| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 48
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
Popis zbirke mrežekrilcev (Neuropterida: Megaloptera, Raphidioptera, Neuroptera) Dušana Devetaka
Anita Crnobrnja, 2009, diplomsko delo

Opis: Popis zbirke mrežekrilcev Dušana Devetaka
Ključne besede: Neuropterida, Megaloptera, Raphidioptera, Neuroptera, mrežekrilci, zbirka žuželk, popis, podatkovna zbirka, Slovenija, Evropa
Objavljeno: 22.04.2009; Ogledov: 2213; Prenosov: 161
.pdf Celotno besedilo (9,15 MB)

5.
PROJEKT ORGANIZACIJE GRADBIŠČA ZA POSLOVNO STAVBO RAIFFEISEN BANKE
Primož Rejec, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je izdelan projekt organizacije gradbišča za poslovno stavbo Raiffeisen Banke. Zajeti in obdelani so vsi potrebni pogoji za pričetek gradnje, na osnovi česar je izvedeno dimenzioniranje začasnih objektov in proučitev razpoložljivih delovnih sredstev, materialov ter delovne sile. Podana je shema organizacije gradbišča v različnih pogledih, potek vseh del za izgradnjo objekta pa je prikazan s terminskim planom v mrežni tehniki planiranja. Našteti in opisani so tudi razlogi, ki vodijo v podaljševanje roka izgradnje ter spremembe projekta PZI.
Ključne besede: organizacija gradbišča, popis del, gradbena dela, terminski plan, mrežno planiranje, projekt
Objavljeno: 21.12.2009; Ogledov: 3379; Prenosov: 452
.pdf Celotno besedilo (1,15 MB)

6.
REFORMIRANI POPIS PREMOŽENJA IZ LETA 1770 KOT VIR ZA VASI MOSTJE, BANUTA, GENTEROVCI, RADMOŽANCI, KAMOVCI IN ŽITKOVCI
Adrijana Koroša, 2009, diplomsko delo

Opis: Vsak kraj ima svojo zgodovino, ki je svojevrstna. Namen diplomskega dela je tako v prvi vrsti predstaviti zgodovino rojstnega kraja in njegovih okoliških vasi ter analizirati in interpretirati zgodovinski vir, popis premoženja iz leta 1770. Najprej je podan zgodovinski pregled zemljiškega gospostva in podeželskega mesta Dolnja Lendava (Alsólendva) ter sodnega okoliša Hetés. Obravnavana naselja: Mostje, Banuta, Genterovci, Radmožanci, Kamovci in Žitkovci, so namreč spadala pod njuno oblast. Sledi opis uvedbe enotnega urbarja Marije Terezije in devet vprašalnih točk, ki sta se zgodila neposredno pred letom 1770. Osrednji del pa je poglavje, ki obravnava vsako posamično naselje. Kratkemu zgodovinskemu pregledu vasi sledi analiza popisa premoženja iz leta 1770, ki daje vpogled v premoženje podložnikov, nudi podatke o številu prebivalcev, hkrati pa daje tudi podatke o tem ali so v vasi živeli le podložniki ali so bili med prebivalci tudi plemiči, osebno svobodni kmetje ali uslužbenci gospostva. Nazadnje je podana še komparativna sinteza podatkov v popisu premoženja, ki je predstavljena grafično in tabelarično. V prvi vrsti nudi primerjavo premoženja in prebivalstva po vaseh. Podani pa so tudi podatki o tem, kolikšno je bilo premoženje enega podložnega gospodarja.
Ključne besede: popis premoženja, Mostje, Banuta, Genterovci, Radmožanci, Kamovci, Žitkovci, Dolnja Lendava, Hetés
Objavljeno: 06.01.2010; Ogledov: 1999; Prenosov: 165
.pdf Celotno besedilo (4,02 MB)

7.
MESTNA OBČINA MARIBORSKA 1919-1921
Mojca Zadravec, 2010, diplomsko delo

Opis: Maribor je pred prvo svetovno vojno veljal za nemško postojanko, a razplet prve svetovne vojne je karte premešal. Po prevratni dobi je mariborska občina prešla v slovenske roke. Razpust je določila Narodna vlada Slovenije. To je bilo določeno že 18. decembra 1918, dejansko izvedeno pa šele 2. januarja 1919. Na ta dan se je od svoje sedemnajstletne vladavine poslovil nemški župan Schmiderer. Občinske posle v vlogi vladnega komisarja pa je prevzel dr. Vilko Pfeifer. V pomoč pri »županovanju« mu je bil imenovan sosvet. Že ob prevzemu mestne občine so se pojavile številne težave. Največji problem je Mariboru pomenilo pomanjkanje hrane, stanovanj, premoga in elektrike. O novih načrtih in namerah se na glas ni veliko govorilo. A vodilo je bilo eno in edino — Maribor čim hitreje preoblikovati v slovenskem duhu. Očitki, ki so leteli na nezadovoljstvo z vladavino dr. Pfeiferja, so postali del vroče in žgoče politične razprave. Užaljeni dr. Vilko Pfeifer je moral odstopiti z mesta vladnega komisarja. Marca leta 1920 ga je zamenjal dr. Josip Leskovar. V tem času je v mestu že opazna vedno večja politična razdrobljenost. V volilnem letu 1921 mesto vladnega komisarja prevzame še zadnji vladni komisar. To je bil Ivan Poljanec, pod njegovo vladavino se ne dogodi nič pretresljivega. Vse oči so bile namreč že nestrpno uprte v april in v prve občinske volitve. Na teh je zmaga pripadla Viktorju Grčarju. A Maribor ni imel lepe popotnice za prihodnost. Številne pristojnosti, ki jih je mesto nekoč že imelo, so se sedaj prenesle na Okrajno glavarstvo. Vedno glasnejše je postajalo vprašanje razdelitve Slovenije na dve oblasti. V letu 1921 moram izpostaviti še popis prebivalstva, ki nam oriše mesto v slovenskem duhu.
Ključne besede: Maribor 1919–1921, slovenska občinska uprava, razmerje Slovenci : Nemci, sosvet, vladni komisar, Vilko Pfeifer, Josip Leskovar, Ivan Poljanec, mirovna konferenca v Parizu, občinske volitve 1921, Viktor Grčar, občinski svet, popis prebivalstva 1921, mariborska mestna podjetja, ulična imena v letu 1919, obiski, proslave, žalovanja.
Objavljeno: 14.10.2010; Ogledov: 2683; Prenosov: 489
.pdf Celotno besedilo (3,50 MB)

8.
TEHNIŠKA IN EKONOMSKA PRIMERJAVA MED "BELO IN ČRNO KADJO" ZA ZAŠČITO PRED VDOROM VODE V PODZEMNE PROSTORE
Ines Levačić, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava problematiko tesnjenja temeljnih konstrukcij proti podzemni vodi. Izbrani sta dve možnosti tesnjenja — belo in črno tesnjenje, t.i. bela in črna kad. Obe sta namenjeni tesnitvi temeljnih konstrukcij, vendar se med seboj razlikujeta po tehnološki izvedbi. Ker pa so stroški pomemben razlog pri odločitvi investitorja, katero možnost bo izbral, bo diplomsko delo obravnavalo problem izbire ugodnejše variante izmed izbranima možnostma na konkretnem primeru. Diplomsko delo se sestoji iz dveh delov. V prvem delu diplomskega dela je podan splošni opis problematike vode v zemljini in njen vpliv na temeljne konstrukcije z opisom dveh izbranih možnosti varovanja tesnjenja (bele in črne kadi) proti vdoru talne vode. V drugem delu diplomskega dela je prikazana ekonomska primerjava med belo in črno kadjo na primeru objekta »Hotel City III« v Mariboru.
Ključne besede: gradbeništvo, zaščita gradbene jame, temeljne konstrukcije, tesnjenje temeljnih konstrukcij, podtalna voda, materiali za tesnitev temeljnih konstrukcij, bela kad, črna kad, vodonepropustni beton, hidroizolacija, popis del, predračun, stroški, potroški, investicija, ekonomska primerjava
Objavljeno: 21.12.2010; Ogledov: 3113; Prenosov: 999
.pdf Celotno besedilo (2,18 MB)

9.
GEOMEHANSKA ZASNOVA VAROVANJA GLOBOKE GRADBENE JAME IN UPORABA GEOMEHANSKIH SIDER IZ STEKLENIH VLAKEN
Ivo Firbas, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava problematiko varovanja globokih gradbenih jam v mestnem središču, kjer se v neposredni bližini nahajajo visoki objekti. Narejena je tudi primerjava med 3D modelom izračunanem v programu Plaxis in projektom PZI ( projekt za izvedbo)po katerem je bilo varovanje izvedeno. Ker pa so stroški pomemben razlog pri odločitvi investitorja, katero možnost bo izbral, bo diplomsko delo obravnavalo problem izbire ugodnejše variante izmed izbranima možnostma na konkretnem primeru. Diplomsko delo se sestoji iz treh delov. V prvem delu diplomskega dela je podan splošni opis varovanja in problematike na območju globokih gradbenih jam v središču mesta Maribor in opisom zahtev in pravil za projektiranje le-teh. V drugem delu diplomskega dela so prikazani rezultati izračuna računalniškega 3D modela varovanja gradbene jame hotelsko poslovnega objekta Hotel City III, izračunanega s Plaxisom. Tretji del diplomskega dela pa je stroškovna in tehniška primerjava varovanja gradbene jame med samo izvedbo in prvotnim projektom.
Ključne besede: gradbeništvo, gradbene konstrukcije, zaščita globoke gradbene jame, geotehnično poročilo, benotto piloti, jet-grouting piloti, mikro piloti, 3D model, program Plaxis, geomehanska analiza, popis del, predračun, stroški, ekonomska analiza.
Objavljeno: 21.12.2010; Ogledov: 2874; Prenosov: 403
.pdf Celotno besedilo (6,61 MB)

10.
ROGATEC IN BLIŽNJA OKOLICA V POPISU DEŽELNEGA PREBIVALSTVA LETA 1754
Tomaž Oset, 2011, diplomsko delo

Opis: Ljudje so tisti, ki v največji meri predstavljajo zgodovino posameznega kraja, in pomemben zgodovinski vir o življenju ljudi so tudi popisi prebivalstva. Državna oblast je sredi 18. stoletja začela ugotavljati število prebivalstva, njegovo strukturo in gibanje, saj je želela pridobiti splošen pregled o prebivalstvu in podatke za reforme na področju vojaškega nabornega sistema. Štetje je bilo izvedeno po gospostvih in župnijah. V diplomskem delu je tako na osnovi popisa prebivalstva iz leta 1754 predstavljena zgodovina Rogatca in njegove okolice. Najprej je podan zgodovinski pregled gospostev Rogatec in Strmol, trga in (nad)župnije Rogatec do poznega 18. stoletja. Sledi transliteracija virov in njihova celostna obdelava. V popisu so zaobjeti status in poklic tržanov ter celi, tričetrtinski, polovični, četrtinski, kajžarski in drugi statusi kmetov, zato nam ponuja zanimiv vpogled v socialno strukturo takratnega prebivalstva.
Ključne besede: gospostvo, trg, (nad)župnija Rogatec, gospostvo Strmol, popis prebivalstva
Objavljeno: 18.07.2011; Ogledov: 2735; Prenosov: 382
.pdf Celotno besedilo (6,18 MB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici