| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 23
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
UKREPI ZAŠČITE BANK UPNIC PO POGODBI O PRESTRUKTURIRANJU KAPITALSKE DRUŽBE
Kristina Sigurnjak, 2016, magistrsko delo

Opis: Kapitalska družba, katere sposobnost servisiranja najetih posojil postane ogrožena, ima že v času pred nastopom insolventnosti, kot jo opredeljuje 14. člen Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, dispozitivne možnosti reguliranja svojih dolžniško-upniških razmerij. Med slednjimi navadno prevladujejo razmerja z bankami zaradi najetih kreditov. Stranke situacijo lahko sanirajo zunajsodno s sklenitvijo pogodbe o finančnem prestrukturiranju (angl. master restructuring agreement ali »MRA«). MRA poleg refinanciranja oziroma reprograma obstoječih bančnih terjatev uredi tudi predmet prestrukturiranja, pogoje za refinanciranja (tj. cena, pogoji črpanja in pogoji vračila kreditov), druge zaveze, ki jim mora slediti dolžnik, sankcije za kršitev plačilnih obveznosti in drugih zavez ter druge zahteve banke, ki naj bi pomenile ščitenje pred kreditnim tveganjem določenega komitenta. MRA zaradi ščitenja interesa bank prinese dokaj rigorozne ukrepe nadzora nad poslovanjem dolžnika ter stroge pogodbene obveznosti in sankcije za kršitve. Banke imajo tako preko MRA lahko znaten vpliv na poslovanje svojih dolžnikov, na njihove finančne in poslovne odločitve ter na samo vodenje; predvsem tekom procesa prestrukturiranja in trajanja pogodb z dolžniki. Na ta način se banke lahko izpostavijo neveljavnosti sankcij (npr. niso v celoti izpolnjeni strogi pogoji za odpoved kreditne pogodbe po 1067. členu Zakona o obligacijskih razmerjih), v skrajnih primerih pa tudi (odškodninski) odgovornosti zaradi škodljivega vpliva na družbo dolžnika po določili o povzročanju škodljivega ravnanja poslovodstva po 264. členu Zakona o gospodarskih družbah ter kot obvladujoča družba tako v dejanskem kot v pogodbenem koncernu (predvsem 541. – 543. ter 545. in 547. člen ZGD-1), če le so izpolnjeni pogoji koncernskih pravil o prevzemanju odškodninske in reparacijske odgovornosti.
Ključne besede: Finančno prestrukturiranje, prostovoljno prestrukturiranje, načela prestrukturiranja, banka, upnik, insolventnost, pogodba o prestrukturiranju (master restructuring agreement), kreditna pogodba, zaveze (covenants), prenehanje pogodbe, direktor v senci, vpliv tretjih na organe vodenja in nadzora, poslovodenje, obvladovanje, dejanski koncern, pogodbeni koncern, kvalificiran koncern.
Objavljeno: 24.10.2016; Ogledov: 2250; Prenosov: 182
.pdf Celotno besedilo (1,36 MB)

2.
ODGOVORNOSTI POSLOVODJE DRUŽBE Z OMEJENO ODGOVORNOSTJO
Tanja Bezgovšek, 2016, diplomsko delo

Opis: Tema diplomske naloge obravnava družbo z omejeno odgovornostjo, pojmuje in razlaga razlike med funkcijo zastopanja, funkcijo upravljanja, funkcijo nadzora in funkcijo poslovodenja družbe. V sklopu diplomskega dela so nazorno obravnavani različni vidiki odgovornosti poslovodje ter ključne obveznosti, ki jih mora poslovodja poznati na temeljnih področjih poslovanja kot je finančno področje, delovnopravno področje, računovodstvo in davčno področje. Prav tako so zajeti ukrepi s katerimi se zmanjšajo ali odpravijo številna tveganja odgovornosti poslovodij in zakonske možnosti razbremenitve v primeru odškodninskih zahtevkov napram poslovodji.
Ključne besede: družba z omejeno odgovornostjo, zastopanje, upravljanje, nadzor, poslovodenje, poslovodja, odškodninska odgovornost, odškodninski zahtevek, razbremenitev odgovornosti poslovodje
Objavljeno: 19.09.2016; Ogledov: 1271; Prenosov: 201
.pdf Celotno besedilo (797,01 KB)

3.
Kontingenčna teorija strateškega poslovodnega računovodstva: empirična ocena veljavnosti sistemskega pristopa
Simon Čadež, 2006, izvirni znanstveni članek

Opis: V zadnjih dveh desetletjih je bila razvita vrsta novih tehnik za obvladovanje stroškov, za potrebe planiranja, kontrole in merjenja uspešnosti ter za ovrednotenje strateških odločitev. Mnogi avtorji so te sodobne tehnike združili kar pod okrilje nove discipline, imenovane strateško poslovodno računovodstvo. Študija se ukvarja s preučevanjem vpliva sistema strateškega poslovodnega računovodstva na uspešnost podjetja, pri čemer izhaja iz kontingenčne teorije. Za empirično testiranje veljavnosti kontingenčne teorije je uporabljen sistemski pristop. To je najbolj celovit pristop, ki hkrati upošteva množico razmerij med kontingenčnimi dejavniki, računovodskim sistemom in uspešnostjo, operacionaliziran pa je bil v obliki statistične tehnike razvrščanja v skupine. Rezultati analize podatkov na vzorcu 193 velikih slovenskih podjetij kažejo, da je kontingenčna teorija veljavna. Dobro razvit računovodski sistem ni avtomatsko povezan z večjo uspešnostjo, ampak mora biti računovodski sistem usklajen tudi s kontingenčnimi dejavniki.
Ključne besede: poslovodenje, računovodstvo, Slovenija
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 713; Prenosov: 52
URL Povezava na celotno besedilo

4.
DINAMIČNO POSLOVODENJE POSLOVNIH PROCESOV V PROJEKTNI DRUŽBI
Matej Lešnik, 2014, magistrsko delo

Opis: Poslovodenje projektov je vsakodnevni dinamičen proces. Današnja spoznanja managementa so spoštovanja vredna, žal, pa so se zaradi izhodiščnih napak znašla v neučinkovitosti. Trenutno managersko okolje skoraj na vseh področjih zaostaja za dogajanjem in jim sploh ne sledi. Procesna dogajanja izpusti, kar poizkuša nadomestiti z analizami, bilancami in poslovnim instinktom, ki so podatki za minulo dogajanje. Management v takšnem okolju je statičen, zato ne more obvladovati dinamičnih procesnih dogajanj. Managerji pa ne razpolagajo z dejanskimi stanji. Zato je bilo potrebno iskati rešitve v oblikovanju temu ustreznega inovativnega vodenja, ki bo upošteval dinamične procese.
Ključne besede: DINAMIČNO POSLOVODENJE, PROJEKTNA DRUŽBA
Objavljeno: 14.05.2015; Ogledov: 731; Prenosov: 4
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
VREDNOTENJE KORPORACIJSKE BLAGOVNE ZNAMKE PODJETJA GOST D.O.O.
Alenka Ternovšek, 2013, diplomsko delo

Opis: Podjetja morajo v odnose s svojimi potrošniki vložiti veliko več kot nekoč. Ni več dovolj samo obstajati ter kvalitetno izvajati svojo ponudbo, temveč so vedno bolj pomembne tudi druge aktivnosti. Potrebno je namreč poskrbeti tudi za čustvene potrebe potrošnika. Podjetje se mora tudi aktivno vključevati v družbo. To lahko doseže z donacijami, štipendiranjem, z ekološko ozaveščenostjo ter z zaposlenimi. Ti predstavljajo za podjetje vedno večjo dobrino, ki jo je potrebno negovati. Da lahko podjetje vzpostavi kakovostne odnose z vsemi deležniki, pa mora oblikovati korporacijsko blagovno znamko. Korporacijska blagovna znamka podjetju prinaša poenotenje vrednot, kulturo imidža ter usklajenost informacij, ki jih posredujejo okolici. Podjetje Gost, d.o.o. ,se ukvarja z nudenjem gostinskih in hotelirskih storitev. Je hčerinsko podjetje Premogovnika Velenje, d. d. Gost, d. o. o., trenutno vodi in upravlja z osmimi gostinskimi obrati ter z dvema hoteloma na elitnih lokacijah na slovenski obali. V diplomskem delu smo želeli izpostaviti pomembnost oblikovanja korporacijske blagovne znamke ter pridobiti informacije o podjetju Gost, d. o. o., ugotoviti nivo prepoznavnosti korporacijske blagovne znamke v ožji in širši okolici, oceniti njeno uspešnost pri uresničevanju ciljev podjetja ter preveriti, kakšne so storitve za podporo korporacijski blagovni znamki.
Ključne besede: Korporacijska blagovna znamka, vrednotenje korporacijske blagovne znamke, arhitektura blagovne znamke, poslovodenje blagovne znamke, Gost, d. o. o.
Objavljeno: 27.03.2013; Ogledov: 1353; Prenosov: 175
.pdf Celotno besedilo (2,06 MB)

6.
7.
8.
9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici