| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 148
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza gibalnih dejavnosti nekoč in danes : diplomsko delo
Nina Grušovnik, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Analiza gibalnih dejavnosti nekoč in danes je razdeljeno na teoretični in empirični del. V teoretičnem delu smo se osredotočili na pregled gibalnih dejavnosti na Slovenskem, športno vzgojo pred 50 leti in vse do danes, vlogo vrtca in družine pri usmerjanju h gibalnim dejavnostim, primernost kupljenih in improviziranih športnih pripomočkov ter vključevanje otrok v organizirane gibalne dejavnosti. Opisali smo tudi izbrane gibalne dejavnosti in njihov vpliv na gibalni razvoj otroka. V empiričnem delu smo predstavili in raziskali gibalne aktivnosti otrok ter njihovo poznavanje določenih športnih panog in gibalnih dejavnosti. Izbrane gibalne dejavnosti, ki smo jih podrobneje raziskali, so: gumitvist, kotalke, rolka, rolerji, skiro, kolo, smučanje, košarka, nogomet in drsanje. Prav tako smo poznavanje slednjih raziskali pri starših otrok v njihovem predšolskem obdobju, in sicer s pomočjo anketnih vprašalnikov, ki smo jih primerjali z rezultati anketiranih otrok. Tako smo predstavili in evalvirali postavljene hipoteze. S pomočjo anketnih vprašalnikov smo primerjali telesne dejavnosti otrok s telesnimi dejavnostmi njihovih staršev ter poiskali razlog za pomanjkanje gibalnih aktivnosti otrok danes.
Ključne besede: gibalni razvoj, predšolski otroci, starši, gibalne dejavnosti, vpliv tehnologije, časovni pregled gibalnih dejavnosti
Objavljeno v DKUM: 02.06.2023; Ogledov: 24; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (374,20 KB)

2.
Gozdna igralnica Vrtca Beltinci: raziskujemo gozd z uporabo čutil : diplomsko delo
Nuša Maučec, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu z naslovom Gozdna igralnica Vrtca Beltinci: raziskujemo gozd z uporabo čutil smo skozi teoretični in praktični del predšolskim otrokom predstavili različne aktivnosti, ki spodbujajo zavedanje, da za raziskovanje, doživljanje gozda lahko uporabimo vsa čutila, ki jih imamo. V prvem delu, smo predstavili teoretična izhodišča za praktični del diplomske naloge. Predstavili smo pomen gozda, ki je pomembna naravna igralnica, gozdno pedagogiko, gozdno pedagogiko v Sloveniji, pozitivne vplive gozdne pedagogike na otroka ter raziskovanje gozda z uporabo čutil. V praktičnem delu smo v gozdni igralnici Vrtca Beltinci, enota Ižakovci, izvedli projektni teden, preko katerega smo otroke spodbudili k uporabljanju vseh čutil za raziskovanje gozda. Otroci so v praktičnem delu spoznali čutila in z njihovo uporabo raziskovali gozd. Aktivnosti smo analizirali in ovrednotili.
Ključne besede: predšolski otroci, gozdna igralnica, raziskovanje, čutila
Objavljeno v DKUM: 02.06.2023; Ogledov: 6; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (2,73 MB)

3.
Pridobivanje znanja predšolskih otrok na področju tehnike in tehnologije skozi projektno nalogo z naslovom hotel za žuželke : diplomsko delo
Ana Pader, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je sestavljeno iz empiričnega in praktičnega dela. V empiričnem delu so predstavljene analize in ugotovitve raziskave, v kateri se je ugotavlja vrsta delovnih orodij in delovnega gradiva, ki jih otroci uporabljajo pri tehničnih dejavnostih. Ugotavljalo se je tudi, ali se vzgojiteljem zdi pomembno, da se otroci že v predšolskem obdobju seznanijo z uporabo orodij, obenem pa nas je zanimalo, ali vzgojitelji poznajo strategijo dela projektne naloge in se te pri delu v vrtcu tudi poslužujejo. Ugotovili smo, da se vzgojiteljem seznanitev z uporabo orodij pri predšolskih otrocih zdi pomembna. Prav tako vzgojitelji poznajo projektno nalogo, a jo le redko uporabljajo za pridobivanje znanja na področju tehnike in tehnologije. Ravno to nas je spodbudilo, da smo v drugem, praktičnem delu, projektno nalogo v vrtcu tudi izvedli in s tem pokazali, da je uporaba orodij primerna že v predšolskem obdobju. Dognali smo tudi, da otroci ob tem neizmerno uživajo, saj so se skozi projekt seznanili z obdelovalnimi orodji in z načini rokovanja z njimi, prav tako so se naučili poskrbeti za varnost pri delu in slediti fazam projekta. Ta projekt nas je spodbudil k temu, da se bomo takšnih strategij dela v bodoče posluževali v večji meri in upamo, da naš primer k slednjemu spodbudi tudi ostale vzgojitelje.
Ključne besede: tehnične dejavnosti, projektna naloga, delovno orodje, predšolski otroci, vrtec
Objavljeno v DKUM: 24.02.2023; Ogledov: 166; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (9,72 MB)

4.
Mejniki gibalnega razvoja v povezavi s koordinacijo : diplomsko delo
Anja Zelenik, 2023, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela z naslovom Mejniki gibalnega razvoja v povezavi s koordinacijo je bil ugotoviti, kdaj so otroci dosegali mejnike gibalnega razvoja in kakšna je povezava med doseganjem mejnikov gibalnega razvoja ter razvitostjo koordinacije. Osredotočili smo se na šest ključnih mejnikov gibalnega razvoja. Izvedli smo empirično raziskavo, v kateri je sodelovalo 21 otrok, starih 54–61 mesecev, in njihovi starši. Pri zbiranju podatkov smo uporabili deskriptivno in kavzalno-neeksperimentalno metodo. Podatke smo zbirali s pomočjo kvantitativne tehnike. V skladu s cilji smo s pomočjo ankete ugotovili, pri kateri starosti so otroci dosegali mejnike gibalnega razvoja, s pomočjo sedmih motoričnih testov pa ugotovili, kako imajo otroci razvito koordinacijo. Ugotovili smo, da so mejniki gibalnega razvoja in razvitost koordinacije v neznatni pozitivni povezanosti ali v šibki negativni povezanosti.
Ključne besede: gibalni razvoj, mejniki gibalnega razvoja, koordinacija, predšolski otroci, motorični testi
Objavljeno v DKUM: 24.02.2023; Ogledov: 235; Prenosov: 43
.pdf Celotno besedilo (1,14 MB)

5.
Učenje predšolskih otrok prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja odrasle osebe: pregled literature
Adrijana Herga, 2022, diplomsko delo

Opis: Uvod: Strokovnjaki priporočajo začetek usposabljanja temeljnih postopkov oživljanja (TPO) in prve pomoči (PP) že v zgodnjem otroštvu, kljub temu da lahko intelektualne in telesne sposobnosti otrok predstavljajo oviro. V številnih primerih lahko otroci samo s klicem na pomoč nekomu rešijo življenje. Namen zaključnega dela je raziskati, ali so se predšolski otroci zmožni naučiti TPO in PP odrasle osebe ter smotrnost le-tega. Metode: Uporabili smo opisno metodo dela. Iskanje literature je potekalo z iskalnim nizom v podatkovnih bazah PubMed, CINAHL (with Full Text) in Cochrane Libraryin ter s pomočjo pregleda spletnega bibliografskega sistema COBISS (angl. Co-operative Online Bibliographic System & Services) in iskalnika Google Scholar. Rezultati: Izmed 1099 zadetkov smo v končno analizo vključili 13 člankov. Obravnavajo 2962 otrok, starih od 4 do 14 let. Največ člankov je za prenos znanja izvedlo tečaje, ki so trajali od 30 do 45 minut. Te so ponovili od 2- do 6-krat. Vsi članki so uporabljali različne didaktične pripomočke, kot so: Rescube, Endless Book, lestvica Nonide, slike, pesmice, simulacijsko lutko nizke stopnje resničnosti, plišasto igračko itd. Le redki od teh so bili pred uporabo validirani s strani strokovnjakov s področja TPO in PP odrasle osebe. Razprava: Študije dokazujejo, da so predšolski otroci sposobni razumeti in izvajati TPO in PP odrasle osebe, ki se je naučijo s pomočjo inštruktorjev ali vzgojiteljev. Usposabljanje otrok za TPO in PP je izvedljivo in vodi v izboljšanje znanja, spretnosti in predvsem razvoj motivacije za pomoč.
Ključne besede: Kardiopulmonalno oživljanje, temeljni postopki oživljanja, prva pomoč, predšolski otroci
Objavljeno v DKUM: 19.12.2022; Ogledov: 193; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (691,01 KB)

6.
Spodbujanje jezikovne ustvarjalnosti pri predšolskih otrocih : magistrsko delo
Klara Merc, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu z naslovom Spodbujanje jezikovne ustvarjalnosti pri predšolskih otrocih smo v teoretičnem delu podrobneje predstavili ustvarjalnost in govor ter njuna razvoja pri otroku. Govorni razvoj otroka je odvisen od duševnega in telesnega razvoja, prav tako ima pomembno vlogo okolje, ki ga v večji meri predstavljajo družina, vrstniki in delo strokovnega delavca. Govor se razvija skozi razvojne stopnje, pri katerih so med otroki velike individualne razlike. Otrok se z ustvarjalnim izražanjem sporazumeva z okoljem. Predstavili smo teoretične vsebine jezikovne ustvarjalnosti in problematiko izvajanja le-te v vzgojno-izobraževalnih institucijah. V empiričnem delu smo raziskali, v kolikšni meri je mogoče spodbuditi jezikovno ustvarjalnost v obdobju 3 mesecev. Tako smo preverjali napredek kontrolne in eksperimentalne skupine pri pripovedovanju zgodbe ob sličicah miši, dežnika in ježa. Z eksperimentalno skupino smo med začetnim in končnim preverjanjem izvajali vodene in načrtovane dejavnosti za razvoj jezikovne ustvarjalnosti, ki smo jih oblikovali sami. Prišli smo do ugotovitev, da so otroci eksperimentalne skupine kljub časovno kratki raziskavi hitreje napredovali v jezikovni ustvarjalnosti kot otroci kontrolne skupine. Tako smo spoznali, kako pomembna je spodbuda in vaja za razvoj otrokove jezikovne ustvarjalnosti.
Ključne besede: ustvarjalnost, jezik, predšolski otroci, dejavnosti, govor
Objavljeno v DKUM: 11.11.2022; Ogledov: 262; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (1,16 MB)

7.
Vloga sestave telesa pri upravljanju gibanja
Katja Kuhar, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu z naslovom Vloga sestave telesa pri upravljanju gibanja smo v teoretičnem delu predstavili upravljanje gibanja otrok, predstavili smo senzomotorični sistem, razvoj in delovanje senzomotoričnega sistema, senzorične procese in področja ter razvoj senzomotorike pri otrocih. V nadaljevanju smo predstavili še sestavo telesa, telesni razvoj in morfološke značilnosti otrok. V empiričnem delu smo predstavili pridobljene podatke in jih analizirali. Uporabili smo neslučajnostni vzorec iz konkretne populacije otrok Vrtca Ptuj. V raziskavo je bilo vključenih 56 otrok, starih med 5 in 7 let. Za merjenje smo uporabili 12 testov upravljanja gibanja in napravo za merjenje bioimpedance. Na podlagi pridobljenih rezultatov smo analizirali podatke in jih v okviru hipotez tudi podrobneje predstavili. Ugotovili smo, da med indeksom telesne mase in sposobnostjo upravljanja gibanja ni statistično pomembne povezanosti, prav tako ni statistično pomembne povezanosti med mišično maso in sposobnostjo upravljanja gibanja. Med maščobno maso in sposobnostjo upravljanja gibanja obstaja neznatna pozitivna povezanost. Med prehranjenostjo in sposobnostjo upravljanja gibanja obstaja pozitivna nizka povezanost.
Ključne besede: sposobnost upravljanja gibanja, predšolski otroci, indeks telesne mase, mišična masa, maščobna masa, prehranjenost otrok.
Objavljeno v DKUM: 03.11.2022; Ogledov: 217; Prenosov: 43
.pdf Celotno besedilo (709,69 KB)

8.
Naravoslovni eksperimenti za predšolske otroke: primerjava izvajanja v živo in prikazovanje posnetkov : diplomsko delo
Luka Fendre, 2022, diplomsko delo

Opis: Zgodnje uvajanje naravoslovja v predšolskem obdobju je zelo pomembno, tako smo v našem delu raziskali in predstavili pomen naravoslovja v predšolskem obdobju. Otroci že od samega začetka odkrivajo svojo okolico, ki jo opazujejo, preizkušajo in razmišljajo o pojavih, ki se dogajajo okoli njih. Otroci v predšolskem obdobju so kot »gobe« in srkajo veliko znanja, a je pomembno, da strokovni delavci in starši otrokom ponudimo, da lahko raziskujejo in razvijajo svoje sposobnosti. Preko raziskovanja smo v svojem delu raziskali in predstavili zgodnje uvajanje naravoslovja v predšolskem obdobju, kako eksperimenti vzpodbujajo zanimanje za naravosloven dejavnosti in primerjavo med izvajanjem dejavnosti v živo in preko posnetka. Sama raziskava, ki smo jo izvedli, se je navezovala na zadnjo točko v prejšnjem stavku in v raziskavi je sodelovalo 21 otrok iz Vrtca Pikapolonica enota Osnove šole Bistrica ob Sotli. Med njimi je bilo 13 dečkov in 8 deklic. Preko anketnega vprašalnika smo raziskovali, kako všečne so bile otrokom dejavnosti iz naravoslovja, konkretno eksperimenti, ter predvsem, kakšna je razlika, če jim te dejavnosti predstavimo v živo ali preko videoposnetka. Ugotovili smo, da imajo otroci izredno radi naravoslovne eksperimente in da jih raje spremljajo v živo kot pa preko video posnetkov.
Ključne besede: Naravoslovje, eksperimenti, videoposnetki, predšolski otroci, fizika
Objavljeno v DKUM: 30.09.2022; Ogledov: 380; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (1,77 MB)

9.
Prepletanje osnovnih področij kurikuluma z astronomskimi dejavnostmi v vrtcu: predstavitev aktivnosti in konkretnih primerov : diplomsko delo
Laura Jambrović, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu opišemo različne dejavnosti in konkretne primere s področja astronomije, primerne za predšolske otroke, ki se prepletajo z osnovnimi področji kurikuluma. Na podlagi obstoječih virov in strokovne literature hkrati preučimo vsebine s področja astronomije, zlasti področja, ki so relevantna za obravnavo v predšolskem obdobju. V okviru zaključnega dela smo izdelali predloge dejavnosti, ki bi otrokom predstavile astronomijo na dojemljiv način in se hkrati povezujejo s Kurikulumom za vrtce. Predlagane aktivnosti se povezujejo s področji jezika, družbe, umetnosti, matematike, gibanja in narave. Eden izmed poglavitnih namenov diplomskega dela je vzgojiteljem in drugim, ki delajo s predšolskimi otroki, predstaviti konkretne primere vsebin in različnih pristopov za obravnavo tem s področja astronomije.
Ključne besede: astronomija, Kurikulum za vrtce, vesolje, praktične aktivnosti, predšolski otroci
Objavljeno v DKUM: 30.09.2022; Ogledov: 244; Prenosov: 45
.pdf Celotno besedilo (574,15 KB)

10.
Glasbeno ustvarjanje v vrtcu : diplomsko delo
Katja Petek, 2022, diplomsko delo

Opis: V teoretičnem delu naloge smo podrobneje opisali pomen, cilje in naloge predšolske glasbene vzgoje, glasbeni razvoj otrok in glasbene dejavnosti. Posebno pozornost smo posvetili glasbenemu ustvarjanju oziroma ustvarjanju v glasbi in ustvarjanju ob glasbi. Pri ustvarjanju v glasbi smo se osredotočili na vokalno in instrumentalno ustvarjanje ter ju podrobneje opisali. Nazadnje smo omenili tudi Kurikulum za vrtce, v katerem ima tudi glasba svoj prostor, in sicer na področju umetnosti. V empiričnem delu smo s skupino otrok izvedli glasbene dejavnosti, ki smo jih pripravili v sklopu šestih didaktičnih enot. Namen empiričnega dela je bilo ugotoviti kvantiteto in kvaliteto glasbenega ustvarjanja otrok, starih od štiri do šest let, ter interes otrok do glasbenega ustvarjanja. Na koncu smo opravili analizo spremljanja aktivnosti otrok pri glasbenih dejavnostih. Z raziskavo smo ugotovili, da otroci izražajo interes za glasbene dejavnosti. Največ interesa izražajo za neusmerjene dejavnosti (glasbeni kotički) in dejavnosti instrumentalnega ustvarjanja. Nekaj odstopanj se pojavi pri doseganju ciljev vokalnega in instrumentalnega ustvarjanja.
Ključne besede: glasbena ustvarjalnost, vokalna ustvarjalnost, instrumentalna ustvarjalnost, predšolski otroci, vrtec
Objavljeno v DKUM: 30.09.2022; Ogledov: 273; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (505,58 KB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici