| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 13
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
Priprava bolnika na anestezijo in operacijo : (diplomsko delo)
Blaž Brdnik, 2009, diplomsko delo

Ključne besede: anestezija, operativni posegi, priprava na operativne posege, informiranje
Objavljeno: 06.03.2009; Ogledov: 5833; Prenosov: 1250
.pdf Celotno besedilo (485,79 KB)

6.
7.
Stres in bolezen : diplomsko delo
Maja Bogataj, 2010, diplomsko delo

Ključne besede: bolezni, kronične bolezni, bolniki, operativni posegi, stres, stresne situacije, raziskave, diplomske naloge
Objavljeno: 23.06.2010; Ogledov: 3115; Prenosov: 498
.pdf Celotno besedilo (561,34 KB)

8.
VARSTVO KORISTI OTROK/UKREPI ZA VARSTVO KORISTI OTROK
Saša Podbrežnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Korist otroka je osrednje načelo Konvencije Združenih narodov o otrokovih pravicah, veljavnega Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ter predloga Družinskega zakonika. Določa, da je potrebno v vseh dejavnostih v zvezi z otrokom upoštevati njegovo korist. Ugotovitve prakse in spoznanja teorije kažejo, da so v vseh sestavnih delih Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih pravne praznine in pomanjkljivosti, pa tudi določena neskladnost z novejšimi mednarodnimi akti, zato je potrebno, da se celovito uredi družinskopravna snov v novem predpisu- Družinskem zakoniku. Predlagana pravna ureditev ukrepov države za varstvo koristi otrok temelji na načelu, da so za otrokovo vzgojo in varstvo odgovorni predvsem otrokovi starši in da mora otrok za poln in skladen razvoj svoje osebnosti odraščati v družinskem okolju. Zato daje poudarek preventivnim ukrepom in milejšim ukrepom, pri katerih otroka ni treba izločiti iz družine. Nova pravna ureditev ureja sistem nujnih ukrepov, začasnih odredb in ukrepov trajnejše narave, ureja enotne pogoje za izrekanje teh ukrepov, takojšnji sodni nadzor utemeljenosti izrečenega ukrepa in nenehno preverjanje, ali je izvajanje ukrepa za varstvo koristi otroka še potrebno. Pomembne novosti se nanašajo na skrbno ločitev pristojnosti sodišča od pristojnosti Centrov za socialno delo, pri izrekanju ukrepov za varstvo koristi otrok ter njihovo medsebojno sodelovanje.
Ključne besede: Otrokove pravice, korist otroka, roditeljska pravica, starševska pravica, Družinski zakonik, pravica otroka do posebnega varstva in skrbi, spoštovanje družinskega življenja, posegi države v družino, ogroženi otrok, ukrepi za varstvo koristi otrok, nujni ukrepi.
Objavljeno: 08.09.2010; Ogledov: 3641; Prenosov: 510
.pdf Celotno besedilo (881,28 KB)

9.
POJEM PRAVIČNEGA KAZENSKEGA POSTOPKA
Nataša Žmavc, 2011, diplomsko delo

Opis: V sodobnem kazenskem postopku se vedno bolj pojavljajo težnje in zahteve po zakonitem, korektnem in pravično izvedenem kazenskem postopku. Za zagotovitev pravičnega kazenskega postopka so se skozi razvoj uveljavila številna načela in instituti, ki skupaj tvorijo načelo pravičnosti. Načelo pravičnosti lahko opredelimo kot najvišje pa tudi kot nadzakonsko načelo ter kot procesno merilo, ki se nanaša na izvedbo kazenskega postopka. Čeprav so bili na obravnavanem področju že sprejeti številni predpisi na mednarodni pa tudi na nacionalni ravni, na pomembnost spoštovanja navedenega načela nakazuje tudi vedno pogostejše sprejemanje novih predpisov, ki prav tako vključujejo zahtevo po zagotavljanju pravičnosti v kazenskem postopku. Institute, ki zagotavljajo pravičnost, najdemo zlasti v aktih, ki se nanašajo na varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Kazenski postopek je namreč po svojih značilnostih takšen, da v njem lahko prihaja do posegov v posameznikovo integriteto, ki pa je izredno občutljivo področje. Kljub načelni urejenosti številnih načel in institutov, ki krepijo pravičnost v kazenskem postopku, pa v praksi vendarle prihaja do nekaterih kršitev, zlasti do kršitve pravice do sojenja v razumnem roku, vendar so tudi te kršitve v kazenskih postopkih prej izjema kot pravilo, še zlasti, če jih primerjamo s kršitvami, do katerih prihaja v civilnih postopkih. Za odpravo navedenih kršitev, zlasti pa za povečanje učinkovitosti kazenskega postopka, je trenutno v obravnavi predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o kazenskem postopku (ZKP-K), ki predlaga spremembe, na podlagi katerih bi trenutno akuzatorno-inkvizitorni sistem slovenskega kazenskega postopka postopoma prešel v akuzatorni sistem kazenskega postopka, kar bi posledično pomenilo višjo stopnjo konsenzualnosti v kazenskem postopku.
Ključne besede: kazenski postopek, načelo pravičnosti, načela in instituti, človekove pravice in temeljne svoboščine, predpisi, posegi, kršitve, spremembe, učinkovitost kazenskega postopka, konsenzualnost.
Objavljeno: 06.10.2011; Ogledov: 2492; Prenosov: 465
.pdf Celotno besedilo (523,90 KB)

10.
OBREZOVANJE FANTKOV
Sara Flis, 2014, diplomsko delo

Opis: Zgodovinsko gledano predstavlja obrezovanje enega izmed najstarejših znanih kirurških posegov, pri katerem se odstrani del ali celotna kožica ob glavici moškega spolnega uda. Morda se na prvi pogled zdi problem obrezovanja popolnoma banalen in preprost, vendar se ob bolj poglobljenem pogledu odprejo številna vprašanja in problemi v povezavi s človekovimi pravicami in temeljnimi svoboščinami. Pri obrezovanju se srečujeta pravica otroka do telesne integritete in pravica staršev do svobodne verske vzgoje. Glavno področje raziskovanja diplomskega dela predstavlja ne-terapevtsko obrezovanje otrok moškega spola na prošnjo njihovih staršev ali skrbnikov iz religioznih razlogov. V zakonodaji ostaja to vprašanje neurejeno, sodne odločbe na to temo v Slovenjih še ni bilo izdane, pravna teorija pa se je s tem vprašanjem le skopo ukvarjala. Rutinsko obrezovanje moških v otroštvu mnogi zagovarjajo, saj naj bi delovalo preventivno na zdravstvenem področju oziroma na podlagi verskih razlogov. Na človekove pravice, predvsem ohranitev telesne celovitosti pa se sklicujejo tisti, ki rutinskemu obrezovanju moških v otroštvu nasprotujejo.
Ključne besede: obrezovanje fantkov, nadomestna privolitev, lepotni kirurški posegi, pravica do telesne celovitosti, pravica do verske vzgoje
Objavljeno: 22.12.2014; Ogledov: 956; Prenosov: 144
.pdf Celotno besedilo (594,64 KB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici