| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 196
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Organizacijske strukture v bančništvu
Blaž Roškarič, 2021, diplomsko delo

Opis: Organizacijska struktura je pomemben del vsakega podjetja, banke in katerekoli organizacije nasploh. Oblikovana je zato, da jasno prikazuje, kateri so deli podjetja, banke oz. organizacije ter kako so ti deli med seboj povezani. Podjetja, banke in organizacije svojo organizacijsko strukturo redno objavljajo in posodobljajo v svojih letnih poročilih ter objavijo na spletnih straneh. Podjetja in organizacije uporabljajo tri vrste organizacijskih struktur, in sicer navpična (enostavna, poslovno-funkcijska in decentralizirana ali poslovno-enotna), vodoravna (produktno-matrična in projektno-matrična) in vodoravna ali procesna organizacijska struktura. Na njihovo oblikovanje vplivajo notranji in zunanji dejavniki. Organizacijske strukture v bančništvu so deležne sprememb in drugačnih oblik, kot pri ostalih vrstah organizacij. V bančništvu poznamo tri vrste organizacijskih struktur, to so poslovno-enotna, funkcionalna in divizijska organizacijska struktura. Digitalizacija in COVID-19 sta ena izmed najbolj vplivnih dejavnikov, ki pomembno vplivata na organizacijsko strukturo, delovanje, organiziranje in poslovanje bank, tudi v slovenskih poslovnih bankah. Štiri največje slovenske poslovne banke, Nova KBM d.d., NLB d.d., SKB d.d. in UniCredit Banka Slovenija d.d. imajo hierarhično poslovno-enotno organizacijsko strukturo na podlagi vrste komitenta. Omenjene slovenske poslovne banke so bile primerjane tudi na podlagi naslednjih primerjalnih kriterijev: število nivojev managementa banke, število oddelkov znotraj posameznega nivoja, število divizij, prevladujoči tip organizacijske strukture, obstoj oddelka za etičnost in družbeno odgovornost, pozicioniranost upravljanja s tveganji znotraj organizacijske strukture ter število podružnic. Podatki o teh primerjalnih kriterijih so bili pridobljeni iz letnih poročil omenjenih bank. Glavne ugotovitve so, da so štiri največje slovenske poslovne banke med seboj primerljive oz. da imajo enake lastnosti glede števila nivojev managementa banke, prevladujočega tipa organizacijske strukture, obstoju oddelka za etičnost in družbeno odgovornost ter pozicioniranosti upravljanja s tveganji znotraj organizacijske strukture, medtem ko se v številu divizij in številu podružnic med seboj razlikujejo. Podatkov o tem, koliko oddelkov znotraj posameznega nivoja imajo Nova KBM d.d., NLB d.d., SKB d.d. in UniCredit Banka Slovenija d.d., nimajo razkritih, ker so del internega akta in posledično poslovna skrivnost.
Ključne besede: organizacijska struktura, banka, tipi bančnih organizacijskih struktur, slovenske poslovne banke, organizacijska struktura slovenskih poslovnih bank
Objavljeno v DKUM: 14.10.2021; Ogledov: 713; Prenosov: 130
.pdf Celotno besedilo (1,53 MB)

2.
Analiza potrebnih prilagoditev slovenskih poslovnih bank iz naslova prilagajanja zahtevam Uredbe EMIR
Srečko Smonkar, 2016, magistrsko delo

Opis: Uredba EMIR spreminja način poslovanja z izvedenimi finančnimi instrumenti OTC, saj vzpostavlja zahteve s širšimi posledicami za celoten trg izvedenih finančnih instrumentov OTC, tržne infrastrukture in udeležence na teh trgih ter pristojnosti in odgovornosti javnih oblasti. V skladu s tem so oziroma bodo deležne sprememb tudi slovenske poslovne banke. V magistrski nalogi želimo izpostaviti tiste spremembe v poslovanju slovenskih poslovnih bank, ki so posledica prilagajanja zahtevam Uredbe EMIR. Magistrska naloga je sestavljena iz dveh delov, in sicer iz teoretičnega in empiričnega. V teoretičnem delu predstavljamo bistvene zahteve Uredbe EMIR do tržnih infrastruktur, tržnih udeležencev in pristojnosti ter odgovornosti javnih oblasti; v empiričnem delu pa je predstavljena analiza potrebnih prilagoditev slovenskih poslovnih bank iz naslova prilagajanja zahtevam Uredbe EMIR. V okviru empiričnega dela so predstavljeni rezultati ankete, ki smo jo poslali vsem poslovnim bankam, registriranim v Sloveniji, in tako pridobili pomembne informacije o njihovem prilagajanju zahtevam Uredbe EMIR.
Ključne besede: poslovne banke, Uredba EMIR, izvedeni finančni instrumenti
Objavljeno v DKUM: 29.03.2016; Ogledov: 1058; Prenosov: 135
.pdf Celotno besedilo (1,41 MB)

3.
POSLOVNE BANKE IN VARČEVANJE PREBIVALSTVA
Lucija Blaznik, 2012, diplomsko delo

Opis: Živimo v potrošniški družbi, kjer zaradi vse večje ponudbe novih proizvodov nastajajo nove potrebe. Časi niso nič kaj spodbudni, saj se spremembe dogajajo z enormno hitrostjo in vplivajo na vse sfere posameznikovega življenja. Prihodnost posameznikov postaja negotova, potreba po finančni varnosti pa posledično izredno močna. Varčevanje kot dejavnik, ki omogoča finančno varnost v prihodnosti, je tako postalo izredno pomembno. Raziskave ugotavljajo, da se je v teh turbulentnih časih, ki jih je povzročila globalna kriza, varčevanje v poslovnih bankah povečalo, zmanjšalo pa se je varčevanje v obliki naložb v vzajemne sklade in druge tvegane oblike varčevanja. Zaradi nepredvidljivih dejavnikov in sprememb na trgu, se ljudje zatekajo k varnim oblikam varčevanja, kamor spada tudi varčevanje v poslovnih bankah. Namreč, banke jamčijo varčevalcem izplačilo prihranjenih sredstev do zakonsko predpisane vsote, tudi v primeru, če bi banka zašla v krizo. Ponudba med bankami je pestra in raznolika, zato je za vsakega varčevalca smiselno, da preuči različne ponudbe bank in se odloči za najugodnejšo, glede na postavljene cilje varčevanja, potrebe, želje in pričakovanja. Skrb za prihodnost je upravičena, zlasti skrb za mlajše generacije, ki šele vstopajo na trg dela, in za katere je upokojitev, kot jo poznamo danes, vprašljiva. Zato je varčevanje za prihodnost ključnega pomena, finančno opismenjevanje in zgodnje seznanjenje z varčevanjem pa postaja nuja. Tako v tem delu diplomskega seminarja predstavljamo pomen varčevanja, glavne cilje varčevanja, motive in namene varčevanja, dejavnike, ki vplivajo na varčevanje prebivalstva in glavne oblike varčevanja v poslovnih bankah, kot trenutno ene od najbolj varnih oblik varčevanja. V nalogi so predstavljene varčevalne navade slovenskega prebivalstva oz. glavni motivi za varčevanje, podana pa je tudi primerjava ponudbe med poslovnimi bankami.
Ključne besede: varčevanje, prebivalstvo, poslovne banke
Objavljeno v DKUM: 19.06.2012; Ogledov: 1861; Prenosov: 271
.pdf Celotno besedilo (1,35 MB)

4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici