| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 69
Na začetekNa prejšnjo stran1234567Na naslednjo stranNa konec
1.
Funkcijsko preizkušanje pralnih strojev za zagotavljanje zanesljivosti na trgu
David Dokl, 2021, diplomsko delo

Opis: Za ohranitev konkurenčnosti podjetja je potreben nenehen razvoj novih izdelkov in optimizacija stroškov izdelave izdelkov. S tem so v razvojne in proizvodne procese ter same izdelke uvedene spremembe, ki prinašajo tveganje za kakovost in zanesljivost izdelkov na trgu. Zanesljivost pralnih strojev pa je eno ključnih pričakovanj kupcev. Diplomsko delo obravnava zanesljivost pralnih strojev na trgu in funkcijsko preizkušanje pralnih strojev v fazi razvoja, proizvodnje in kontrole po izdelavi. Predstavljena so možna izboljšanja funkcijskega preizkušanja in delno uporabljena v Laboratoriju zanesljivosti. Rezultati funkcijskega preizkušanja v Laboratoriju zanesljivosti so primerjani s podatki o servisiranju pralnih strojev na trgu, kjer je bilo ugotovljeno, da je smiselno podaljšati čas preizkušanja in s tem povečati možnost odkritja napak. Napake, ugotovljene med preizkušanjem, pa imajo različno težo oziroma bodo na trgu različno vplivale na uporabnike. Za boljše ovrednotenje napak, odkritih med preizkušanjem, je predstavljena matrika za določitev teže posamezne napake, kar bistveno izboljša nadaljnje odločitve.
Ključne besede: funkcijsko preizkušanje, okvara, zanesljivost, pralni stroj
Objavljeno: 08.04.2021; Ogledov: 89; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (1,15 MB)

2.
Sistem za avtomatsko preizkušanje grafičnih uporabniških vmesnikov
Blaž Vidovič, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavimo metodo za samodejno preizkušanje grafičnih uporabniških vmesnikov. Predstavimo načine preizkušanja in sodobne izboljšave avtomatizacije preizkušanja. Pri tem proučimo ustaljene pristope avtomatskega preizkušanja grafičnih uporabniških vmesnikov in predstavimo zasnovo lastnega sistema za avtomatsko preizkušanje, ki deluje na principu zajema vnosov in ponovnega izvajanja testnih primerov. V rezultatih predstavimo uspešno delovanje sistema na dveh znanih namiznih aplikacijah.
Ključne besede: preizkušanje, avtomatizacija, grafični uporabniški vmesnik
Objavljeno: 03.11.2020; Ogledov: 116; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (1,11 MB)

3.
Objava mobilne igre v sodelovanju z založnikom mobilnih aplikacij
Luka Gril, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen postopek sodelovanja z založnikom mobilnih aplikacij. Postopek vsebuje delo razvijalca (integracijo potrebnih orodij v že razvito igro) ter delo založnika, ki obsega oglaševanje igre, testiranje izdelka na trgu, svetovanje in morebiten končni odkup igre.
Ključne besede: mobilna igra, založnik, Unity, preizkušanje trga
Objavljeno: 13.11.2019; Ogledov: 229; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (675,21 KB)

4.
Izdelava naprave za preizkušanje klešč
Sandi Štravs, 2019, diplomsko delo

Opis: V današnjem času podjetja stremijo k čim hitrejši izdelavi izdelkov, ki morajo biti ustrezne kakovosti, saj le tako lahko ostane podjetje konkurenčno na trgu. Zaradi tega podjetja v določenih primerih uporabijo naprave, s katerimi si pomagajo pri preverjanju kakovosti njihovih izdelkov. V podjetju UNIOR, d. d., smo se zato odločili za izdelavo naprave za preizkušanje klešč, ki bi bila zanesljiva za ugotovitev, ali so klešče ustrezne ali neustrezne pri določenem številu ščipov. Po standardih smo preverili, kakšne sile se pojavijo ščipanju, nato smo določili komponente in parametre, ki so potrebni za pravilen preizkus, ter konstruirali model, na podlagi katerega smo izdelali končni izdelek
Ključne besede: klešče, konstruiranje, naprava za preizkušanje, modeliranje, načrtovanje.
Objavljeno: 05.09.2019; Ogledov: 563; Prenosov: 34
.pdf Celotno besedilo (3,22 MB)

5.
Vpliv lastnosti zgorevanja lesne biomase na razvoj male kurilne naprave
Tomas Zadravec, 2017, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo je namenjeno predstaviti holističnega pristopa na področju zasnove modernih, malih kurilnih naprav. Predstavljene teoretične osnove, ki se navezujejo na lastnosti trdnih lesnih goriv in proces njihovega zgorevanja, predstavljajo fundamentalna znanja s katerimi je mogoče uspešno načrtovati zasnovo kurilnih naprav. Podrobneje so predstavljene še škodljive snovi, ki izstopajo iz sistema v katerem se odvija proces zgorevanja. Cilj razvoja malih kurilnih naprav na trdna lesna goriva je med drugim zagotovitev čistejšega zgorevanja, z namenom omejiti obremenitev okolja. Z upoštevanjem teoretičnega poznavanja področja zgorevanja trdnih lesnih goriv je mogoče načrtovati okolju prijazne in učinkovitejše naprave. Za namen uprizoritve procesa razvoja male kurilne naprave je predstavljen realen primer, kot ga je beležil avtor magistrskega dela tekom trajanja projekta. Predstavljen primer opisuje proces razvoja po principu »iz napak se učimo«. Tovrsten način razvoja dovoljuje hitre rezultate kadar je stopnja izkušenj in znanja sodelujočih oseb primerno visoka. Za reševanje dovolj enostavnih primerov zadostuje omenjena metoda, v primeru reševanja kompleksnejših problemov pa intuitivne metode ne zadostujejo več. Kot primer bolj primerne metode razvoja mailih kurilnih naprav na trdna lesna goriva je predstavljena računalniška dinamika tekočin. Za ta namen je bila pripravljena analiza predstavljene kurilne naprave s pomočjo numerične simulacije zgorevanja. Za namen popisa dogodkov v sloju goriva je bil uporabljen empirični ravnotežni model, ki služi za pridobitev sestave in lastnosti sinteznega plina, ki zapušča sloj. S pomočjo predpostavljenih in izračunanih robnih pogojev je bila izvedena numerična simulacija zgorevanja in prenosa toplote v mali kurilni naprav. Rezultati simulacije podajajo bogat vpogled v notranjost kurilne naprave tekom obratovanja, s tem pa možnost za razumevanje posledic različnih zasnov na obratovalne karakteristike, še pred njeno izdelavo.
Ključne besede: Zgorevanje, trdna lesna goriva, zgorevanje trdnih goriv, lesni peleti, male kurilne naprave, toplovodni kotli, modeliranje zgorevanja, model plasti goriva, ravnotežni model plasti, zgorevanje na fiksni rešetki, računalniška dinamika tekočin (RDT), numerična analiza male kurilne naprave, proces razvoja male kurilne naprave, preizkušanje karakteristik
Objavljeno: 22.11.2017; Ogledov: 658; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (11,77 MB)

6.
Načrtovanje vzdržljivostnega testiranja pečice
Simona Selan, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je narejena raziskava, dosedanjih preizkušanj aparatov. Predstavljeno je tudi konkurenčno podjetje, ter način njihovega preizkušanja aparatov. Po pregledu vseh dosedanjih preizkušanj smo pripravili izračune koliko časa je potrebno komponente preizkušati, za doseganje želenega časa delovanja aparata. Ob koncu naloge pa smo dodali še komentarje, kaj je potrebno spremeniti pri dosedanjem preizkušanju ter kako ga je mogoče tudi izboljšati.
Ključne besede: aparati Gorenje, preizkušanje, življenjska doba
Objavljeno: 18.10.2017; Ogledov: 586; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (2,91 MB)

7.
Numerično modeliranje in validacija shpb preizkuševališča
Branko Nečemer, 2017, magistrsko delo

Opis: V okviru magistrskega dela je bil zgrajen numerični model SHPB preizkuševališča v programskem paketu LS-Dyna. Na podlagi eksperimentalno zajetih in obdelanih signalov izvedenih mehanskih preizkusov je bila izvedena validacija numeričnega modela. Za določanje dinamičnih mehanskih materialnih lastnosti je bil uporabljen inverzni postopek. Zgrajeni numerični model omogoča preverjanje testnih parametrov preizkuševališča pred izvedbo dejanskega testa in s tem zmanjšuje potrebo po številu izvedenih testov za doseganje reprezentativnih rezultatov preizkusa. V magistrskem delu je predstavljena tudi izvedba eksperimentalnega testa, kot tudi obdelava eksperimentalnih podatkov.
Ključne besede: Split Hopkinson Pressure Bar preizkuševališče, dinamično preizkušanje materialov, metoda končnih elementov, LS-Dyna, numerična validacija, inverzno določanje dinamičnih materialnih parametrov
Objavljeno: 31.08.2017; Ogledov: 959; Prenosov: 148
.pdf Celotno besedilo (3,02 MB)

8.
Razvoj nosilca motorja iz termoplasta
Miran Purgar, 2016, specialistično delo

Opis: V specialističnem delu je predstavljen razvoj nosilca motorja iz termoplasta za avtomobilsko industrijo. Gre za nosilni element vozila, ki je neprekinjeno različno obremenjen in podvržen okoljskim vplivom, kot sta npr. povišana temperatura in vlaga. Delo podaja ugotovitve in predstavitve v zvezi z uporabo termoplasta za tako obremenjen nosilni element v vozilu. V zaključku je predstavljena ekonomska upravičenost oziroma prednost nosilca motorja iz termoplasta pred nosilcem motorja iz aluminijeve litine, izdelanega s postopkom tlačnega litja. Pri razvoju nosilca motorja iz termoplasta je bilo najtežje definirati mejne pogoje in pogoje za numerične analize ter testiranje, ker do nastanka dela ni bilo mnogo zapisov, vezanih na to temo. Zato je bilo treba izpeljati mnogo različnih testiranj, ki so vključevala različna temperaturna območja ter stopnje vlage, zato da smo pridobili znanje o odzivanju termoplasta na različne pogoje v okolju. Tako pridobljene podatke smo nato preverjali z rezultati numeričnih analiz.
Ključne besede: razvoj izdelka, konstruiranje, termoplasti, računalniške simulacije, preizkušanje
Objavljeno: 19.08.2016; Ogledov: 470; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (4,80 MB)

9.
Problematika vzdrževanja plinovodnih sistemov
Samo Uranjek, 2016, specialistično delo

Opis: Podiplomsko delo obravnava problematiko periodičnega nadzora in preizkušanja posameznih sklopov plinovodnega sistema. Določene preizkusne metode je možno izvajati samo na določenih sklopih oz. segmentih plinovodnega sistema. Tako so nekateri deli boljše, nekateri pa slabše nadzorovani oz. periodično pregledani. Analiza je pokazala, da bi bilo treba dopolniti predvsem posebne inštalacije, kot so nadzemni in težje dostopni deli plinskih, razdelilnih in kompresorskih postaj ter plinovodi manjših premerov. Nekateri od teh segmentov niso katodno ščiteni, velikokrat so težje dostopni, dostop je lahko povezan z večjimi stroški, obstoječih metod pa ni možno izvajati ali so rezultati nezanesljivi. V nalogi so nakazane metode, ki jih je potrebno preizkusiti na omenjenih sklopih in oceniti njihovo uspešnost, vsekakor pa je treba spremljati razvoj na področju neporušne defektoskopije in po možnostih preizkusiti in vpeljati nove metode. Posebna pozornost je namenjena analizi in rešitvi problemov pregledovanja plinovodov malega premera. Analiza in odgovori pa odpirajo nova vprašanja.
Ključne besede: plinovodi, problematika vzdrževanja, pregledovanja in preizkušanje
Objavljeno: 23.06.2016; Ogledov: 597; Prenosov: 55
.pdf Celotno besedilo (2,99 MB)

10.
NAČRTOVANJE KAKOVOSTI IN ZANESLJIVOSTI IZDELKA S PODROČJA ELEKTROTEHNIKE IN ZAZNAVANJE KAKOVOSTI IZDELKA IZ VIDIKA ODJEMALCA
Mitja Lapornik, 2016, magistrsko delo

Opis: Namen magistrskega dela je prikaz preizkušanja in načrtovanja zanesljivosti in kakovosti izdelka v svoji načrtovalski fazi razvoja. S pomočjo programskih orodij so navedeni rezultati analiz in simulacij, ki se uporabljajo za nadaljnji razvoj prototipa izdelka. Kakovost je koncept, ki ima različne pomene za različne udeležence, ker pa so odjemalci tisti, ki največ odločajo o usodi vsake organizacije, je potrebno pri skrbi za kakovost nameniti pozornost njihovim zaznavam. Izdelke je treba obravnavati kot objekte zaznavanja, na njihovo raven pa vplivajo emocije, vrednote, pričakovanj in sposobnosti zaznavanja obojih, tako izvajalcev kot odjemalcev. Ni dovolj, če izdelki ali storitve zadostijo predpisom in normativom, potrebno je ohranjevati in povečevati ugodje odjemalcev.
Ključne besede: kakovost, zanesljivost, mehke sestavine, preizkušanje, odjemalci, izdelek
Objavljeno: 15.02.2016; Ogledov: 737; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (4,49 MB)

Iskanje izvedeno v 0.31 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici