| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Prehrana nosečnice z anemijo zaradi pomanjkanja železa
Tjaša Grajner, 2019, diplomsko delo

Opis: Izhodišča: Anemija zaradi pomanjkanja železa je ena izmed pogostih bolezenskih stanj v nosečnosti. Najpogosteje se pojavi zaradi povečane potrebe po železu. S prehrano z veliko železa in železovimi preparati, preprečujemo nastanek posledic pri materi in plodu. Namen diplomskega dela je ugotoviti prehranjevalne navade nosečnic z anemijo zaradi pomanjkanja železa. Raziskovalna metodologija: Uporabili smo kvantitativno metodologijo raziskovanja. Kot raziskovalni inštrument smo uporabili vprašalnik. V raziskavi je sodelovalo 30 nosečnic z anemijo zaradi pomanjkanja železa, ki so obiskale izbrani dispanzer za žene. Rezultati: Ugotovili smo, da 80 % nosečnic dobi dovolj informacij o prehrani bogati z železom. Nasvete o prehrani upošteva 50 % nosečnic. Enkrat na dan uživa meso 20 % nosečnic, sadje 47 % nosečnic, žita 23 % nosečnic, ter temno listnato zelenjavo 7 % nosečnic. 30 % nosečnic uživa ribe dvakrat na teden. Diskusija in zaključek: Raziskava pokaže, da nosečnice z anemijo zaradi pomanjkanja železa, delno upoštevajo priporočila o prehrani bogati z železom. Nadaljnje delo bi bilo smiselno usmeriti v prehranske delavnice v okviru dispanzerjev za žene. Zlasti zdravstveni delavci lahko s promocijo ustrezne prehrane v nosečnosti vplivajo na izboljšanje prehranjevalnih navad nosečnic.
Ključne besede: anemija v nosečnosti, pomanjkanje železa, medicinska sestra, zdrava prehrana, nosečnost
Objavljeno: 19.07.2019; Ogledov: 576; Prenosov: 147
.pdf Celotno besedilo (535,31 KB)

2.
Primerjava prednosti in slabosti takojšnje ter odložene prekinitve popkovnice pri novorojenčku
Tamara Serdinšek, Andraž Dovnik, Iztok Takač, 2015, pregledni znanstveni članek

Opis: Izhodišča: Prekinitev popkovnice pri novorojenčku je v porodništvu še vedno predmet raz- prav. Tako ločimo takojšnjo prekinitev popkovnice, ki se običajno izvede v prvih 10, 15, 30 ali celo 60 sekundah po rojstvu, in odloženo prekinitev popkovnice, ki običajno pomeni prekinitev popkovnice več kot 60 sekund ali 2–5 minut po rojstvu, ob prenehanju pulzacij popkovnice ali ob pojavu posteljice v porodnem kanalu. Takojšnja prekinitev popkovnice je ena od treh komponent aktivnega vodenja tretje porodne dobe, ki se je v modernem porodništvu uveljavilo v zadnjem stoletju, medtem ko je v nekaterih severnoevropskih državah ponekod v ZDA in Kanadi ter v razvijajočih se državah bolj aktualen fiziološki pristop. Zaključki: V zadnjih letih se takojšnja prekinitev popkovnice v številnih smernicah vse bolj zamenjuje z odloženo prekinitvijo, saj so raziskave potrdile številne prednosti slednje. Med najpomembnejšimi prednostmi odložene prekinitve popkovnice omenjajo višjo raven hemoglobina in feritina, večje zaloge železa, zmanjšano pojavnost anemije zaradi pomanjkanja železa, boljšo kardiopulmonalno prilagoditev in daljše trajanje zgodnjega dojenja pri donošenem novorojenčku ob nespremenjeni pojavnosti poporodne krvavitve pri materi. Prednosti odložene prekinitve popkovnice se kažejo tudi pri nedonošenčkih. Kljub vsemu je potrebna previdnost zaradi možnega pojava policitemije s hiperviskoznostjo, hiperbilirubinemije in dihalne stiske.
Ključne besede: prekinitev popkovnice, tretja porodna doba, anemija, pomanjkanje železa, poporodna krvavitev
Objavljeno: 10.05.2017; Ogledov: 823; Prenosov: 308
.pdf Celotno besedilo (83,43 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Anemije pri otrocih
Tomaž Fajfar, 2014, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča. V diplomskem delu smo na splošno opredelili pojem anemija, nato pa smo opisali vrste anemij, ki se lahko pojavljajo pri otrocih. Opredelili smo tudi vzroke, ki pri otrocih lahko privedejo do anemije. Predstavili smo najpogostejšo anemijo pri otrocih tj. anemija zaradi pomanjkanja železa. V sklopu tega smo predstavili možne načine zdravljenja te vrste anemije. Opisali smo tudi vlogo medicinske sestre pri zdravljenj otroka z anemijo ter predstavili njegovo pravilno prehrano. V raziskovalnem delu smo želeli ugotoviti seznanjenost staršev in otrok z anemijo. Metodologija raziskovanja je kvantitativna. Teoretična izhodišča bomo opredelili s pomočjo analize domače in tuje strokovne literature. Raziskava bo temeljila na kvantitativni metodologiji. Kot raziskovalni instrument, bomo uporabili delno strukturiran vprašalnik, ki bo vseboval 17 vprašanj. Kvantitativne podatke bomo statistično obdelali s pomočjo računalniškega programa Microsoft Excel. Rezultati kažejo, da večina laikov ve, kaj pomeni izraz anemija oziroma kakšne vrste bolezen je to. Anketiranci so seznanjeni z najpogostejšimi znaki, ki si kažejo pri anemiji, nekoliko manj pa jih pozna različne vrste anemij. Več kot polovica jih pozna le anemijo zaradi pomanjkanja železa. Pri prehrani otrok smo ugotovili, da se zdi uravnotežena ter zdrava prehrana vsem zelo pomembna. Ob vprašanju, če vedo, da nekatera živila zmanjšujejo absorpcijo železa jih je nekoliko več kot polovica odgovorila pritrdilno. Anketiranci so v večini mnenja, da so jih medicinske sestre premalo poučile o pravilni prehrani otroka. Informacije o pravilni prehrani otroka z anemijo bi jih večina iskala na spletu ali pri zdravniku. Sklep. Anemija je pogosta bolezen, ki se pojavlja zaradi različnih vzrokov, pri otrocih vseh starosti in lahko pušča resne posledice. Zelo pomembna je pravilna in raznolika prehrana v vseh življenjskih obdobjih. Pri obravnavi otrok z anemijo je pomemben celostni in individualen pristop, zagotavljanje primerne zdravstvene vzgoje ter kakovostne zdravstvene nege.
Ključne besede: anemija, otroci, pomanjkanje železa, medicinska sestra, prehrana
Objavljeno: 25.04.2014; Ogledov: 1447; Prenosov: 304
.pdf Celotno besedilo (318,98 KB)

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici