SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Nekateri vidiki odklanjanja mesa pri otrocih
Simona Sedmak, 2010, diplomsko delo

Opis: Nekateri vidiki odklanjanja mesa pri otrocih. Namen diplomskega dela je bilo ugotoviti, da je odklanjanje mesa pri otrocih resen problem, ki ima korenine že v otroštvu, nanj pa vpliva tudi družina, vrtec in seveda tudi oglaševalci. Analizirali smo vzroke za odklanjanje mesa pri otrocih, ugotavljali pojavnost v populaciji osnovnošolcev devetletke OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici, ugotavljali zakaj do tega problema sploh in če prihaja, ter kako bi se ga dalo zmanjšati oz. preprečiti. Odločili smo se za deskriptivno metodo raziskovanja. V ta namen smo pripravili anonimno anketo z 24 vprašanji, od tega je bilo 19 vprašanj zaprtega tipa in 5 vprašanj odprtega tipa. V vzorec so bili zajeti učenci Osnovne šole Sveti Jurij ob Ščavnici, 4. razred in 8. razred. Za obdelavo podatkov smo uporabili deskriptivna metoda dela s frekvenčno distribucijo, ki je bila grafično prikazana s pomočjo računalniškega programa Exel of Windows. Rezultati ankete so pokazali, da starost ne vpliva na odklanjanje ali uživanje mesa, prav tako ni razlik med spoloma. Nihče se tudi ni opredelil za vegetarijanca.
Ključne besede: prehrana, prehranjevalne navade, prehranska priporočila, prehrana šolskega otroka, sestava jedilnika, priporočena živila
Objavljeno: 28.06.2010; Ogledov: 1565; Prenosov: 93
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

2.
Prehrana bolnikov s karcinomom prebavil
Jožica Krevh, 2011, diplomsko delo

Opis: Rak prebavil je skupina tumorjev, ki nastajajo na požiralniku, želodcu, debelem črevesu, danki, trebušni slinavki, v jetrih in žolčniku. Prognoze zdravljenja so spremenljive in so odvisne od specifičnosti vrste raka. Na razvoj in potek bolezni vplivata tudi prehrana in življenjski slog. Pri bolnikih z rakom prebavil sta pogosti podhranjenost in kaheksija, posebej v času zdravljenja z agresivnimi oblikami (kemoterapija, obsevanje). Individualna prehranska obravnava bolnika z rakom in prehranska intervencija sta pomembni za zmanjšanje in nadaljnje izgubljanje telesne celične mase. Predstaviti pomen pravilnega prehranjevanja bolnikov s karcinomom prebavil in pokazati v kolikšni meri sta soodvisna uspešnost okrevanja in način prehranjevanja med in po bolezni. Hkrati je namen tudi z raziskavo ugotoviti seznanjenost in informiranost bolnikov o uživanju zdrave prehrane in kaloričnih napitkov po operaciji in vlogo zdravstvenega osebja pri tem. V diplomskem delu smo uporabili deskriptivno metodo. Teoretična izhodišča smo predstavili s pomočjo analize literature. Za zbiranje, analizo ter interpretacijo podatkov v raziskovalnem procesu smo uporabili anketni vprašalnik, ki zajema vprašanja zaprtega tipa. V raziskavo je bilo vključenih 40 bolnikov. Podatki raziskave kažejo, da so bolniki dobro informirani o pomenu in načinu zdravega prehranjevanja. Večina informacij je še vedno posredovana ustno. Pri osveščanju ima strokovno zdravstveno osebje v primerjavi z drugimi oblikami in možnostmi glavno in najpomembnejšo vlogo.
Ključne besede: kronične nenalezljive bolezni, dejavniki tveganja, zdrava prehrana, prehranska priporočila, promocija zdravega načina prehranjevanja.
Objavljeno: 27.09.2011; Ogledov: 2238; Prenosov: 304
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

3.
OCENA PREHRANSKE STRATEGIJE VRHUNSKIH SLOVENSKIH KAJAKAŠEV IN KANUISTOV NA PODLAGI PRIPOROČIL ŠPORTNE KLINIČNE PREHRANE ZA ŠPORTE MOČI IN HITROSTI
Dejan Kralj, 2018, diplomsko delo

Opis: Slalom na divjih vodah s kajakom in kanujem predstavlja zahtevno olimpijsko disciplino in ga opredelimo kot šport moči in hitrosti. Vadba športne discipline veslanja na divjih vodah je kompleksna in športnik mora prilagoditi prehransko strategijo presnovnim zahtevam vadbe. Primerno načrtovana prehrana varuje športnikovo zdravje, izboljšuje učinkovitost vadbe in tekmovalne rezultate. Hkrati predstavlja tudi zdravstveno preventivo in zmanjšuje možnost razvoja sindroma RED. Namen diplomske naloge je primerjava prehranskih vnosov vrhunskih kajakašev in kanuistov s priporočili športne prehrane za športe moči in hitrosti. Rezultati analize nakazujejo, da je predvsem pri moških športnikih prenizek vnos energije zaradi prenizkega vnosa OGH in M. Pri ženskih športnicah je ta problem manj izrazit. Na osnovi rezultatov diplomske naloge lahko priporočimo izobraževanje športnikov o pomenu pravilne športne prehrane in redno vključevanje prehranske obravnave v proces športne vadbe slaloma na divjih vodah s kajakom in kanujem. Prehransko strategijo športnika je potrebno spremljati in jo individualno prilagajati potrebam športnika. Vzgojo športnikov je potrebno pričeti že v mladih letih, da zaradi sindroma RED nista ogrožena rast in ravoj mladih športnikov.
Ključne besede: slalom na divjih vodah s kajakom in kanujem, športi moči in hitrosti, prehranska priporočila, sindrom RED
Objavljeno: 29.01.2019; Ogledov: 133; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (5,83 MB)

Iskanje izvedeno v 0.03 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici