| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
Prenos signalov po vodnikih : diplomska naloga
Matjaž Cizej, 1998, diplomsko delo

Ključne besede: signali, prenos signalov, optična vlakna, vodniki, kabli, optični senzorji, ojačevalniki, popačenje
Objavljeno: 26.07.2007; Ogledov: 1963; Prenosov: 0

5.
VPLIV VARČNIH SIJALK NA DISTRIBUCIJSKO OMREŽJE NIZKE NAPETOSTI
Ivan Škratek, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga analizira vpliv varčnih sijalk na celostno harmonsko popačenje (THD) tokov in napetosti, kakor tudi na izgube povezane s prenosom električne energije v distribucijskih omrežjih nizke napetosti. Potrebni testi in meritve so izvedeni v nadzorovanih pogojih. Vpliv drugih elementov električnega omrežja na rezultate meritev je izločen z uporabo v ta namen sestavljenega eksperimentalnega sistema, ki je izoliran od električnega omrežja. Sestavni elementi eksperimentalnega sistema so vodeni napetostni vir, linearna in nelinearna bremena v obliki varčnih sijalk in žarnic, pa tudi vodniki, ki povezujejo napetostni vir z bremeni. Vodeni napetostni vir zagotavlja enofazne in trifazne napajalne napetosti z majhnim celostnim harmonskim popačenjem ne glede na značaj bremena. Uporabljen je bil za napajanje enofaznih in trifaznih bremen sestavljenih iz varčnih sijalk in žarnic. Na priključnih sponkah vira napetosti in bremen izmerjeni toki in napetosti so bili uporabljeni za ovrednotenje vpliva varčnih sijalk in žarnic na izgube povezane s prenosom električne energije in na celostno harmonsko popačenje tokov in napetosti.
Ključne besede: kompaktne fluorescentne sijalke, celostno harmonsko popačenje, izgube, distribucijsko omrežje, meritve
Objavljeno: 28.06.2010; Ogledov: 2284; Prenosov: 159
.pdf Celotno besedilo (2,52 MB)

6.
MEDSEBOJNI VPLIV VARČNIH SIJALK
Primož Sukič, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Delo obravnava vpliv povečanja števila varčnih sijalk na faktor moči ter celostni harmonski popačenji napetosti in toka. Analiza je izvedena na osnovi laboratorijskih meritev. Uporabljen je napetostni vir z majhnim harmonskim popačenjem. Zajemanje podatkov je izvedeno z ustreznimi napetostnimi in tokovnimi senzorji in krmilnim sistemom dSpace. Obdelava podatkov je izvedena v programskem paketu Matlab. Meritve in analize so izvedene za pet različnih varčnih sijalk, ki so dostopne na slovenskem trgu.
Ključne besede: varčne sijalke, harmonsko popačenje, THD, faktor moči, PF, medsebojni vpliv, ortogonalne razstavitve
Objavljeno: 20.12.2010; Ogledov: 1397; Prenosov: 176
.pdf Celotno besedilo (2,60 MB)

7.
VPLIV ULIČNIH SVETILK NA IZGUBE PRI PRENOSU ELEKTRIČNE ENERGIJE IN MOŽNOST SAMOOSKRBE SVETILK Z ENERGIJO
Uroš Cerkovnik, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je razdeljeno na dva dela. V prvem delu je predstavljen vpliv ulične svetilke v LED tehnologiji na izgube pri prenosu električne energije, drugi del vsebuje analizo in izdelavo energetsko samozadostne ulične svetilke. V prvem delu smo opravili analizo na podlagi laboratorijskih meritev. Za opravljanje meritev smo uporabljali napetostni vir z nizkim harmonskim popačenjem. Zajemanje podatkov je bilo izvedeno z ustreznimi tokovnimi in napetostnimi senzorji in krmilno enoto dSpace. Meritve smo opravili za LED ulično svetilko znanega slovenskega proizvajalca. Rezultate meritev smo prikazali in obdelali s pomočjo programskega paketa Matlab. V drugem delu naloge smo izdelali dva primera energetsko samozadostne ulične svetilke, ki ni priključena na elektroenergetsko omrežje, ter ju analizirali.
Ključne besede: Ulične svetilke, harmonsko popačenje, THD, faktor moči, vetrni generator, fotovoltaični generator, ortogonalne razstavitve, GSM povezava, patentno varstvo
Objavljeno: 29.02.2012; Ogledov: 2055; Prenosov: 138
URL Povezava na celotno besedilo

8.
ANALIZA HARMONSKEGA POPAČENJA NAPETOSTI V INDUSTRIJSKEM ELEKTROENERGETSKEM OMREŽJU
Klemen Rebol, 2015, diplomsko delo

Opis: V industrijskih omrežjih vedno bolj narašča število naprav, ki predstavljajo vir harmonskega popačenja napajalne napetosti. Pri umeščanju takšnih naprav v zaključena industrijska omrežja je treba upoštevati vpliv naprav na ostalo omrežje, kot ga predpisuje standard SIST EN 61000-2-4[1]. V diplomskem delu sta opisana osnovni namen in izvedba harmonske analize v izbranem zaključenem industrijskem omrežju. Poleg osnovne naloge kompenziranja jalove moči je v nalogi prikazan vpliv dvojnega kompenzacijskega filtra na napajalno napetost v izbrani priključni točki. Podan je predlog za učinkovito kompenzacijo jalove moči osnovne harmonske komponente in kompenzacijo tokov harmonskih komponent višjega reda. V zaključku so podane ugotovitve različnih vplivov na napajalno napetost v izbrani priključni točki, ob izbrani filtrski kompenzacijski napravi.
Ključne besede: harmoniki, harmonska analiza, industrijsko omrežje, popačenje napetosti, THD
Objavljeno: 23.06.2015; Ogledov: 1267; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (2,79 MB)

9.
Vpliv modulacijske frekvence na izgube elektromotornega pogona, harmonsko popačenje toka in temperaturo asinhronskega motorja
Tine Marčič, Gorazd Štumberger, Miralem Hadžiselimović, Ivan Zagradišnik, 2006, izvirni znanstveni članek

Opis: Delovanje elektromotornega pogona spremenljive hitrosti spremljajo izgube v pretvorniku in motorju, ki so odvisne od modulacijske frekvence. V delu je predstavljena analiza vpliva modulacijske frekvence na izgube celotnega pogona, pretvornika in površinsko hlajenega trifaznega asinhronskega motorja zaprte izvedbe s kratkostično kletko. Vpliv modulacijske frekvence je ovrednoten na podlagi primerjave rezultatov meritev segrevanja nazivno obremenjenega asinhronskega motorja, ki je napajan s pretvornikom. Pri tem so referenčne vrednosti amplitude in frekvence izhodnih napetosti pretvornika ves čas konstantne, modulacijska frekvenca pa se spreminja. V delu predstavljeni izsledki kažejo, da se izgube pretvornika večajo, izgube motorja pa manjšajo z večanjem modulacijske frekvence. Za testni pogon je določena modulacijska frekvenca, pri kateri so izgube celotnega pogona najmanjše. Podani rezultati kažejo, da je harmonsko popačenje toka motorja neposredno povezano s povečanjem izgub in temperaturo motorja.
Ključne besede: elektromotorni pogon, pretvorniki, modulacijska frekvenca, harmonsko popačenje, izgube
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 534; Prenosov: 36
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici