| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 66
Na začetekNa prejšnjo stran1234567Na naslednjo stranNa konec
1.
VPLIV MOBILNIH APLIKACIJ ZA SAMOPOMOČ NA POSAMEZNIKA IN RAZVOJ TOVRSTNE APLIKACIJE
Anže Martinčič, 2016, diplomsko delo

Opis: Na spletu je trenutno veliko mobilnih aplikacij za samopomoč in osebno izboljšavo. Tovrstne aplikacije nas lahko spodbujajo k fizični aktivnosti, varčevanju, storilnosti, doseganju ciljev, reševanju manjših psihičnih težav ali samo opominjajo na opravke, ki jih še moramo narediti v teh ali prihodnjih dneh. Pri teh aplikacijah se pojavljajo vprašanja, koliko le-te vplivajo na posameznikovo življenje. V diplomskem delu nas je zanimalo ali tovrstne aplikacije prinašajo pozitivne rezultate ali pa samo zavajajo uporabnika in mu kradejo čas. Diplomsko delo obsega raziskavo aplikacij za samopomoč in osebno izboljšavo ter razvoj aplikacije, ki pomaga uporabniku pri nadzoru njegovih financ.
Ključne besede: Nadzor stroškov, predvidevanje vrednosti, samopomoč, mobilna aplikacija
Objavljeno v DKUM: 19.10.2016; Ogledov: 1129; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (1,53 MB)

2.
3.
4.
PREDVIDEVANJE MARGINALNE CENE ELEKTRIČNE ENERGIJE NA BORZI SOUTHPOOL ZA DAN VNAPREJ
Aleš Petrej, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu se obravnava predvidevanje dnevne marginalne cene, ki se oblikuje na trgu za dan vnaprej. Delo se usmerjena v kratkoročno napovedovanje za dan vnaprej z znanimi podatki do prejšnjega dne. V nalogi je predstavljen elektroenergetski trg v Sloveniji, članici Evropske unije. Predstavljeno je delovanje sistema od proizvodnje do porabe s poudarkom na pomembnostih, ki vplivajo na trgovanje. Opisano je tudi delovanje borze, na katero se raziskava nanaša. Predvidevanje električne energije je izvedeno z linearnimi ekonometričnimi modeli, ki zajemajo borzne podatke časovnih vrst z dodanimi drugimi spremenljivkami. Rezultati predvidevanja kažejo, da lahko s takšnim modelom napovemo ceno električne energije za dan vnaprej, z dovolj majhnim intervalom napake.
Ključne besede: trgovanje z energijo, predvidevanje cen, BSP SouthPool, elektroenergetski trg, borzne cene, ekonometrija
Objavljeno v DKUM: 02.06.2015; Ogledov: 1995; Prenosov: 357
.pdf Celotno besedilo (4,35 MB)

5.
BISTVENA KRŠITEV POGODBE S STRANI PRODAJALCA KOT PODLAGA ZA NJEN RAZDOR PO KONVENCIJI ZDRUŽENIH NARODOV O POGODBAH O MEDNARODNI PRODAJI BLAGA
Eva Šmirmaul, 2013, diplomsko delo

Opis: Izpolnitev obveznosti skladno z dogovorom v mednarodni prodajni pogodbi oziroma določbami Dunajske konvencije igra ključno vlogo pri vsakodnevnem nemotenem poslovanju gospodarskih subjektov. Mnogokrat pa se v praksi zgodi, da pride do kršitev obveznosti s prodajalčeve strani. Kršitve so takšne narave, da jih opredelimo kot bistvene ali pa kot nebistvene. V vsakem primeru posebej je potrebno presoditi težo same kršitve. Razlikovanje med bistvenimi in nebistvenimi kršitvami je temeljnega pomena za uveljavljanje sankcij, ki jih ima na voljo kupec. Le takrat, ko so izpolnjeni elementi bistvene kršitve, sme kupec podati izjavo o odstopu od pogodbe. Kljub temu pa se v praksi lahko zgodi, da kupec izgubi pravico do razveze, če izjave ne poda pravočasno in če prodajalec ne podlagi same izjave ne more sklepati, da kupec zahteva razdor pogodbe. Najpomembnejši učinek razveze je restitucija, po kateri mora vsaka stran drugi vrniti tisto, kar je dala. Če kupec uspe razvezati pogodbo, se na podlagi tega šteje, da sta stranki prosti vseh obveznosti. Na podlagi razdora pogodbe tako pridemo do začetnega stanja, tj. kot da pogodba nikoli ni bila sklenjena. Čeprav je v določenem konkretnem primeru podana bistvena kršitev in ima kupec pravico do razveze, je možno, da pogodba ostane v veljavi oziroma da kupec izgubi razvezno upravičenje. To se zgodi v primeru poslabšanja ali uničenja blaga kot posledica ravnanj kupca, razen če kupec zadosti eni izmed izjem, določenih z Dunajsko konvencijo.
Ključne besede: Dunajska konvencija, bistvena kršitev, bistveno prikrajšanje, predvidevanje kršitve, razveza pogodbe, učinki razveze, restitucija.
Objavljeno v DKUM: 08.05.2014; Ogledov: 2288; Prenosov: 170
.pdf Celotno besedilo (743,50 KB)

6.
7.
8.
9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.33 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici