| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 319
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Enteralna prehrana v domači oskrbi
Irena Rihter, 2024, magistrsko delo

Opis: Uvod: Področje enteralne prehrane v domači oskrbi se vse bolj uveljavlja kot nujna komponenta v zdravstveni oskrbi. Je način hranjenja, pri katerem je formula enteralne hrane bolniku preko cevke aplicirana v prebavni trakt in se izvaja na bolnikovem domu. Namen zaključnega dela je bilo raziskati uporabo enteralne prehrane na domu, kakovost življenja bolnikov s takim načinom hranjenja in težave s katerimi se srečujejo. Metode: Izvedli smo pregled literature v podatkovnih bazah PubMed, CINAHL in ScienceDirect. S PRISMA diagramom smo prikazali potek pregleda literature, z orodjem Mixed Methods Appraisal Tool (MMAT) smo izvedli kritično oceno dokazov. Rezultati: V končno analizo je bilo vključenih sedem člankov. Ugotovili smo, da se z multidisciplinarnim pristopom, izobraževanjem bolnikov in izvajalcev nege na domu ter z učinkovito komunikacijo lahko zmanjša tveganje za zaplete pri takem načinu hranjenja, zagotovi se boljša kakovost bolnikovega življenja in nižji stroški zdravstvene oskrbe. Diskusija in zaključek: Raziskava je pokazala, da uporaba enteralne prehrane na domu ugodno vpliva na bolnikovo zdravstveno stanje in kakovost življenja. Z različnimi multidisciplinarnimi timi in izobraževanji bi se lažje spopadali s težavami, s katerimi se srečujejo bolniki v domačem okolju. Izbrano področje je premalo raziskano. V prihodnje bi bilo treba narediti več raziskav o kakovosti življenja bolnika z enteralno prehrano v domačem okolju, se seznaniti s težavami s katerimi se srečujejo, s čimer bi pridobili več statističnih podatkov.
Ključne besede: enteralna prehrana, domača oskrba, kakovost življenja, odrasli
Objavljeno v DKUM: 21.02.2024; Ogledov: 44; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (1,26 MB)

2.
Vpliv veganske prehrane na kronična obolenja
Mojca Nemec, 2023, diplomsko delo

Opis: Veganstvo je način življenja, ki je postal popularen ne samo zaradi okoljskih razlogov, temveč tudi zdravstvenih. Število bolnikov s kroničnimi obolenji narašča, kar pa lahko preprečimo in zdravimo. Namen zaključnega dela je bil proučiti vpliv veganske prehrane na kronična obolenja ter primerjati raziskave na izbrano temo.Vegani imajo manjše tveganje za nastanek srčno-žilnih obolenj, vendar veganska prehrana dodatno varuje pred umrlivostjo zaradi debelosti, sladkorne bolezni tipa 2, arterijske hipertenzije in rakom. Veganska prehrana je primerna in učinkovita kot preventiva pred kroničnimi obolenji le, če je skrbno načrtovana s strani strokovno usposobljenih oseb.
Ključne besede: veganska prehrana, kronična obolenja, preventiva
Objavljeno v DKUM: 18.01.2024; Ogledov: 117; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (719,47 KB)

3.
Pilotni prodajni avtomati z živili v bolnišnici, zdravstvenem domu in v javnem socialno varstvenem zavodu : magistrsko delo
Anja Kac, 2023, magistrsko delo

Opis: Prodajni avtomati z živili so v zadnjih letih vse bolj pod drobnogledom, saj je njihova ponudba največkrat sestavljena iz izdelkov, ki imajo visoko energijsko vrednost, visoko vrednost maščob, sladkorjev in soli. Zdravstveni in socialnovarstveni zavodi bi morali predstavljati zgled pri ponudbi zdravih živil v prodajnih avtomatih, saj veljajo kot vodilne institucije za promocijo zdravega prehranjevanja. V magistrskem delu smo preverjali kupne navade potrošnikov s spremljanjem prodaje na prodajnih avtomatih s standardno ponudbo in na prodajnih avtomatih z bolj zdravo ponudbo živil. Kupne navade smo preverjali s pomočjo anketnega vprašalnika. Raziskavo smo izvajali v izbrani bolnišnici, zdravstvenem domu in v javnem socialnovarstvenem zavodu v štajerski regiji, v letu 2021 in 2022. V raziskavi smo ugotovili, da dosedanji pregled standardne ponudbe prodajnih avtomatov prikazuje dejstvo, da so le-ti v večini napolnjeni s prigrizki in pijačami z nizko hranilno in visoko energijsko vrednostjo. Zdrave izbire so le redko na voljo. Rezultati statistične analize potrjujejo, da ponudba v prodajnih avtomatih vpliva na izbiro potrošnikov, saj bi se kupci zaradi bolj zdrave ponudbe živil statistično značilno večkrat odločili za nakup na prodajnem avtomatu. Raziskava prav tako potrjuje, da so potrošniki mnenja, da je prodajni avtomat z bolj zdravo ponudbo živil primernejši za nameščanje v zdravstvenih in socialnovarstvenih ustanovah. Mednarodne aktivnosti za uveljavljanje takega tipa živil v prodajnih avtomatih dajejo spodbudne rezultate. Z različnimi ukrepi, kot je informiranje o pomenu zdrave prehrane ter postopno povečevanje ponudbe bolj zdravih živil v prodajnih avtomatih, bomo sčasoma oblikovali okolje, v katerem bo zdrava in uravnotežena izbira preprosta.
Ključne besede: prodajni avtomati, zdrava prehrana, bolnišnice, zdravstveni domovi, socialnovarstveni zavod
Objavljeno v DKUM: 05.01.2024; Ogledov: 195; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (2,94 MB)

4.
Učinek diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov na izgubo telesne mase
Radenka Kovačević, 2023, magistrsko delo

Opis: Uvod: Število oseb s prekomerno telesno maso in debelostjo se povečuje, kar predstavlja veliki zdravstveni problem v svetu. Obstajajo različne smernice in načini prehranjevanja znižanja telesne mase. Zelo priljubljena je dieta z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, ki temelji na manipulaciji makrohranil. S pregledom literature smo želeli raziskati vpliv diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov na znižanje telesne mase. Metode: Izvedli smo pregled, analizo in sintezo literature v podatkovnih bazah PubMed, CINAHL in ScienceDirect. S pomočjo PRISMA diagrama smo prikazali potek pregleda literature. Analizirane raziskave smo razvrstili v hierarhijo dokazov ter jih ocenili z ocenjevalnim orodjem Joanna Briggs Institute. Izvedli smo opisno sintezo. Rezultati: V analizo smo vključili 14 raziskav, od tega 7 smo razvrstili v nivo 1. ter 7 v 2. nivo hierarhije dokazov. Polovica vključenih raziskav (n = 7, 50 %) potrjuje, da dieta z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov privede do večje izgube telesne mase v primerjavi z drugimi dietami. V ostalih raziskavah (n = 7, 50 %) je ugotovljeno, da je izguba telesne mase z dieto z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov imela podobne rezultate kot druge diete. Diskusija in zaključek: Ugotovili smo, da ima dieta z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov pozitivne kratkoročne učinke na izgubo telesne mase. Primanjkuje dokazov, da bi se potrdila dolgoročna učinkovitost, zato je potrebno nadaljnje raziskovanje.
Ključne besede: omejitev ogljikovih hidratov, izguba telesne mase, prehrana, ketoza
Objavljeno v DKUM: 14.12.2023; Ogledov: 236; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (1,60 MB)

5.
Enteralna prehrana mehansko ventiliranih pacientov na oddelku za intenzivno terapijo
Sergeja Firer, 2023, magistrsko delo

Opis: Pomen prehrane pri kritično bolnih je vedno bolj priznan, zlasti pri pacientih, ki dolgotrajno bivajo v enoti za intenzivno terapijo in pogosto potrebujejo dolgotrajno podporo pri ohranjanju življenja ter gredo skozi stanje hudega katabolizma. Ustrezna prehrana lahko pripomore k hitrejšemu okrevanju ter prepreči dodatne zaplete. Z magistrskim delom želimo ugotoviti prehranjenost mehansko ventiliranih pacientov na intenzivni terapiji ter poiskati vzroke, zaradi katerih je prišlo do prekinitve hranjenja. V teoretičnem delu smo pregledali strokovno in znanstveno literaturo, pri iskanju ustrezne literature smo si pomagali s ključnimi besedami. V empiričnem delu smo s kvantitativno raziskavo zbrali podatke na oddelku za intenzivno terapijo ene izmed bolnišnic v Sloveniji. V raziskavo smo vključili 50 pacientov, ki so bili hospitalizirani od julija do decembra 2022. Zbrane podatke smo obdelali opisno v Microsoft Excel 2016 in jih prikazali v obliki grafov ter preglednic. Več kot polovica pacientov v intenzivni terapiji je prejela med 95 in 100 % predpisane enteralne hrane, nekoliko manj jih je prejelo med 85 in 95 % predpisane enteralne hrane, nekaj pacientov pa je prejelo manj kot 85 % predpisane enteralne hrane. Najpogostejši vzrok za zmanjšani prehranski vnos so bile slikovne preiskave. Na podlagi rezultatov raziskave smo ugotovili, da je s pomočjo enteralne hrane zagotovljena dnevna potreba po hranilih pri večini mehansko ventiliranih pacientov. Poslabšanje zdravstvenega stanja vpliva na izvajanje dodatnih preiskav ter posegov, zaradi česar je prekinjena dostava enteralne hrane in s tem tudi zmanjšan dnevni vnos hranil.
Ključne besede: enteralna prehrana, intenzivna terapija, mehansko ventiliran pacient
Objavljeno v DKUM: 08.12.2023; Ogledov: 259; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (977,68 KB)

6.
Seznanjenost študentov zdravstvene nege s smernicami zdravega prehranjevanja in upoštevanje teh smernic v njihovi prehrani
Tjaša Šuligoj, 2023, magistrsko delo

Opis: Uvod: Zdravo prehranjevanje je ključnega pomena, saj zagotavlja potrebne hranilne snovi za pravilno delovanje telesa. Z uravnoteženo prehrano študenti vzdržujejo zdravo telesno težo, krepijo imunski sistem in zmanjšajo tveganje za nastanek kroničnih bolezni. Zdrava prehrana spodbuja tudi dobro duševno zdravje ter kognitivne funkcije in s tem izboljša sposobnost učinkovitega učenja. Metode: Uporabili smo kvantitativno in opisno metodo dela. Kot raziskovalni instrument smo uporabili anketni vprašalnik. V raziskavi je sodelovalo 193 študentov dodiplomskega študija na eni izmed zdravstvenih fakultet iz severovzhodne Slovenije. Rezultate smo statistično obdelali in jih analizirali ter prikazali v obliki tabel in grafov v programu Excel. Rezultati: Ugotovili smo, da študenti zdravstvene nege dobro poznajo smernice zdrave prehrane. Rezultati so pokazali, da anketirani najbolje poznajo priporočila o dnevnem vnosu tekočine, maščob, nasičenih maščobnih kislin, ogljikovih hidratov in soli. 73,1 % študentov zaužije tri do pet obrokov dnevno in 73,6 % si jedi pri mizi ne dosoljuje. Ugotovili smo tudi, da poznavanje priporočene količine dnevno zaužite soli ne vpliva na to, da si študenti hrane ne dosoljujejo pri mizi (p = 0,396). Diskusija in zaključek: Ugotovili smo, da študenti najbolje poznajo priporočen dnevni vnos tekočine, nasičenih maščobnih kislin in maščob. Ugotovili smo tudi, da ne obstaja povezava med poznavanjem pravilnega dnevnega vnosa soli in dosoljevanjem jedi pri mizi. Večina študentov si hrane pri mizi ne dosoljuje.
Ključne besede: zdrava prehrana, študenti, znanje, smernice zdravega prehranjevanja
Objavljeno v DKUM: 06.12.2023; Ogledov: 159; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (861,36 KB)

7.
Odnos športno aktivnih oseb do nakupa in uporabe prehranskih dopolnil
Polona Brglez, 2023, magistrsko delo

Opis: Različni načini življenjskega sloga ljudi prispevajo k temu, da imajo posamezniki posledično tudi različne interese. Med interese se štejejo tudi športne dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo. Vsak posameznik ima svoje osebne cilje in želje pri športu, ki jih poskuša tudi učinkovito zadovoljiti. Pomoč lahko vidijo v nakupu in uporabi športnih prehranskih dopolnil, ki lahko pomembno prispevajo k hitrejšim rezultatom. Vrsto let je bilo mnenje o uporabi tovrstnih prehranskih dopolnil deljeno. S spoznanjem, da je prehrana pomemben del priprav na težje fizične napore oziroma športne dejavnosti, se je na trgu povečala ponudba prehranskih dopolnil, namenjenih športno aktivnim osebam. Njihova uporaba je danes nekaj običajnega in celo pričakovanega, saj marsikateri športnik ne verjame, da lahko samo skozi običajno prehrano zadovolji svoje nutricionalne potrebe, ki nastanejo kot posledica različnih športnih dejavnosti. Športna prehranska dopolnila lahko opredelimo kot sestavo točno določenih hranilnih komponent, ki se namensko uporabljajo za spodbujanje določenih procesov telesa oziroma izboljšanje telesne zmogljivosti, pred, med in po športni dejavnosti. Z magistrskim delom smo želeli ugotoviti, kakšen odnos imajo športno aktivne osebe do nakupa in uporabe športnih prehranskih dopolnil. Ugotavljali smo, kateri dejavniki pomembno vplivajo na odločitev o nakupu in kakšno je mnenje o uporabi tovrstnih izdelkov. V raziskavi je sodelovalo 189 oseb, od katerih je bilo 104 oseb ženskega spola in 85 oseb moškega spola. Povprečna starost sodelujočih je bila 30 let, največ jih je imelo status zaposlenega. Ugotovili smo, da 76,2 odstotka sodelujočih športna prehranska dopolnila pozna in uporablja. Rezultati raziskave kažejo, da imajo sodelujoči pozitivno mnenje glede učinkovitosti športnih prehranskih dopolnil in jim koristijo pri doseganju športnih ciljev, prav tako menijo, da ne škodujejo zdravju. Pomembni dejavniki, ki vplivajo na odločitev o nakupu, so kakovost, učinkovitost, okus in vsebnost sestavin športnih prehranskih dopolnil.
Ključne besede: Prehranska dopolnila, šport, prehrana, odnos športno aktivnih oseb
Objavljeno v DKUM: 16.11.2023; Ogledov: 233; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (2,21 MB)

8.
Ozaveščenost osnovnošolskih učiteljev o alergenih v šolski prehrani : magistrsko delo
Silvija Lang, 2023, magistrsko delo

Opis: Vse pogosteje se učitelji v osnovnih šolah srečujejo z učenci, ki so alergični na različna živila in aditive dodane živilom. Ključnega pomena je medsebojna komunikacija in sodelovanje med starši in učitelji, ki otroka, ki ima alergijo na hrano poučujejo. V magistrskem delu smo predstavili definicije alergije, opisali najpogostejše alergene v hrani in simptome, ki jih alergeni povzročajo. V nadaljevanju smo predstavili Zakon o prehrani v vzgojno izobraževalnih ustanovah in vlogo učiteljev pri prehrani učencev. Osnovni namen magistrskega dela je bilo raziskati, kako so učitelji v osnovnih šolah ozaveščeni o alergenih v šolski prehrani. Odgovore smo pridobili s pomočjo anketnega vprašalnika, ki ga je izpolnilo 224 učiteljev, preko spletnega orodja »1ka«. Ugotovili smo, da so učitelji premalo ozaveščeni o alergenih, ki se pojavljajo v živilih. Učitelji so seznanjeni z alergijami, pri svojih učencih, pri čemer, pa je zaskrbljujoč podatek, da bi v primeru alergijske reakcije samo nekaj več kot polovica anketiranih učiteljev znalo ustrezno odreagirati, medtem ko ostala polovica učiteljev odreagirati ne bi znala. Vzgojno-izobraževalni zavod mora učencem, ki imajo alergijo na hrano zagotoviti dietno prehrano. Dietna prehrana je področje, ki zahteva individualno prehrano in na nek način predstavlja breme za vzgojno-izobraževalno ustanovo. Zaposleni se pogosto ne zavedajo tveganja in morebitnih posledic, ki se lahko pojavijo ob neustreznem načrtovanju in pripravi hrane. Glede na ugotovljene raziskave ocenjujemo, da je učitelje potrebno dodatno informirati in izobraževati o alergijah, ki nastanejo zaradi hrane.
Ključne besede: alergeni, alergijska reakcija, ozaveščenost, učitelji, šolska prehrana
Objavljeno v DKUM: 15.11.2023; Ogledov: 315; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

9.
Vpliv mediteranske prehrane na uravnavanje krvnega tlaka
Barbara Grušovnik, 2023, diplomsko delo

Opis: Arterijska hipertenzija je eden izmed glavnih vzrokov prezgodnje smrti na svetu. Med najpomembnejše dejavnike tveganja sodijo prekomerna telesna teža, nezdrav način prehranjevanja, prehrana s prekomerno vsebnostjo soli, starost, pomanjkanje telesne aktivnosti in prekomerno uživanje alkoholnih pijač. Sprememba življenjskega sloga lahko vpliva na znižanje vrednosti krvnega tlaka. V zaključnem delu nas je zanimalo, kako mediteranska prehrana vpliva na krvni tlak pri ljudeh z diagnosticirano arterijsko hipertenzijo.
Ključne besede: Arterijska hipertenzija, mediteranska prehrana, zdravljenje
Objavljeno v DKUM: 13.07.2023; Ogledov: 353; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (1,46 MB)

10.
Povezava strategije športne prehrane na sestavo telesa pri smučarskih skakalcih : diplomsko delo
Urban Jarc, 2023, diplomsko delo

Opis: Z izbrano temo smo želeli preučiti odnos, strategijo in znanje, ki jih imajo smučarski skakalci glede klinične športne prehrane ter kakšna je njihova sestava telesa. Smučarski skoki spadajo med športe, pri katerih je nizka telesna masa zelo pomembna. Opredelimo jih kot gravitacijske športe, kar pomeni, da povečana telesna masa omejuje dobro izvedbo. Nizka telesna masa je eden izmed dejavnikov uspešnosti; vendar je treba upoštevati, da lahko zelo nizka telesna masa povzroči resne težave pri telesnih zmogljivostih zaradi zmanjšanja skakalne sile, splošne šibkosti in obvladovanja sil pri doskokih. Predvsem pa se povečata tveganje za telesno in duševno zdravje. Ker je dolgotrajno ohranjanje nizke telesne mase zelo težko izvedljivo in zahteva kar nekaj znanja, je namen naloge analiza prehranskih strategij smučarskih skakalcev. Poglavitni cilj klinične športne prehrane je zadostitev energijskim in hranilnim potrebam vrhunskega športnika. To je potrebno za kakovostno telesno regeneracijo in adaptacijo na trening, ohranjanje njegovega zdravja in za preprečitev poškodb. Prehranska strategija neposredno vpliva na telesno maso skakalcev, ki je regulirana glede na indeks telesne mase (ITM). Uvedba kriterija ITM, ki določa dolžino smuči, je zmanjšala prednost lahkih skakalcev, vendar je kljub uporabi krajših smuči še vedno v določenih mejah predstavlja prednost nizka telesna masa. Zato si smučarski skakalci v športni praksi prizadevajo k optimalno nizki telesni masi. To nakazujejo tudi rezultati naše raziskave, kjer se pokaže, da zaradi želje po nizki telesni masi smučarski skakalci izpuščajo obroke in si sami prilagajajo svoje prehranske strategije. To se odraža na meritvah telesne sestave, ki kažejo na nizek delež puste mase kljub normalnemu indeksu telesne mase ob primerni stopnji hidracije in dokaj nizek fazni kot. Ravno slednji je pokazatelj splošnega zdravstvenega in prehranskega stanja posameznika ter odraža tudi športnikovo zmogljivost. V analizi rezultatov meritev sestave telesa smo tako pri smučarskih skakalcih ugotovili, da nizka telesna masa ne sovpada s strokovnimi merili zdrave sestave telesa. Zato bi bilo iz vidika zdravja pri smučarskih skakalcih, bolj optimalno določanje sestave telesne mase kot pa merjenje ITM. Na ta način, bi lažje zaščitili pusto maso športnikov, ki je determinanta njihovega zdravja. Zdravo razmerje telesnih mas je namreč ključno izhodišče za nadzor zdravja športnikov v športih, kje nizka telesna masa predstavlja tekmovalno prednost.
Ključne besede: športna prehrana, smučarski skakalci, prehranska strategija, sestava telesa
Objavljeno v DKUM: 02.06.2023; Ogledov: 399; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (1,74 MB)

Iskanje izvedeno v 0.24 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici