| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Konstrukcija orodja za brizganje končnika bovdena
Aljaž Mlakar, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena izdelava 6-gnezdnega orodja za brizganje kočnika bovdena. Izdelave orodja sem lotil po stopnjah, najprej sem pregledal dokumentacijo z tehničnimi zahtevami, ki nam jo je poslal naročnik orodja. Nato je sledilo; snovanje orodja, modeliranje, priprava delavniških risb, izdelava sestavnih delov, sestava orodja, brizganje izdelkov in nazadnje kontrola kakovosti, ki je morala ustrezati vsem zahtevam. Pri sami izdelavi orodja ni bilo večjih težav, le nekaj manjših zadev, ki smo jih kasneje uspešno odpravili. Orodje se nahaja pri naročniku, kjer deluje brezhibno.
Ključne besede: konstruiranje, modeliranje, potopna erozija, brizganje plastičnih mas
Objavljeno: 10.07.2017; Ogledov: 1181; Prenosov: 265
.pdf Celotno besedilo (4,18 MB)

2.
Konstruiranje več gnezdnega gumarskega orodja za brizganje tesnil za ladijski ventilator
Tomaž Vidovič, 2017, diplomsko delo

Opis: V prvem delu diplomskega dela je predstavljeno konstruiranje 64-gnezdnega orodja za brizganje gume (EPDM 30). Samo orodje je bilo potrebno skonstruirati tako, da je ustrezno zaščiteno in priročno za posluževalca, hkrati pa smo s konstrukcijo moral doseči vse potrebne pogoje za izdelavo orodja, pri katerem gre za zahtevno obliko. Pri tem smo izvedli delitev s tremi gravurnimi ploščami. Za samo orodje smo določili tudi standardne vodilne elemente in preračunali potrebno moč grelcev. V drugem delu je prikazano modeliranje elektrode za potopno erozijo, s katero smo lahko izdelali celotno gravuro po kupčevih zahtevah. V diplomskem delu je prikazan celoten postopek, ki je potreben za izdelavo gumarskega orodja, od začetka konstruiranja do predaje dokončane konstrukcije z vso pripadajočo dokumentacijo za izdelavo, skupaj z dodatnimi 3D-modeli elektrod.
Ključne besede: konstruiranje, orodje, potopna erozija, modeliranje, elektrode
Objavljeno: 27.02.2017; Ogledov: 1182; Prenosov: 190
.pdf Celotno besedilo (2,56 MB)

3.
Integracija in analiza CAD/CAM sistema za izdelavo erodirnih elektrod v orodjarnah
Simon Gašparič, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je nastalo kot plod praktičnega usposabljanja v Carreri Optyl Ormož in sicer z namenom, da bo služilo kot učno gradivo. Delo zajema analizo in delo s programskim paketom DelCAM in sicer DelCAM-PowerMill, ki služi za izdelavo programa za obdelavo izdelka in DelCAM- Electrode, ki služi za izdelavo erodirne elektrode. Podrobno sem opisal tudi potopno erozijo in delo na stroju za potopno erozijo Agie. Nadalje sem se posvetil tudi avtomatski izdelavi programa za potopno erozijo Agie, ki zajema postopek kako prenesemo datoteke iz računalnika na stroj in vse potrebe nastavitve in parametre, ki jih moramo upoštevati. V zadnji točki diplomskega dela pa sem se posvetil še analizi med dvema programskima paketoma in sicer med Catio in DelCAMom. Primerjal sem ju v več različnih točkah in ugotovil, da je DelCAM v prednosti pred Catio in s tem upravičil nakup programskega paketa in mogoče tudi pripomogel k večji uporabi le tega.
Ključne besede: DelCAM, DelCAM-PowerMill, DelCAM-Electrode, potopna erozija, Catia
Objavljeno: 17.10.2013; Ogledov: 1223; Prenosov: 179
.pdf Celotno besedilo (6,33 MB)

4.
OBDELAVA ORODIJ ZA EKSTRUZIJO ALUMINIJA VEČJEGA FORMATA
Darko Skerbiš, 2010, specialistično delo

Opis: V nalogi sem si zastavil cilj, kako izdelati orodje večjega formata po sodobnih postopkih obdelave s poudarkom na obdelavi enega segmenta orodja — matric. Kot zahteva je postavljen cilj znižanje skupnega izdelovalnega časa za 10-20% in hkrati zvišanje kvalitete izdelka ter zmanjšanje vpliva človeka na sam proces proizvodnje. Zato da bi lahko dosegli zastavljene cilje, je bilo potrebno pretehtati in pregledati večino faz obdelave matrice (od razreza pa do ročne obdelave), hkrati pa je bilo potrebno pregledati še material — količino odpadka in tehnične zahteve, ki so podane s strani kupca orodja — prevzemne zahteve. Vse to skupaj pa se je moralo upoštevati še z zmožnostmi strojnega parka in načinom dela v podjetju. Glavni poudarek je bil na CNC rezkanju matric, žični eroziji in potopni eroziji. Pri CNC rezkanju matric sem uvedel povsem novi pristop rešitev vpetja orodja v tro točkovno glavo in obračanje obdelovanca med obdelavo v točnosti ± 0.1 mm. Uvedel sem popolno 3D obdelavo matrice od izrisa modela pa do izdelave CNC programa. Pri rezkanju je bilo potrebno rešiti probleme, ki so povezani z rezkanjem matric s kotnimi rezkarji majhnih premerov d = 2 mm, d = 3 mm, d = 4 mm, ki so izpeti tudi do 50 mm globine, v nekaterih primerih pa še več. Celoten postopek sem moral vpeljati v proizvodnjo. Na žični in potopni eroziji sem na osnovi narejenih meritev in zmožnosti naših strojev izboljšal kvaliteto površine in točnosti — res se je čas obdelave podaljšal, vendar se je v ročni obdelavi znatno zmanjšal čas poliranja, v določenih primerih je v celoti odpadel. Hkrati se je zmanjšal vpliv človeka na samo obdelavo predvsem pri kotnosti cilindrov in debelini »bele« cone. Z uvedbo vseh teh postopkov v proizvodnjo smo znatno skrajšali skupni čas izdelave orodja in prenesli velik del dela v pripravo proizvodnje in s tem sprostili kapacitete v proizvodnji. Hkrati pa smo v izdelke vložili več svojega znanja in izboljšali kvaliteto dela, predvsem ponovljivost. S tem smo si na trgu zagotovili delo za prihodnja leta.
Ključne besede: orodje za ekstruzijo aluminija, CNC rezkanje, vpetje obdelovanca, rezkanje s kotnimi rezkarji majhnih premerov, potopna erozija, žična erozija.
Objavljeno: 25.11.2010; Ogledov: 2728; Prenosov: 331
.pdf Celotno besedilo (8,25 MB)

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici