| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 1 / 1
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
RAZISKAVA MOŽNOSTI POVEČANJA PROIZVODNJE MEDU
Damijan Cristofoli, 2011, diplomsko delo

Opis: Naloga prikazuje način, kako lahko povečamo proizvodnjo medu, ne da bi menjali panjski sistem. Dokazani so tudi velika racionalizacija časa, lažje delo in večji donosi po panju, če investiramo v zamenjavo dvoetažnega AŽ panja s trietažnim AŽ panjem. Izračun točke pokritja investicije prikazuje smiselnost, da se laže odločimo za modernejšo in bolj učinkovito proizvodnjo medu, pod pogojem da uspemo prodati pridelke po priporočenih cenah in ne cenah, s katerimi se srečujejo proizvajalci na slovenskem trgu. Dejstvo je namreč, da so cene čebeljih pridelkov pri proizvajalcih na domu navadno nekoliko nižje od ekonomsko upravičenih cen, kar ne zagotavlja donosne proizvodnje. Prikazana je možnost, kako osnovnemu pridelku zagotoviti dodano vrednost. Z izračunom predelave medu v medico opazimo, da je predelava primarnih pridelkov smiselna in nam prinaša veliko večje prihodke kot samo prodaja primarnih pridelkov. Nakazuje tudi druge možnosti, npr. predelavo kristaliziranega medu. Proizvajalec si s predelavo zagotovi pestro ponudbo in večje prihodke. Naloga predstavi tudi zakonodajo s področja predelave medu.
Ključne besede: med, AŽ dvo- in trietažni panj, proizvodnja medu, predelava medu, racionalizacija
Objavljeno v DKUM: 12.07.2011; Ogledov: 3415; Prenosov: 417
.pdf Celotno besedilo (651,95 KB)

Iskanje izvedeno v 0.03 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici