| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 23
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
VLOGA PRAVNIH VIROV V CESTNEM PROMETU
Andrijana Mančić, 2009, diplomsko delo

Opis: Cestni promet poteka po cestni infrastrukturi, le-ta pa je v okolici, ki ima svoje zakonitosti. Cestno prometno varnost definiramo z znanimi faktorji varnosti. To so: človek, vozilo, cesta in okolica. Iz navedenega lahko sklepamo, da je potrebno zagotoviti sinergijo med posameznimi faktorji in širše, med vsemi elementi, ki kakor koli vplivajo na odvijanje cestnega prometa. Cestni promet je voden na osnovi pravnih virov. Ne smemo zanemariti tudi miselnosti oziroma psihološke komponente udeležencev v cestnem prometu. Prevoz blaga in potnikov v cestnem prometu poteka na osnovi postavljenih pravnih virov. Praviloma se v domačem prometu uporabljajo domači pravni viri in v mednarodnem prometu mednarodni pravni viri. Za nemoten potek prometa doma in v tujini je značilno, da so pravni viri med seboj primerljivi, saj so na primer prometni znaki povsod enaki in imajo isti pomen. Mednarodni pravni viri so: konvencija o pogodbi za mednarodni prevoz blaga po cesti CMR, konvencija za mednarodni cestni prevoz potnikov in prtljage CVR, konvencija za mednarodni cestni transport TIR, evropski sporazum o cestnem prevozu nevarnih stvari v mednarodnem transportu ADR in bilateralni sporazumi med državami. V domačem prometu se uporabljajo pravni viri.
Ključne besede: transport, pravni viri, cestno pravo, prometno pravo ...
Objavljeno: 23.12.2009; Ogledov: 3919; Prenosov: 436
.pdf Celotno besedilo (518,46 KB)

5.
PRAVNI VIDIKI PREVOZA IZREDNIH POŠILJK PO ŽELEZNICI
Mateja Bukovec, 2009, diplomsko delo

Opis: Železniški prevoz je mlajša prometna panoga, ki se je začela razvijati po iznajdbi parnega stroja v 19. stoletju in je hkrati pomembna transportna panoga v prometnem sistemu vsake posamezne države in je z vidika kakovosti transporta dokaj dobro organizirana. Železniški prevoz lahko glede na njegovo varnost štejemo med razmeroma varen prevoz. Kar pa se tiče prevoza tovora se pri prevozu večjih količin in na daljših razdaljah, železniški prevoz šteje za zelo ekonomičen in hiter prevoz blaga, kar je velika prednost pred drugimi prometnimi panogami. Pozitivni dejavnik železniškega prometa je velika zanesljivost, ki jo zagotavlja dobro poslovanje podjetja in razmeroma gosto omrežje Slovenskih železnic. V prometu je najvažnejše upoštevanje norm in prometnih predpisov ter pravilnikov, ki so temeljnega pomena za dobro in racionalno delovanje Slovenskih železnic. Predstavljeni in precizirani so najvažnejši pojmi v železniškem prometu, železniškem pravu, mednarodni in slovenski pravni viri prevoza izrednih pošiljk, opisane in analizirane pa so temeljne značilnosti pogodbe prevoza izrednih pošiljk po železnici ter odgovornosti, pravice in obveznosti pogodbenih strank iz pogodbe o prevozu izrednih pošiljk. Na osnovi pridobljenih rezultatov so predstavljena najpomembnejša spoznanja, ki so plod te diplomske naloge.
Ključne besede: železniški promet, železniško pravo, pravni viri, izredne pošiljke, pravni odnosi, obveznosti, odgovornosti, pravice
Objavljeno: 07.12.2009; Ogledov: 2343; Prenosov: 196
.pdf Celotno besedilo (1,19 MB)

6.
Pravni viri za organizacijo prevoza v cestnem prometu : diplomsko delo
Ingrid Uhernik, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Zagotavljanje sredstev za proizvodnjo, dostava materialov, vezanih za posamezne faze proizvodnje, skrb za razbremenilno logistiko, dostava končnih izdelkov potrošniku, tržna mreža itd. so logistični procesi, ki so odvisni od medsebojnih notranjih prevozov in procesov, ki so med seboj tako pravno kot materialno ozko povezani. Med te procese nujno sodi transport, ki v najširšem smislu in največjem obsegu zagotavlja izvajanje teh procesov. V nalogi smo se opredelili za opis in pojasnilo cestnega transporta ter zajeli pravne vire organizacije prevozov v cestnem prometu. Omejili smo se na cestni promet, sredstva za opravljanje, pravne vire za izvajanje posameznih nalog, listine in človeka, ki je ključni faktor za uspešno izvedbo vseh nalog v procesu. Naloga zajema pravne vire za organizacijo prevoza v cestnem prometu, postopke za pridobivanje listin, vlogo izvajalcev in organizatorjev prevoza ter spremembe in težave, ki jih imajo prevozniki v času gospodarske krize v Evropi in širše. Naloga je poskus osvetliti določene postopke in faze v cestnem prometu in jih primerjati s prejšnjimi in bodočimi nalogami na tem področju.
Ključne besede: transport, promet, pravni viri, zakon
Objavljeno: 04.05.2011; Ogledov: 1776; Prenosov: 152
.pdf Celotno besedilo (6,71 MB)

7.
PROCESNI VIDIK PRISILNE HOSPITALIZACIJE PO ZAKONU O DUŠEVNEM ZDRAVJU
Špela Gorjup, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je nastalo po sprejetju novega zakona - Zakona o duševnem zdravju, na področju prisilne hospitalizacije oseb z duševnimi motnjami. Zaradi nasprotovanj med strokovnjaki iz področja medicine in prava, je bil dolgo pričakovani področni zakon sprejet šele po 15 letih medsebojnih usklajevanj. V diplomskem delu je poudarek na postopku prisilne hospitalizacije ter seznanitvi z alternativnimi ukrepi in instituti, ki jih je prinesel nov zakon. Predstavljena je prejšnja zakonodaja na tem področju, odločba Ustavnega sodišča iz leta 2003, ki je ugotovila protiustavnost določb o prisilni hospitalizaciji v ZNP in navsezadnje sedanja zakonodaja. Uporabljena je zaporedna preučitev in predstavitev področja prisilne hospitalizacije, saj je namen raziskovanja ugotoviti, ali sedanji zakon optimalno ureja področje, ali so kljub dolgoletnim usklajevanjem nastale pravne praznine in ali bi bile potrebne kakršnekoli spremembe oz. dopolnitve novega zakona.
Ključne besede: Zakon o duševnem zdravju, odločba Ustavnega sodišča, pravni viri prisilne hospitalizacije, duševna motnja, zgodovina psihiatrije, nujni postopek, predlagalni postopek, pogoji za prisilno hospitalizacijo, zastopnik, pomanjkljivosti Zakona o duševnem zdravju
Objavljeno: 22.09.2011; Ogledov: 4730; Prenosov: 552
.pdf Celotno besedilo (465,40 KB)

8.
SLOVENSKI IN MEDNARODNI PRAVNI VIRI V FUNKCIJI UREJANJA KVALITETNIH ODNOSOV MED PRAVNIMI SUBJEKTI V ŽELEZNIŠKEM PROMETU
Boštjan Glodež, 2011, diplomsko delo

Opis: Železniški promet predstavlja enega najpomembnejših dejavnikov prevoza v notranjem in mednarodnem prometu, tako z vidika varnosti, kot tudi z vidika ekonomičnosti, hitrosti in zanesljivosti. Zato so še toliko bolj potrebni ustrezni slovenski in mednarodni pravni viri, ki urejajo pogodbene odnose med strankami, ki sodelujejo v železniškem prevozu. V diplomskem delu so predstavljeni slovenski in mednarodni pravni viri v železniškem prometu, opredeljene so temeljne značilnosti pogodbe o prevozu tovora po železnici, iz katere izhajajo obveznosti, pravice in odgovornosti, s katerimi urejamo odnose med pravnimi subjekti v železniškem prometu. Na osnovi pridobljenih spoznaj je na koncu podan predlog ukrepov za afirmacijo železniškega prava v Sloveniji.
Ključne besede: transport, železniški promet, železniško pravo, pravni viri, pravni odnosi
Objavljeno: 17.10.2011; Ogledov: 1675; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (964,85 KB)

9.
PRIMERJAVA INSTITUTA IZBRISNE TOŽBE V SLOVENSKEM IN NEMŠKEM PRAVU
Judita Frangež, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava primerjavo instituta izbrisne tožbe v slovenskem in nemškem pravnem redu. V skladu z obravnavano tematiko bodo glavna tema diplomskega dela, pravni viri in temeljna načela Zemljiškoknjižnega prava, temeljni pojem nepremičnine, zemljiška knjiga in zakonske spremembe zemljiške knjige, pravne spremembe na nepremičnini, kot so npr. pridobitev in prenos lastninske pravice na nepremičnini, zemljiškoknjižni postopek in načela zemljiškoknjižnega postopka v slovenskem in nemškem pravu. Posebej se bom posvetila primerjanju institutu izbrisne tožbe, in sicer ali podoben institut za odpravljanje materialno nepravilnih vknjižb uporabljajo tudi v nemškem pravu.
Ključne besede: izbrisna tožba, pravni viri, temeljna načela, zemljiškoknjižno pravo, nepremičnina, pridobitev in prenos lastninske pravice, zemljiška knjiga, zemljiškoknjižni postopek, spremembe zemljiške knjige, nemški pravni red
Objavljeno: 02.11.2011; Ogledov: 2435; Prenosov: 352
.pdf Celotno besedilo (1,88 MB)

10.
VLOGA SLOVENSKIH IN MEDNARODNIH PRAVNIH VIROV V ŽELEZNIŠKEM PROMETU
Peter Bukovec, 2012, diplomsko delo

Opis: Železniški transport je voden način kopenskega transporta, namenjenega za vlake, ki prevažajo tako potnike kot tovor. Je ena izmed mlajših prometnih panog, ki se je začela razvijati po iznajdbi parnega stroja v 19. stoletju. Za uradni začetek železnice v Sloveniji pa velja 2. junij 1846, ko je bila odprta železniška proga Gradec-Celje in je takrat prvič zapeljal vlak po slovenskih tleh. Čeprav je železniški prevoz mlajša prometna panoga je bistvenega pomena prometnega sistema vsake posamezne države, ter je z vidika kakovosti in učinkovitosti transporta dokaj dobro organizirana. Ima pa železniški promet dovolj pomembno prednost, če ekologije niti ne omenjamo na področju varnosti. Med pozitivne dejavnike železniškega prometa uvrščamo prav tako veliko zanesljivost, ki zagotavlja dobro poslovanje podjetja in razmeroma gosto omrežje Slovenskih železnic. Železniški promet je voden in poteka na osnovi postavljenih pravnih virov, na podlagi katerih poteka proces dela pri prevoz tovora kakor tudi potnikov. V domačem prometu se praviloma uporabljajo domači slovenski pravni viri in v mednarodnem prometu mednarodni pravni viri. V prometu je najvažnejše upoštevanje domačih norm in prometnih predpisov ter pravilnikov, ki so temeljnega pomena za dobro in racionalno delovanje Slovenskih železnic, na mednarodni ravni pa upoštevanje mednarodnih predpisov, ter pravilnikov.
Ključne besede: transport, železniški promet, tovorni promet, železniško pravo, pravni viri, pravni odnosi, zakon
Objavljeno: 24.02.2012; Ogledov: 1308; Prenosov: 124
.pdf Celotno besedilo (471,74 KB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici