| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vizualizacija vodenja hidravličnega cilindra
Dubravko Žolek, 2020, magistrsko delo

Opis: Vsebina magistrskega dela se nanaša na avtomatizacijo hidravličnega procesa z enim cilindrom. Opisan je postopek izdelave krmilja PLC (Programmable Logic Controller) z vizualizacijo vodenja hidravličnega cilindra. Vodenje hidravličnega cilindra je izvedeno s krmilnikom Siemens S7-1200, ki je povezan z elektrohidravličnim potnim ventilom in senzorji. Vizualizacija je izvedena z uporabo programske opreme EasyBuilder PRO. Nadzor procesa je izveden preko vizualizacijskega okna, kjer proces poteka v dveh načinih. Prvi način je avtomatski, kjer se s pritiskom na gumb izvede celotni proces. Drug način je ročni, kjer s pritiskom na virtualno končno stikalo pripeljemo cilinder v želeno pozicijo.
Ključne besede: vizualizacija, hidravlični cilinder, industrijski krmilnik, EasyBuilder PRO, potni ventil
Objavljeno: 15.06.2020; Ogledov: 330; Prenosov: 41
.pdf Celotno besedilo (3,14 MB)

2.
Vizualizacija vodenja hidravličnega cilindra
Ivan Novak, 2019, magistrsko delo

Opis: V okviru magistrske naloge je izdelan hidravlični sistem s položajnim in avtomatičnim vodenjem pomika batnice vertikalnega hidravličnega valja z aktivnim nastavljanjem hitrosti. Vodenje je izvedeno s pomočjo računalnika z ustreznim programskim vmesnikom in industrijskem krmilnikom . Izdelana je vizualizacija celotnega procesa katera omogoča njegov popolni nadzor. Poleg hidravličnega valja in računalnika, ključne komponente pri izvedbi sistema predstavljajo elektrohidravlični proporcionalni potni ventil in inkrementalni dajalnik. V smiselnem zaporedju je prikazana zasnova in izvedba celotnega sistema, ki vsebuje načrte električne priključitve naprav z industrijskim krmilnikom Siemens S7-1200. Celotnemu sistemu je dodan še brezstični način vodenja z mobilno aplikacijo »S7 PLC HMI«, katera uporablja Wi-Fi usmerjevalnik za komunikacijo med mobilnim telefonom in krmilnikom. Potek programiranja krmilnika je bil prilagojen vizualizacijskem okolju in mobilni aplikaciji, da se omogoči vzporedno vodenje celotnega procesa.
Ključne besede: vertikalni hidravlični valj, krmilnik, vizualizacija, inkrementalni dajalnik, elektrohidravlični proporcionalni potni ventil, mobilna aplikacija, PLK.
Objavljeno: 27.09.2019; Ogledov: 472; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (5,03 MB)

3.
HORIZONTALNE BALIRKE – MOŽNE HIDRAVLIČNE REŠITVE
Robert Jurca, 2016, diplomsko delo

Opis: Horizontalne balirke so namenjene baliranju večjih količin odpadnega materiala. Balirke poganja hidravlični sistem, ki mora zagotavljati visoko zmogljivost in potisno silo s čim nižjo pogonsko močjo za pogon dveh glavnih funkcij, to sta predstiskanje s pokrovom in stiskanje z glavnim stiskalnim valjem, ter vračanje obeh v izhodiščni položaj. Da bo zmogljivost balirke čim višja, morata biti ti dve funkciji opravljeni v čim krajšem času. V diplomskem delu so obravnavane različne rešitve hidravličnega dela pogonskih enot in različne rešitve hidravličnega krmilja balirke. Posamezne rešitve so časovno ovrednotene, navedene so prednosti in slabosti posamezne rešitve. Končna rešitev hidravličnega sistema, ki predvideva uporabo regulacijske črpalke, dodatne črpalke s konstantno iztisnino, ter krmilne enote z »varčno« in zaporedno vezavo, je sicer nekaj dražja, a je čas delovanja bistveno krajši od osnovne rešitve. S tem je tudi dosežen osnovni cilj diplomskega dela.
Ključne besede: hidravlična stiskalnica, hidravlični valj, črpalka, potni ventil, proporcionalni ventil, krmilni blok, pretok, tlak
Objavljeno: 04.07.2016; Ogledov: 1189; Prenosov: 80
.pdf Celotno besedilo (3,02 MB)

4.
Delovanje in vzdrževanje tlačno livarskega stroja Bühler
Gorazd Kopač, 2010, diplomsko delo

Opis: Vsebina diplomske naloge obravnava problematiko, ki se pojavlja pri delovanju in vzdrževanju tlačno livarskega stroja Bühler. V nalogi je najprej opisana problematika dokumentacije, ki je bila dobavljena skupaj s strojem in jo je bilo potrebno popraviti skladno s standardom SIST ISO 1219. Podrobno je opisano tudi delovanje stroja za tlačno litje v vseh ključnih fazah delovanja ter krmiljenje proporcionalnih in servo ventilov, ki so vgrajeni na stroju. S pomočjo funkcijskega diagrama je podrobno analizirano tudi pravilno delovanje stroja.
Ključne besede: črpalka, pretok, tlak, tlačni vod, hidravlični valj, potni ventil, logični ventil, servo ventil, proporcionalni ventil, krmilje
Objavljeno: 06.12.2010; Ogledov: 2323; Prenosov: 492
.pdf Celotno besedilo (7,40 MB)

5.
ODPRAVLJANJE TEŽAV NAMENSKIH POTNIH VENTILOV
Primož Dobnik, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljeni problemi in njihove rešitve pri uporabi namenskega 4/3 potnega blok ventila na hidravličnem vitlu. V prvem primeru je šlo za blokiranje drsnika ventila. Z natančno analizo je bilo dokazano, da so za ta problem krive nečistoče v hidravličnem sistemu. Krivo je bilo podjetje, ki je hidravlični sistem naročilo, saj niso upoštevali navodil proizvajalca glede čistoče olja. Pri naslednji težavi pa je šlo za padec tlaka v sistemu. Ogroženo bi naj bilo varno upravljanje z gozdarsko vitlo. Za reševanje napake smo bili časovno omejeni. Na koncu smo prišli do zanimivih ugotovitev.
Ključne besede: hidravlika, potni ventil, vzdrževanje, odpravljanje napak
Objavljeno: 11.10.2010; Ogledov: 1624; Prenosov: 264
.pdf Celotno besedilo (1,66 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici