| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
PREHRANSKI VNOS NOSEČNIC V RAZLIČNIH OBDOBJIH
Urška Bandalo, 2012, specialistično delo

Opis: Nosečnice z uravnoteženo prehrano preprečijo morebitne zaplete med nosečnostjo in porodom. Z dodatnim vnosom vitaminskih in mineralnih pripravkov se zmanjša tveganje za različne vrste prirojenih napak. Namen specialističnega dela je ugotoviti povprečen energijski vnos in povprečen vnos beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob, prehranskih vlaknin, vitaminov in mineralov pri nosečnicah v prvem, drugem in tretjem trimesečju ter opredeliti prehranski status na podlagi pridobljenih podatkov o telesni teži in višini. Raziskovalna metodologija: V obravnavo smo vključili 30 naključno izbranih nosečnic v Zdravstvenem domu Velenje. Uporabili smo metodo zapisovanja količine obroka in metodo tehtanja živil. Pridobili smo podatke o vnosu makro- in mikro - hranil med nosečnicami v različnih časovnih obdobjih ter jih primerjali s prehranskimi priporočili. Podatke o hranilni vrednosti živil oziroma gotovih jedi smo dobili z računalniškim programom Prehrana 2000. Pri nosečnicah smo izvedli antropometrične meritve in ugotovili njihov prehranski status ter spremljali porast telesne teže med nosečnostjo. Ugotovitve:Celodnevna prehrana anketiranih nosečnic v vseh treh obdobjih nosečnosti ne ustreza smernicam zdrave in uravnotežene prehrane. Ugotovili smo tudi presežen vnos holesterola in prenizek vnos prehranskih vlaknin. Povprečni dnevni vnos kalcija in železa je bil pri nosečnicah nezadosten v vseh treh obdobjih nosečnosti. Le tri anketiranke so uživale železove preparate. Ugotovili smo povečan vnos natrija in nezadosten vnos vitamina E v prvem in drugem trimesečju in nizek vnos folatov. Povprečna pridobljena telesna teža v celotnem obdobju nosečnosti je bila 12,85 kg. Preiskovanke so v povprečju normalno pridobivale na telesni teži. Sklep: Zaradi manjšega števila preiskovalk smo dobili le okvirne podatke, ki kljub temu jasno kažejo glavne pomanjkljivosti prehrane v preiskovani populaciji. Ženske je potrebno v času načrtovanja materinstva z zdravstveno-vzgojnim programi (npr. šola za starše, ki jo izvajamo v zdravstveno-vzgojnih centrih) osveščati o pomenu zdrave in uravnotežene prehrane ter o njenemu vplivu na zdravje žene in otroka.
Ključne besede: nosečnost, prehrana, hranilni vnos, prehranska dopolnila, telesna teža, indeks telesne mase
Objavljeno: 20.11.2012; Ogledov: 2020; Prenosov: 292
.pdf Celotno besedilo (3,46 MB)

2.
Prehrambene navade starostnikov
Špela Polajžar, 2014, diplomsko delo

Opis: Izhodišča: Prehrana je pomemben del zdravega življenjskega sloga, ki ohranja in krepi zdravje, zmanjšajo se kronične bolezni, prezgodnja umrljivost ter podaljša se starostnikova neodvisnost. Na zdrav način prehranjevanja starostnikov imajo pomemben vpliv njihove prehrambene navade. Z raziskavo smo želeli ugotoviti kakšne so prehranske navade starejših ali se starostniki prehranjujejo zdravo ter pojavnost kroničnih obolenj. Metodologija: V raziskavi smo uporabili deskriptivno metodo dela. Vključenih je bilo 40 starostnikov, ki živijo v lastnem gospodinjstvu na območju Haloz. Rezultati: Rezultati raziskave so pokazali, da se starostniki dokaj nezdravo prehranjujejo, skoraj polovica (48 %) je čezmerno prehranjenih in vse to pogosto vodi v razvoj bolezni. Med kroničnimi obolenji starostnikov se najpogosteje pojavljajo zvišan krvni tlak, bolečina, srčno-žilne bolezni in obolenje sklepov. Ugotovili smo, da se skoraj vsi (90 %) starostniki prehranjuje predvsem z doma pridelano hrano, kar je bilo tudi za pričakovati glede na njihovo prebivališče. Sklep: Zaradi omejenega znanja starostnikov o zdravem načinu prehranjevanja je pomembno zdravstveno-vzgojno delo s strani zdravstvenih delavcev. Pomembno je, da uravnotežena prehrana ustreza prehrambenim navadam in, da zagotavlja dobro počutje. Prehranske navade se od starostnika do starostnika razlikujejo in jih je potrebno spremeniti ali izboljšati, če ne ustrezajo prehranskim priporočilom.
Ključne besede: starostnik, prehrana, prehranske navade, prehranska dopolnila, zdravstvena vzgoja
Objavljeno: 22.08.2014; Ogledov: 1194; Prenosov: 258
.pdf Celotno besedilo (1,70 MB)

3.
Notranji trg in prodaja prehranskih dopolnil v Evropski unij
Katja Resnik, 2015, diplomsko delo

Opis: Evropska unija je v zadnjih desetletjih začela aktivno urejati zakonodajo na področju živil, vključujoč prehranska dopolnila. Razloga za sprejetje sta bila predvsem dva, in sicer uresničevanje prostega pretoka blaga na območju Evropske unije in omejevanje pretoka prehranskih dopolnil, ki bi bila lahko nevarna za potrošnike. V letu 2002 je Evropska unija sprejela prvi zakonodajni akt, ki je urejal področje prehranskih dopolnil, Direktivo o prehranskih dopolnilih, ki vsebujejo vitamine in minerale. Kljub delni urejenosti tega področja je precejšen del še vedno neurejen, saj obstajajo še druge sestavine, ki jih vsebujejo prehranska dopolnila (in zavzemajo 50 odstotkov trga prehranskih dopolnil v Evropski uniji), poleg tega Evropska agencija za varnost hrane še vedno ni uredila mejnih vrednosti vitaminov in mineralov, ki so lahko prisotni v prehranskih dopolnilih. Skladno z zgoraj omenjeno neurejenostjo prihaja do kršitev prostega pretoka prehranskih dopolnil s strani držav članic in kršitev načela vzajemnega priznavanja. Zakonodaja Evropske unije na področju prehranskih dopolnil je na ozemlju Evropske unije gotovo ena izmed najbolj kritiziranih s strani strokovne javnosti in poslovnih subjektov, ki se ukvarjajo s prodajo prehranskih dopolnil. Kljub temu se številne regije in države zgledujejo po njej. V kolikor želi Evropska unija doseči svoj primarni cilj, prosti pretok blaga, bo potrebno v celoti uskladiti zakonodajno urejanje prehranskih dopolnil, skladno s pričakovanji strokovne javnosti in varovanjem zdravja potrošnikom.
Ključne besede: prehranska dopolnila, prosti pretok blaga, načelo vzajemnega priznavanja, izjeme od načela prostega pretoka blaga, oglaševanje prehranskih dopolnil, varstvo potrošnikov, diplomska dela
Objavljeno: 24.03.2015; Ogledov: 2001; Prenosov: 354
.pdf Celotno besedilo (864,29 KB)

4.
NEPOŠTENE POSLOVNE PRAKSE NA PODROČJU OGLAŠEVANJA - ANALIZA PRIMERA
Natalija Ploj, 2015, diplomsko delo

Opis: Predmet raziskovanja diplomske naloge so nepoštene poslovne prakse, ki se pojavljajo na področju oglaševanja prehranskih dopolnil. Osredotočili smo se predvsem na prehranska dopolnila za hujšanje, ki so v današnjem svetu z vedno več ljudmi, ki imajo prekomerno telesno težo, postala glavni predmet trženja za spretne oglaševalce, katerih cilj je prodati izdelek ne glede na to, ali deluje ali ne. Številni potrošniki se prav na podlagi oglasov odločijo za nakup, saj le-ti uspešno prepričujejo in obljubljajo izboljšanje počutja, izgubo telesne teže itd. Vprašanje je, ali se ljudje zavedajo, da prehranska dopolnila niso zdravila, ki bi preprečevala, zdravila ali celo ozdravila razne zdravstvene težave. Analizirali smo nekaj spletnih in tiskanih oglasov, ki oglašujejo hitro izgubo kilogramov s »čudežnimi« prehranskimi dopolnili za hujšanje. Spoznali smo, da kršijo veliko členov predvsem Slovenskega oglaševalskega kodeksa in tako zavajajo potrošnike.
Ključne besede: nepoštene poslovne prakse, oglaševanje, prehranska dopolnila, zavajajoče oglaševanje, hujšanje
Objavljeno: 14.10.2015; Ogledov: 828; Prenosov: 129
.pdf Celotno besedilo (13,43 MB)

5.
POSPEŠEVANJE PRODAJE PREHRANSKIH DOPOLNIL PODJETJA X
Nadja Krajnc, 2016, diplomsko delo

Opis: Biti opažen, vzbuditi zanimanje za izdelek ali storitev, se približati in prepričati potencialne odjemalce, da je izdelek ali storitev boljša od konkurenčne, spodbuditi k nakupu ali ponovnemu nakupu so težke naloge vsakega podjetja. Vsako podjetje si po svojih močeh prizadeva rešiti te naloge čim bolj uspešno oziroma uspešnejše od konkurence. Pri tem si pomaga z različnimi aktivnostmi tržnega komuniciranja. Skozi diplomsko delo bom v teoretičnem delu opredelila tržno komuniciranje ter se podrobneje osredotočila na pospeševanju prodaje, ki je vedno bolj pogosto orodje tržnega komuniciranja zaradi več dejavnikov, ki jih bom podrobneje opisala v nadaljevanju. Opisala bom prehranska dopolnila, ki so osrednji del diplomskega dela ter izpostavila problematiko oglaševanja in pospeševanja prodaje prehranskih dopolnil. V praktičnem delu bom opisala kako se s pospeševanjem prodaje spopada podjetje X, ki trži prehranska dopolnila, katere metode pospeševanja prodaje uporablja ter zakonske omejitve pri oglaševanju prehranskih dopolnil. Opisala bom, kako je po analizi dosedanjih rezultatov raznih raziskav o prehranskih dopolnilih v Sloveniji in vseh zakonskih omejitvah začelo podjetje X več pozornosti posvečati pospeševanju prodaje in uvedlo nove metode pospeševanja prodaje. Predstavila bom metode in orodja za pospeševanje prodaje prehranskega dopolnila v podjetju X, nato pa predstavila še dosedanje rezultate pospeševanja prodaje prehranskega dopolnila.
Ključne besede: tržno komuniciranje, pospeševanje prodaje, metode pospeševanja prodaje, prehranska dopolnila, internet
Objavljeno: 20.06.2016; Ogledov: 568; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (1,05 MB)

6.
ANALIZA VEDENJA PORABNIKOV PREHRANSKIH DOPOLNIL V SLOVENIJI NA OSNOVI TEORIJE NAČRTOVANEGA VEDENJA
Darko Serec, 2016, magistrsko delo

Opis: V teoretičnem delu smo naprej predstavili osnovne pojme (prehranska dopolnila, vedenje porabnikov in nakupni proces). Nato smo preučili vedenje porabnikov prehranskih dopolnil z predstavitvijo elementov vpliva na vedenje porabnikov prehranskih dopolnil in proces nakupa prehranskih dopolnil. Sledilo je osrednje poglavje, v okviru katerega smo preučili modele teorij načrtovanega vedenja (nadalje TNV), predstavili njihov razvoj in opredelitev, ter jih predstavili tudi posebnosti in značilnosti modelov TNV na področju proizvodov in storitev povezanih z zdravjem ljudi. V raziskovalnem delu naloge smo uvodoma podali splošen pregeld trga prehranskih dopolnil v Sloveniji. Nato smo na podlagi kvantitativne raziskave analizirali vedenje porabnikov prehranskih dopolnil na podalgi TNV v Sloveniji. Ponazorili smo rezultate raziskave, preverili zastavljene hipoteze, podali ključne ugotovitve in predloge ter sklep. Temeljna ugotovitev naloge je, da lahko TNV vedenja v veliki meri napove vedenje porabnikov prehranskih dopolnil v Sloveniji, ob upoštevanju zdrastvene motivacije porabnikov. Navedeno izhaja iz ugotovitve, da obstajajo statistično značilne razlike v vplivu socialno kognitivnih konstruktov o nameri uživanja prehranskih dopolnil pri porabnikih prehranskih dopolnil, z visoko stopnjo zdravstvene motivacije in tistimi, z nizko. Napoved vedenja pa je nekoliko omejena le ob upoštevanju razlik, med porabniki s pozitivnimi in negativnimi stališči do vedenjske namere uživanja prehranskih dopolnil, saj med njimi ne obstajajo statistično značilne razlike.
Ključne besede: teorija načrtovanega vedenja, prehranska dopolnila, vedenje porabnikov
Objavljeno: 01.07.2016; Ogledov: 1342; Prenosov: 309
.pdf Celotno besedilo (1,10 MB)

7.
POMEN KONCEPTOV IZDELKA IN OCENJEVANJE PRODAJNEGA POTENCIALA MED UPORABNIKI PRI RAZVOJU NOVIH IZDELKOV
Jan Fux, 2016, magistrsko delo

Opis: Inovativnost in razvoj novih izdelkov so ključni za zagotavljanje konkurenčnih prednosti podjetjem na trgu. Pogosto so potrošniki soočeni s ponudbo »isto-vrstnih« izdelkov med katerimi izbirajo. Pomembno je, da podjetja vlagajo v razvoj novih izdelkov, ki za potrošnike prestavljajo dodano vrednost in s katerimi se lahko razlikujejo od ostalih konkurentov na trgu. Kadar razvijamo nove izdelke, se le ti razlikujejo od izdelkov, ki so že na trgu, zato je pomembno, da podjetje tekom razvoja novega izdelka s tržnimi raziskavami preveri tržni potencial za nov izdelek. V prvem delu naloge smo opredelili teoretična izhodišča o opredelitvi pojma novega izdelka, o pomenu izdelka kot sestavnem delu trženjskega spleta in o pomenu ter vlogi embalaže pri trženju. Na trgu športnih prehranskih dopolnil je prisoten trend naraščanja povpraševanja po izdelkih, ki so uporabnikom ponujeni v prenosni embalaži, da jih lahko zaužijejo na katerem koli mestu. Raziskovalni problem v nalogi temelji na preverjanju konceptov za izdelek beljakovinskih športnih prehranskih dopolnil. Z raziskovalno metodo conjoint smo ugotavljali katere lastnosti koncepta izdelka so za uporabnike bolj pomembne in vplivajo na nakupno odločitev izdelka. V raziskavi smo vzporedno preverili tudi ali obstajajo razlike med izraženimi preferencami glede na socialno-demografske dejavnike. Pri tem smo uporabili smo Mann-Whitneyev U test in Kruskal-Wallisev test. Rezultati conjoint analize so pokazali, da rekreativni športniki vključeni v vzorec raziskave preferirajo lastnosti koncepta izdelka beljakovinskih športnih prehranskih dopolnil pakiranega v prenosni embalaži (hipoteze H1, H2 in H3 smo potrdili, hipotezi H4 in H5 smo zavrnili). Z analizo preferenc po posameznih socialno-demografskih dejavnikih z Mann-Whitneyevim U testom in Kruskal-Wallisev testom in je pokazala, da so posamezne lastnosti koncepta izdelka za uporabnike iz različnih socialno-demografskih skupin v povprečju različno pomembne, vendar to nikoli ne velja za vse preverjane lastnosti hkrati (hipoteze H6 (a, b, c in d) smo zato zavrnili). V nalogi smo vzporedno predstavili tudi rezultate opisne statistike, ki smo jih primerjali z rezultati pridobljenimi z metodo conjoint. Rezultatov opisne statistike sicer nismo uporabili za obravnavo hipotez.
Ključne besede: razvoj novega izdelka, športna prehranska dopolnila, prenosna embalaža, conjoint, Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis test
Objavljeno: 02.08.2016; Ogledov: 601; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (1,89 MB)

8.
OSVEŠČENOST LJUDI O PREHRANSKIH DOPOLNILIH
Rosana Drol, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu bo govora o Osveščenosti ljudi o prehranskih dopolnilih. Zdrava prehrana je pomembna za naš organizem ter za pravilno delovanje. Veliko nas je poučenih predvsem o tem kaj zdrava prehrana je. Ko samo uravnotežena prehrana ni dovolj za zdravje si na nekem nivoju lahko pomagamo s prehranskimi dopolnili. Prehranska dopolnila so živila, katera dopolnjujejo običajno prehrano. Kljub temu pa moramo biti pozorni, saj samo prehranska dopolnila niso dovolj za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Namen diplomskega dela je bil predstaviti prehranska dopolnila ter z raziskavo ugotoviti osveščenost ljudi o prehranskih dopolnilih.
Ključne besede: Prehranska dopolnila, prehrana, vpliv hrane na zdravje, vitamini in minerali.
Objavljeno: 03.10.2016; Ogledov: 865; Prenosov: 224
.pdf Celotno besedilo (1,38 MB)

9.
SEZNANJENOST DIJAKOV S PROBIOTIČNIMI MIKROORGANIZMI V PREHRANSKIH IZDELKIH IN PREHRANSKIH DOPOLNILIH
Lucija Tkavc, 2016, diplomsko delo

Opis: Izhodišča: Med ljudmi v zadnjih desetletjih se je trdno uveljavilo zavedanje o tem, da mikroorganizmi niso samo sovražniki, ki človeku škodujejo in povzročajo nalezljive bolezni, temveč so tudi zdravju koristni. V diplomskem delu smo predstavili probiotične mikroorganizme in ugotavljali seznanjenost populacije srednješolcev s probiotičnimi mikroorganizmi v prehranskih izdelkih in prehranskih dopolnilih ter vključevanje le teh v vsakodnevno prehrano. Metode: V empiričnem delu smo s pomočjo anketnega vprašalnika izvedli raziskavo o seznanjenosti dijakov s probiotičnimi mikroorganizmi v prehranskih izdelkih in prehranskih dopolnilih. Sodelovalo je 30 dijakov drugih in tretjih letnikov Srednje zdravstvene šole Celje v mesecu aprilu 2015. Anketni vprašalnik je vseboval 17 vprašanj. Rezultati: Ugotovili smo, da dijaki, ki v učnem procesu še niso obravnavali snovi mikrobiologije dobro poznajo pomen in naloge probiotičnih mikroorganizmov v prehranskih izdelkih in prehranskih dopolnilih, saj poznavanje probiotičnih izdelkov vodi iz družinskih prehranjevalnih navad. Dijaki, ki so omenjeno snov že obravnavali, pa so še bolje seznanjeni in teoretično podkovani. Diskusija in zaključki: Današnji način življenja predstavlja za človeški organizem obremenitev in stres. Dokazano je, da zaužitje dobrih mikroorganizmov pozitivno vpliva na počutje in zdravje ljudi, če le te zaužijemo v zadostnih količinah. Raziskava dokazuje potrebo po večjem in učinkovitejšem seznanjanju in vključevanju učne snovi o zdravju koristnih mikroorganizmih, ki v današnjem svetu predstavljajo vir naravnega ravnovesja za človeški organizem.
Ključne besede: probiotiki, mikroorganizmi, mikrobiota, prebavni trakt, prehranska dopolnila
Objavljeno: 08.11.2016; Ogledov: 582; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

10.
Poznavanje probiotikov med zdravstvenimi delavci
Tjaša Skornišek, 2018, magistrsko delo

Opis: Izhodišča: Probiotiki so koristni, živi mikroorganizmi, ki ugodno vplivajo na naše telo, če jih zaužijemo v dovolj veliki količini. Probiotiki so vedno bolj razširjeni in poznani v svetu, saj lahko z njimi na naraven način izboljšamo delovanje organizma. V magistrskem delu smo predstavili probiotike, probiotične izdelke in njihovo delovanje ter z raziskavo ugotavljali poznavanje in uporabo probiotikov med zdravstvenimi delavci. Metodologija: V empiričnem delu smo s pomočjo anketnega vprašalnika, ki je vseboval 17 vprašanj zaprtega in polodprtega tipa, izvedli raziskavo, ki je temeljila na kvantitativni metodologiji raziskovanja. V raziskavi je sodelovalo 44 zdravstvenih delavcev, zaposlenih v eni izmed slovenskih bolnišnic. Pridobljeno imajo srednjo, višjo, dodiplomsko in podiplomsko izobrazbo. Rezultate smo računalniško obdelali in grafično prikazali s pomočjo računalniškega programa Microsoft Excel, Microsoft Word in SPSS 21 (Statistical Package for Social Science). Za ugotavljanje signifikantne razlike v poznavanju probiotikov glede na stopnjo izobrazbe smo uporabili Mann-Whitney U test. Raziskavo smo izvedli leta 2016 v mesecu juniju. Rezultati: Ugotovili smo, da je poznavanje probiotikov med zdravstvenimi delavci zelo dobro, saj definicijo probiotikov pozna 84 % anketirancev. Ti probiotike uporabljajo tudi sami, največkrat preventivno. Ugotovili smo, da signifikantne razlike (Z= -0,98; p = 0.328) v poznavanju probiotikov glede na stopnjo izobrazbe ne obstajajo. Največ informacij o probiotikih anketirani pridobijo na delovnem mestu, želijo pa si jih pridobiti še več. Diskusija in zaključki: V današnjem času, ko je vedno več odkritih bolezni, stresa in »hitrega« načina življenja, je pomembno, da poskrbimo za svoje zdravje in organizem. Dokazano je, da probiotiki dobro vplivajo na telo, zato je njihova uporaba priporočljiva. Raziskava je pokazala, da je seznanjenost ljudi s probiotiki in z njihovim vplivom zelo pomembna, saj lahko le na ta način povečamo njihovo uporabo in s tem posledično pripomoremo k zdravju ljudi.
Ključne besede: probiotiki, poznavanje probiotikov, prehranska dopolnila, zdravstveni delavci, vloga medicinske sestre
Objavljeno: 04.06.2018; Ogledov: 444; Prenosov: 117
.pdf Celotno besedilo (1,11 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici