| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
UPORABA JEZIKA ZA POSLOVNO POROČANJE XBRL
Melisa Kovačević, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili uporabo jezika za poslovno poročanj - eXtensible Business Reporting Language. Opisali smo XBRL specifikacijo in predstavili XBRL taksonomijo in primerek dokumenta. Taksonomije so zbirke značk ali slovarjev, za katere skrbijo lokalni oddelki konzorcija XBRL, tako imenovane jurisdikcije. Preučili smo prednosti XBRL in njegove potencialne uporabnike. Predstavili smo podporna orodja in opisali njihove osnovne karakteristike ter primerjavu. V praktičnem delu smo na odprtokodni rešitvi OpenERP implementirali podporo jeziku XBRL.
Ključne besede: poslovno poročanje, XBRL, jurisdikcija, taksonomija, XML, OpenERP, podporna orodja, specifikacija
Objavljeno: 01.10.2009; Ogledov: 2116; Prenosov: 210
.pdf Celotno besedilo (1,35 MB)

2.
PRODAJNA KOCKA ZALOŽBE ROKUS KLETT
Petra Prelog, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: V diplomskem seminarju smo opisali problem izdelave prodajnih analiz v našem podjetju in poiskali rešitev le-tega. V turbulentem poslovnem okolju je konkurenčna prednost razpolaganje s kvalitetnimi in relevantnimi informacijami, ki so podlaga za pravilne odločitve. Orodja za poslovno poročanje so primerna za zagotavljanje teh zahtev. Pregledali smo ponudbo orodij za poslovno poročanje in pregledali primernost le-teh. Analizirali smo stanje orodij za poslovno poročanje v podjetju in ugotavljali primernost za reševanje naših problemov v povezavi z analizami. V nalogi smo ugotovili, da je za naše podjetje najprimernejša izbira uvedba orodja OLAP. Z njim bo podjetje prišlo do kvalitetnih analiz, ki bodo izdelana veliko hitreje in ne bodo ovirala delovanja informacijskega sistema ter njegovih uporabnikov.
Ključne besede: poslovno poročanje, orodja za poslovno poročanje, orodja OLAP, OLAP kocka, nadzorna plošča, poslovna poročila.
Objavljeno: 15.11.2010; Ogledov: 1470; Prenosov: 135
.pdf Celotno besedilo (717,63 KB)

3.
RAČUNALNIŠKA PODPORA NABAVNEGA POSLOVANJA Z ERP REŠITVIJO MICROSOFT DYNAMICS NAV
Tina Makovec, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Nabavno poslovanje v podjetju skrbi, da je blago ali storitev na voljo v ustrezni količini in kakovosti, ob pravem času in na pravem mestu ter z ekonomsko upravičenimi stroški, s tem pa omogoča nemoteno delovanje vseh ostalih poslovnih funkcij v podjetju. Učinkovita nabava temelji na dobro planiranem nabavnem procesu, ki ga v grobem sestavljajo specifikacija naročila, izbira dobavitelja, pogajanja in sklenitev pogodbe, naročilo, prevzem in evidenca. Microsoft Dynamics NAV je celovita informacijska rešitev, ki podpira večino poslovnih funkcij podjetja. Prednosti NAV-a so enotna podatkovna baza na ravni organizacije, integracija z ostalimi sistemi v podjetju in dostopnost do podatkov v realnem času. Modul Nabava pokriva nabavno poslovanje podjetja, omogoča tako kreiranje artiklov in dobaviteljev, izdajo naročilnic, operiranje z različnimi nalogi, avansnimi računi in dobropisi ter fakturiranje in spremljanje obveznosti do dobaviteljev. Poleg tega modul vsebuje tudi številna že vgrajena poročila, ki nudijo podporo tudi odločitvenemu managementu v podjetju.
Ključne besede: nabava, nabavni proces, ERP rešitve, Microsoft Dynamics NAV, poslovno poročanje
Objavljeno: 06.12.2010; Ogledov: 1651; Prenosov: 141
.pdf Celotno besedilo (1,05 MB)

4.
PODATKOVNO SKLADIŠČE ZA ZAVAROVALNICO
Vajo Lukić, 2011, diplomsko delo

Opis: V podjetju NLB Vita d.d. Življenjska zavarovalnica, Ljubljana (v nadaljevanju NLB Vita) smo pred enim letom na podlagi analize lastnih potreb in glede na zahteve po poročanju Nadzornemu svetu zavarovalnice in Agenciji za zavarovalni nadzor, pričeli z izgradnjo podatkovnega skladišča. Projekt smo razdelili na dva dela. V prvem delu je planirano postaviti infrastrukturo za izgradnjo podatkovnega skladišča ter ga napolniti s podatki, ki bodo zadostovali za izdelavo zahtevanih poročil. V drugem delu pa želimo zagotoviti nadgradnjo skladišča s poročili, ki jih potrebujejo sektorji zavarovalnice za podporo poslovnim procesom. Projekt je trenutno v drugi fazi, ker že poteka izdelovanje nekaterih poročil. Ker nam lastna znanja niso zadostovala, smo k sodelovanju pritegnili tudi nekaj strokovnjakov iz NLB, ki so že bili udeleženi v podobnih projektih znotraj banke. Z njihovo pomočjo upamo projekt bo dokončan v predvidenih rokih. V diplomski nalogi sem v prvem delu predstavil celoten pogled na trenutno organizacijo informacijske podpore v NLB Vita, vrsto organizacijskih težav in ovir, ki se kažejo ob snovanju podatkovnega skladišča in njihove morebitne rešitve. V nalogi sem obdelal glavne vzroke, ki so povod za izgradnjo podatkovnega skladišča, kot so potrebe za poslovno odločanje in zahteve po poslovnem poročanju. V drugem delu sem se posvetil razpoložljivim tehnologija in načinom izgradnje podatkovnih skladišč. Hkrati sem predstavil postavitev pilot projekta poročanja z uporabo podatkovnega skladišča.
Ključne besede: Podatkovno skladišče, poslovno poročanje, poslovno odločanje
Objavljeno: 16.08.2011; Ogledov: 1339; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (2,20 MB)

5.
PRIMERJALNA ANALIZA PRIPOMOČKOV POSLOVNEGA POROČANJA
Mateja Ferjanc, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Poslovna inteligenca, s kratico BI, predstavlja za podjetja konkurenčno prednost ter učinkovitejše poslovanje. Shranjevanje in dostop do pravih podatkov je eden izmed ključnih kriterijev uspešnega vodenja podjetja. Poslovna inteligenca omogoča obvladovanje ogromnih količin podatkov za učinkovito poročanje ter sprejemanje pravočasnih in pravilnih odločitev. Na trgu je prisotnih veliko ponudnikov BI orodij. Izbira pravega orodja BI predstavlja za podjetja zahteven proces. V diplomskem seminarju je predstavljena poslovna inteligenca, arhitektura ter koristi, ki jih prinaša podjetju. Opisan je trg BI, kjer se nahaja več ponudnikov BI orodij. Med najpomembnejše sodijo Microsoft, SAP BusinessObjects, MicroStrategy, IBM, Information Builders, Oracle, Qlik Tech in SAS. Nato smo se osredotočili na opis orodij ponudnikov Microstrategy in SAP BusinessObjects. Med seboj se razlikujeta v več lastnostih. Razlikujeta se po videzu, vgrajenih funkcionalnostih, enostavnosti uporabe ter stroških licenc in vzdrževanja. Podjetja morajo za kakovostno izbiro najprej dobro proučiti svoje potrebe, zahteve in namen uporabe pripomočka ter šele nato izvesti izbiro in implementacijo BI orodja.
Ključne besede: poslovno poročanje, poslovna inteligenca, Microstrategy, SAP BusinessObjects, podatkovno skladišče, OLAP pripomoček
Objavljeno: 24.11.2011; Ogledov: 1881; Prenosov: 183
.pdf Celotno besedilo (1,16 MB)

6.
PRIMERJALNA ANALIZA POSLOVNIH POROČIL V CELOVITIH INFORMACIJSKIH REŠITVAH MS DYNAMICS NAV IN SAP
Blaž Skok, 2012, magistrsko delo/naloga

Opis: Predmet magistrske naloge so bile možnosti poslovnega poročanja v celovitih informacijskih rešitvah NAV in SAP s pripadajočima orodjema za poslovno inteligenco BI4Dynamics ter SAP BO BI. Ocena in analiza poslovnega poročanja je temeljila na osnovi vsebine, oblike, kompatibilnosti, tehničnih značilnosti, ter drugih možnostih poročil v rešitvah SAP in NAV.Podatki so bili pridobljeni iz strokovne literature (strokovni članki in knjige), interneta, gradiv s predavanj ter brošur. Magistrska naloga zajema splošni opis poslovnega poročanja, poslovnega poročanja v ERP rešitvah in poslovne inteligence. Podrobneje pa smo analizirali področje poslovnega poročanja s pripadajočimi poslovnimi poročili v rešitvah SAP in NAV ter analizirali poslovno poročanje in poslovna poročila v orodjih za poslovno inteligenco BI4Dynamics in SAP BO BI. V magistrski nalogi smo prikazali tudi nekaj vzorcev pred-generiranih poročil ter poročil poslovne inteligence, ki so bili predmet analize.
Ključne besede: SAP, NAV, BI4Dynamics, SAP BO BI, poslovno poročanje, poslovna inteligenca, informacijska tehnologija, primerjava poročil, celovite informacijske rešitve, ERP, informatika, poročanje
Objavljeno: 23.05.2012; Ogledov: 1682; Prenosov: 264 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (8,93 MB)

7.
POMEN ZAKONSKE IN REGULATIVNE UREDITVE INTEGRIRANEGA TRAJNOSTNEGA POROČANJA DRUŽB
Mojca Drevenšek, 2012, diplomsko delo

Opis: Obstoječi model poslovnega poročanja, ki zajema predvsem v preteklost usmerjeni pregled poslovanja, v današnjih časih, obremenjenih z zlomom finančnih sistemov in globalno gospodarsko krizo ter žgočimi okoljskimi in družbenimi izzivi, za raznolike skupine deležnikov (na primer vlagatelje, kupce, lokalne skupnosti itd.) ne zagotavlja več dovolj srednje- in dolgoročno relevantnih informacij. Možna rešitev se nakazuje v pristopu k poslovnemu poročanju, ki ga imenujemo integrirano (celovito) poročanje, odlikuje pa ga združevanje in povezovanje (integriranje) podatkov o finančnem poslovanju podjetij z nefinančnimi (t.i. »trajnostnimi«) informacijami o upravljanju družb ter njihovi okoljski in družbeni odgovornosti, vtkani v jedro njihovega poslovanja. Integrirano poročanje prinaša za gospodarske družbe mnoge nove izzive, dileme in vprašanja, na regulativni, upravljavski, računovodski, revizorski, komunikacijski in mnogih drugih ravneh. Med ključnimi je vprašanje standardov ali vsaj pravil, usmeritev poročanja o omenjenih trajnostnih (upravljavskih, okoljskih in družbenih) vidikih poslovanja. Ne glede na odprta vprašanja in dileme so se v zadnjem desetletju mnoge države (na primer Danska, Švedska, Združeno kraljestvo, Republika Južna Afrika) zaradi predvidenih koristi trajnostnega in integriranega poročanja (tako na ravni gospodarskih družb kot nacionalnih in globalne ekonomije) odločile za različne pristope k njunemu zakonskemu oziroma regulativnemu spodbujanju. Prav tako potekajo v zvezi s tem različne aktivnosti na ravni EU, OZN in standardizacijskih organizacij; številne organizacije pa so aktivno vključene tudi v Mednarodni svet za integrirano poročanje (IIRC), v okviru katerega trenutno poteka pilotni projekt uresničevanja integriranega poročanja v več kot 50 gospodarskih družbah z vsega sveta. Tudi v RS trajnostno poročanje ni nova tema. ZGD-1, usklajen z evropskimi direktivami, v 70. členu opredeljuje minimalno vsebino poslovnega poročila in v okviru definicije celovite analize razvoja v 2. odstavku omenja tudi vključevanje informacij, povezanih z varstvom okolja in delavci ter poudarja ustrezno sklicevanje te analize na zneske v računovodskih izkazih. Z zornega kota širokega nabora vsebin oziroma tem v zvezi s trajnostnim razvojem je opredelitev v zakonu zelo splošna in ohlapna. Pomembne pobude v smeri trajnostnega in integriranega poročanja je zaznati s strani Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS, manj pa s strani borze vrednostnih papirjev in drugih strokovnih ali stanovskih organizacij. Vendar praksa trajnostnega poročanja, kot smo jo raziskali na vzorcu dvajsetih največjih slovenskih družb s kapitalskimi naložbami države, kaže, da kljub deklarativno bolj ali manj jasni opredelitvi trajnostnih usmeritev poslovanja pri nas resnega integriranja upravljavskih, okoljskih in družbenih informacij v poslovna poročila (na raziskanem vzorcu gospodarskih družb) še ni zaznati. Odprte so torej možnosti zakonskega, regulativnega in drugega, neformalnega spodbujanja integriranega trajnostnega poročanja družb, pri čemer se lahko zgledujemo po drugih, na tem področju naprednejših državah, oziroma se ustrezno vključimo v razprave in aktivnosti na globalni ravni, predvsem v sklopu Mednarodnega sveta za integrirano poročanje. Ob razumevanju koristi integriranega poročanja je to multidisciplinaren izziv, v katerega celovito uresničitev se morajo vključiti tako pravniki kot regulatorji, odločevalci, računovodje, revizorji, menedžerji, komunikatorji, predvsem pa gospodarske družbe z vsakodnevnim uresničevanjem trajnostnega poslovanja, o katerem bo nato mogoče tudi (integrirano) poročati.
Ključne besede: poslovno poročanje, trajnostno poročanje, integrirano ali celovito poročanje družb, trajnostni razvoj, trajnostno poslovanje, družbena odgovornost, okoljska odgovornost
Objavljeno: 14.03.2012; Ogledov: 2467; Prenosov: 197
.pdf Celotno besedilo (724,02 KB)

8.
VZPOSTAVITEV PODATKOVNEGA SKLADIŠČA IN POROČILNEGA SISTEMA
Matej Kranjc, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo obravnava problem poročanja vrhnjemu menedžmentu v večjem slovenskem podjetju, ki ima svojo mrežo hčerinskih družb, predstavništev in agentov razpršeno po Evropi in Bližnjem vzhodu. Zaradi neenotnega vira podatkov je postalo poročanje o poslovanju matične in vseh odvisnih družb praktično nemogoče, saj analitiki niso več uspeli obvladovati povečane količine podatkov. Še težje ali nemogoče je bilo te podatke pravočasno združiti in analizirati ter vodstvu predlagati sprejem ustreznih ukrepov. Potrebno je bilo poiskati rešitev za poenostavitev in poenotenje poročanja ter za pravočasno dostavo pomembnih in pravih informacij odločevalcem v podjetju. Rešitev smo podali z vzpostavitvijo novega podatkovnega skladišča, ki združuje vse pomembne vire informacij v skupini. Nad tem podatkovnim skladiščem smo zgradili sistem za poročanje. Preučili smo problem obstoječega stanja. Izvedli smo temeljito analizo in z vodstvom podjetja ter znjanjskimi delavci uskladili pričakovane rezultate. Prav tako smo rezultate razvoja rešitve na področju poročanja preverjali sproti in po potrebi prilagajali. Rezultat tega dela sta novo podatkovno skladišče in poročilni sistem, ki je razširljiv ter prilagodljiv tudi za nova področja poročanja. V zaključku smo se dotaknili tudi možnosti nadaljnjega razvoja uvedenega sistema. Uporabniki so začutili velik potencial in koristi te rešitve. Razvoj rešitev se tako nadaljuje, opazen pa je tudi pozitiven rezultat pri poslovanju organizacije.
Ključne besede: podatkovno skladišče – DWH (angl. Data Warehouse), poslovno obveščanje – BI (angl. Business Intelligence), informacije, poročanje, odločanje
Objavljeno: 07.07.2015; Ogledov: 683; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (1,89 MB)

9.
PRENOVA IZDELAVE DNEVNIH IN MESEČNIH POROČIL
Robert Kokalj, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu je predstavljena izbira BI rešitve za konkretno podjetje. Izbirali smo med tremi rešitvami in sicer med programskim orodjem Jet Reports, PowerPivot in BiView. V nalogi smo pregledali obstoječe stanje poročanja v podjetju. Predstavili smo prednost in nujnost uvedbe poslovne inteligence v podjetje. Testirali smo programska orodja na konkretnih primerih in jih med seboj primerjali. Predstavljeni so pogledi in primerjava teh orodij. Med seboj se razlikujejo v več lastnostih: funkcionalnost, uporabniška izkušnja, stroški licenc in vzdrževanja. Pri izbiri smo se osredotočili na najboljše razmerje med ceno in funkcionalnostjo, ki jo nam nudi BI rešitev. Testiranje in primerjava sta pokazala katera rešitev je najprimernejša za podjetje. Z izbiro BI orodja so uporabniki zadovoljni. Poročila so ažurnejša in preglednejša.
Ključne besede: poslovno poročanje, poslovna inteligenca, prenova procesov poročanja, programska orodja
Objavljeno: 08.05.2015; Ogledov: 1325; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (4,79 MB)

10.
Povezovanje celovitih informacijskih rešitev s pripomočki za poslovno poročanje na primeru rešitve iScala in pripomočka Crystal Reports 11
Aleš Markuš, 2015, magistrsko delo

Opis: Da so organizacije konkurenčne, morajo dostaviti izdelke in izvajati storitve najvišje kakovosti, in sicer čim hitreje in po najboljši možni ceni. Nabor poslovnih procesov, ki je znan kot celovita informacijska rešitev, se je izkazal kot učinkovito orodje za doseganje teh ciljev. Celovita informacijska rešitev ponuja sredstva za učinkovito povečanje in upravljanje potrebnih virov (materiali, oprema, orodja, delo, denar itd.). Za vsakega izmed teh virov lahko celovita informacijska rešitev ugotovi, kaj je potrebno, če je potrebno in koliko je potrebno, zaradi česar je delovanje organizacije učinkovito in uspešno. Sistemi celovitih informacijskih rešitev spreminjajo način organizacije v smislu njenega poslovanja in delovanja. Sistemi poslovne inteligence so lahko zasnovani tako, da so točni in pravočasni podatki deljeni med funkcijska področja. Ti sistemi se tako imenujejo integrirani sistemi poslovne inteligence. Potreben je torej sistem, ki obravnava organizacijo kot enotno entiteto in skrbi za informacijske potrebe celotne organizacije. Če je to mogoče in če je informacija, ki je generirana, točna, pravočasna in ustrezna, potem so ti sistemi v veliki meri v pomoč organizaciji za uresničitev vseh poslovnih ciljev. V magistrski nalogi predstavljamo programsko platformo Crystal Reports 11 za izdelavo izpisov. Predmet obdelave so koncepti in funkcije Crystal Reports. Predstavljen je tudi pogled na orodje in integracija orodja v namiznih aplikacijah, pa tudi v spletnih aplikacijah. Kot primer celovite informacijske rešitve predstavimo Epicor iScala z vsemi prednostmi posameznih modulov. V zaključku je prikazan primer povezave celovite informacijske rešitve s pripomočkom za poslovno poročanje, ki strne razumevanje in konkretno uporabnost vsebine proučevanja.
Ključne besede: celovite informacijske rešitve, poslovno poročanje, sodobne tehnologije, poslovna inteligenca, Epicor iScala, Crystal Reports
Objavljeno: 22.10.2015; Ogledov: 497; Prenosov: 73
.pdf Celotno besedilo (3,53 MB)

Iskanje izvedeno v 0.29 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici