| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
GEOMEHANSKA ZASNOVA VAROVANJA GLOBOKE GRADBENE JAME
Damjan Pušaver, 2011, diplomsko delo

Opis: Zaradi vse pogostejše gradnje pod nivojem zemeljske površine, je v diplomskem delu obravnavana geomehanska zasnova varovanja globokih gradbenih jam. Opisana je izdelava energetskih nasipov, jet grouting slopov, postopki injektiranja in podrobno sidranja, saj je njihova prisotnost pri izgradnji varnih gradbenih jam vse večja. Ker se v gradbenih jamah pojavlja tudi talna voda, so predstavljeni načini omejevanja dotoka talne vode, ki omogočajo izvedbo gradbenih del pod prvotnim nivojem talne vode. Pri obravnavanem praktičnem primeru smo analizirali stabilnostne razmere pri izvedbi globoke gradbene jame za potrebe HE Mokrice na reki Savi. Upoštevali smo vplive izlivne in talne vode ter podali zasnovo podpornih ukrepov, ki lahko zagotavljajo varno in ekonomično izvedbo zahtevnih objektov ob sedanji strugi reke Save pri Mokricah.
Ključne besede: geološko-geomehanske raziskave, gradbene jame, hidrološke razmere, podzemne konstrukcije, precejanje talne vode, hidrotehnični objekt.
Objavljeno: 07.10.2011; Ogledov: 2137; Prenosov: 287
.pdf Celotno besedilo (4,71 MB)

3.
VPLIV NIHANJA VODE V AKUMULACIJI NA MEJNA STANJA OBREŽNE PODPORNE KONSTRUKCIJE
Simon Majcen, 2013, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomskega dela je presoja vplivov nihanja nivoja vode v akumulaciji na mejna stanja nosilnosti in uporabnosti obrežne podporne konstrukcije. Analiza obravnava konkretni primer načrtovanja sidrane pilotne stene ob akumulacijskem bazenu HE Krško, ki podpira vozišče GC, ki poteka neposredno ob brežini akumulacije in je obložena s kamnito oblogo (skalometom). Rezultati stabilnostnih presoj kažejo, da se vpliv nihanja vode odraža tako pri mejnih stanjih nosilnosti kot tudi pri mejnih stanjih uporabnosti. Nihanje nivoja vode ogroža predvsem stabilnost brežine pod pilotno steno zaradi zaostalega precejanja talne vode zlasti v nekoherentnih zemljinah v zaledju, ker je upadanje nivoja vode v akumulaciji hitrejše od učinkov drenažne sposobnosti zemljin, ki se nahajajo v tleh pred in za podporno konstrukcijo. Diplomska naloga obsega projekt dimenzioniranja vpete podporne konstrukcije ob nihanju nivoja talne vode ojačane z geotehničnimi sidri. Podporna konstrukcija se nahaja ob akumulacijskem jezeru reke Save pred HE Krško. Namen podporne konstrukcije je podpiranje odseka magistralne ceste, katera je v obstoječem stanju zaradi erozije vodnih tokov poškodovana zaradi nihanja vodostaja v akumulacijskem jezeru pred HE Krško ter še ni dokončno rekonstruirana, kot je bilo to predvideno s projektom izgradnje HE. Na začetku naloge smo na kratko opisali zasnovo podporne konstrukcije. V nalogi so opisane osnovne značilnosti podpornih konstrukcij v geotehniki, opisani so tudi standardni projektni pristopi za preverjanje mejnih stanj. V nadaljevanju so opisane geološko geomehanske raziskave, opis izvedenih sondažnih vrtin na samem terenu in raziskav opravljenih v laboratoriju, ki so osnova za analize vplivov ter odporov in dimenzioniranje podporne konstrukcije. Na osnovi pridobljenih notranjih statičnih količin konstrukcije, so opravljene preveritve ustreznosti za posamezne kritične prereze posameznih elementov podporne konstrukcije. Sledi tudi podroben opis rezultatov analiz stabilnosti podpornih konstrukcij, ter na kraju še opis sidranja konstrukcije z geotehničnimi sidri. V zaključnem poglavju je podanih nekaj misli o načrtovanju podpornih konstrukcij ob večjih akumulacijah, ki so izpostavljene občutnim nihanjem nivoja akumulirane vode.
Ključne besede: mehanika tal, geomehansko projektiranje, podporne konstrukcije, geomehanska sidra, gradbene jame, precejanje talne vode
Objavljeno: 04.03.2013; Ogledov: 1433; Prenosov: 96 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (17,71 MB)

4.
TESNJENJE IN GEOMEHANSKA PRESOJA STABILNOSTI NASUTIH PREGRAD
Kristina Paska, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo preučili načine tesnjenja in vrste pregradnih nasipov, ter opredelili, kateri način tesnjenja je najprimernejši pri našem pripraktičnem primeru izdelave dovodnega kanala za HE Hrastje-Mota na trenutno nereguliranem toku reke Mure. Zaradi lažjega razumevanja rezultatov in končnega izdelka so v magistrskem delu razloženi laboratorijski testi in rezultati preiskav, ki so potrebni za določitev optimalnega načina tesnjenja in za dimenzioniranja pregradnega nasipa. Obrazloženi so tudi nekateri principi precejanja vode skozi nasip in temeljna tla, načini zagotavljanja dovolj majhnih vodnih izgub ter predlog optimalnega načina tesnjenja in dimenzioniranja načrtovanih pregradnih nasipov ob reki Muri. Predložen je način kombiniranega tesnjenja z vertikalno tankostensko diafragmo v območju vodonosnika ter izgradnjo homogenega maloprepustnega nasipa za zadrževanje vode nad njo. Dokazano je, da je z mešanjem in zgoščevanjem gramoznih in peščeno meljnih zemljin mogoče izdelati dovolj vodotesno tesnilno mešanico, ki zagotavlja zmanjšanje vodnih izgub na zanemarljivo raven ob hkratnem izpolnjevanju zahtevanih projektnih pogojev, ki so določeni z veljavnimi predpisi in standardi. Cilj magistrskega dela, da je na osnovi rezultatov laboratorijskih preiskav mogoče utemeljiti optimalni način tesnenja narčrtovanih pregradnih nasipovna reki Muri in je bil po moji oceni v celoti dosežen.
Ključne besede: gradbeništvo, geotehnika, tesnjenje, precejanje vode, presoja stabilnosti, nasute pregrade
Objavljeno: 19.01.2016; Ogledov: 748; Prenosov: 170
.pdf Celotno besedilo (4,86 MB)

5.
Vpliv efektvne stopnje zasičenosti zemljin na obliko precejnice in količino vodnih izgub pri nasutih pregradah
Neven Kos, 2018, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu bomo prikazali osnovne zakonitosti metode končnih elementov (v nadaljevanju MKE) in primer reševanja stacionarnega precejanja vode po MKE z več vozliščnimi izoparametričnimi končnimi elementi pri analizi precejanja vode skozi nasute pregrade. Glavni cilj magistrskega dela predstavlja opredelitev vplivov efektivne stopnje zasičenosti zemljine nad nivojem talne vode na obliko precejnice in količino vodnih izgub pri nasutih pregradah.
Ključne besede: izoparametrični končni elementi, numerična integracija, efektivna stopnja zasičenost, stacionarno precejanje vode, MATLAB.
Objavljeno: 17.07.2018; Ogledov: 170; Prenosov: 43
.pdf Celotno besedilo (4,71 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici