| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Evolucija grafične podobe v video igrah
Gašper Bakač, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu raziskujem, kako tehnologija vpliva na evolucijo grafične podobe v video igrah. Zanima me korelacija likovnih prvin v povezavi s tehnologijo in grafično podobo. Prav tako skušam ugotoviti, kako grafična podoba v video igrah vpliva na potopitveni učinek. Namen diplomskega dela je pregledati evolucijo grafične podobe video iger od njihovega nastanka do danes, in sicer z uporabo sodobne metode arheologije medijev. Z zgodovinskim pregledom sem ugotovil, da tehnične omejitve vsekakor vplivajo na grafično podobo v video igrah. Ugotovil sem tudi, da včasih tehnologija poganja evolucijo grafične podobe, včasih pa je ravno obratno in grafična podoba poganja evolucijo tehnologije, potrebne za grafično podobo. Ugotovil sem, da brez likovnih prvin ne bi bilo grafičnega izrisa. Grafična podoba vpliva tudi na potopitev in čim bolj je le ta podobna svetu, ki nas obdaja, bolj prepričljiva je potopitev.
Ključne besede: grafična podoba, video igre, potopitev, likovne prvine
Objavljeno v DKUM: 28.07.2016; Ogledov: 905; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (1,52 MB)

2.
Video igra in potopitev igralca
Timotej Draksler, 2014, diplomsko delo

Opis: Predstavljeno delo je namenjeno odkrivanju človekove vključenosti z medijem akcije- video igro. Opisani so dejavniki, ključni za imerzijo (potopitev) igralca v video igro. Uporabljene so deskriptivne metode tujih raziskovalcev na danem področju, pojavljajo pa se tudi komparativne metode primerjanja video igre s filmom ali z drugo vrsto igre. Pojavlja se vprašanje o tem, ali sta perspektiva gledanja in stopnja realnosti odločilna faktorja za potopitev. Izkaže se, da temu ni tako in da so za potopitev zadolženi mnogi drugi, od subjekta- igralca odvisni dejavniki.
Ključne besede: video igra, igralec, akcija, potopitev
Objavljeno v DKUM: 06.11.2015; Ogledov: 828; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (600,94 KB)

3.
VPLIV CERIJEVIH IONOV NA KOROZIJSKE LASTNOSTI HIDROFOBNIH PREVLEK V RAZTOPINI HCl
Simon Dobnik, 2015, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bilo proučevanje vpliva različnih koncentracij cerijevih ionov na korozijske lastnosti hidrofobnih prevlek v močno koncentrirani HCl. Pravtako smo proučevali inhibicijski vpliv cerijevih ionov v primeru ko na površini kovinskega vzorca predhodno ni bila formirana hidrofobna prevleka stearinske kisline. Vse to smo spremljali v različno dolgih časovnih intervalih. Potopitev vzorca v korozivnem mediju je trajala 3, 5, 18 ali 24 ur. Na osnovi meritev smo določili kdaj začne inhibicijska učinkovitost nastale zaščitne plasti izgubljati na zastavljenem nivoju, ter kateri izmed načinov aplikacije cerijevih ionov (cerijevega (III) nitrata) je najbolj učinkovit. V ta namen smo uporabili gravimetrijsko metodo, ki temelji na določanju izgube mase po potopitvi v izbran korozivni medij. Vzorce smo pred uporabo zbrusili z vodo-brusnim papirjem različnih granulacij (velikosti abrazije: 220, 400, 600, 800, 1000, 1200, 2400 in 4000), s čimer smo dosegli, čimbolj podobne začetne pogoje na kasneje izpostavljeni površini. Večja odstopanja od neenakosti bi lahko vplivale na natančnost meritev. Za določitev učinkovitosti izbranih inhibitorjev in nadaljno primerjavo, smo vzorce najprej potopili v osnovni medij, torej brez zaščite, kar nam je podalo osnovne podatke o odzivu preizkušanca na korozivni medij v različnih časovnih obdobjih izpostavljenosti v mediju (kontrolna meritev). Za korozivni medij smo uporabljali 0,5 M in 15-odstotno raztopino HCl. Za zaščito vzorca smo se uporabili različne načine nanosa zaviralnih sredstev: - Nanos stearinske kisline direktno na preizkušanec - Nanos stearinske kisline z dodanimi cerijevimi ioni direktno na preizkušanec - Stearinska kislina na vzorcu in cerijevi ioni, ki so bili dodani v korozivni medij - Samo cerijevi ioni, ki so bili dodani v korozivni medij Iz dobljenih razlik v masi smo ugotovili, da najboljšo zaščito (inhibicijo) izkazujeta stearinska kislina (brez dodanih cerijevih ionov) in pa 0,5-odstotni dodatek cerijevih ionov direktno v korozijski medij, medtem ko stearinska kislina in cerijevi ioni skupaj niso delovali dovolj učinkovito, bodisi pri vnosu cerijevih ionov v stearinsko kislino, ali pa pri vnosu ionov direktno v korozijski medij. Pri slednjih dveh je bil opazen skoraj takojšen razpad zaščitnega sloja stearinske kisline na preizkušancu, posledično temu tudi nižja vrednost inhibicijske učinkovitosti. Poleg stearinske kisline in cerijevega nitrata smo opravili poskusno potopitev v salicilno kislino, ki je bila dodana direktno v medij, vendar je bil tudi v tem primeru rezultat slabši, zato smo ta eksperiment opustili.
Ključne besede: cerij, inhibicija, korozija, potopitev, zaščita
Objavljeno v DKUM: 29.10.2015; Ogledov: 798; Prenosov: 79
.pdf Celotno besedilo (2,08 MB)

4.
PROTIEKSPLOZIJSKA ZAŠČITA NEELEKTRIČNIH DELOV
Jurij Berus, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavljam pogoje, ki so potrebni za nastanek eksplozije, ter medije, ki so prisotni v kemični, petrokemični in ostali predelovalni industriji. Nadalje opisujem kako se zavarujemo oz. kako zmanjšamo možnost nastanka eksplozije z raznimi protieksplozijskimi ukrepi in napravami. Predstavljam tudi načrtovanje protieksplozijskih con v objektih, kjer so nameščene protieksplozijske naprave. Pomembno je tudi izobraževanje kadrov, ki delujejo v takšnem območju. Za konec sem predstavil še protieksplozijske predpise v Sloveniji pred vstopom v Evropsko unijo in po njem.
Ključne besede: Protieksplozijska zaščita, Ex-oprema, gorljivi mediji, nevarnostna območja, neprodirni okrov, konstrukcijska varnost, kontrola vžiga, potopitev v tekočino, nadtlak, viri vžiga.
Objavljeno v DKUM: 04.06.2010; Ogledov: 2196; Prenosov: 310
.pdf Celotno besedilo (2,60 MB)

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici