| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 13
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
POVEZAVA MED UREJENOSTJO MEJNEGA PREHODA IN PODOBO DRŽAVE V OČEH MEDNARODNIH POTNIKOV
Ksenija Pulko, 2010, diplomsko delo

Opis: Podoba mejnega prehoda kot vstopne točke v državo in prvi stik potnika z njo vpliva na oblikovanje podobe države. V diplomskem delu smo proučevali povezavo med urejenostjo mejnega prehoda in podobo države v očeh mednarodnih potnikov. V prvem, uvodnem poglavju, smo opredelili problem, namen in cilje ter postavili osnovno trditev, ki smo jo dokazovali v diplomskem delu. Prav tako smo opredelili predpostavke in omejitve, strokovne in geografske, ter predvidene metode raziskovanja, katerim smo sledili. Drugo poglavje predstavlja teoretični del naloge, kjer smo za lažje razumevanje opredelili mejni prehod kot del cestne infrastrukture, ki bistveno vpliva na podobo države v očeh uporabnika. Podrobneje smo predstavili cestno infrastrukturo, državno mejo, mejni prehod in njegovo ureditev ter pojem podoba države. V tretjem poglavju smo opredelili sestavo Mednarodnega mejnega prehoda Gruškovje in opisali tisti del infrastrukture, ki je namenjen potnikom. V nadaljevanju smo predstavili analizo, ki temelji na anketnem vprašalniku in je bila usmerjena v ugotavljanje zadovoljstva uporabnikov mejnega prehoda Gruškovje z infrastrukturo namenjeno njim. Prav tako smo ugotavljali ali potniki povezujejo podobo mejnega prehoda s podobo države v katero vstopajo. V četrtem, sklepnem poglavju smo podali končne ugotovitve in priporočila za izboljšave v infrastrukturi na mejnem prehodu, s katerimi bi potnikom olajšali potovanje in tako z dvigom njihovega zadovoljstva, posredno vplivali tudi na boljšo podobo države.
Ključne besede: mejni prehod, mednarodni potniki, podoba države, cestna infrastruktura
Objavljeno: 15.12.2010; Ogledov: 1345; Prenosov: 92
.pdf Celotno besedilo (522,10 KB)

3.
RAZVOJ APLIKACIJE ZA MOBILNO NAROČANJE
Matic Kožuh, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava razvoj programske rešitve, namenjene podpori trgovskim potnikom na terenu. Rešitev je namenjena tistim potnikom, ki naročila zbirajo na terenu. Glavni cilj je pospešiti prodajni proces od prejetega naročila do izdane fakture. Trenutno trgovski potniki naročila kupcev vpisujejo ročno, na papirne formularje. Izpolnjene formularje nato dostavijo na upravo v dnevu ali dveh. Referent vnese naročilo v ERP-sistem, v skladišču nato pripravijo odpremo. Fakturo lahko izdajo po tem, ko v podjetje pride dobavnica, podpisana s strani kupca. V nalogi so predstavljeni problemi, želeni cilji in metode pri razvoju programske rešitve, ki poleg zbiranja in vnašanja naročil na terenu trgovskim potnikom omogoča tudi dostop do vseh pomembnih informacij tako o strankah kot tudi o preteklih naročilih in dobavah. Opisana je uporabnost aplikacije v praksi in način dela z njo. Aplikacija omogoča uporabniku hitro in učinkovito zbiranje naročil. Poleg tega aplikacija omogoča tudi tiskanje naročilnic. Za razvoj aplikacije sem uporabil Visual Studio.NET, Microsoft SQL Server Compact 3.5, ki je namenjen za delo s podatkovnimi bazami na telefonih, dlančnikih in podobnih naparavah. Izpisi pa so bili narejeni posebej za termične tiskalnike.
Ključne besede: naročanje, trgovski potniki, dlančnik, prodaja
Objavljeno: 09.08.2011; Ogledov: 1754; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (1,94 MB)

4.
ZAKONSKA UREDITEV LETALSKEGA POTNIŠKEGA TRANSPORTA V EVROPSKI UNIJI
Andreja Rogelj, 2011, diplomsko delo

Opis: V uvodnem poglavju smo opredelili problem, ki ga bomo raziskovali, hkrati smo opredelili tudi področje raziskave, namen, cilje in postavili dve osnovni trditvi. Nato smo opredelili še predpostavke in omejitve, ki jih bomo upoštevali skozi raziskavo. V drugem poglavju smo opredelili transport na splošno, v nadaljevanju pa podrobneje še pomen transporta ter posebej razložili pomen pojmov prometa, prevoza in transporta. Na koncu poglavja smo natančneje razložili in opisali vrste transporta. V tretjem poglavju smo opisovali zračni transport. Na začetku poglavja smo na kratko razložili nekaj o začetku letalstva, nato smo zračni transport tudi razdelili, opredelili politiko zračnega transporta, razložili, kako je zgrajena struktura trga in poglavje zaključili z opredelitvijo razlogov za zamude v letalskem prometu. V četrtem poglavju smo se v celoti posvetili zakonski ureditvi v letalskem potniškem transportu. Na začetku smo opisovali letalsko pravo, med katerega spadajo vse tri omenjene temeljne konvencije. V nadaljevanju smo podrobneje opredelili zakone, dokumente in predpise, ki veljajo v letalskem prevozništvu. Nato smo razložili še zavarovanje odgovornosti v zračnem prometu ter zaključili z navedbo praktičnega primera slovenskega nacionalnega letalskega prevoznika Adrie Airways in podrobneje razčlenili varnost v omenjenem podjetju.
Ključne besede: Letalski prevozniki, letalo, potniki, varnost, Varšavska konvencija, Montrealska konvencija, Čikaška konvencija, ICAO, zakonodaja, zakoni, Adria Airways
Objavljeno: 19.05.2011; Ogledov: 1851; Prenosov: 314
.pdf Celotno besedilo (451,33 KB)

5.
NERENTABILNE LINIJE V PODJETJU VEOLIA TRANSPORT ŠTAJERSKA D.D.
Lucija Obran, 2011, diplomsko delo

Opis: Pričujoče diplomsko delo opisuje oziroma analizira stroške v podjetju Veolia Transport Štajerka d.d., nerentabilne linije, zaradi katerih ima podjetje izgube, in to prav zaradi premajhnega števila kupljenih vozovnic s strani potnikov, ki potujejo na teh linijah. Stroški so odvisni od obsega poslovanja, kar pomeni, da so odvisna funkcija od obsega poslovanja. Gledano z matematično ekonomske plati so stroški odvisna spremenljivka, medtem ko je dosežen obseg poslovanja neodvisna spremenljivka. V vsakem podjetju nastajajo tako fiksni kot variabilni stroški, ki so odvisni od obsega poslovanja. Javni potniški promet predstavlja izvajanje storitev skupinskega prevoza za potrebe širše javnosti med določenimi lokacijami v določenem času, ne glede na pravni status ali lastništvo upravljavca prevoznih sredstev. Zaradi vse večje stopnje motorizacije je uporabnikov javnega potniškega prometa vse manj, zato postaja vse dražji tako za državo kot tudi za lokalne skupnosti, ki ga posredno in neposredno subvencionirajo.
Ključne besede: promet, potniki, stroški, linije, Veolia Transport Štajerska
Objavljeno: 22.10.2011; Ogledov: 1653; Prenosov: 93
.pdf Celotno besedilo (4,94 MB)

6.
7.
MOŽNOST RACIONALIZACIJE POTNIŠKIH PREVOZOV V DRUŽBI IZLETNIK CELJE
Urška Marš, 2013, diplomsko delo

Opis: Javni cestni potniški promet v Sloveniji v zadnjih dveh desetletjih ne sledi tempu povečanja prometa z osebnimi in tovornimi vozili, zato je večina cest v državi preobremenjena, hkrati pa občutno povečanje prometa vpliva na hitrost prometnih tokov, obremenjevanje okolja, kakovost prometnih storitev in ne nazadnje na kakovost vsakdanjega življenja. Ko pomislimo na javni potniški prevoz, moramo misliti tudi na okolje, saj je prevoz pomemben dejavnik, ki ima negativen vpliv na okolje in prostor. Vendar pa brez prevoza nikakor ne gre, zato morajo podjetja, ki se ukvarjajo z javnimi potniškimi prevozi, nabavljati prevozna sredstva, ki so kar se da prijazni okolju ter zdravju ljudi, kar pomeni, da so manj hrupni, imajo manj izpusta strupenih plinov v okolje ter nudijo potniku varno in udobno vožnjo. V diplomskem delu sem predstavila racionalizacijo javnih potniških prevozov v cestnem prometu. Opisani so problemi, s katerimi se soočajo prevozna podjetja, kot je Izletnik Celje, in katere cilje želimo doseči za večjo uporabnost javnih prevozov (nižja cena vozovnice, uvedba avtobusov na zemeljski plin – metanbus, prenova avtobusnih postajališč in postaj, uvedba enotne vozovnice).
Ključne besede: javni potniški prevoz, Izletnik Celje, d. d., promet, potniki, varnost prevozov, cena prevozov, vozni park, avtobus, ekonomičnost, udobnost, moderniziranost.
Objavljeno: 22.01.2014; Ogledov: 1544; Prenosov: 99
.pdf Celotno besedilo (4,15 MB)

8.
KAZNIVA DEJANJA NA CIVILNIH LETALIH
Tina Vöröš, 2014, diplomsko delo

Opis: Letalska industrija je ena izmed najhitreje rastočih industrij na svetu in je še kako pomembna v življenju mnogih, ki potujejo. Zaradi prisotnosti terorizma v letalstvu in vseh preteklih napadov na civilna letala, ki so terjali številne žrtve, je varovanje pred dejanji nezakonitega vmešavanja v civilno letalstvo ena izmed glavnih prioritet vseh letališč in letalskih prevoznikov ter nekaterih mednarodnih organizacij. Varnost letala pa znajo ogroziti tudi neposlušni in napadalni potniki, ki iz različnih psiholoških dejavnikov povzročajo nemir med ostalimi potniki ter ovirajo delo posadke. V diplomski nalogi bodo predstavljene mednarodne organizacije, katerih poslanstvo je zagotavljati varen prevoz potnikov, konvencije, ki urejajo področje nezakonitega vmešavanja v civilno letalstvo ter nekaj primerov, ki so vplivali na nastanek in oblikovanje zakonodaje. Predstavljen bo tudi sistem varovanja na letališčih in letalih ter ugotovitev, kako uspešne so države pri preprečevanju terorizma v civilnem letalstvu ter kako učinkovita je zakonodaja v zvezi z izročitvijo, pregonom ter sojenjem ugrabiteljem civilnih letal ter neobvladljivih potnikov.
Ključne besede: nezakonito vmešavanje v civilno letalstvo, terorizem, neposlušni in napadalni potniki, zaščita civilnega letalstva, ugrabitev letala.
Objavljeno: 09.05.2014; Ogledov: 873; Prenosov: 116
.pdf Celotno besedilo (1,21 MB)

9.
ANALIZA TRGA KRIŽARJENJ PO MORJU V ZDA
Marko Rižnar, 2015, diplomsko delo

Opis: Turistično križarjenje po morju je eno izmed najhitreje rastočih množičnih turističnih dejavnosti na svetu. Obsega vrsto različnih storitev, kot npr. oglede znamenitosti, športne aktivnosti, kopanje, kulinariko itd. Turizem, tako tudi križarjenja, ima gospodarske in druge posredne pozitivne učinke. Vplivi križarjenj so ambivalentni, saj dejavnost sproža tudi nekatere negativne socio-ekonomske in okoljske učinke. Diplomsko delo obsega šest poglavij in je sestavljeno iz teoretičnega in aplikativnega dela. V prvem delu so predstavljeni zgodovinski oris, deležniki dejavnosti, ponudniki križarjenj in vplivi na okolje in prostor. V drugem delu naloge je narejena raziskava o dejavnosti križarjenj v ZDA. Opisani so dejavniki, ki vplivajo na odločitev turistov za izbiro takšne vrste počitnic, preučene so demografske značilnosti križarskih turistov in analiziran vpliv dejavnosti na gospodarstvo ZDA.
Ključne besede: turistično križarjenje, deležniki križarjenj, potniki križarjenj, ekonomski vpliv križarjenj na gospodarstvo ZDA
Objavljeno: 06.08.2015; Ogledov: 722; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (1,97 MB)

10.
Omejevanje zasebnosti na letališču
Sašo Žurga, 2012, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Ključne besede: letališča, varnost, potniki, zasebnost
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 583; Prenosov: 77
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.26 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici