračunati in odtegniti davčni odtegljaj, saj prikrito izplačilo dobička sodi med dividendam podobne dohodke, vendar pa davčni odtegljaj plača prejemnik prikritega izplačila dobička. Nemška zakonodaja, tako davčna kot korporacijska, ni imela oblikovane definicije prikritih izplačil dobička, ampak je opredelitev pojma in predpostavke prikritega izplačila dobička oblikovala dolgoletna sodna praksa. Opredelitev oziroma definicija tovrstnih izplačil se je z leti spreminjala, ampak ne glede na to je bil vedno cilj nemške sodne prakse v zaščiti davčne osnove pred samovoljnimi posegi družbenikov v premoženje družbe. Tako so kot prikrita izplačila opredeljena vsa izplačila, ki jih družba izvrši družbeniku na podlagi družbenega razmerja in ki imajo podlago v sklepu družbe o delitvi dobička.
Ključne besede: Davčno pravo, korporacijsko pravo, prikrito izplačilo dobička, družba – izplačevalka, družbenik – prejemnik, predpostavke prikritega izplačila dobička, davčna osnova, davčni odtegljaj.
Objavljeno: 07.12.2012; Ogledov: 3200; Prenosov: 380
.pdf Celotno besedilo (719,68 KB)

7.
Prevoz odpadnih svinčenih baterij
Matic Jelen, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Prevoz nevarnega blaga je podrobno zakonsko urejen, zaradi povečanja varnosti v prometu in v izogib nepravilnemu ravnanju v primeru nesreč. Prevoz nevarnega blaga v praksi predstavlja tudi prevoz odpadnih svinčenih baterij, ki se jim posvečamo v diplomski nalogi. Obstoječo zakonodajo, ki je zelo obsežna, saj obsega tako domače kot tuje pravne vire, smo prenesli na konkreten primer prevoza odpadnih svinčenih baterij in tako poskusili na enostaven način prikazati prevoz odpadnih svinčenih baterij v praksi in približati prevoz odpadnih svinčenih baterij vsakomur. Ugotavljamo, da je v praksi možno upoštevati vse zakonske določbe, kar dokazuje prikaz prevoza odpadnih svinčenih baterij v vzorčnemu podjetju. Na področju prevoza odpadnih svinčenih baterij so možne izboljšave, ki bi pripomogle k večji varnosti na cesti in zmanjševanju števila nesreč, in sicer pogostejše izobraževanje voznikov, povečan nadzor s strani policije, obnovitev cest in morebitna uvedba praktičnih rešitev, kot je na primer prevoz nevarnega blaga v nočnih urah.
Ključne besede: prevoz, nevarno blago, odpadne svinčene baterije, zakonodaja, varnost, nesreče, naročnik prevoza, prevoznik, voznik, prejemnik
Objavljeno: 25.09.2015; Ogledov: 707; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (2,30 MB)

Iskanje izvedeno v 0.12 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici