| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 11
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Razvrščanje naročil v proizvodnji podjetja elektro industrije
Boštjan Budja, 2019, magistrsko delo/naloga

Opis: Osnovni cilj proizvodnje je zagotoviti izdelke kupcem v dogovorjenih dobavnih rokih ob minimalnih stroških. Pri doseganju teh ciljev si lahko pomagamo z optimalnim razvrščanjem kapacitet. Podjetja morajo biti čim bolj fleksibilna in se zaradi konkurence pripravljena odzvati na spremembe kar se da hitro. Dinamično razvrščanje proizvodnje v malih in srednje velikih podjetjih je eden izmed najbolj zahtevnih kombinatoričnih optimizacijskih problemov, saj je izjemno kompleksno in presega človeške sposobnosti. Praktična vrednost razvrščanja se kaže neposredno pri višanju izkoristka proizvodnih resursov in s tem povezanem nižanju proizvodnih stroškov podjetja. V teoretičnem delu smo predstavili bistvene značilnost naročniške proizvodnje, podali teorijo s področja razvrščanja opravil in opisali prednostna oz. prioritetna pravila za razvrščanje delovnih nalogov. V praktičnem delu pa smo na primeru obravnavanega podjetja z naročniško proizvodnjo uporabili različna pravila razvrščanja in iskali optimalno možnost.
Ključne besede: proizvodnja po naročilu, dinamično razporejanje proizvodnje, prednostna pravila, planiranje (terminiranje) proizvodnega procesa, razvrščanje, optimizacija, Lekin
Objavljeno v DKUM: 30.07.2019; Ogledov: 1194; Prenosov: 258
.pdf Celotno besedilo (3,81 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Primerjava metod terminskega planiranja proizvodnje
Samo Lorenčič, 2017, diplomsko delo

Opis: Terminiranje v proizvodnji je postopek časovnega planiranja del in virov, s ciljem optimizacije procesa proizvodnje. Namen terminiranja je zmanjšanje časa izdelave, s čimer se poveča učinkovitost proizvodnje ob zmanjšanju celotnih stroškov. Na izbiro je veliko metod terminskega planiranja, ki se med seboj lahko zelo razlikujejo, zato je vselej prisotna dilema pri izbiri najprimernejše metode za dan proces. Namen diplomske naloge je najprej predstaviti proces terminiranja na splošno, k čemur je vključen tudi ekonomski vidik. Nato pa se naloga posveča opisu pogosto uporabljenih tradicionalnih metod (poudarek na prednostnih pravilih), ter njihovi alternativi - genetskim algoritmom. Razlike med metodama so, s pomočjo primerov, opisane v zaključnem komentarju. Z implementacijo ustreznega genetskega algoritma, se lahko v določenih kompleksnih primerih skrajša terminski plan, kar pripelje do korenitega zmanjšanja proizvodnih stroškov.
Ključne besede: Terminsko planiranje proizvodnje, operativni management proizvodnje, upravljanje proizvodnje, prednostna pravila, genetski algoritmi
Objavljeno v DKUM: 04.10.2017; Ogledov: 1618; Prenosov: 181
.pdf Celotno besedilo (1,09 MB)

3.
OPTIMIZACIJA KRMILJENJA PROIZVODNJE PO NAROČILU
Stanka Vučko Pavleković, 2016, magistrsko delo

Opis: Proizvodnja po naročilu zaradi vedno bolj specifičnih zahtev kupcev pridobiva na pomembnosti. Zaradi same kompleksnosti proizvodnje po naročilu pa tudi načrtovanje in krmiljenje take proizvodnje velja za posebej zahtevno nalogo. V teoretičnem delu sem predstavila bistvene značilnosti krmiljenja proizvodnje kot celote in posebej proizvodnje po naročilu, z opisom prednostnih pravil za razvrščanju delovnih nalogov. V praktičnem delu sem izvedla terminiranje n delovnih nalogov na m strojih z namenom poiskati optimalno možnost razporeditve delovnih nalogov glede na uporabo različnih pravil razvrščanja. Poleg tega sem na podlagi manjšega števila delovnih nalogov na enostaven način prikazala, kakšni stroški nastajajo oz. se akumulirajo tekom časa izdelave, in sicer v dveh primerih: 1) Material sprostimo v proizvodnjo takoj, ko prispe v podjetje, ne glede na razpoložljivost kapacitet 2) Material sprostimo v delo po načelu pravočasne oskrbe (ko je predvidena obdelava za konkretni delovni nalog) – Just-in-Time. Učinkovita proizvodnja je tista, ki se je v tem času sposobna pravočasno odzvati na spremembe na tržišču, po možnosti s svojim lastnim načinom poslovanja.
Ključne besede: upravljanje proizvodnje, proizvodnja po naročilu, terminiranje, prednostna pravila, časovno-stroškovni profil
Objavljeno v DKUM: 12.09.2016; Ogledov: 2728; Prenosov: 219
.pdf Celotno besedilo (3,89 MB)

4.
Terminiranje vrstnega reda delovnih nalogov za proizvodnjo podjetja X
Patrik Štrucl, 2016, diplomsko delo

Opis: Osnovni cilj proizvodnje po naročilu je predvsem zagotoviti dobavo kupcem v obljubljenih rokih, kateri pa so dandanes vedno krajši. Da lahko dosegamo zastavljene dobavne roke z minimalnimi stroški, moramo optimalno razvrstiti delovne naloge tako, da so pretočni časi čim krajši. Zato se moramo dobro seznaniti z terminiranjem in njegovimi metodami. Ker vse metode ne dajo enako dobrih rezultatov, moramo za razvrščanje delovnih nalogov izbrati tisto, ki najbolje ustreza našemu sistemu. V diplomski nalogi smo na realnem primeru preučili prednostna pravila in hevristično metodo terminiranja ter ugotovili, katera najbolje ustreza našemu podjetju.
Ključne besede: proizvodnja po naročilu, terminiranje, pretočni časi, prednostna pravila, Lekin
Objavljeno v DKUM: 02.09.2016; Ogledov: 2127; Prenosov: 177
.pdf Celotno besedilo (1,20 MB)

5.
Razvoj naprednih metod za vodenje proizvodnih postopkov
Tadej Tasič, Borut Buchmeister, Bojan Ačko, 2007, pregledni znanstveni članek

Opis: Načrtovanje rokov in zmogljivosti spada v področje vodenja proizvodnje. Terminiranje pomeni razporejanje omejenih virov opravilom v določenem časovnem obdobju. Torej gre za postopek odločanja s ciljem optimizacije enegaali več meril. Splošno obsega grobo (dolgoročno), srednjeročno, in podrobno (kratkoročno) načrtovanje. Zadnjemu dajemo zaradi neposredne povezave z opravilno učinkovitostjo največji pomen. V prispevku so predstavljeni razviti postopki terminiranja: prednostna pravila, omejeno iskanje v snopu in hevristično preiskovanje glede na omejitve. Vse je podkrepljeno s prikazom na primerih.
Ključne besede: načrtovanje proizvodnih postopkov, deterministično razvrščanje, terminiranje, prednostna pravila
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 1617; Prenosov: 47
URL Povezava na celotno besedilo

6.
Upravljanje proizvodnje v podjetju z omejitvami pri zaposlenih
Marko Leskovšek, 2015, magistrsko delo

Opis: Podjetja so danes izpostavljena globalnemu trgu in konkurenci. Obstaja več različnih tipov podjetij, med njimi najdemo invalidsko podjetje. Takšno podjetje mora zaposlovati najmanj štirideset odstotkov zaposlenih s statusom invalidne osebe. Poslovanje in upravljanje takšnega podjetja prinaša dodatne izzive in omejitve. Preučili smo upravljanje v konkretnem invalidskem podjetju in glavne vplive na upravljanje. Z uporabo metode AHP smo izbrali najpomembnejši vpliv, to je odsotnost zaposlenih zaradi bolniškega staleža. Zbrali smo podatke o tem pojavu za šest zaporednih let, uvedli smo novo enoto, to je število ur odsotnosti na zaposlenega v enem mesecu. Analizirali smo pojav z uporabo ekstrapolacijskih in korelacijskih metod in ugotovili, da je gibanje pojava naključno. Odsotnost znaša 13,3 ure / mesec na zaposlenega. Kaže se majhen trend upadanja s časom. Preučili smo načine upravljanja proizvodnje s poudarkom na uporabi prednostnih pravil. Izvedli smo simulacijo razporejanja tridesetih delovnih nalogov na petnajst delovnih mest v podjetju Center ISI. Simulirali smo uporabo sedmih prednostnih pravil in treh hevrističnih metod. Ugotovili smo da najboljše rezultate za konkreten primer dajejo hevristične metode, posebej gre izpostaviti metodo SB Routine / sum (T), ki minimira skupni čas zamude vseh delovnih nalogov. Preučili smo pretočni čas, kot možen pripomoček za upravljanje proizvodnega toka. Ugotovili smo, da podjetje uporablja nekatere prvine pretočnega časa pri načrtovanju, priporočamo spremljanje in uporabo pretočnega časa. V podjetju Center ISI smo v času nastanka tega dela sprejeli nekatere ukrepe za izboljšanje upravljanja proizvodnje. Uvedli smo pravilo, da mora za vsako kritično delovno mesto podjetje zagotoviti vsaj dva zaposlena, ki samostojno opravljata delo. Uvedli smo redne tedenske sestanke, kjer koordiniramo razpoložljive vire tekočega tedna. Poudariti je potrebno tudi socialno in družbeno noto takšnih podjetij, kjer vsak zaposlen ne glede na zdravstveno stanje prispeva svoj delež in začuti svoje mesto v družbi.
Ključne besede: upravljanje proizvodnje, invalidsko podjetje, prednostna pravila, pretočni čas
Objavljeno v DKUM: 04.03.2015; Ogledov: 1958; Prenosov: 142
.pdf Celotno besedilo (4,17 MB)

7.
Analiza procesa proizvodnje zobnikov
Katja Buh, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je prikazano obstoječe stanje v proizvodnji strojnih elementov, s poudarkom na proizvodnji zobnikov in vodenju družinskega podjetja Zobniki Peternelj. V proizvodnji po naročilu, kjer je vsak izdelek unikaten, namreč na dnevni ravni prihaja do nepredvidljivih dogodkov ali zapletov, ki lahko upočasnijo proizvodnjo in tako povečajo čas čakanja s strani kupca. Analiza procesa proizvodnje zobnikov v družinskem podjetju s petdesetletno tradicijo prikazuje nekatere teoretične in praktične metode, ki so v podjetju že dobro uveljavljene in hkrati raziskuje nove, ki bi lahko celostno prispevale h kakovostnejšemu procesu proizvodnje.
Ključne besede: metode vodenja proizvodnje, pretočni čas, terminiranje, prednostna pravila, zobniki, izračun zobnikov
Objavljeno v DKUM: 07.08.2012; Ogledov: 1993; Prenosov: 434
.pdf Celotno besedilo (2,37 MB)

8.
IZDELAVA PROGRAMA ZA TERMINIRANJE NAROČIL S PREDNOSTNIMI PRAVILI
Jure Plaznik, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje področje terminiranja naročil. V teoretičnem delu je opisan pomen terminiranja, njegovi učinki ter tehnike, s katerimi dosežemo optimalno razvrstitev naročil. V nadaljevanju je opisan postopek izdelave programa za terminiranje naročil, ki prikazuje razliko med uporabo izbranih prednostnih pravil za razvrščanje in dodatnim upoštevanjem pravila o nezasedenosti delovnega stroja. Sledi analiza programa z izbranimi podatki ter primerjava z primerljivim programom LEKIN.
Ključne besede: terminiranje, delovni nalogi, prednostna pravila, izdelava programa
Objavljeno v DKUM: 23.05.2012; Ogledov: 2014; Prenosov: 244
.pdf Celotno besedilo (1,57 MB)

9.
Optimizacija razvrščanja nalogov v proizvodnji po naročilu
Bojan Leš, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga zajema pregled obstoječega stanja s področja planiranja in vodenja proizvodnje v Sistemski tehniki d.o.o. Ker je za proizvodnjo po naročilu značilno, da pogosto prihaja do nepredvidenih dogodkov, na katere se je potrebno hitro odzvati, ni smiselno vnaprej planirati daljšega urnika izvajanja naročil. Zato sem glede na delitev planiranja in vodenja proizvodnje na grobo, srednje in podrobno, v diplomski nalogi podrobneje obdelal področje dinamičnega krmiljenja operacij s pomočjo prednostnih pravil, pri čemur je ključnega pomena kako dodelimo delo ozkim grlom v proizvodnji. Na osnovi posnetka obstoječega stanja so podani predlogi in smernice za nadaljnje delo s področja planiranja in vodenja proizvodnje.
Ključne besede: pretočni čas, prehodni čas, metode vodenja proizvodnje, terminiranje, prednostna pravila
Objavljeno v DKUM: 14.04.2011; Ogledov: 2421; Prenosov: 234
.pdf Celotno besedilo (3,55 MB)

10.
ANALIZA PROCESA VODENJA PROIZVODNJE V GORENJU, D.D., KUHALNI APARATI
David Javornik, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: V času svetovne gospodarske krize je še kako pomembno, da znajo podjetja na trgu ostati konkurenčna in da ob tem dosegajo seveda tudi temeljne proizvodne cilje. Receptov za dosego teh ciljev je več, eden izmed njih je prav gotovo uspešno vodenje proizvodnje, ki predstavlja v podjetju temeljno funkcijo, okoli katere se odvijajo vse ostale aktivnosti. Prav zaradi tega razloga sem se odločil, da opravim analizo procesa vodenja tudi v podjetju Gorenje, d.d., svetovno znanemu proizvajalcu gospodinjskih aparatov. Tako sem predstavil nekaj teoretičnih in praktičnih metod, ki bi jih v podjetje bilo možno vpeljati in za katere sem prepričan, da bi doprinesle k bolj kakovostnemu proizvodnemu procesu.
Ključne besede: Vodenje proizvodnje, planiranje, nadzor, terminiranje, prednostna pravila, terminski plan, delovni nalog, SAP.
Objavljeno v DKUM: 01.10.2010; Ogledov: 3448; Prenosov: 502
.pdf Celotno besedilo (9,49 MB)

Iskanje izvedeno v 3.35 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici