| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 56
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
Razvoj večplatformne aplikacije za urejanje šahovskih iger
David Murko, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo izdelali namizno aplikacijo, namenjeno urejanju in iskanju šahovskih iger. Uporabniški vmesnik smo izdelali s pomočjo knjižnic, ki so nam omogočile, da aplikacija deluje na različnih operacijskih sistemih. V našo aplikacijo lahko preko standardnega vmesnika vključimo umetno inteligenco, ki ocenjuje šahovsko pozicijo. Končni program podpira operacijske sisteme Windows, MacOS in Linux.
Ključne besede: šahovski program, predstavitev šahovske igre, grafični uporabniški vmesnik, večplatformna aplikacija
Objavljeno: 18.10.2021; Ogledov: 14; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (2,14 MB)

2.
Aplikacija za izdelavo zagonskega pogona USB za operacijski sistem NiceHashOS
Matej Leskovec, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo razvili in implementirali aplikacijo za izdelavo zagonskega pogona USB za operacijski sistem NiceHashOS. Najprej smo preučili arhitekturo vodila USB ter, kako se to vodilo predstavi v posameznem operacijskem sistemu. Prav tako smo spoznali načine dostopa do naprav USB na operacijskih sistemih Windows, Linux in MacOS. Za zapisovanje na naprave USB potrebuje programska oprema administratorske pravice. V tem diplomskem delu smo implementirali dva načina pridobivanja administratorskih pravic. Našo implementirano aplikacijo za izdelavo zagonskega pogona USB za NiceHashOS smo preverili in jo primerjali z obstoječimi rešitvami, pri čemer smo izmerili primerljive čase zapisovanja na napravo USB, ob tem pa naša rešitev avtomatsko ustvari konfiguracijsko zbirko za NiceHashOS.
Ključne besede: shranjevalne naprave USB, predstavitev naprav USB, NiceHashOS, zagonski pogon
Objavljeno: 02.11.2020; Ogledov: 201; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (2,00 MB)

3.
Spletna aplikacija za igranje šaha
Mitja Sreš, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena implementacija spletne aplikacije, ki omogoča igranje šaha preko spleta. V nalogi smo raziskali že obstoječe aplikacije, prikazali, kako preverjamo, če se figura premika po šahovskih pravilih, opisali uporabljene tehnologije in prikazali podrobno delovanje aplikacije. Aplikacijo smo razvili s pomočjo ogrodja ASP.NET, ki omogoča izdelovanje dinamičnih spletnih aplikacij. Za komunikacijo med strežnikom in odjemalcem smo uporabili knjižnico SignalR.
Ključne besede: spletna aplikacija, igranje šaha, predstavitev šahovske igre
Objavljeno: 21.11.2019; Ogledov: 339; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (1,45 MB)

4.
Vpliv priprave nestrukturiranih podatkov na klasifikacijo
Špela Pečnik, 2019, magistrsko delo

Opis: V vsakdanjem življenju se v večini primerov srečujemo z nestrukturiranimi podatki v obliki besedil iz različnih virov. Število teh iz dneva v dan narašča, zato obstaja vse večja potreba po njihovi organizaciji in kategorizaciji. Pri teh podatkih je najpomembnejša njihova predpriprava na uporabo v algoritmih strojnega učenja. Za ustrezno pripravo besedila lahko uporabimo različne metode/tehnike predprocesiranja – besedilo pretvorimo v male črke, iz njega odstranimo stop-besede, nad posameznimi besedami uporabimo krnjenje, lematizacijo, besede sestavljamo v fraze različnih dolžin (uni-grame, bi-grame, tri-grame) ali pa jih na primer pretvorimo v vektorsko obliko (ang. word embedding). S pomočjo laboratorijskega eksperimenta smo ugotovili, da nekatere tehnike predobdelave bolj vplivajo na uspešnost klasifikacije kot druge, poleg tega pa ima velik vpliv na uspešnost klasifikacije sam jezik in količina besedila, ter klasifikator, ki ga uporabimo za strojno učenje.
Ključne besede: nestrukturirani podatki, klasifikacija besedil, vektorska predstavitev besedil, krnjenje, lematizacija
Objavljeno: 14.06.2019; Ogledov: 823; Prenosov: 179
.pdf Celotno besedilo (1,49 MB)

5.
EALE - Evropsko združenje za pravo in ekonomijo
2009, drugi članki ali sestavki

Ključne besede: EALE, predstavitev, pravo, konference
Objavljeno: 23.07.2018; Ogledov: 336; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (51,97 KB)

6.
S prenovo poslovnega procesa do povečanja učinkovitosti prodaje v banki
Polona Povše, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo obravnavali in predlagali prenovo procesa prodaje v UniCredit Banki d.d. od prvega prodajnega razgovora s stranko, do zaključka prodaje s podpisom pogodbe. S pomočjo raziskave, praktičnih in osebnih izkušenj ter po metodi prenove poslovnih procesov, smo na obstoječem modelu poslovnega procesa našli šibke točke, jih analizirali, predlagali izboljšave in jih prenovili. V prvem delu smo opisali področja, ki se nanašajo na prenovo poslovnih procesov in specifično poslovno področje, ki smo ga obravnavali. Predstavili smo faze prenove, spoznali kriterije za prenovo in opredelili bančno poslovanje in prodajo. V drugem delu smo tekstovno in grafično prikazali obstoječ proces, ga analizirali in predlagali v prenovljeni obliki. Za modeliranje procesa smo uporabili orodje Aris Express. V zaključku smo ugotovili, da izboljšani poslovni proces poveča produktivnost zaposlenih, ker skrajša čas odobritve posla in poveča kvaliteto storitev. Posledično se poveča učinkovitost prodaje.
Ključne besede: prenova poslovnih procesov, tekstovna in grafična predstavitev procesa, bančno poslovanje, proces prodaje
Objavljeno: 24.11.2016; Ogledov: 881; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (2,12 MB)

7.
Video promocija nogometnega kluba Interblock
Maja Javornik Džaferović, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Namen diplomskega dela je predstavitev dela nogometnega kluba NK Interblock. V dobi računalnikov, interneta in spletnih strani je najboljša in najbolj razširjena reklama video reklama. S kratkim filmom sem gledalcu želela prikazati, kako se v klubu dela, predvsem sem predstavila način treniranja. Želela sem sprožiti kanček zanimanja ter možnost, da svojega otroka, tisti, ki to gleda, pripelje v klub oziroma, da se otroci na podlagi videnega morda lažje odločijo, da se pridružijo klubu.
Ključne besede: multimedija, video predstavitev, camtasia studio, nogomet
Objavljeno: 06.10.2016; Ogledov: 851; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (1,11 MB)

8.
Vpliv zvezdniške kulture na vedenje potrošnikov pri uporabi družbenih omrežjih – analiza na primeru Slovenije
Arne Baruca, 2016, magistrsko delo

Opis: Ta študija temelji na ugotovitvah vpliva zvezdniške kulture in vedenja potrošnikov in poslednično preučuje kako spletni uporabniki gradijo svojo samo-podobo (blagovno znamko) sami. Spletni uporabnik ima dostop do tega in vidi kar zvezdniki delajo, kako so oblečeni in kakšne vrednote predstavljajo. Z uporabo in uživanjem različnih medijev se spletni uporabniki učijo vedenja zvednikov in vključujejo oz. imitirajo to vedenje pri uporabi družbenih omrežjih na spletu. Študija analizira tako vedenje potrošnikov na primeru Slovenije.
Ključne besede: Zvezdniška kultura, zvezdništvo, samo-predstavitev
Objavljeno: 13.09.2016; Ogledov: 646; Prenosov: 111
.pdf Celotno besedilo (1,20 MB)

9.
UPORABA ŽIČNIŠKIH NAPRAV V JAVNEM POTNIŠKEM PROMETU
David Majč, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena delitev žičniških naprav. Razdelitev žičniških naprav je prikazana z najpomembnejšimi podsistemi. Opisani so sklopi podsistema žičniških naprav. Predstavljeno je obratovanje in vzdrževanje žičniških naprav. Predstavljena je zakonodaja in pravilnik o žičniških napravah. Podrobneje je predstavljen primer dobre prakse uporabe žičniških naprav v okviru javnega potniškega prometa v drugi državi. Opisane so 3 žičnice iz Kolumbije. Predstavljeno je število prepeljanih potnikov v koničnih urah. V diplomskem delu je prikazan model žičnice, ki bi se uporabljala v namene javnega potniškega prometa iz glavne avtobusne postaje Maribor do Pohorja.
Ključne besede: žičniške naprave, zakonodaja, standardizacija, predstavitev uporabe žičniške naprave v javnem potniškem prometu
Objavljeno: 13.09.2016; Ogledov: 775; Prenosov: 125
.pdf Celotno besedilo (6,31 MB)

10.
PREDSTAVITEV PROBLEMATIKE MIGRACIJ V RAZLIČNIH TELEVIZIJSKIH MEDIJIH
Kaja Steblovnik, 2016, diplomsko delo

Opis: Migracije so proces, ki je v naši družbi prisoten že od samega začetka. Televizija je najmočnejši množični medij, ki kot tak sooblikuje javno mnenje. Pomembno je, kako je določena problematika predstavljena v televizijskih medijih. V letu 2015 je prišlo do migrantske krize, o kateri so poročali vsi večji televizijski mediji v Evropi in po svetu. V Sloveniji je bil pristop do obravnave problematike v oddajah komercialne in javne televizije različen. Prav tako se razlikuje obravnava z migracijami povezanih dogodkov v oddajah javnih televizij v Sloveniji, na Hrvaškem in v Nemčiji.
Ključne besede: migrant, migracije, televizija, predstavitev problematike, televizijska oddaja
Objavljeno: 06.09.2016; Ogledov: 659; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (1022,04 KB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici