| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 36
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Ozelenitev voznega parka v Miklavške pekarne d.o.o.
Mišo Otorepec, 2020, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomska naloga predstavlja predlog ozelenitve voznega parka v podjetju Miklavške pekarne d.o.o. Podjetje se ukvarja s proizvodnjo in dostavo kruha in pekovskih peciv. V trenutnem voznem parku so v uporabi vozila s dizelskim pogon, ki z svojimi izpusti obremenjujejo okolje. Skrb za okolje je v zadnjem času izjemnega pomena, zato se vedno več držav posveča k znižanju emisij, ki jih proizvajajo vozila in podjetja. Tudi sami stroški goriva so v primerjavi z alternativnimi gorivi višji, kar podjetju še dodatno odvzema del denarja in je posledica za izgube pri poslovni uspešnosti. Zato smo naredili analizo obstoječega stanja voznega parka, kjer smo s pomočjo internih podatkov pridobili vpogled v trenutno stanje parka. Vozni park podjetja Miklavške pekarne d.o.o. ima pet vozil s pogonom na dizelsko gorivo. Vozila so učinkovita in uporabna, vendar so stranski učinki uporabe negativni glede na alternativne možnosti ki so na trgu. Ti stranski učinki so onesnaževanje okolja z emisijami in stroški goriva. V posnetku stanja podjetja, smo predstavili in naredili analizo celotnega voznega parka. S pomočjo predloge rešitve smo poiskali alternative za zamenjavo voznega parka in poiskali dodatne možnosti, kako izboljšati učinkovitost voznega parka.
Ključne besede: onesnaževanje, vozni park, analiza voznega parka, zamenjava vozil, stroški, predlogi rešitev.
Objavljeno: 17.08.2020; Ogledov: 195; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

2.
Izbrani problemi na področju goljufij pri ddv
Maja Brandšteter, 2018, diplomsko delo

Opis: Po ocenah Evropske komisije znaša primanjkljaj pri samo čezmejnem trgovanju kar 50 milijard prihodkov držav članic, kateri je nastal zaradi nezakonitih dejavnosti, kot so davčne goljufije. Vrzel pri pobiranju davka na dodano vrednost je leta 2015 znašala 152 milijard evrov. Evropska komisija se zaveda resnih problemov, ki so nastali vse od leta 1993, ko je bil vzpostavljen obstoječ sistem davka na dodano vrednost, ti so nastali zaradi zastarelega sistema in razvoja v gospodarstvu. Slednje je razlog, da je Komisija ukrepala in pripravlja nove predloge, ki predstavljajo daleč najbolj obsežno reformo na področju sistema davka na dodano vrednost. Predlogi so zapisani v akcijskem načrtu, ki ga je Komisija pripravila leta 2016. V diplomski nalogi smo si zato zadali cilj raziskati pomanjkljivosti davčnega sistema, iz kakšnega razloga prihaja do tako velikih zneskov primanjkljaja prihodkov, raziskati nekaj rešitev, ki bi se uvedle, da bi se doseglo zmanjšanje števila davčnih goljufij in kaj bi to pomenilo za države članice. Pred samo raziskavo pa je potrebno opredeliti izraz davčna goljufija, kakor tudi pojasniti, na kakšni podlagi veljajo trenutna pravila davčnega sistema Evropske unije.
Ključne besede: davčna goljufija, davek na dodano vrednost, davčni sistem, pomanjkljivosti davčnega sistema, predlogi izboljšave davčnega sistema EU.
Objavljeno: 26.10.2018; Ogledov: 472; Prenosov: 92
.pdf Celotno besedilo (524,85 KB)

3.
Primeri dobrih praks pri poslovanju z euro paletami v različnih podjetjih in predlog izboljšav pri poslovanju s paletami
Tea Knez, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Glavni cilj podjetij je zmanjšati stroške poslovanja v vseh procesih, pri tem pa si še vedno veliko podjetij pomaga pri poslovanju z euro paletami. Danes imamo na trgu veliko alternativ, s katerimi želimo zamenjati standardizirane euro palete. Skozi diplomsko delo smo raziskali obstoječe stanje poslovanja z euro paletami v podjetju Gorenje, d. d., ter raziskali, kako poslujejo druga logistična podjetja v Sloveniji. Na podlagi raziskav in opisa poslovanja s paletami v podjetju Gorenje, d. d. in drugih logističnih podjetjih v Sloveniji, bomo videli, kje so največji problemi pri poslovanju. Ugotovili smo, da danes še zmeraj največ podjetji uporablja pri poslovanju standardizirane euro palete. Vendar opazijo problem predvsem z vidika menjave. Z raziskavo smo ugotovili, da je uporaba palet najbolj razširjena oblika transporta blaga v Sloveniji. Prav tako smo ugotovili, da v podjetju Gorenje, d. d., prihaja do dolga pri internem zadolževanju palet.
Ključne besede: Euro palete, izmenljive palete, obstoječe stanje, predlogi izboljšav, poslovanje s paletami
Objavljeno: 24.07.2018; Ogledov: 441; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (1,14 MB)

4.
Izboljšanje izkoristka transportnih voženj v podjetju LKV JANKO d.o.o.
Miha Radolič, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo analizirali podjetje LKV JANKO, d. o. o.. Cilji analize podjetja so bil določiti stroške transporta (predvsem stroške praznih in delno praznih voženj), poiskati vzroke za prazne kilometre ter poiskati načine za optimizacijo transportnih poti v podjetju. Namen diplomskega dela je bil poiskati načine za izboljšanje izkoristka transportnih voženj v podjetju LKV JANKO, d. o. o.. V prvem delu naloge smo pregledali obstoječo strokovno literaturo, izhodišča in definicije. V drugem delu naloge pa smo naredili analizi obstoječega stanja v podjetju. Pri pregledu obstoječega stanja smo najprej razmejili stroške in določili stroškovni nosilec. Preverili smo tehnologijo in diagram poteka izvajana storitve transporta. S pomočjo diagrama poteka smo lahko natančneje določili, katere so tiste kritične točke v procesu izvajanja transporta. S pomočjo znanja, ki smo ga pridobili v strokovni literaturi in v predpisih, ter zbranimi podatki iz podjetja smo podali predloge za nove uvedbe, ki bi vplivale na izboljšanje izkoristka transportnih voženj. Naši predlogi so temeljili na pridobivanju novih poslovnih partnerjev na mednarodni ravni, širitvi poslovnih partnerjev doma, kar bi podjetju LKV JANKO, d. o. o. povečalo razpon možnih uvoznih dobrin, predlagali smo uvajanje cikličnega itinerarija. S temi uvedbami bi podjetje izboljšalo izkoristek transportnih voženj in povečalo prihodke iz transportnih storitev.
Ključne besede: transport, prazni kilometri, izkoristek transportnih voženj, predlogi za nove uvedbe.
Objavljeno: 16.05.2018; Ogledov: 505; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (1,21 MB)

5.
ORGANIZACIJA STORITVENGA PODJETJA X
Maksida Ramić, 2016, diplomsko delo

Opis: Organizacijska struktura je dokaj pomembna za uspešno poslovanje podjetja. Vsako podjetje si izoblikuje svojo organizacijsko strukturo. S pomočjo vplivov situacijskih dejavnikov, kot so: velikost podjetja, cilji in strategija, okolje, tehnologija in zaposleni, ugotovimo, ali je trenutna organizacijska struktura primerna za uspešnost podjetja. V diplomski nalogi sem predstavila in opisala organizacijsko strukturo podjetja x. Oblika obstoječe strukture x je poslovno-funkcijska, pristojnosti in odgovornosti so točno določene, kjer se spoštuje hierarhični red. V nalogi sem predstavila funkcije delovnih mest v podjetju x. Z analizo sem predstavila, kakšna je formalizacija, specializacija, hierarhija avtoritete, kompleksnost, centralizacija, profesionalizacija in kadrovska konfiguracija. Na podlogi proučevanj podjetja x ugotavljam, da je trenutna organizacijska struktura primerna, kar lahko ugotovimo z dolgoletnim obstojem na trgu. Za uspešnost poslovanja so pomemben dejavnik zaposleni v podjetju. Moj predlog za spremembo je uvedba novega delovnega mesta kadrovik, ki bi bil osredotočen za iskanje novih kadrov ter ostala kadrovska dela. Z uvedbo tega delovnega mesta bi razbremenili druga delovna mesta, ki so se prej ukvarjala s kadrovskimi deli. Zaposleni so najpomembnejše premoženje, ki ga ima organizacija. Ustrezno ravnanje z njimi postaja ključ do uspeha, ki ga dosežemo, če so kadrovske politike in ukrepi ter poslovne dejavnosti organizacije tesno povezane pri uresničevanju ciljev organizacije. (Možina 1998, str. 7)
Ključne besede: organizacijska struktura, vrste organizacijskih struktur, podjetje x, obstoječa organizacijska struktura, funkcije v podjetju, predlagana organizacijska struktura, obstoječe stanje, kadrovik, predlogi za spremembo.
Objavljeno: 04.04.2018; Ogledov: 587; Prenosov: 27
.pdf Celotno besedilo (522,26 KB)

6.
Vloga in pomen medpredmetnega povezovanja geografije in sociologije s stališča gimnazijskih učiteljev geografije in/ali sociologije v Sloveniji
Alen Štandeker, 2017, magistrsko delo

Opis: V pričujočem magistrskem delu smo preučili tematiko medpredmetnega povezovanja (MP) in jo povezali z vključevanjem medpredmetnih vsebin pri pouku geografije ter sociologije v gimnazijah. Z razpošiljanjem delno standardiziranih elektronskih intervjujev in kvalitativno analizo pridobljenih podatkov smo izvedli raziskavo stališč na vzorcu dveh gimnazijskih učiteljev geografije ter dveh gimnazijskih učiteljic sociologije v Sloveniji. Intervjuvani učitelji so si enotni, da je MP geografije in sociologije pri pouku smiselno, kadar s tem največ pridobijo učenci. Trdijo, da je prevladujoč odnos drugih deležnikov, tj. sodelavcev in ravnateljev, izrazito naklonjen MP pri pouku. Trije od štirih intervjuvanih učiteljev MP med geografijo in sociologijo pri pouku praktično ne izvajajo. Delovna doba učiteljev ne vpliva na pogostost uporabe MP geografije in sociologije pri pouku. Intervjuvani učitelji se v okviru MP pri pouku srečujejo predvsem s tehničnimi ovirami. Nihče od intervjuvanih učiteljev pri načrtovanju MP geografije in sociologije ne uporablja učnega načrta (UN) predmeta, ki ga sam ne poučuje. Intervjuvani učitelji so imeli v karierah vselej možnost dodatnega strokovnega usposabljanja. Omenjeni zagovarjajo uporabo načela aktualizacije pri pouku in opozarjajo na nujnost posluževanja tega načela. V empiričnem oziroma praktičnem delu magistrskega dela smo analizirali učni načrt predmetov geografija in sociologija z vidika MP ter zapisali pet predlogov možnosti MP obravnavanih predmetov s poudarkom na aktualizaciji vsebine.
Ključne besede: medpredmetno povezovanje, geografija, sociologija, gimnazija, učitelji geografije, učitelji sociologije, učni predlogi
Objavljeno: 13.12.2017; Ogledov: 943; Prenosov: 191
.pdf Celotno besedilo (1,12 MB)

7.
Težave pri prevajanju svetniških imen
Simona Štavbar, 2015, strokovni članek

Opis: Prispevek želi osvetliti prevajanje svetniških imen in njim posvečenih cerkva in poimenovanj umetniških upodobitev iz slovenščine v angleščino in nemščino. Opisano je prevajanje imen in navedene so posebnosti tega. Na podlagi očitnejših in pogostejših napak (pomenskih in slovničnih) v izbranih vodnikih, priročnikih in na spletu so podane prevodne rešitve za svetniška imena in nekatera regionalna poimenovanja njim posvečenih cerkva in umetniških upodobitev v angleščini in nemščini. Zaradi kompleksnosti tematike je potrebno poudariti pomen védenja, opozoriti je treba na natančnost in doslednost pri prevajanju ter spodbuditi k nadaljnjim raziskavam.
Ključne besede: imenoslovje, svetniška imena, prevajanje, napake, predlogi prevodnih rešitev
Objavljeno: 31.05.2017; Ogledov: 535; Prenosov: 269
.pdf Celotno besedilo (2,16 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
Prenova procesa transporta in skladiščenja v Predilnici Litija d.o.o.
Žan Marijanović, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Ker so danes zahteve in potrebe kupcev vse večje, mora podjetje, če želi slediti trendom, biti v koraku s časom in ostati konkurenčno na trgu, ter zagotoviti storitve pravočasno, v pravi količini in kakovosti. V diplomskem delu je predstavljen proces transporta in skladiščenja končnih izdelkov v podjetju Predilnica Litija d.o.o. Izpostavili smo problem s katerim se soočajo v podjetju, ter predstavili rešitve za odpravo nepravilnosti v procesu. Ker so skladiščne kapacitete skladišč končnih izdelkov premajhne, prihaja do stroškovno neekonomskih ter časovno zamudnih transportnih manipulacij v druga skladišča. Za rešitev problema smo predlagali izgradnjo novega skladišča, s čimer bi skrajšali čase, ter odpravili manipulacije skladiščenja končnih izdelkov v skladišča surovin.
Ključne besede: Skladiščenje končnih izdelkov, optimizacija notranjega transporta, predlogi za izboljšanje, investicija.
Objavljeno: 21.11.2016; Ogledov: 842; Prenosov: 68
.pdf Celotno besedilo (2,09 MB)

9.
Okoljski vidik receptivne turistične agencije
Sašo Zver, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V tej diplomski nalogi se bomo posvetili okolju in turizmu. Ti dve besedi vzbujata pri človeku pozitivne občutke, zato se nam zdi pomembno bolj podrobno raziskati skupne točke med njima. Izpostavili bomo predvsem negativne učinke turizma na okolje, oziroma ugotavljali zakaj do teh pride in na kakšen način lahko ta vpliv zmanjšamo. Po drugi, pozitivni strani je prav želja ljudi po potovanju, raziskovanju in spoznavanju novih krajev in kultur vplivala na izpostavljanje pomembnosti okoljevarstvene tematike na globalni ravni. S pojavom interneta in še hitrejšim širjenjem informacij se je kaj hitro na turistično privlačen zemljevid s svojo naravno in kulturno dediščino uvrstila tudi Slovenija. Z rastjo števila turistov so pri nas zrasle receptivne turistične agencije, ki ponujajo svoje storitve tujim gostom. Takšen tip turistične agencije je tudi Slovenia Explorer, ki se z organizacijo izletov po Sloveniji ukvarja že več let in je zato primerna organizacija za raziskavo različnih vplivov, ki jih ima na okolje in trg. V diplomski nalogi se bomo ukvarjali z okoljevarstvenimi problemi, ki nastanejo pri samem delovanju receptivne turistične agencije in podali konkretne rešitve ter ukrepe na ključnih področjih, ki zadevajo tak tip turistične agencije in kjer ima le-ta še veliko neizkoriščenega potenciala, ki bi ugodno vplival na okolje in njeno poslovanje. S hitro rastjo v relativno kratkem času postaja krog in domet agencije, ki širi zavest o pomembnosti varovanja okolja, vedno večji. To (ne)zavedanje deležnikov v turistični panogi receptivne agencije premalo izkoristijo. Rešitev za to bi bila trajnostno zelena (poslovna) politika organizacije. Naslednji problem, ki je tudi povezan s prejšnjim, je, da ta tip agencije daje premajhen pomen okoljskim znakom pri svoji promociji in prodaji storitev. Dolgoročno rešitev vidimo v pridobitvi EKO–certifikata, sodelovanjem z raznimi vladnimi in nevladnimi okoljevarstvenimi organizacijami in vključitvijo v zeleno shemo Slovenskega turizma. V diplomski nalogi bomo poizkusili zaobjeti celotno okoljsko sliko receptivne turistične agencije in podali veliko manjših in večjih ukrepov, prilagoditev in rešitev okoljevarstvenih problemov s katerimi se agencija srečuje na več področjih, da bi s tem ustvarili okvir, ki bo usmerjen v trajni razvoj, organsko rast agencije, k ustvarjanju široke blaginje prebivalstva, ohranitev in zaščito flore in favne, kulture in narave, ki sloni na zeleni steni.
Ključne besede: Okolje, Turizem, Receptivna turistična agencija, Okoljevarstvo, Predlogi rešitev
Objavljeno: 27.10.2016; Ogledov: 843; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (1,74 MB)

10.
UPORABA PREVAJALSKIH ORODIJ PRI PREVAJANJU BLAGOVNIH IN STORITVENIH ZNAMK V OBLIKI STANDARDIZIRANIH TEHNIČNIH BESEDIL NA PODROČJU INDUSTRIJSKE/INTELEKTUALNE LASTNINE IZ ANGLEŠKEGA V SLOVENSKI JEZIK
David Popović, 2016, diplomsko delo

Opis: Vsak prevajalec si dandanes pomaga z računalniško podprtimi orodji, programi, da lahko prejme in opravi prevod za naročnika. Kljub temu da je svet že tako zelo tehnološko razvit, je pri prevodu še vedno ključen prevajalec, ki s tako imenovanim človeškim faktorjem, tako pri tehničnem kot pri literarnem prevodu, z odgovornostjo potrdi in sprejme prevod. Tehnologija danes tega še ne zmore. Z vstopom v EU se je v Sloveniji masovno odprla, poleg vseh ostalih področij, tudi potreba po prevajanju blagovnih znamk in storitev v obliki standardiziranih tehničnih besedil na področju industrijske/intelektualne lastnine. Tako je s strani EU nastal projekt NEMO, ki ga izvajajo vse članice Unije, tudi Slovenija. V diplomskem delu je omenjeni projekt opisno opredeljen in umeščen, predstavljeni so njegovi cilji. Funkcionalen vidik projekta je predstavljen z uporabo uradnega prevajalskega orodja ESTeam Translator. Vse skupaj je podkrepljeno z raziskavo, ki je vključevala ključne odgovore sodelujočih prevajalcev v projektu. Namen raziskave je ugotoviti uporabo in kakovost uporabe omenjenega orodja, oceniti uporabo pomožnih orodij pri prevajanju blagovnih znamk in storitev ter zbrati in opredeliti splošne predloge za izboljšanje procesa prevajanja. Na podlagi podatkov, pridobljenih z vprašalnikom odprtega tipa, so opredeljeni možni odgovori, le-ti so statistično obdelani in prikazani z ustrezno frekvenčno distribucijo. Rezultat je potrditev, da so pridobljeni podatki omogočili opredelitev splošnih predlogov za izboljšanje in nemoten proces prevajanja v projektu NEMO in dosežena možnost, da zastavljen model raziskave lahko služi kot referenca za izvajalce projekta pri sprejemanju sprememb, ki nudijo pot k odličnosti prevodov.
Ključne besede: prevajanje, blagovne znamke in storitve v EU, projekt NEMO, prevajalska orodja, kvaliteta in uporaba prevajalskih orodij, predlogi izboljšanja procesa prevajanja
Objavljeno: 08.09.2016; Ogledov: 550; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (2,69 MB)

Iskanje izvedeno v 0.31 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici