| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Stres v osnovni šoli : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija
Alenka Fartek, 2006, diplomsko delo

Ključne besede: stres, povzročitelji stresa, posledice stresa
Objavljeno: 31.03.2008; Ogledov: 2929; Prenosov: 455

2.
STRES MED UČITELJI V OSNOVNI ŠOLI
Polona Divjak, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava stres med osnovnošolskimi učitelji. Opisane so vrste in povzročitelji stresa (stresorji), nato so predstavljeni simptomi stresa in njegove posledice. Veliko pozornosti je posvečene ukrepom za preprečevanje stresa. Sledi poglavje, v katerem je podrobneje opisan stres pri učiteljih. Narava učiteljskega dela je namreč takšna, da je ta poklic še posebej močno izpostavljen stresu. Natančno je opisano, kateri so vzroki in posledice stresa, ki so mu učitelji podvrženi, in kaj lahko sami naredijo za to, da bo soočanje s stresom lažje, posledice pa manj hude. Raziskava je bila opravljena na vzorcu 150 učiteljic in učiteljev osnovnih šol v severovzhodni Sloveniji. Zanimalo me je namreč, ali učitelji svoje delo pojmujejo kot stresno, kaj jim povzroča stres, kakšne so posledice le-tega in kaj storijo za preprečevanje in obvladovanje stresa. Rezultati raziskave so pokazali, da se več kot polovica anketiranih učiteljev na delovnem mestu srečuje z različnimi stresnimi dogodki in tako svoje delo doživlja kot stresno. Ugotavljam tudi, a večina učiteljev sicer prepozna in razume dejavnike stresa, vendar si s tehnikami sproščanja pomaga le majhno število učiteljev.
Ključne besede: Stres, stresorji, učitelji, povzročitelji stresa, posledice stresa, ukrepi za preprečevanje stresa
Objavljeno: 27.02.2012; Ogledov: 2234; Prenosov: 228
.pdf Celotno besedilo (2,62 MB)

3.
4.
Vpliv stresnih situacij na obnašanje predšolskega otroka
Ines Nemec, 2017, diplomsko delo

Opis: Živimo v družbi, v kateri otroci zaradi različnih dejavnikov že v zgodnjem obdobju doživljajo stres. Diplomsko delo z naslovom Vpliv stresnih situacij na obnašanje predšolskega otroka je sestavljeno iz dveh delov, in sicer iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu diplomske naloge je opredeljen stres, podrobneje so opisani povzročitelji stresa pri otrocih in znaki stresa. Opisana je tudi vloga odraslega in strategije soočanja otrok s stresom. V empiričnem delu je predstavljena raziskava o vplivu stresa na obnašanje otrok. V raziskavi so sodelovali vzgojitelji, pomočniki vzgojiteljev, mame in očetje pomurskih vrtcev. V raziskavi smo želeli ugotoviti, ali anketiranci opažajo stres pri otrocih, kateri so najpogostejši vzroki stresa, ali stres vpliva na vedenje predšolskega otroka, znake stresa, kako se anketiranci odzivajo in kako pripravljajo predšolskega otroka, da se bo sam soočal s težavami. Podatke smo zbirali s pomočjo anketnih vprašalnikov in jih kasneje obdelali v programu SPSS. Raziskava je pokazala, da so vzgojitelji in pomočniki vzgojiteljev tisti, ki pogosteje zaznavajo stres pri predšolskih otrocih. Ugotovili smo, da sta najpogostejša vzroka za nastanek stresa pri otrocih ločitev staršev in težave v družini. Ena izmed ugotovitev je tudi, da večina anketirancev meni, da stres vpliva na vedenje otrok. Na podlagi rezultatov lahko opazimo, da večina anketirancev zaznava stres pri predšolskih otrocih.
Ključne besede: povzročitelji stresa, predšolski otrok, soočanje s stresom, vloga odraslih, znaki stresa
Objavljeno: 25.08.2017; Ogledov: 796; Prenosov: 327
.pdf Celotno besedilo (1,24 MB)

5.
Analiza ravni stresa zaposlenih v podjetju X
Barbara Ugeršek, 2018, magistrsko delo

Opis: Vse hitrejši ritem življenja v današnjem času in nenehno prilagajanje spremembam lahko pri posamezniku glede na njegove karakteristike, povzročita občutke napetosti, nemira in pritiskov, ki vplivajo tako na njegovo zasebno kot poklicno življenje in ga lahko vodijo v stres. Organizacije in podjetja se stresu pri zaposlenih izogibajo kolikor lahko, saj menijo, da bi soočenje s pojavom stresa in njegovo odpravljanje povzročilo le dodatne stroške. Preprečevanja oz. odpravljanja stresa se morata tako organizacija kot posameznik lotiti premišljeno in dosledno. Vzroke in posledice stresa, ki jih čutijo zaposleni v enem izmed proizvodnih podjetij, ki se ukvarja s predelavo aluminija, smo raziskali v magistrskem delu z naslovom Analiza ravni stresa zaposlenih v podjetju X. Magistrsko delo sestoji iz dveh delov, in sicer iz teoretičnega in empiričnega. Najprej smo raziskali literaturo, v kateri je predstavljen stres. Preučili smo vrste stresa, podali definicije stresa in opredelili izvore stresa. Definirali smo znake stresa, ki se pojavijo pri posamezniku in se lahko pokažejo kot posledice stresa ter bistveno vplivajo na posameznikovo zasebno življenje in na dinamičnost organizacije, kjer je posameznik zaposlen. Predstavili smo tudi metode obvladovanja stresa, ki se jih poslužujejo posamezniki in organizacije. Osrednji del magistrskega dela predstavlja empirični del. V njem smo z anketnim vprašalnikom raziskali, kaj povzroča stres pri zaposlenih v podjetju X. S pomočjo anketnih rezultatov smo tudi izpostavili najpogostejši znak stresa in najučinkovitejše tehnike za premagovanje stresa, ki se jih poslužujejo zaposleni v podjetju X. Z raziskavo smo prav tako ugotovili, katera je najpogostejša aktivnost, ki jo izvaja podjetje X z namenom zmanjševanja in preprečevanja stresa. Na podlagi rezultatov smo hipoteze tudi preverili.
Ključne besede: modeli stresa, stres, posledice stresa, povzročitelji stresa, obvladovanje in preprečevanje stresa, znaki stresa
Objavljeno: 16.08.2018; Ogledov: 523; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (4,20 MB)

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici