| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Ukrepi izbranega farmacevtskega podjetja na področju ponarejanja zdravil
Alma Škrgić, 2021, diplomsko delo

Opis: Obstoj ponarejenih medicinskih izdelkov je globalni problem, ki predstavlja nesprejemljivo tveganje za javno zdravje. Škodi pacientom in spodkopava zaupanje v farmacevtsko industrijo, zdravstvene delavce in zdravstveni sistem. Evropska unija je s svojo zakonodajo v zadnjem desetletju naredila velik korak v boju proti ponarejenim zdravilom. Slovenija je zaradi implementacije evropskih predpisov v svoj pravni red leta 2014 izdala nov Zakon o zdravilih. Svet Evrope verjame, da je za uspešen boj proti distribuciji ponarejenih zdravil ključno mednarodno sodelovanje, zato leta 2011 sprejme konvencijo Medicrime. Tako dobimo tudi prvo in edino mednarodno pogodbo, ki inkriminira dejanja na tem področju. V misiji preprečevanja ponarejanja zdravil imajo nezanemarljivo vlogo tudi ostale mednarodne institucije, kot sta Svetovna zdravstvena organizacija in Evropska agencija za zdravila, ter nacionalne institucije, Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke, Zavod za preverjanje avtentičnosti zdravil in mnoge druge vladne in nevladne organizacije. V diplomskem delu so predstavljene omenjene institucije in njihova vloga v boju proti ponarejenim zdravilom. Predstavljena je tudi strategija izbranega farmacevtskega podjetja na tem področju in njihovi preventivni ukrepi, načini odkrivanja morebitnih ponarejenih zdravil in ukrepi v primeru odkritega ponaredka.
Ključne besede: diplomske naloge, ponarejena zdravila, zakonodaja, preprečevanje, Evropska unija, javno zdravje
Objavljeno: 25.05.2021; Ogledov: 72; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (1,15 MB)

2.
Ozaveščanje o ponarejenih zdravilih v slovenskih lekarnah
Aljaž Seliškar, 2019, diplomsko delo

Opis: Prodaja ponarejenih zdravil je pojav globalnih razsežnosti. Ponarejena zdravila se prodajajo v tujini z natančno izdelavo kopij etiket in embalaže in se ne širijo le v državah v razvoju, ampak prodirajo na bogatejše trge v Evropi in ZDA (Sonc, 2012). Evropska zakonodaja omejuje prodajo ponarejenih zdravil na spletu in si prizadeva za večjo sledljivost ponaredkov s sodelovanjem pristojnih inštitucij, carine in organov pregona (Stepančič, 2018). Nakup prek spleta je enostaven, cenejši oziroma iz osebnih razlogov prikrit pred bližnjimi, s tem pa kupci tvegajo, da kupijo ponarejeno zdravilo. Z namenom preprečevanja vstopa ponarejenih zdravil v zakonito dobavno verigo so v Sloveniji 6. oktobra 2016 ustanovili Zavod za preverjanje avtentičnosti zdravil (ZAPAZ). V diplomskem delu smo s pomočjo člankov v farmacevtskih revijah in na spletu ter ankete, ki smo jo izvedli v slovenskih lekarnah, raziskali poznavanje farmacevtov o nevarnostih in vstopu ponarejenih zdravil v zakonito dobavno verigo in njihovo ozaveščanje kupcev ter na podlagi podatkov v člankih in odgovorov farmacevtov v anketi ugotovili, da se ozaveščanje o ponarejenih zdravilih in medicinskih pripomočkih v slovenskih lekarnah izboljšuje. K temu prispeva na eni strani izobraževanje farmacevtov in na drugi strani njihovo informiranje kupcev.
Ključne besede: diplomske naloge, ponarejena zdravila, ozaveščanje, slovenske lekarne
Objavljeno: 08.01.2020; Ogledov: 351; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (454,28 KB)

3.
Značilnosti spletnih nakupov ponarejenih zdravil
Eva Blatnik, 2017, diplomsko delo

Opis: Ponarejena zdravila so prisotna po celem svetu in zato ogrožajo vsakega izmed nas. Nahajajo se tako v fizično dostopnih lekarnah kot tistih, ki poslujejo prek spleta. Vse večja raba in razširjenost internetnih storitev je eden od glavnih razlogov, da je ta problematika postala globalna. Ljudje se za nakup zdravil prek spleta odločajo zaradi različnih razlogov. Na spletnega kupca zdravil vplivajo njegovo finančno stanje, navade, nameni nakupa in okolje, v katerem živi. Glavni razlog za spletni nakup zdravil je nižja cena spletnih zdravil. Pomembna razloga sta tudi udobje pri opravljanju nakupa in dostopnost zdravil v njihovem življenjskem okolju. Nekateri nakupujejo zdravila prek spleta tudi zato, ker v takšen nakup zaupajo, verjamejo v obljubljeno diskretnost pri nakupu ali pa preprosto ne zaupajo zdravstvenemu sistemu svoje države. Večina kupcev zdravil se ne zaveda ali ne obremenjuje z nevarnostmi, ki jih lahko povzroči zaužitje ponarejenega zdravila. Hkrati se večina spletnih kupcev zaveda, da obstajajo spletne lekarne, ki delujejo nezakonito. Kljub temu ne vedo, kako ločiti goljufive spletne lekarne od legalnih. V diplomskem delu smo poskušali ugotoviti, kakšni so motivi spletnih kupcev pri odločanju za (tvegan) spletni nakup zdravil in ali poznajo (prepoznajo) nelegalno delujoče spletne lekarne. Predstavili smo tudi situacijo ponarejenih zdravil v Sloveniji.
Ključne besede: zdravila, ponarejanje, ponarejena zdravila, spletni nakupi, spletne lekarne, tveganja, diplomske naloge
Objavljeno: 20.10.2017; Ogledov: 985; Prenosov: 269
.pdf Celotno besedilo (672,97 KB)

4.
PROBLEMATIKA PONAREJANJA IN STALIŠČA DO PONAREJENIH BLAGOVNIH ZNAMK V FARMACEVTSKI INDUSTRIJI
Luka Zajc, 2016, diplomsko delo

Opis: Ponarejanje predstavlja v današnjem času zelo privlačen vir prihodkov, saj je mogoče na relativno lahek in ugoden način ponarediti že skoraj vse izdelke, ki jih je možno kupiti na trgu. Še toliko večji problem se pojavi pri ponarejanju v farmacevtski industriji, saj so takšni izdelki lahko zdravju zelo škodljivi in se velikokrat končajo z smrtnim izidom posameznikov, ki so takšna zdravila zaužili.
Ključne besede: ponarejena zdravila, stališča, blagovna znamka, boj proti ponarejanju zdravil
Objavljeno: 27.06.2016; Ogledov: 729; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (1,90 MB)

5.
Kriminaliteta v zvezi s ponarejenimi zdravili v farmacevtski industriji : diplomsko delo univerzitetnega študija
Marjana Subotić, 2013, diplomsko delo

Opis: Ponarejena zdravila so mednarodni problem, ki z vpletenostjo transnacionalnih kriminalnih združb ogrožajo javno zdravje in sistem javnega zdravstva. Z metodo analize pisnih, elektronskih in internetnih virov smo obdelali vsebino navedenih virov, nadalje smo z metodo intervjuvanja poskusili ugotoviti, kakšno je stanje v Republiki Sloveniji. Evropska unija je v Direktivi 2011/62/EU (2011) prvič v aktu podala definicijo ponarejenega zdravila in ukrepe za boj, nadalje je Svet Evrope (2011) z MEDICRIME konvencijo državam podpisnicam prvič omogočil inkriminacijo kaznivih ravnanj, povezanih s ponarejenimi zdravili. Spletna prodaja zdravil prinaša več milijonske zaslužke, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ocenjuje, da je vsaj 50 % zdravil prodanih preko spleta, ponarejenih. Interpol od leta 2008 z operacijo Pangea uspešno sodeluje z drugimi organizacijami v boju proti spletni prodaji ponarejenih zdravil na mednarodni ravni in kazensko preganja vpletene kriminalne skupine. Pri omejitvi problema ponarejenih zdravil sta lahko v veliko pomoč kodiranje in označevanje zdravil, katerih implementacija pomeni dodatne stroške in logistične probleme za proizvajalce zdravil. Vsako preiskovanje zdravil se začne z vizualnim pregledom in se po potrebi nadaljuje z dodatnimi forenzičnimi preiskavami, pomembno je, da primerne analitične metode omogočajo razlikovanje med pristnim in ponarejenim zdravilom. Diplomsko delo predstavi problematiko ponarejenih zdravil in lahko posameznikom, zaposlenim v zdravstvenih institucijah, na Ministrstvu za zdravje in Javni agenciji Republike Slovenije za zdravila omogoči boljše razumevanje tovrstne problematike z varnostnega vidika.
Ključne besede: zdravila, ponarejanje, ponarejena zdravila, farmacevtska industrija, kriminaliteta, diplomske naloge
Objavljeno: 24.10.2013; Ogledov: 1462; Prenosov: 231
.pdf Celotno besedilo (623,58 KB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici