| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 14
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Intuicija preiskovalcev kaznivih dejanj : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa Varstvoslovje
Urša Kohek, 2023, diplomsko delo

Opis: Intuicija preiskovalcev kaznivih dejanj ni široko obravnavan pojem. Razlagati jo je mogoče kot občutke ali slutnje, ki jih preiskovalci razvijejo s svojimi izkušnjami in usposabljanjem. Policisti se pri sprejemanju odločitev pogosto zanašajo na kombinacijo analitičnih in intuitivnih miselnih procesov. Intuitivni miselni procesi so samodejni, lahkotni in spontani, za njihov razvoj so potrebne izkušnje in zavedno učenje. Z dolgoletnimi izkušnjami v različnih okoljih in situacijah policisti razvijajo strokovno intuicijo, ki jim pomaga pri ocenjevanju tveganj, prepoznavanju groženj in sprejemanju hitrih odločitev. Strokovno intuicijo lahko policisti izpopolnijo predvsem z izkušnjami in izpostavljenostjo različnim scenarijem. Izboljšajo lahko sposobnost zaznavanja subtilnih namigov, vzorcev, sprememb v okolju in sprememb v vedenju ljudi. Intuicija ima lahko ključno vlogo pri izboljšanju situacijske ozaveščenosti in varnosti policistov. Preiskovalci kaznivih dejanj se na intuicijo zanašajo predvsem, kadar je informacij o kaznivem dejanju malo ali na začetku kriminalistične preiskave, v nadaljevanju preiskave se poslužujejo predvsem analitičnega odločanja. Vseeno pa je pomembno opozoriti, da intuicija preiskovalcev kaznivih dejanj ni nezmotljiva, potrebno jo je podpreti z analitičnimi miselnimi procesi, upoštevanjem postopkov in spoštovanjem pravic posameznika. Čeprav se raba intuicije lahko izkaže kot koristna, je podvržena iluzijam, hevristikam in pristranskosti. Prekomerna raba intuicije privede do nenatančnih kriminalističnih preiskav, kar vodi do napačne identifikacije osumljenca, neprijetja dejanskega storilca in na koncu do napačnih obsodb. Odločitve, sprejete na podlagi intuicije, je potrebno oceniti in utemeljiti v okviru pravnih in etičnih standardov.
Ključne besede: preiskovalci kaznivih dejanj, intuicija, intuitivno odločanje, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 06.09.2023; Ogledov: 129; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (1,17 MB)

2.
Vloga detektiva pri preiskovanju nezvestobe : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa Varstvoslovje
Aleksander Godler, 2022, diplomsko delo

Opis: Preiskovanje nezvestobe velja za eno najbolj delikatnih detektivskih opravil, ki vzbuja veliko etičnih in moralnih vprašanj. Ponavadi je to tudi tisto opravilo, zaradi katerega širša javnost detektive pozna. V diplomskem delu je bilo ugotovljeno, da se bodo detektivi tudi v prihodnosti ukvarjali s preiskovanjem nezvestobe, zaradi česar je smiselno pridobiti globlje razumevanje njihove vloge pri tovrstnih primerih. Samo javno mnenje o delu detektiva pa je v Republiki Sloveniji precej popačeno in v veliki meri temelji na gledanju televizijskih nanizank ter filmov. Diplomsko delo se osredotoča tudi na nevarnosti, ki jim je detektiv pri tovrstnih primerih izpostavljen. Ugotovitve imajo podlago v intervjujih in anketi s slovenskimi detektivi, ki opisujejo detektivsko delo kot stresno, naporno, nepredvidljivo, razburljivo, nevarno in dinamično. Samo preiskovanje pa je velikokrat oteženo zaradi najrazličnejših omejitev, kjer izstopa pričakovana zasebnost. Detektiv mora pri preiskovanju nezvestobe reagirati hitro, a previdno, da ne prekorači mej zakonitosti. Samega povpraševanja po detektivih za preiskovanje nezvestobe je v Republiki Sloveniji veliko, kar pomeni, da imajo detektivi s tem veliko dela, pa tudi zaslužka. Pri mednarodni primerjavi je bilo ugotovljeno, da se države razlikujejo predvsem v tem, da dokazi o nezvestobi ponekod vplivajo na postopke sodišč, podrugod pa ne. Veliko razlik pa se je pokazalo tudi pri uporabi tehničnih sredstev. Hrvaški detektivi lahko uporabljajo sledilno napravo, v drugih proučevanih državah pa se tega ne sme. Za razliko od slovenskih detektivov, imajo hrvaški in ameriški celo pravico do hrambe in nošenja orožja. Ugotovljeno pa je bilo, da je detektivsko preiskovanje nezvestobe v vseh primerjanih državah prisotno v veliki meri.
Ključne besede: detektivi, detektivska dejavnost, zasebni preiskovalci, preiskovanje nezvestobe, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 13.09.2022; Ogledov: 299; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (1,53 MB)

3.
Kompetence preiskovalcev gospodarske kriminalitete
Benjamin Jakupović, Danijela Frangež, Anton Dvoršek, 2015, pregledni znanstveni članek

Opis: Namen prispevka: Namen prispevka je prikazati kompetence, ki jih za dobro opravljanje dela potrebujejo preiskovalci gospodarske kriminalitete. Metode: Prispevek je teoretični in temelji na pregledu literature. Z metodo dedukcije smo identificirali posebne kompetence, ki jih za uspešno delo potrebujejo preiskovalci gospodarske kriminalitete. Ugotovitve: Gospodarska kriminaliteta je škodljiv in neizogiben pojav ter poseben problem sodobne družbe, saj povzroča večmilijonske škode državnim proračunom. Za uspešno odkrivanje in preiskovanje tovrstnih kriminalnih ravnanj je treba imeti visoko usposobljene in kompetentne preiskovalce in strokovnjake iz različnih institucionalnih okolij, ki morajo delovati v specializiranih preiskovalnih skupinah. Preiskovalci morajo posedovati različne kompetence, še posebej pa dobre komunikacijske sposobnosti in analitične veščine. Imeti morajo znanje o kriminalistiki, pravu, ekonomiji, bančništvu, računovodstvu in informatiki ter razumeti specifiko gospodarskega poslovanja pri gospodarskih družbah, finančnih institucijah, javnih zavodih in podjetjih. Izvirnost/pomembnost prispevka: Prispevek je namenjen vodilnim v institucijah, ki se ukvarjajo z gospodarsko kriminaliteto, kot tudi drugim, ki jih ta problematika zanima.
Ključne besede: gospodarska kriminaliteta, preiskovalci, kompetence, veščine, znanje
Objavljeno v DKUM: 20.04.2020; Ogledov: 722; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (447,71 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Policijski informatorji : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Informacijska varnost
Nejc Kramžar, 2019, diplomsko delo

Opis: Živimo v svetu v katerem bo vedno obstajal kriminal, ki se bo širil in razvijal, če ga ne bomo zaustavili. Za to je zadolžena policija, vendar ne glede na število zaposlenih v policiji in ne glede na to, koliko sredstev in truda se vloži v odkrivanje, preiskovanje ter preprečevanje kriminala, vedno obstajajo primeri, ko pri odkrivanju kaznivih dejanj in njihovih storilcev ni mogoče uspešno odkriti brez policijskih informatorjev. V nalogi je predstavljeno za kakšno dejavnost policijskega dela gre in kakšnim nevarnostim so izpostavljeni policijski informatorji. Policija uporablja informatorje kadar z drugimi oblikami policijskega dela ne more zbrati potrebnih dokazov za utemeljen sum storitve kaznivih dejanj osumljencev, ki jih preiskuje. Za informatorja si lahko izberejo katerokoli osebo, ki ima oz. je imela stik z osumljencem, ali informacije o njegovi dejavnosti in bi lahko še nadaljnjo pridobivala informacije. Vendar, ker so to po navadi le navadni ljudje, jih mora policija zaščititi, sicer bi se lahko storilci znesli nad njimi. Med informatorje sodijo tudi tajni policijski sodelavci. To so policisti oz. preiskovalci, ki se prostovoljno odločijo, da bodo opravljali delo pod krinko. Njihova naloga je vse prej kot enostavna, saj se morajo s svojo novo identiteto vtihotapiti v kriminalno združbo, zbrati dovolj informacij za aretacijo in poskrbeti za svojo varnost. Delo tajnih policijskih sodelavcev je izjemno zahtevno in nevarno, daj so na terenu sami, kar pomeni, da so v primeru težav oziroma razkritja njihove identitete bolj ali manj odvisni od samega sebe.
Ključne besede: diplomske naloge, policijski informatorji, tajni policijski sodelavci, preiskovalci, kriminal, kriminalne družbe
Objavljeno v DKUM: 04.04.2019; Ogledov: 1342; Prenosov: 191
.pdf Celotno besedilo (1,07 MB)

5.
Kompetence preiskovalcev gospodarske kriminalitete v Nacionalnem preiskovalnem uradu : magistrsko delo
Benjamin Jakupović, 2017, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu so predstavljene potrebne kompetence preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada s področja gospodarske kriminalitete. Preiskovalci gospodarske kriminalitete morajo poleg policijskih znanj posedovati tudi druga znanja s področja prava, ekonomije, kriminalistike in psihologije. V Sloveniji ima pri odkrivanju in preiskovanju gospodarske kriminalitete pomembno vlogo policija. Za to področje sta bila ustanovljena tako Sektor za gospodarsko kriminaliteto kot specializirana preiskovalna skupina na Nacionalnem preiskovalnem uradu. Prav na ta sektor smo se z vidika naših potreb osredotočili pri pisanju magistrskega dela. V teoretičnem delu magistrskega dela bomo opredelili temeljne pojme s področja kompetenc in gospodarske kriminalitete in predstavili Nacionalni preiskovalni urad. V zadnjem poglavju teoretičnega dela se bomo na podlagi pregleda literature osredotočili na kompetence preiskovalcev gospodarske kriminalitete. Empirični del temelji na raziskavi, ki smo jo opravili s pomočjo spletnega anketiranja. Za vzorec smo vzeli kadrovsko sestavo Nacionalnega preiskovalnega urada, kjer smo teoretične ugotovitve o potrebnih kompetencah preiskovalcev gospodarske kriminalitete preverili še v praksi. Poleg ankete smo izvedli tudi intervju z direktorjem Nacionalnega preiskovalnega urada.
Ključne besede: gospodarska kriminaliteta, preiskovanje, preiskovalci, kompetence, kriminalistika, Nacionalni preiskovalni urad, NPU, magistrska dela
Objavljeno v DKUM: 23.10.2017; Ogledov: 1389; Prenosov: 188
.pdf Celotno besedilo (1,26 MB)

6.
POJAVNE OBLIKE GOLJUFIJ NA PODROČJU AVTOMOBILSKEGA ZAVAROVANJA
Julija Visočnik, 2016, diplomsko delo

Opis: Zavarovalnica − beseda, ki pri marsikaterem človeku vzbudi negativne občutke. Bodisi zaradi slabe izkušnje bodisi prav zaradi goljufije, ki jo je posameznik doživel ali zanjo le slišal. Z zavarovanjem se srečujemo vso življenje, saj je to področje v današnjem svetu, ki je postalo človeška nuja. Hkrati pa nam daje nek način občutek varnosti, saj smo le bitja zaznav in vse, kar daje občutek varnosti, nam veliko pomeni. Velikokrat slišimo ljudi reči »zavarovalnica je tista, ki nam jemlje, nič ne da in samo goljufa«, moramo pa se zavedati, da je prav zavarovalnica tista institucija, ki se z goljufijami spopada in jim je izpostavljena ter tista, ki mora pokriti finančno škodo. Je institucija, ki naredi na tem področju največ in je velikokrat s tega vidika še vedno prezrta. S strokovnjaki na čelu mora poskrbeti za pristen in zaupanja vreden odnos, kajti od tega je odvisna. Če ni zaupanja, ni strank, brez strank, ni dobička. Kar pa je eden ključnih ciljev zavarovalnice – ustvarjanje dobička. Seveda pa zavarovalnice ne morejo jemati zgolj in samo z ekonomskega vidika, pač pa prav tako s socialnega. Pranje denarja oziroma z njim povezane goljufije niso samo problem zavarovalnice, temveč družbe nasploh. Ne samo da posledice nosijo zavarovanci, saj plačujejo visoke premije, prav tako je vpliv širše narave. Zaradi goljufij nastrada avtomobilska industrija, ki zaradi goljufov posledično proda manj novih avtomobilov, saj se viša procent preprodaje rabljenih delov. Manjši dobički »poštenih« delodajalcev tako povzročajo brezposelnost ljudi. Posledice na koncu nosi celotna družba in z njo vsak posameznik. Vidimo, da se vrtimo v začaranem krogu, ki se ne konča. Zavedati se je potrebno, da je goljufija velik problem širše družbe, ki nam dela škodo in bi v boju proti goljufijam morala reagirati tako javnost kot država ter se skupaj z zavarovalnico spopasti s problemom goljufije. Goljufe najdemo na vseh področjih, ki vedno znova iščejo nove možnosti pri vseh oblikah zavarovanj. Tisto, ki prednjači pa je vsekakor avtomobilsko zavarovanje. Skozi delo diplomskega projekta bomo najprej spoznali samo zavarovanje, opredelili avtomobilsko zavarovanje in z njim povezane goljufije. Spoznali bomo funkcijo zavarovalnice in njeno spopadanje zoper kazniva dejanja, kot je goljufija. Naš namen je spoznati oblike goljufij in taktike preiskovalcev ter kakšna je finančna škoda, ki jo goljufije puščajo. Na koncu diplomskega projekta iz posameznih definicij in ukrepov prehajamo do ugotovitev, kaj na to temo še storiti. Za ugotovitev stanja na področju goljufij, in s tem povezanimi finančnimi posledicami zavarovalnice, smo naredili tabelarične prikaze podatkov, na podlagi katerih smo analizirali hipoteze in podali odgovore nanje.
Ključne besede: zavarovanje, zavarovalniške goljufije, zavarovalniški preiskovalci, avtomobilsko zavarovanje
Objavljeno v DKUM: 15.11.2016; Ogledov: 1609; Prenosov: 111
.pdf Celotno besedilo (782,93 KB)

7.
Operativni in psihološki vidik preiskovanja samomora : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Željko Car, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo Operativni in psihološki vidik preiskovanja samomora predstavlja prepletanje dveh različnih disciplinarnih vej – psihologije in kriminalistike. V prvem delu diplomskega dela je predstavljeno, kaj je samomor in pravni pogled na storitev samomora kot takega. V nadaljevanju je opisana razvrstitev samomora po Durkheimu, francoskem sociologu, ki je eden izmed prvih preučeval samomor z znanstvenega vidika. Sledi del, kjer so opisani najpogostejši načini samomorov na Slovenskem. Obsežnejši del diplomskega dela je posvečen operativnemu vidiku preiskovanja samomorov. Opisana je pomembnost prihoda na kraj samomora in o ukrepih, ki se izvajajo ali opustijo ob začetku preiskave. V nadaljevanju je opisan dinamičen in statičen del ogleda kraja samomora in pomembnost zbiranja obvestil, ugotavljanja istovetnosti in motiva za storitev samomora. Za preiskavo samomora so pomembne okoliščine, ki kažejo na samomor ali proti njemu (fingiran samomor), zato te opišemo. Obdukcija kot taka ima izreden pomen pri preiskovanju samomorov, zato sledi del, kjer je opisana ogledna mrliška dejavnost. Sledi poglavje, ki podrobneje obravnava kondicijsko in psihološko pripravljenost preiskovalcev. V drugem delu so predstavljeni psihološki dejavniki, čustva in fiziološke spremembe, ki se med preiskavo samomora pojavljajo tako pri preiskovalcih, kakor tudi pri osebah, ki so vpete v preiskavo samomora. Prepoznavanje laganja oseb pri preiskavi samomora je izrednega pomena. V nadaljevanju so opisane značilnosti vedenja oseb, ki lažejo, zavajajo ali nekaj prikrivajo. Sledi opis o najzahtevnejšem delu, ki ga preiskovalec opravlja, in to je obveščanje svojcev pokojne osebe. Na koncu diplomskega dela predstavimo intervjuje, sledi razprava oziroma preveritev zastavljenih hipotez in zaključne misli diplomskega dela.
Ključne besede: samomori, preiskovanje, preiskovalci, priče, čustveni dejavniki, kognitivni dejavniki, psihološki vidik, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 04.09.2015; Ogledov: 1694; Prenosov: 155
.pdf Celotno besedilo (522,55 KB)

8.
Kompetence preiskovalcev gospodarske kriminalitete : diplomsko delo univerzitetnega študija
Benjamin Jakupović, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi so prikazane predvidene kompetence preiskovalcev gospodarske kriminalitete. Gospodarska kriminaliteta je družbeno zelo resen in škodljiv pojav, kajti državam povzročajo večmilijonske škode. V današnjem času se gospodarske razmere izredno hitro spreminjajo, saj zahtevajo na tem področju vedno novejše predpise. Ravno to olajševalno okoliščino izkoriščajo storilci gospodarske kriminalitete, kjer gre večinoma za izobražene in izkušene ljudi, z močnim ugledom v družbi. Njihov najpogostejši motiv je vsekakor povezan s pohlepom oziroma željo po dobičku. Da bi se zoperstavili tovrstnim storilcem kriminala je potrebno imeti usposobljene, kompetentne preiskovalce s področij različnih strok, ki morajo delovati v okviru preiskovalnih skupin. Tovrstni preiskovalci morajo znati sodelovati ne samo s policijo in tožilstvom temveč tudi z nadzornimi institucijami, zlasti pri izmenjavi in vrednotenju informacij. Pri uspešnem odkrivanju in preiskovanju gospodarske kriminalitete morajo imeti preiskovalci tudi osebnostne značilnosti oziroma lastnosti. Teoretični del se začne s seznanitvijo dveh osnovnih pojmov, in sicer kompetence ter gospodarska kriminaliteta. V nadaljevanju so predstavljene nekatere institucije, ki omejujejo gospodarsko kriminaliteto in nato sledi še poglavje o kompetencah kriminalističnih preiskovalcev ter preiskovalcev gospodarske kriminalitete.
Ključne besede: gospodarska kriminaliteta, preiskovanje, preiskovalci, kriminalisti, kompetence, usposabljanje, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 28.08.2014; Ogledov: 1370; Prenosov: 209
.pdf Celotno besedilo (655,35 KB)

9.
Zagotavljanje prič pri osebnih in hišnih preiskavah : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Peter Kovačič, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo prvenstveno obravnava sistemsko ureditev in težave, s katerimi se preiskovalci srečujejo pri zagotavljanju prič pri hišnih in osebnih preiskavah v Republiki Sloveniji. Ker z izvedbo omenjenih preiskav posegajo v človekove pravice in temeljne svoboščine, smo najprej predstavili razvoj omenjenih pravic in definirali, v katero izmed pravic posegajo z opravo posamezne preiskave. Nekoliko podrobneje smo predstavili ureditev poteka preiskav, in sicer od pogojev za preiskavo in izdaje sodne odredbe do predstavitve pravic oseb pri takšnih preiskavah. Ustava Republike Slovenije (1991) in Zakon o kazenskem postopku (1994) področju zagotavljanja prič pri preiskavah namenjata zelo malo pozornosti, zaradi česar so preiskovalci prepuščeni lastni iznajdljivosti. Šele odločitve Vrhovnega sodišča Republike Slovenije so nakazale določene standarde in obravnavani pravici dale določene vsebine oziroma zapolnile omenjeno vrzel. Analize sodb Evropskega sodišča za človekove pravice in sistemskih ureditev hišnih in osebnih preiskav v 14 članicah Evropske unije so pokazale, da Republika Slovenija poleg Republike Bolgarije preiskovancem na obravnavanem področju zagotavlja največjo zaščito med vsemi obravnavanimi članicami. Zadnje poglavje diplomskega dela smo namenili razpravi in nanizali nekaj predlogov, s katerimi bi lahko določneje uredili področje zagotavljanja prič pri hišnih in osebnih preiskavah. Na ta način bi namreč preiskovalcem olajšali delo, ti pa bilo lahko svojo energijo usmerili v temeljitost izvedbe preiskav.
Ključne besede: policija, policijsko delo, hišne preiskave, osebne preiskave, priče, preiskovalci, preiskovanci, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 26.02.2014; Ogledov: 1142; Prenosov: 247
.pdf Celotno besedilo (681,14 KB)

10.
Kriminalistično tehnični ogled kraja JRKB dogodka in identifikacija žrtev
Matej Trapečar, Teodora Ivanuša, 2009, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Opis: Namen prispevka je pojasniti določena preiskovalna dejanja pri kriminalistično tehničnem ogledu kraja kaznivega dejanja oziroma dogodka s poudarkom na ravnanju strokovnjakov kriminalistične tehnike oziroma forenzike ob zaznavi suma jedrskega, radiološkega, kemičnega ali biološkega (JRKB) dogodka. Vidik obravnavanja je usmerjen v izhodišča ogledne dejavnosti, organiziranost, vpletenost različnih služb, metode detekcije oziroma vzorčenja, osebno zaščitno opremo preiskovalcev in v identifikacijski postopek žrtev na območju JRKB dogodka.
Ključne besede: kriminalistika, kriminalistične tehnike, kriminalistično tehnični ogled, preiskovalci, zaščita, identifikacijski postopki, JRKB dogodek, jedrski dogodek, radiološki dogodek, kemični dogodek, biološki dogodek
Objavljeno v DKUM: 04.06.2012; Ogledov: 2317; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (2,79 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.22 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici