| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Zadovoljstvo porodnic z obiski
Amanda Drozg, 2022, diplomsko delo

Opis: Uvod: Poporodno obdobje je obdobje stresa in velikih sprememb, na katere se morata privaditi novopečena starša. Pomembno je, da novopečeni materi zagotovimo tiho in mirno okolje, kjer se lahko odpočije, ter ji nudimo čim več podpore in razumevanja. Obiski pozitivno vplivajo na počutje porodnice, še posebej, če ji partner nudi čustveno podporo in razumevanje. Čim pogostejši obiski partnerja so pomembni za dober partnerski odnos in povezovanje z otrokom, hkrati pa materi dajejo občutek zadovoljstva. Metode: Raziskava temelji na kvantitativni metodi dela. Merski instrument je bil anketni vprašalnik. V raziskavi je sodelovalo 40 žensk, ki so matere. Rezultati: Ugotovili smo, da je 67,5 % anketiranih zadovoljnih z obiski v porodnišnici, 17,5 % nezadovoljnih in 15 % se jih ni opredelilo o zadovoljstvu z obiski. 32,5 % anketiranih se obiski ne zdijo moteči, 12,5 % anketiranih se ni opredelilo, ali so obiski moteči ali ne, 55 % anketiranih se obiski, predvsem pri drugih porodnicah v sobi, zdijo moteči. 90 % anketiranih meni, da je neprimerno, da politiki obiskujejo porodnice in novorojenčke ob novoletnih praznikih. Razprava in sklep: Čeprav je bilo z obiski v porodnišnici več žensk zadovoljnih kot nezadovoljnih, bi želeli, da bi bilo zadovoljstvo višje. Z odstranitvijo motečih faktorjev, ozaveščanjem ljudi o pomenu počitka in miru matere po porodu ter upoštevanjem hišnega reda obiskovalcev v porodnišnicah bomo delež zadovoljnih žensk lahko zvišali.
Ključne besede: poporodno obdobje, poporodna nega, obisk, porodnica, porodnišnica.
Objavljeno v DKUM: 13.04.2022; Ogledov: 640; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (676,41 KB)

2.
DOŽIVLJANJE PORODA
Katja Stopnišek, 2015, diplomsko delo

Opis: Temeljna izhodišča: Porod je za vsako žensko edinstveno izkustvo in vsaka ga doživlja po svoje. Za nekatere je nekaj vsakdanjega, po večini pa vsaka občuti pred ključnim momentom strah. Kako se bodo ženske odzvale na novo situacijo je odvisno od njihovega znanj o porodu, duševni in fizični pripravljenosti ter od osebja, ki dela v porodnih sobah. Le-to lahko s pravilno komunikacijo in skrbjo za porodnico in spremljevalca odločno vpliva na njuno porodno izkušnjo. Raziskovalna metodologija: Pri izdelavi diplomskega dela smo za teoretični del uporabili deskriptivno metodo dela. V raziskovalnem delu smo se posluževali kvantitativne metode dela. Podatke smo zbirali s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika, ki je vseboval 20 vprašanj zaprtega tipa. Vzorec je vseboval 31 žensk, ki so se udeležile vadbe z malčki. Rezultati: Rezultati so pokazali, da so ženske v večini zadovoljne s svojo porodno izkušnjo. Svoje znanje o poteku poroda ocenjujejo kot dobro in trdijo, da so se seznanile pred porodom o običajnih posegih in postopkih, ki se izvajajo v dotični porodnišnici. Vse anketiranke so tekom poroda imele ob sebi spremljevalca, ki jim je nudil fizično in psihično podporo. V večini primerov je bila na voljo ves čas poroda babica. Na področju medsebojnih odnosov in komunikacije zdravstvenih delavcev do porodnice in njenega spremljevalca smo ugotovili, da so zaposleni površni že pri prvem srečanju, saj se je od 31 babic predstavilo 27 in od 15 zdravnikov le 9. Rezultati kažejo tudi odstopanja pri upoštevanju želj in možnosti soodločanja porodnice o poteku poroda ter podajanju informacij. Sklep: Kljub temu, da večina žensk doživlja porod kot pozitivno izkušnjo, bi bilo potrebno v porodnih sobah veliko spremeniti na področju komunikacije in medsebojnih odnosov. Avtoritetno in rutinsko voden porod bi morali zamenjati za naraven porod, ki je usmerjen v porodnico in njene želje.
Ključne besede: porod, porodnica, medicinska sestra, komunikacija
Objavljeno v DKUM: 22.10.2015; Ogledov: 1669; Prenosov: 268
.pdf Celotno besedilo (788,62 KB)

3.
LAJŠANJE PORODNE BOLEČINE S POMOČJO EPIDURALNE ANALGEZIJE
Janja Ternik, 2014, specialistično delo

Opis: Porodna bolečina sodi med najbolj intenzivne akutne bolečine in ima pomemben vpliv na porodnico, porod in plod. Porodna epiduralna analgezija je najpogosteje uporabljena in preučevana metoda porodne področne analgezije, hkrati pa je najučinkovitejša metoda lajšanja porodnih bolečin, ki jo spremlja zadovoljstvo porodnic v zelo velikem deležu.
Ključne besede: epiduralna porodna analgezija, epiduralni kateter, lajšanje porodne bolečine, komplikacije in zapleti, porod, porodnica
Objavljeno v DKUM: 11.12.2014; Ogledov: 2093; Prenosov: 377
.pdf Celotno besedilo (1,19 MB)

4.
Lajšanje porodne bolečine z epiduralno analgezijo
Katarina Hrga, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so prikazani načini lajšanja porodne bolečine, saj je za žensko, ki prihaja v porodnišnico najpomembnejše vprašanje, kako bo lajšala porodno bolečino. Za to pa obstaja veliko metod, ki se med seboj večinoma razlikujejo. Večina žensk – porodnic se odloča za naravne metode lajšanja porodne bolečine, kot so masaža, menjavanje položajev, pravilno dihanje in tudi analgetiki, saj je po mnenju žensk epiduralna analgezija nova, sodobna metoda lajšanja porodne bolečine. Z raziskavo smo želeli prikazati načine lajšanja porodne bolečine s poudarkom na epiduralni analgeziji ter predstaviti vlogo medicinske sestre pri premagovanju strahu med porodom. Ugotoviti smo želeli tudi, koliko so ženske na podeželju seznanjene z epiduralno analgezijo. Rezultati raziskave kažejo, da se ženske s podeželja ne poslužujejo epiduralne analgezije kot metode za lajšanje porodne bolečine ter da so z njo slabše seznanjene. Raje kot farmakološke metode izberejo klasično metodo poroda, ker je po njihovem mnenju naravna metoda, brez možnih stranskih učinkov. Tudi medicinska sestra – babica mora biti za porod z uporabo epiduralne analgezije zelo dobro usposobljena ter dobro poznati tako porodnico kot vse možne stranske učinke.
Ključne besede: porodnica, epiduralna porodna analgezija, lajšanje porodne bolečine
Objavljeno v DKUM: 10.10.2013; Ogledov: 2363; Prenosov: 353
.pdf Celotno besedilo (1,17 MB)

5.
Vloga diplomiranega zdravstvenika med vodenjem poroda v prehospitalnem okolju
Peter Brdnik, 2013, diplomsko delo

Opis: Izhodišča: Vloga diplomiranega zdravstvenika med vodenjem poroda v prehospitalnem okolju je odvisna predvsem od znanja, spretnosti in veščin. Za vsako odločitev in dejanje prevzema odgovornost, zato je kontinuirano izobraževanje in izpopolnjevanje na temo o nosečnosti in porodu izredno pomembno. Namen: Namen diplomskega dela je predstaviti potek poroda in vlogo diplomiranega zdravstvenika med potekom poroda na terenu. Raziskovalna metodologija: V raziskavi je bilo zajetih 5 enot NMP v severovzhodnem delu Republike Slovenije(Maribor, Slovenska Bistrica, Celje, Slovenske Konjice in Lenart). Uporabljena je bila kvantitativna metodologija raziskovanja. Tehnika zbiranja podatkov je bil anketni vprašalnik, ki smo ga meseca januarja in februarja 2013 razdelili med 100 anketirancev. Vrnjenih smo dobili 68 anketnih vprašalnikov, s pomočjo katerih smo ugotavljali seznanjenost enot NMP o porodu in vodenju poroda na terenu. Za opis osnovnih lastnosti smo uporabili deskriptivno metodo. Podatke smo statistično obdelali in jih grafično prikazali s pomočjo programa Microsoft Excel. Rezultati: Anketiranci so imeli na terenu le nekaj porodov v svoji karieri. Za vodenje poroda imajo dejansko premalo znanja (65 %). Enota NMP Slovenska Bistrica je najbolj seznanjena o porodu nasploh. Anketiranci z daljšo delovno dobo niso bolj seznanjeni s potekom poroda kot anketiranci s krajšo delovno dobo. Vsi anketiranci se premalo udeležujejo strokovnih izobraževanj in izpopolnjevanj o porodu. Sklep: Enote NMP, ki so sodelovale v raziskavi, imajo premalo znanja o nosečnosti in vodenju poroda na terenu. Na to temo so potrebna dodatna kontinuirana strokovna izobraževanja in izpopolnjevanja s praktičnimi prikazi in preverjanjem znanja.
Ključne besede: nosečnost, porod, porod na terenu, porodnica, novorojenček, diplomirani zdravstvenik.
Objavljeno v DKUM: 06.08.2013; Ogledov: 2678; Prenosov: 661
.pdf Celotno besedilo (1,48 MB)

6.
Vloga anestezijske medicinske sestre pri lajšanju pooperativne bolečine po carskem rezu s pomočjo elastomerske črpalke
Ksenija Počkaj, 2012, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Bolečina je pojav, s katerim se medicinska sestra pogosto srečuje na vseh področjih svojega delovanja. V diplomski nalogi smo opisali različne načine lajšanja pooperativne bolečine s poudarkom na lajšanju pooperativne bolečine z neprekinjeno infuzijo analgetičnih učinkovin v operativno rano, apliciranih s pomočjo elastomerske črpalke. Namen raziskave: Namen diplomskega dela je predstaviti delokrog in pristojnosti anestezijske medicinske sestre pri lajšanju pooperativne bolečine, pripravo učinkovin za neprekinjeno infuzijo analgetičnih učinkovin v operativno rano ter ugotoviti, katera analgetična mešanica najbolj učinkovito lajša pooperativno bolečino pri porodnicah po carskem rezu. Metode: V raziskovalnem delu smo izvedli klinično raziskavo. Podatke smo zbrali s pomočjo anketnega vprašalnika in ocenjevanja bolečine pri porodnicah z vizualno analogno lestvico. Anketni vprašalnik je vseboval 13 vprašanj zaprtega tipa. Rezultati in razprava: Glede na rezultate ankete so bile porodnice ustrezno seznanjene z načini lajšanja bolečine po carskem rezu, razumele so tudi pomen merjenja jakosti bolečine. Z razlago načina lajšanja pooperativne bolečine po carskem rezu z elastomersko črpalko je bilo dobro seznanjenih 18 porodnic (90 %), 2 porodnici (10 %) pa nista bili seznanjeni. Zadovoljivo lajšano bolečino je ocenilo 17 (85 %) porodnic. Porodnice, ki so dobile po elastomerski črpalki aplicirano analgetično mešanico 0,25 % levobupivakain in ketorolaka, so bile 48 ur po carskem rezu brez bolečin (1-2 po vizualni analogni lestvici).
Ključne besede: elastomerska črpalka, anestezijska medicinska sestra, porodnica, carski rez, bolečina, vizualna analogna lestvica
Objavljeno v DKUM: 13.12.2012; Ogledov: 2682; Prenosov: 400
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

Iskanje izvedeno v 0.92 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici