| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 13
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
DRŽAVNE SPODBUDE ZA RAZVOJ TRGA TVEGANEGA KAPITALA V SLOVENIJI
Ines Štampar, 2009, diplomsko delo

Opis: Tvegani kapital predstavlja kapitalske vložke v zelo tvegane začetne in razširitvene faze razvoja podjetja, ki ne kotirajo na borzi, s strani zunanjih investitorjev, ki niso neposredno ustanovitelji podjetja. Kapitalski vložek ni dolžniški vir, ki bi ga podjetje moralo vrniti, temveč predstavlja osnovni ali dodatni lastniški vir, ki v primeru propada podjetja služi za poplačilo dolgov podjetja in ga investitor ne more zahtevati nazaj. S tem investitor prevzema riziko investiranja, za ta riziko pa zahteva ustrezno visok donos na vložek. Slovenija je v različnih primerjalnih analizah, glede poslovnega okolja za delovanje skladov tveganega kapitala, na repu evropskih držav. Državni zbor Republike Slovenije je za izboljšanje stanja na tem področju, septembra 2007 sprejel Zakon o družbah tveganega kapitala, ki omogoča uveljavitev davčnih olajšav v zvezi z naložbami tveganega kapitala, ki so bile uzakonjene v okviru reforme slovenskega davčnega sistema v letu 2006. Slovenija je s tem naredila prve pozitivne korake k razvoju trga tveganega kapitala. Tako na ponudbeni strani kot tudi na povpraševalni strani obstajajo potenciali, ki bi jih morala Slovenija še izkoristiti.
Ključne besede: tvegani kapital, lastniški kapital, skladi tveganega kapitala, poslovni angeli, semenski kapital, zagonski kapital, kapital za razširitev, obdavčitev naložb tveganega kapitala, javna družba tveganega kapitala
Objavljeno: 26.02.2010; Ogledov: 1864; Prenosov: 182
.pdf Celotno besedilo (2,03 MB)

2.
DRUŽINSKA PODJETJA IN POSEBNOSTI VIROV FINANCIRANJA
Janja Herega, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo želeli predstaviti družinsko podjetje in posebnosti njegovih virov financiranja. Podjetje se lahko poslužuje notranjih in zunanjih virov financiranja, pri tem pa bi naj sledilo pravilom in načelom financiranja. Notranji viri financiranja so dobiček, amortizacija in različni drugi notranji viri. Med zunanje vire pa prištevamo bančne kredite, državne vire, lizing, faktoring, forfeting, sklade tveganega kapitala in poslovne angele. Problemi s katerimi se soočijo podjetja pri pridobivanju virov so omejene možnosti dostopa do finančnih sredstev, predraga finančna sredstva in nepoznavanje nekaterih oblik financiranja. Družinska podjetja pa zraven vsega tega omejuje še njihova konzervativnost. Namreč največja želja podjetnika je, da podjetje ostane v družinski lasti.
Ključne besede: družinsko podjetje, prednosti in slabosti družinskega podjetja, financiranje, notranji viri financiranja, zunanji viri financiranja, posebne oblike financiranja, bančni kredit, državni viri, lizing, skladi tveganega kapitala, faktoring, forfeting, poslovni angeli
Objavljeno: 31.01.2011; Ogledov: 2001; Prenosov: 346
.pdf Celotno besedilo (3,67 MB)

3.
VLOGA TVEGANEGA KAPITALA V SLOVENIJI IN TUJINI
Doris Bezjak, 2009, diplomsko delo

Opis: Podjetja in posamezni gospodarski subjekti imajo veliko možnosti izbiranja virov financiranja svojega podjetniškega navdiha. Od posameznika je odvisno kako, na kakšen in zakaj bo izbral določen vir. Tvegani kapital je ena izmed oblik lastniškega financiranja. Priljubljen je predvsem v ZDA, v zadnjem času pa tudi v nekaterih evropskih državah kot so Nemčija, Švica, Avstrija in Luksemburg. V ZDA se je pojavil v petdesetih letih prejšnjega stoletja, v Evropi pa dve desetletji kasneje. V Sloveniji se tvegani kapital še prebuja. Le-ta se je pojavil ob prehodu v tržno gospodarstvo in to v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja. Glede na tujino je v Sloveniji ta oblika premalo razvita, vendar se je leta 2007 naredil korak naprej in se sprejel novi »Zakon o družbah tveganega kapitala«. Kljub temu smo skozi različne članke in prebrane analize ugotovili, da je v Sloveniji veliko pomanjkanje le-tega, saj imamo na voljo veliko različnih projektov, veliko talentiranih podjetnikov z dobrimi idejami, ki žal ne najdejo ustreznega vira financiranja. Z vstopom v EU smo postali zanimivejši za tuje tvegane kapitaliste, kar posledično pozitivno vpliva na gospodarski razvoj Slovenije. Tvegani kapital je torej pomemben kot finančni, inovativni, svetovalni in partnerski kapital. Ne glede na število domačih in tujih skladov, ki delujejo na slovenskem trgu, je stanje koriščenja tveganega kapitala še vedno zelo skromno. Obseg ponudbe in naložb tveganega kapitala v Sloveniji pa krepko zaostaja za naložbami v razvitih državah članicah EU in ZDA. ZDA so v primerjavi z Evropo podjetniško bolj razvite in bolj naklonjene podjetniški kulturi, zato je tudi takšna oblika financiranja tam bolj razširjena.
Ključne besede: Viri financiranja, lastniški viri financiranja, tvegani kapital, poslovni angeli, skladi tveganega kapitala, podjetništvo in trg tveganega kapitala.
Objavljeno: 30.07.2010; Ogledov: 1496; Prenosov: 246
.pdf Celotno besedilo (2,24 MB)

4.
POMEN POSLOVNEGA NAČRTA IN ANALIZA NJEGOVIH KLJUČNIH ELEMENTOV NA PRAKTIČNEM PRIMERU DOMA ZA OSTARELE
Janja Mlakar, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Glavni problem, ki smo ga v diplomskem seminarju izpostavili se nanaša na odločitev podjetnikov o pisanju poslovnega načrta ali ne. Namen dela diplomskega seminarja je bil predstaviti kaj je poslovni načrt, komu je namenjen, zakaj ga pišemo in kako ga napišemo. V prvem delu, smo predstavili teoretične vidike o poslovnem načrtu. Pomeni, da smo predstavili kaj je poslovni načrt, kdo ga sestavlja in komu je namenjen. Sledila je pot do poslovnega načrta, v kateri so zajete priprave na poslovni načrt, napake ki se pojavijo pri pisanju le tega, izjave o poslanstvu in poslovno podjetniške mreže. Naslednja točka zajema samo izdelavo poslovnega načrta. Tukaj smo opisali kakšne so oblikovne in vsebinske lastnosti dobrih poslovnih načrtov. Podrobneje smo predstavili tudi sestavine poslovnega načrta in vsako izmed teh sestavin opredelili na več točk, ki jih mora le ta vsebovati, da bo poslovni načrt uspešen in zanimiv za vlagatelje. V praktičnem delu smo predstavili naš že izdelan poslovni načrt Doma upokojencev. Opisali smo izkušnje, ki smo jih pridobili z samo izdelavo in postopke izdelave. Povedali zakaj smo ga delali. Pojasnili smo kje so nastajali problemi in kje smo dobili orodje za izdelavo.
Ključne besede: Poslovni načrt, podjetniške mreže, poslanstvo, načrt trženja, terminski plan, kritična tveganja, finančni načrt, managerska ekipa, poslovno načrtovanje, vlagatelji, poslovni angeli.
Objavljeno: 30.11.2010; Ogledov: 3111; Prenosov: 491
.pdf Celotno besedilo (352,38 KB)

5.
FINANCIRANJE S POSLOVNIMI ANGELI
Metka Hrašan, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu sem predstavila različne oblike financiranja malih in srednjih podjetij. Osredotočila sem se predvsem na financiranje s pomočjo poslovnih angelov. Tako sem poskušala čim bolj predstaviti delo kluba poslovnih angelov Slovenije. Predstavila sem delovanje tega kluba, kot tudi njegove dejavnosti v preteklih letih. Podjetje svoje vire zbira na različne načine, kar je odvisno od podjetnika, kako se bo lotil zbiranja sredstev. Ena izmed možnosti je tudi pridobivanje virov preko angelov. Poslovni angeli so torej posamezniki, ki se združujejo v klubu. Klub financira mlada inovativna podjetja, ki imajo jasno zastavljene cilje za prihodnost. Na leto financirajo od tri do širi projekte in tako postanejo poslovni angeli manjšinski delničarji v financiranem podjetju. Tako poslovni angeli zagotovijo uspešen nadaljnji razvoj teh novoustanovljenih podjetij. Klub Poslovni angeli Slovenije torej predstavlja stičišče med podjetniki, najboljšimi slovenskimi poslovneži ter podjetniki, ki iščejo vire financiranja. Na drugi strani pa Klub predstavlja tudi pomembno bazo znanja o lastniškem financiranju ter o tem, kako postaviti trdne temelje, ki so nujno potrebni za hitro rast podjetja ter podjetniški uspeh. S problemom financiranja se sreča vsak podjetnik že ob ustanovitvi podjetja, z rastjo in širitvijo dejavnosti pa se problem financiranja še poglablja. Podjetnik se mora na začetku odločiti, ali bo podjetje financiral z lastnimi viri ali si bo moral finančna sredstva sposoditi.
Ključne besede: financiranje, dolžniško financiranje, lastniško financiranje, poslovni angeli.
Objavljeno: 10.01.2011; Ogledov: 1784; Prenosov: 176
.pdf Celotno besedilo (945,09 KB)

6.
POMEN POSLOVNEGA NAČRTA V OČEH INVESTITORJEV NA PRAKTIČNEM PRIMERU RESTAVRACIJE Z LOČEVANJEM ŽIVIL
Deja Golčman, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Podjetništvo se je v Sloveniji v zadnjih letih močno razvilo in podjetniška kariera je postala privlačna za veliko število ljudi ne glede na sloj prebivalstva. Brez podjetništva bi zamrla gospodarska rast. Samo podjetništvo zahteva veliko znanja, poguma in prepričanja v sebe. Pomembno je, da imamo dobro podjetniško idejo katera je bistvena za nadaljevanje. Za lažjo predstavo o svoji podjetniški ideji mora podjetnik napisati poslovni načrt. Poslovni načrt je izid podjetniškega planiranja. Popelje nas skozi podjetniški proces od razvijanja poslovne ideje do ustanovitve novega podjetja. Pri ustanavljanju novega podjeta nas opozori na vse ključne aktivnosti podjetja, daje teoretično podlago in praktične napotke za izvajanje vseh potrebnih aktivnosti. Investiranje v podjetje predstavlja izhodiščno točko vsake poslovne priložnosti. S tem razumemo priskrbovanje denarnih sredstev, pridobitev know howa v podjetje, pridobitev subvencij, garancij skladov, bančnih posojil ipd. S pomočjo poslovnega načrta je priti do takšnih ciljev lažje, saj ima podjetnik svoje podjetje zlito na papir in zrcali njegovo podobo, načrte, projekte in cilje njemu, kot pravtako potencialnemu investitorju v njegov posel. S pomočjo bank, poslovnih angelov in skladov lahko podjetje pride do denarnih sredstev, ki so ključnega pomena za poslovanje. Pri ocenjevanju vlog za posojila, banke upoštevajo namen financiranja, pogoje za prosilca, možni obseg odobrenega kredita, ročnost, obrestno mero, način odplačevanja, zahtevana zavarovanja ter možne sankcije ob neplačilu. Poslovni angeli, ki v podjetje zraven denarja oziroma trajnega kapitala investirajo tudi vse svoje znanje, izkušnje ter poznanstva. V zameno zato pričakujejo pravico do upravljanja in manjši delež v lastništvu. Slovenski podjetniški sklad daje finančno podporo podjetniškemu sektorju v Sloveniji, vsako leto razpisuje državne pomoči za razvojno-širitvene investicije, pri tem pa tesno sodeluje z ostalimi domačimi in mednarodnimi finančnimi institucijami. Veliko truda je potrebno vložiti v pripravo poslovnega načrta, da z njim prepričamo potencialne investitorje, vendar je vredno, saj ti prinesejo denar v naše podjetje in možnost rasti in razvoja.
Ključne besede: poslovni načrt, investitorji, banka, poslovni angeli, Slovenski podjetniški sklad, bančno posojilo, razpis, investiranje, poslovna priložnost, podjetnik, vlagatelj, denar, poslovanje.
Objavljeno: 24.01.2011; Ogledov: 2045; Prenosov: 144
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

7.
ORGANIZACIJSKI VIDIKI FINANCIRANJA NOVONASTALEGA PODJETJA
Rok Lebreht, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Podjetje ima dva vira financiranja, in sicer notranji vir financiranja, ki je posledica poslovanja podjetja, in zunanji vir financiranja, ki predstavlja dolžniški kapital podjetja (krediti, kapitalski vložki, subvencije in posebne oblike zunanjega financiranja). Dodatna finančna sredstva potrebuje podjetje za investicije in naložbe ter za premostitev kratkoročnih likvidnostnih problemov. Možnosti financiranja nastajajočih podjetij je več. Če se odločimo za dolžniško financiranje, najpogosteje pretehtamo ponudbo med kreditom in leasingom. Obe možnosti sta aktualni, zanimivi in konkurenčni. Če pa se odločamo za lastniški kapital, imamo na voljo tudi financiranje s pomočjo skladov tveganega kapitala, kot formalne oblike tveganega kapitala, in poslovne angele, kot neformalno obliko tveganega kapitala. Podjetja v Sloveniji se zelo pogosto odločajo za bančni kredit, ki ga daje banka. Banka, ki je posrednik na finančnem trgu, ustvari največ prihodkov s kreditnimi plasmaji. Skladi tveganega kapitala in poslovni angeli pa v Sloveniji še niso dovolj poznani.
Ključne besede: financiranje podjetja, nastajajoče podjetje, tvegani kapital, poslovni angeli.
Objavljeno: 10.11.2011; Ogledov: 1245; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (354,33 KB)

8.
FINANCIRANJE MALIH IN SREDNJE VELIKIH PODJETIJ TER TVEGANI KAPITAL KOT VIR FINANCIRANJA
Matevž Grajžl, 2011, diplomsko delo

Opis: Vsako podjetje potrebuje kapital. V diplomskem delu smo želeli predstaviti možne načine financiranja podjetja v različnih razvojnih fazah. Glede na status, velikost in razvojno fazo podjetja je potrebno pridobiti finančna sredstva, ki so v danem trenutku najbolj optimalna. Zato smo predstavili oba tipa kapitala, in sicer dolžniškega in lastniškega. V diplomskem delu smo želeli predstaviti klasične oblike financiranja podjetja, pa tudi novejše oblike financiranja, ki se v slovenskem prostoru še razvijajo. Hitro rastoča podjetja in podjetja z inovativno idejo so primorana iskati finančna sredstva v obliki tveganega kapitala, skladov, agencij ali poslovnih angelov, saj jim banke tolikšnih finančnih sredstev, kot jih za rast potrebujejo, niso pripravljene dati. Finančna kriza je možnosti za uspeh podjetij zaostrila in s tem tudi otežila pridobivanje finančnih sredstev. Banke so zapadle v kreditni krč, druge finančne inštitucije pa so postale zelo pazljive glede razporejanja svojih finančnih sredstev. Najtežje v času finančne krize pridobijo finančna sredstva predvsem podjetja s slabo boniteto. V času krize je za podjetnika zelo pomembno, da pozna vse možne oblike pridobivanja finančnih sredstev, saj je naklonjenost bank za financiranje majhnih in srednje velikih podjetij vse manjša.
Ključne besede: financiranje, tvegani kapital, kreditni krč, poslovni angeli, gospodarska kriza
Objavljeno: 21.06.2012; Ogledov: 1250; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (770,66 KB)

9.
10.
MOŽNOSTI FINANCIRANJA USTANOVITVE PODJETJA V EU S POUDARKOM NA TVEGANEM KAPITALU
Marko Bencak, 2012, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil predstaviti možnosti financiranja ustanovitve podjetja v Sloveniji (novi članici EU), Veliki Britaniji (kot stari članici EU) in na Hrvaškem (kot kandidatki za vstop v EU) s poudarkom na tveganem kapitalu ter ugotoviti, katera država je najugodnejša za ustanovitev in razvoj podjetja. V teoretičnem delu sem opredelil vlogo nastajajočih podjetij in opisal najznačilnejše pravno-formalne oblike podjetij. Nato sem predstavil dolžniške in lastniške vire financiranja, ki bi jih potencialni iskalci lahko uporabili pri ustanavljanju podjetja na teh trgih. Ker je večina virov podjetnikom dobro poznana, sem podrobneje opisal finančni vir, imenovan tvegani kapital. Pregledal sem njegovo zgodovino in sedanjost ter opisal trenutne razmere na davčnem področju v povezavi z investicijami tveganega kapitala. Če sem v teoretičnem delu obravnaval posamezne segmente v nastajanju podjetja, sem se v empiričnem delu osredotočil na konkretne trge tveganega kapitala v Sloveniji, na Hrvaškem in v Veliki Britaniji. Želel sem pridobiti jasno sliko o posameznem trgu, količini in stopnji investicije tveganega kapitala v podjetja. Na koncu sem jih primerjal, da bi ugotovil, kje so najugodnejši pogoji za ustanovitev in razvoj podjetja.
Ključne besede: financiranje podjetja, skladi tveganega kapitala, poslovni angeli, investicije, Evropska unija, davki.
Objavljeno: 10.12.2012; Ogledov: 909; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (1,14 MB)

Iskanje izvedeno v 0.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici