| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
UGOTAVLJANJE STANJA NA PODROČJU PRAVILNIKOV O PREPREČEVANJU MOBINGA NA DELOVNEM MESTU V SLOVENIJI
Suzana Šket, 2014, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi ugotavljamo stanje na področju pravilnikov o preprečevanju mobinga na delovnem mestu v Sloveniji. V teoretičnem delu najprej opredelimo področje in opis problema, namen in cilje naloge, predpostavke in omejitve ter predvidene metode magistrske naloge. Nadaljujemo s podrobnejšo predstavitvijo definicije mobinga, njegovih vzrokov na delovnem mestu in ravno tako posledic, katere natančneje opredelimo kot posledice za žrtev in posledice mobinga za organizacijo. V tretjem poglavju se lotimo opisa preventivnih ukrepov, s katerimi lahko pravzaprav preprečimo sam pojav mobinga. Med te štejemo vzgojo, ozaveščanje javnosti, spremembo organizacije dela in izboljšanje stila vodenja, izobraževanja vseh v organizaciji na temo mobinga in pa izdelavo internega priročnika o mobingu. V nalogi se osredotočamo na prisotnost internega akta oziroma pravilnika o preprečevanju mobinga, saj z njegovo vsebino podjetje seznani vse udeležence podjetja, kaj mobing je, v njem opredeli oblike neustreznega vedenja, postopek ugotavljanja mobinga, odgovornega za sprejemanje prijav, ukrepe in sankcije. Sledi spremljanje mobinga glede na pravilnik, vloga pooblaščenca in navsezadnje kadrovskega oddelka, ki ravno tako sodeluje pri njegovem preprečevanju. Teoretični del zaključujemo s petim poglavjem, kjer se dotaknemo pravne ureditve, ki preprečuje mobing v Sloveniji. Imamo namreč kar 11 zakonskih in podzakonskih aktov, ki mobing preprečujejo ter tako ščitijo zaposlenega. Izpostavimo pa tudi najpomembnejše direktive, ki jih določa zakonodaja EU. V empiričnem delu naloge ugotavljamo, ali imajo srednje velika in velika podjetja v Sloveniji glede na različne panoge in geografsko razpršenost, ki jih dobimo z naključnim izborom, pravilnike o preprečevanju mobinga in so ga pripravljena za našo raziskavo razkriti. S postavljeno hipotezo nato statistično preverjamo, ali so pravilniki v večjem številu prisotni v velikih kot srednje velikih podjetjih. Ugotovimo, da je v raziskavi bilo pripravljenih sodelovati več velikih podjetij, kot srednje velikih. Hipotezo zavržemo, saj se ni izkazala za statistično značilno, kar pa gre jemati z zadržkom, saj bi se za bolj zanesljive zaključke moralo v sodelovanje vključiti več podjetij. Raziskovanje nadaljujemo s pregledom vsebine prejetih pravilnikov, ki so vsi, tako iz ene velikostne skupine kot druge, zapisani jasno, z vsemi potrebnimi elementi in vključeno zakonsko regulativo. Kot pri srednje velikih, tudi pri velikih podjetjih izpostavimo razlike in zapišemo vsebujoče člene pravilnikov, ki na koncu tvorijo skupek pravilnikov srednje in velikih podjetij. V zaključnem, sklepnem delu naloge podamo svoje mnenje pospremljenega z možnostjo izboljšav.
Ključne besede: mobing, preprečevanje mobinga, pravna ureditev, pravilniki
Objavljeno: 23.07.2014; Ogledov: 1252; Prenosov: 365
.pdf Celotno besedilo (1,79 MB)

2.
IDEJNA ZASNOVA PRENOVE ARHITEKTURE IN INTERIERJA VRTCA IVANA GLINŠKA (RIBIŠKA ENOTA)
Katja Zakelšek, 2012, diplomsko delo

Opis: Nove vzgojno-izobraževalne smernice, v katerih v ospredje stopa otrok kot posameznik, trendi trajnostne, energetsko učinkovite arhitekture in novi pravilniki so na področju arhitekture vrtcev prinesli mnogo sprememb. Umetnost projektiranja za otroke je, kljub standardom in normativom, nekdaj puste vrtce, spremenila v pisane, inovativne stavbe, ki spodbujajo otroško senzibilnost, inteligenco in svobodo duha. V diplomski nalogi smo se posvetili prenovi obstoječega objekta enote vrtca Ivana Glinška Maribor in dograditvi nove strukture. Predstavili smo teoretični pogled na arhitekturno zasnovo vrtcev in ureditev interierja. Analizirali smo že izvedene primere prenov iz Slovenije in sveta. Vso znanje smo združili in uporabili na praktičnem primeru prenove vrtca v Mariboru.
Ključne besede: prenova vrtca, vrtec Ivana Glinška Maribor, pravilniki, interier
Objavljeno: 26.09.2012; Ogledov: 1957; Prenosov: 142
.pdf Celotno besedilo (5,42 MB)

3.
4.
5.
6.
7.
ZDRAVSTVENE PRAVICE OTROK
Andreja Vodeb, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu Zdravstvene pravice otrok so predstavljene zdravstvene pravice otrok ter obveščenost in mnenja staršev na področju zdravstvenih pravic otroka. V teoretičnem delu so predstavljeni delujoči organi na področju zdravstvenih pravic otrok. V nadaljevanju sledi navedba zakonov in pravilnikov na omenjem področju v Sloveniji. Teoretični del zavzema tudi opis različnih področij, kjer otrokom pripadajo zdravstvene pravice. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave, s katero smo ugotavljali, kakšna je obveščenost in kakšna so mnenja staršev o otrokovih zdravstvenih pravicah. Ugotoviti smo želeli, v kolikšni meri so starši obveščeni o zdravstvenih pravicah otrok, kakšne izkušnje in poznavanja imajo glede kršitev otrokovih zdravstvenih pravic ter kakšna so njihova mnenja o morebitnih spremembah na omenjenem področju. Obdelani podatki so pridobljeni iz anketnega vprašalnika, ki je bil namenjen staršem predšolskih otrok iz vrtca Šentjur. V empiričnem delu so z deskriptivno metodo empiričnega pedagoškega raziskovanja preverjene in ovrednotene zastavljene hipoteze. Z raziskavo smo ugotovili, da obveščenost staršev o otrokovih zdravstvenih pravicah ni zadostna.
Ključne besede: otrok, zdravstvene pravice, zakoni, pravilniki, starši
Objavljeno: 23.12.2010; Ogledov: 1934; Prenosov: 133
.pdf Celotno besedilo (373,30 KB)

8.
SISTEMI ZA ODKRIVANJE IN JAVLJANJE POŽARA
Jožef Mulej, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavljamo sisteme za odkrivanje in javljanje požara, ki so namenjeni odkrivanju požara v njegovi začetni fazi in javljanju alarmnega stanja. Ti sistemi so v osnovi sestavljeni iz požarne centrale, požarnih javljalnikov in naprave za alarmiranje. Sistemi za odkrivanje in javljanje požara se delijo na konvencionalne, adresibilne in analogne naslovne sisteme. Pri požarnih javljalnikih ločimo dimne, temperaturne, plamenske javljalnike, javljalnike isker in ročne javljalnike. Alarmiranje v primeru požara se izvede z zvočno signalizacijo (sireno ali govornim sporočilom), svetlobno signalizacijo, hkrati pa se izvede prenos signala na alarmni sprejemni center. Programska oprema Visual Detect je namenjena vizualizaciji sistema za odkrivanje in javljanje požara. Področje požarnega varovanja je podprto z zakoni, pravilniki in standardi na tem področju. Na primeru trgovskega centra s kinodvoranami prikazujemo praktično uporabo sistemov za odkrivanje in javljanje požara, kjer podrobneje opisujemo značilnosti sistema in uporabljene elemente, vrste izvedenih krmiljenj pri sistemu, napake pri namestitvi ter programiranje sistema za odkrivanje in javljanje požara.
Ključne besede: Sistemi za odkrivanje in javljanje požara, Požar, Javljalnik, Centrala, Programska oprema, Zakoni in pravilniki, Nadzor
Objavljeno: 23.04.2010; Ogledov: 3395; Prenosov: 783
.pdf Celotno besedilo (3,39 MB)

9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.22 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici