| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
OPTIMALNI STIKALNI NAPAJALNIK ZA POLNJENJE LITIJEVIH AKUMULATORSKIH BATERIJ
Dalibor Hajsok, 2016, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bilo izdelati polnilnik, ki bo optimalno in varno polnil Li-ion akumalatorske baterije. Uvodoma so predstavljene polnilne baterije in podrobneje analizirane Li-ion baterije. Polnilnik smo zasnovali kot stikalni na podlagi regulatorja navzdol. Stikalo temelji na MOSFET tranzistorju, za nadzor napetosti pa je uporabljena impulzno širinska modulacija PWM. Predstavljene so prednosti in slabosti stikalne izvedbe. Jedro polnilnika je namensko integrirano vezje bq24257. Celotno vezje je izdelano v SMD tehniki. Polnilniku lahko preko računalnika nastavljamo in spremljamo vse bitne parametre. Na koncu smo preverili delovanje polnilnika z meritvami in prikazanimi rezultati.
Ključne besede: baterije, stikalni napajalniki, Li-ion, baterijski polnilnik
Objavljeno v DKUM: 28.11.2016; Ogledov: 1491; Prenosov: 155
.pdf Celotno besedilo (4,71 MB)

2.
FOTOVOLTAIČNI POLNILNIK AKUMULATORJEV
Gašper Božič, 2016, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je bil izdelati solarni polnilnik svinčenih akumulatorjev s sledenjem točke največje moči (Maximum Power Point Tracking – MPPT). Polnilnik je zasnovan modularno, kar zagotavlja nižjo ceno ter hitrejši razvoj posamičnih komponent. Posvetili smo se delovanju integriranega vezja LT3763 in prikazu trenutnih parametrov polnilnika. Za prikaz trenutnih parametrov polnilnika je uporabljen mikrokrmilnik ATmega328 s prikazovalnikom s tekočimi kristali (LCD), vezje LT3763 pa služi regulaciji polnjenja. Za projektiranje je bila uporabljena odprtokodna ali brezplačna programska oprema. Delovanje polnilnika je bilo preverjeno s pomočjo simulacije s programskim paketom LTspice. Tiskana vezja so narisana kar se da enostavno za sestavljanje, vendar ne na račun poslabšanja termičnih in električnih lastnosti. Po končani izdelavi tiskanih vezij je sledil preizkus polnilnika.
Ključne besede: polnilnik, DC-DC pretvornik, mikrokrmilnik, fotonapetostni modul, MPPT
Objavljeno v DKUM: 08.09.2016; Ogledov: 1276; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (3,47 MB)

3.
Fizikalno modeliranje turbo polnilnika
Dejan Bedenik, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisan razvoj in uporaba turbo polnilnika skozi čas, ter njegovi glavni sestavni deli. Opisano je delovanje turbo polnilnika, ki je za boljše razumevanje podrobneje obrazloženo z razčlenjenimi fizikalnimi principi. V funkcijski strukturi je predstavljena glavna funkcija in njene delne funkcije. Slabosti tega sistema kažejo na možnosti optimizacije in izboljšav, ki lahko imajo vpliv na boljšo učinkovitost. Predstavljeni so alternativni načini povečevanja gostote zraka in sistemi, ki delujejo na podoben način.
Ključne besede: Turbo polnilnik, turbina, kompresor, izpušni plini, tlačno polnjenje
Objavljeno v DKUM: 12.05.2014; Ogledov: 1146; Prenosov: 263
.pdf Celotno besedilo (1,01 MB)

4.
INTEGRIRANI PRETVORNIK ZA NAPAJANJE POGONA IN BATERIJ ELEKTRIČNEGA VOZILA V REŽIMU POLNJENJA BATERIJ
Ivan Kelemina, 2014, magistrsko delo

Opis: Električna energija se danes vse bolj uporablja tudi za pogon vozil, med katerimi prednjačijo električni avtomobili. Električna vozila imajo številne prednosti pred vozili, ki za pogon uporabljajo motor z notranjim izgorevanjem, saj je električna energija poceni, motor ne povzroča hrupa in vozilo je med vožnjo okolju prijazno. Problem el. vozil je previsoka cena, zato je v magistrskem delu opisan pretvornik, s katerim lahko med drugim vplivamo tudi na ekonomičnost el. vozila. Opisan je pretvornik, ki ga je možno uporabljati za dva režima delovanja. V prvem režimu delovanja je sistem, ki ga je mogoče uporabiti za polnjenje baterije, in v drugem režimu je elektromotorni pogon, ki se uporablja za vodenje asinhronskega motorja. S tem, ko uporabimo iste elemente za dva različna režima delovanja, prihranimo denar in prostor v vozilu. V magistrskem delu smo podrobneje obravnavali polnilnik akumulatorskih baterij, zasnovan na strukturi dveh pretvornikov navzdol in pretvornika navzgor. Vezje odpravlja vpliv višjih harmonikov, kar omogoča brezizguben prenos moči od izvora proti bremenu z zelo velikim izkoristkom. S tokovno regulacijo je možno izvajanje korekcije faktorja moči (PFC). Delovanje smo preizkusili na realnem modelu v laboratoriju, kjer smo imeli na razpolago močnostni pretvornik in asinhronski motor. Celotni algoritem vodenja smo izvedli digitalno. Implementirali smo algoritem, ki je izvajal regulacijo toka skozi statorska navitja na asinhronskem motorju. Z regulacijo smo izboljšali vhodni tok pretvornika. Dosegli smo zvezni vhodni tok, nizko vrednost THD-ja in faktor za korekcijo moči, ki je po zahtevah IEC-standarda. Polnilnik, ki izvaja korekcijo faktorja moči, se lahko približa večji vrednosti polnilnega toka in tako skrajša čas polnjenja baterije.
Ključne besede: električno vozilo, integrirani pretvornik, polnilnik akumulatorskih baterij, korekcija faktorja moči, digitalni signalni mikrokrmilnik
Objavljeno v DKUM: 11.03.2014; Ogledov: 1588; Prenosov: 135
.pdf Celotno besedilo (2,96 MB)

5.
OPTIMIZIRAN POLNILNIK AKUMULATORJEV ZA PODALJŠANJE NJIHOVE ŽIVLJENJSKE DOBE
Miran Meznarič, 2013, diplomsko delo

Opis: V nalogi je opisan polnilnik malih svinčenih akumulatorjev, ki optimalno polni akumulatorje in s tem ohranja njihovo dolgo življenjsko dobo. Polni lahko štiri akumulatorje istočasno, kar mu zagotavlja konkurenčno ceno. polnilnik z optimalno karakteristiko polnjenja za ohranjanje čim daljše življenjske dobe malih (do 15Ah) svinčenih akumulatorjev.
Ključne besede: polnilnik za svinčene akumulatorje, življenjska doba akumulatorja, mali svinčeni akumulator
Objavljeno v DKUM: 07.10.2013; Ogledov: 1400; Prenosov: 170
.pdf Celotno besedilo (5,23 MB)

6.
AVTOMATIZACIJA POLNILNEGA STROJA
Boris Novak, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obsega področje uporabe avtomatizacije v svetu polnjenja pijač. Predstavljena je polnilna linija za polnjenje steklenic.Sestavlja jo pralni stroj, polnilnik, zapiralnik, etiketirka in paketirnik.Vsi ti bloki so med seboj povezani s transportnimi traki.V delu smo se posebej posvetili izdelavi polnilno-zapiralnega bloka. Napisali smo program za krmiljenje stroja in izdelali čimbolj pregleden grafični vmesnik .
Ključne besede: polnilna linija, tehnologija polnjenja, SCADA, program PLK, etiketirka, polnilnik, pakirka, paletizer, depaletizer, polnilno-zapiralni blok
Objavljeno v DKUM: 15.06.2011; Ogledov: 2524; Prenosov: 266
.pdf Celotno besedilo (4,93 MB)

7.
PAMETNI POLNILNIK AKUMULATORJEV
Mihael Vinko, 2010, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je skonstruirati oziroma izdelati cenovno ugoden pametni polnilnik akumulatorjev, ki omogoča hitro polnjenje več vrst akumulatorjev. Polnilnik omogoča hitro polnjenje NiCd, NiMH, LiIon in SLA akumulatorjev. Polnilna napetost in tok sta prikazana na LCD zaslonu. Število in vrsto akumulatorjev izbiramo s pomočjo štirih tipk. Polnilnik omogoča tudi praznjenje NiCd in NiMH celic. Poleg polnilnika akumulatorjev so opisane najpomembnejše vrste akumulatorjev, njihova zgradba in uporaba. Prav tako so opisani tudi načini oziroma metode polnjenja akumulatorjev. Na koncu so opravljene še meritve polnjenja posameznih akumulatorjev.
Ključne besede: polnilnik, akumulatorji, mikrokrmilnik, metode polnjenja
Objavljeno v DKUM: 20.12.2010; Ogledov: 2536; Prenosov: 379
.pdf Celotno besedilo (3,98 MB)

8.
ZASNOVA SODOBNE POLNILNE LINIJE ZA PLASTENKE
Denis Kovačič, 2010, diplomsko delo

Opis: Industrija polnjenja pijač je ena najpomembnejših industrij sveta. V podjetju ICS, d. o. o., ki se že več kot dvajset let ukvarja predvsem z izdelavo polnilnih linij za plastenke in steklenice, smo se odločili, da zasnujemo sodobno polnilno linijo. Polnilna linija bo namenjena za polnjenje plastenk. Sestavlja jo pihalnik, izpiralnik, polnilnik, zapiralnik, etiketirka in paketirka. Ti osnovni bloki so med seboj povezani s transporterji. V delu smo se še posebej posvetili modeliranju izpiralno-polnilno-zapiralnega bloka, ki je najpomembnejši del polnilne linije. V okviru tega bloka smo na NC stroju izdelali tudi vodilo za zapiralne glave, ki smo ga doslej izdelovali ročno. Na ta način smo odpravili dosedanje težave v proizvodnem procesu.
Ključne besede: polnilna linija, tehnologija polnjenja, CAD, CAM, CNC, pihalnih, izpiralnik, polnilnik, zapiralnik, etiketirka, pakirka, izpiralno-polnilni-zapiralni blok
Objavljeno v DKUM: 13.10.2010; Ogledov: 3245; Prenosov: 338
.pdf Celotno besedilo (8,06 MB)

9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici