| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 41
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
MOŽNOST VPELJAVE POSLOVNE INTELIGENCE V PODJETJU MIK d.o.o.
Boštjan Kolenc, 2009, diplomsko delo

Opis: Obdobje hitrega tehnološkega razvoja je prineslo informatizacijo poslovnih in proizvodnih procesov. Z namenom zagotavljanja konkurenčnosti in trajnostnega razvoja lahko najvarnejše ključne poteze oziroma odločitve sprejemajo organizacije, ki imajo v svojo strukturo vpeta orodja za sprotno analiziranje in odločanje, ter zagotovljeno potrebno stopnjo avtomatizacije procesov. Le-ta je nujno potreben temelj za merljivost posameznih faz procesov in zagotavljanje natančnih vhodnih podatkov s katerimi lahko organizacije operirajo. Diplomsko delo opisuje proizvodni proces podjetja Mik d.o.o., vodenje proizvodnje in priprave dela v podjetju in kaj je poslovna inteligenca ter kateri so njeni gradniki.
Ključne besede: sistemi vodenja, informacijska infrastruktura, poslovna inteligenca, OLAP, podatkovno skladišče, podatkovno rudarjenje.
Objavljeno: 10.03.2010; Ogledov: 2602; Prenosov: 271
.pdf Celotno besedilo (5,93 MB)

6.
POSTAVITEV PODATKOVNEGA SKLADIŠČA IN SISTEMA POROČANJA ZA JAVNI ZAVOD LEKANE LJUBLJANA
Boštjan Kustec, 2010, diplomsko delo

Opis: V tem diplomskem delu predstavljam projekt izgradnje podatkovnega skladišča za potrebe Javnega zavoda Lekarna Ljubljana. Kot uvod je predstavljena problematika poslovne inteligence, teorija podatkovnega skladišča, nato analiza stanja in izdelava arhitekture sistema. V nadaljevanju je predstavljena izdelava rešitve za poslovno obveščanje za potrebe Javnega zavoda Lekarna Ljubljana. Predstavljeni so ključni gradniki poslovne inteligence s tehnologijo Microsoft, gradnja OLAP kock, poročil in preglednic s pomočjo Microsoft Office orodij.
Ključne besede: Podatkovno skladišče, poslovna inteligenca, OLAP kocka, ETL, Microsoft SQL.
Objavljeno: 20.01.2011; Ogledov: 2052; Prenosov: 223
.pdf Celotno besedilo (2,10 MB)

7.
SPROTNA ANALITIČNA OBDELAVA V IZBRANEM PODJETJU
Kristjan Brodej, 2010, diplomsko delo

Opis: Ob dandanašnjih zaostrenih gospodarskih razmerah in hudi konkurenci na vedno bolj globalnih trgih so podjetja primorana v optimizacijo poslovnih in proizvodnih procesov. Učinkovito in hitro poslovno odločanje tako podjetjem predstavlja znatno konkurenčno prednost. Zato v zadnjem desetletju ravno poslovna inteligenca postaja ena glavnih tehnoloških prioritet podjetij. Diplomska naloga obravnava sprotno analitično obdelavo, eno pomembnejših tehnologij poslovne inteligence. V njej opredelimo tehnologijo, predstavimo njene komponente ter na praktičnem primeru podjetja Unior d.d. prikažemo njeno implementacijo z orodjem Oracle OLAP.
Ključne besede: OLAP, poslovna inteligenca, poslovno odločanje, podatkovno skladišče, OLAP kocka
Objavljeno: 12.01.2011; Ogledov: 2079; Prenosov: 237
.pdf Celotno besedilo (3,30 MB)

8.
PRIMERJALNA ANALIZA PRIPOMOČKOV POSLOVNEGA POROČANJA
Mateja Ferjanc, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Poslovna inteligenca, s kratico BI, predstavlja za podjetja konkurenčno prednost ter učinkovitejše poslovanje. Shranjevanje in dostop do pravih podatkov je eden izmed ključnih kriterijev uspešnega vodenja podjetja. Poslovna inteligenca omogoča obvladovanje ogromnih količin podatkov za učinkovito poročanje ter sprejemanje pravočasnih in pravilnih odločitev. Na trgu je prisotnih veliko ponudnikov BI orodij. Izbira pravega orodja BI predstavlja za podjetja zahteven proces. V diplomskem seminarju je predstavljena poslovna inteligenca, arhitektura ter koristi, ki jih prinaša podjetju. Opisan je trg BI, kjer se nahaja več ponudnikov BI orodij. Med najpomembnejše sodijo Microsoft, SAP BusinessObjects, MicroStrategy, IBM, Information Builders, Oracle, Qlik Tech in SAS. Nato smo se osredotočili na opis orodij ponudnikov Microstrategy in SAP BusinessObjects. Med seboj se razlikujeta v več lastnostih. Razlikujeta se po videzu, vgrajenih funkcionalnostih, enostavnosti uporabe ter stroških licenc in vzdrževanja. Podjetja morajo za kakovostno izbiro najprej dobro proučiti svoje potrebe, zahteve in namen uporabe pripomočka ter šele nato izvesti izbiro in implementacijo BI orodja.
Ključne besede: poslovno poročanje, poslovna inteligenca, Microstrategy, SAP BusinessObjects, podatkovno skladišče, OLAP pripomoček
Objavljeno: 24.11.2011; Ogledov: 2000; Prenosov: 195
.pdf Celotno besedilo (1,16 MB)

9.
STRATEGIJA RAZVOJA V PODJETJU RESEVO D.O.O.
Simona Bergant, 2011, diplomsko delo

Opis: Za diplomsko nalogo smo izdelali strategijo razvoja za podjetje ResEvo, d.o.o. Podjetje je bilo ustanovljeno v sredini leta 2007 in se je od samega začetka do danes že precej spremenilo in tudi razvilo. Pregledali in analizirali smo, ali je trg pripravljen na uporabo produkta ResEvo.Arrow – poslovne inteligence. Spraševali smo se, kakšno strategijo razvoja imajo v podjetju. Zanimalo nas je, ali je trg pripravljen na uporabo novih orodij za obdelavo podatkov. Izvedli smo anketo, v kateri smo podjetja spraševali, katera orodja uporabljajo pri svojem dnevnem delu in koliko jih uporabljajo. Zanimalo pa nas je tudi, ali podjetja obvladujejo podatke in ali v podjetju skrbijo za razvoj. Z raziskavo trga smo dobili oceno, koliko so podjetja pripravljena na glavni produkt podjeta, na uporabo poslovne inteligence pri vsakdanjem poslovanju. Podjetja pri svojem poslovanju uporabljajo različna orodja, s katerimi si pomagajo do kakovostnih podatkov. Iz tega lahko sklepamo, da se zavedajo pomembnosti pravih podatkov ob pravem času na pravem mestu. Dandanes je na voljo polno informacij, a ključnega pomena je pridobitev pravih informacij. Ugotovili smo, da gre razvoj podjetja ResEvo v pravo smer, saj na podlagi odgovorov lahko rečemo, da se podjetja zavedajo pomembnosti pravih podatkov. To pa je spodbudna ugotovitev za produkt ResEvo.Arrow, ki nudi podporo pri poslovnem odločanju. Produkt je namreč orodje oziroma rešitev, s katero podjetje na enostaven in uporabniku prijazen način uporabi prave informacije pri svojem poslovanju.
Ključne besede: Strategija razvoja, Organizacija, Podjetje ResEvo d.o.o., motivacija, poslovna inteligenca
Objavljeno: 03.01.2012; Ogledov: 1858; Prenosov: 167
.pdf Celotno besedilo (2,93 MB)

10.
Odprava znanjskih ozkih grl v poslovnih procesih z uporabo mehke logike
Maja Zajec, 2012, magistrsko delo

Opis: Želja po večjem, boljšem, hitrejšem in kvalitetnejšem je v nas prisotna že od nekdaj. Da bi lahko dosegli ta cilj, moramo odgovoriti s pravimi poslovnimi in delovnimi procesi. Odločilen pomen pri oblikovanju procesovpredstavljajo tudi inovacije, ki jih generirajo osebe s pravim znanjem in talentom. Izhajali smo iz dejstva, da vsaka nova sprememba v procesih lahko spremeni strukturo znanja določenega delovnega mesta ali delovne vloge. To pomeni, da oseba, ki zaseda vlogo, lahko postane t. i. znanjsko ozko grlo v procesu. Če se oseba nahaja na časovno kritični poti procesa, potem proces ne daje izhoda v želeni obliki, obsegu ali kvaliteti, kolikor bi ga lahko, če bi znanjska ozka grla razbremenili. V ta namen smo razvili odločitveni model, ki temelji na uporabi mehke logike. S pomočjo le-tega smo pokazali, da se da osebe razporejati ne le na podlagi njihove časovne razpoložljivosti, temveč tudi na podlagi razpoložljivosti njihovega znanja. Rezultat modela je ocena znanja, ki temelji na odstopanjih med zahtevanim in dejanskim znanjem. Zahtevana znanja smo pridobili iz aktivnosti izbranega realnega procesa, dejanska znanja pa so bila ocenjena s pomočjo metode 360°. Za lažjo predstavo in posledično hitrejšega sprejemanja odločitev o razporejanju oseb na vloge glede na njihovo znanje smo uporabili tehniko toplotnega zemljevida. Na podlagi ugotovitev smo potrdili postavljeno hipotezo, da je s pomočjo mehke logike možno razviti odločitveni model, ki bo alociral znanja resursov na delovne vloge glede na zahteve procesov.
Ključne besede: razporejanje znanja, management znanja, poslovni procesi, poslovna inteligenca, mehka logika
Objavljeno: 23.05.2012; Ogledov: 1685; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (3,71 MB)

Iskanje izvedeno v 0.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici