| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vzpostavitev učne kmetije v kontekstu izvedbe vsebin o prehrani na razredni stopnji osnovne šole : magistrsko delo
Sara Smrke, 2024, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo raziskuje, v kolikšni meri učenci razredne stopnje poznajo proces pridelave in predelave hrane in kako bi jim to lahko približali s pomočjo programa, ki bi ga ponudili osnovnim šolam v sklopu učne kmetije. Delo je sestavljeno iz teoretičnega, empiričnega in praktičnega dela. V teoretičnem delu so predstavljene oblike pouka, učne kmetije, pomen prehrane v učnem načrtu, pomen kmeta in lokalno pridelane hrane. V empiričnem delu je predstavljena empirična raziskava (n = 177), katere rezultati so pridobljeni s pomočjo anketnega vprašalnika. V raziskavo so vključeni učenci tretjih in petih razredov iz treh okoliških osnovnih šol. Namen magistrskega dela je ugotoviti, v kolikšni meri se učenci zanimajo za obisk učne kmetije in kakšno je njihovo predznanje o delu na kmetiji. Rezultati pokažejo, da si učenci zelo želijo obiskati kmetijo. To vodi do priprave progama, ki je predstavljen v praktičnem delu naloge. Načrtovani program učne kmetije – »Pridne roke, sit trebuh« se izvede z učenci 3. razredov osnovne šole. Pripravi se dan na kmetiji, kjer se usvaja znanje o pridelavi in predelavi hrane. Ob tem se načrtuje tudi program, ki bi ga bilo možno izvesti z učenci 5. razredov.
Ključne besede: prehrana, učna kmetija, predelava mleka, pouk zunaj učilnice
Objavljeno v DKUM: 21.06.2024; Ogledov: 203; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (10,53 MB)

2.
Uvedba dopolnilne dejavnosti predelave mleka in ocena investicije - študija primera za lastno kmetijo : magistrsko delo
Mateja Korošec, 2022, magistrsko delo

Opis: V zadnjih letih ekonomičnost prireje mleka pada, zato se je analizirala ideja uvedbe dopolnilne dejavnosti na kmetiji. V magistrskem delu je bil razvit simulacijski model za oceno ekonomike prireje mleka in predelave mleka ter analiza finančne upravičenosti investicije v sirarno. S kalkulacijami skupnih stroškov se je ugotovilo, da je prireja mleka ekonomsko upravičena (Ke = 1,02). Prav tako je ekonomsko upravičena predelava v sveži sir (Ke = 1,01), sveži sir z dodatki (Ke = 1,06), navadni jogurt (Ke = 1,53), sadni jogurt (Ke = 1,33), skuto (Ke = 1,29) in sladko smetano (Ke = 2,12). Na podlagi letnega denarnega toka (LDT = 9.440,32 €), fiksne obrestne mere (i = 6,30 %) ter 10-letne dobe odplačevanja je bilo ocenjeno, da se investicija (I) v višini 22.531,59 € povrne v tretjem letu, ko je neto sedanja vrednost prvič pozitivna (NSV = 2.563,08 €). V primeru najema kredita bi bila ob dobi povratka investicije interna stopnja donosnosti (ISD) 12,37 %.
Ključne besede: dopolnilna dejavnost, predelava mleka, ekonomika, investicija
Objavljeno v DKUM: 30.09.2022; Ogledov: 1072; Prenosov: 151
.pdf Celotno besedilo (1,53 MB)

3.
Ocena investicije za predelavo mleka v mlečne izdelke na domači kmetiji
Tamara Juršič, 2019, diplomsko delo

Opis: Cilj raziskave je bil analizirati upravičenost investicije v dopolnilno dejavnost predelave mleka na kmetiji, katere primarna dejavnost je prireja mleka. Ocena ekonomike predelave mleka v mlečne izdelke kaže, da je ta ekonomsko upravičena. Na obravnavani kmetiji bo investicija v predelavo mleka v sir in druge mlečne izdelke, ob predpostavljenih vhodnih parametrih analize, finančno upravičena. Investicija v predelavo mleka se bo povrnila v 5-ih letih (ocena NSV = 1.720,37 € ob upoštevani 6 % obrestni meri). V diplomski nalogi je bila izvedena anketa, s katero se je analizirala pripravljenost anketirancev za nakup mlečnih izdelkov na kmetiji, ki je pokazala, da so ljudje iz okolice pripravljeni kupovati mlečne izdelke v sirarni na kmetiji. Cena mlečnih izdelkov se anketirancem zdi primerna. Na podlagi izsledkov bomo na domači kmetiji lažje oblikovali smernice za obogatitev ponudbe v prihodnosti.
Ključne besede: investicija / predelava mleka / dopolnilna dejavnost
Objavljeno v DKUM: 09.12.2019; Ogledov: 1568; Prenosov: 269
.pdf Celotno besedilo (1,15 MB)

4.
Ocenjevanje stroškov in ekonomske upravičenosti investicije v obrat za predelavo mleka
Janez Stipanič, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Na hribovsko-gorski kmetiji Rjavc smo se pred leti odločili za dopolnilno dejavnost predelave mleka. Odločamo se za investicijo v obrat. Za enostavnejšo odločitev smo razvili tehnološko ekonomski simulacijski model, ki nam izračunava neto sedanjo vrednost (NSV), interno stopnjo donosnosti (ISD), lastno ceno (Lc), letni denarni tok (LDT) in koeficient ekonomičnosti (Ke). Vrednost investicije znaša 74.251,75 €. Na podlagi neto sedanje vrednosti (NSV) smo izračunali, da je investicija upravičena, saj se ob 4-odstotni letni diskontni stopnji povrne v devetih letih. Izvedli smo tudi simulacijo dveh podražitev, in sicer 5-odstotne in 25-odstotne s podražitvijo surovine za 36,36 odstotkov.
Ključne besede: predelava mleka, investicija, simulacijski model, neto sedanja vrednost
Objavljeno v DKUM: 29.08.2016; Ogledov: 2842; Prenosov: 287
.pdf Celotno besedilo (753,89 KB)

5.
6.
Analiza možnosti uvedbe dopolnilne dejavnosti na kmetiji
Petra Antolič, 2011, diplomsko delo

Opis: Cilj raziskave je analizirati smiselnost investicije na kmetiji, ki se ukvarja z govedorejo, v kmetijo, ki bi se ukvarjala z dopolnilno dejavnostjo predelavo mleka. V ta namen je bil za predelavo mleka razvit simulacijski model. Rezultati ekonomske analize kažejo, da je predelava mleka ekonomsko upravičena (Ke = 1,17). Modelna ocena parametrov finančne smotrnosti investiranja v predelavo mleka je pokazala, da je s finančnega vidika in po 20 letih, ob predvideni 14% letni obrestni meri ter ob predpostavki konstantnega letnega denarnega toka, na obravnavani kmetiji investicija predelave mleka v sire upravičena. Obdobje povratka investicije znaša v tem primeru 12 let. V nadaljevanju naloge smo izvedli anketo, ki je zajemala prepoznavnost območja, kjer se obravnavana kmetija nahaja. Izsledki nam bodo služili kot pomoč pri oblikovanju smernic za morebitno obogatitev ponudbe kmetije s turistično dejavnostjo.
Ključne besede: investicija, predelava mleka, simulacijski modeli, CBA analiza, anketa
Objavljeno v DKUM: 12.10.2011; Ogledov: 3365; Prenosov: 516
.pdf Celotno besedilo (497,61 KB)

Iskanje izvedeno v 0.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici