| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 16
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Uvajanje minimalnih zalog in optimalnih količin za naročanje : diplomsko delo
Lana Čas, 2021, diplomsko delo

Opis: Dandanes se veliko proizvodnih podjetij srečuje s problemom zalog. Postavljajo si vprašanje; koliko in kateri elementi se naj izdelujejo na zalogo. Zavedajo se, da je uspešno poslovanje odvisno tudi od vsakodnevnega zniževanja stroškov znotraj proizvodnega procesa. V diplomski nalogi sem analizirala komponente stroja. Na praktičnem primeru podjetja GEA Vipoll d.o.o. prikažem, kako smo se lotili optimizacije zalog in s tem zniževanja stroškov. Poiskala sem elemente, ki se največkrat ponavljajo v različnih strojih. Nato sem določila količino minimalne in maksimalne zaloge. Hkrati pa sem enako naredila za surovce iz katerih so ti elementi narejeni. Vse elemente sem v programu GoSoft, iz katerega sem pridobivala podatke, označila kot MRP artikel.
Ključne besede: polnilna linija, zaloge, elementi, MRP artikli, optimizacija
Objavljeno v DKUM: 05.10.2021; Ogledov: 559; Prenosov: 68
.pdf Celotno besedilo (2,13 MB)

2.
Načrtovanje in tehnologija izdelave razdelilnika medija v polnilni liniji : diplomsko delo
David Kosi, 2020, diplomsko delo

Opis: Računalniško podprta tehnologija se vedno bolj uveljavlja v podjetjih zaradi ohranjanja konkurenčnosti na trgu. Programski paketi vsebujejo vse potrebne komponente za poenostavljeno programiranje izdelkov, ki vplivajo na natančnost, produktivnost in čas izdelave. V diplomski nalogi sem predstavil razdelilnik medija, ki je del polnilne linije za polnjenje tekočih medijev. S pomočjo CAD modelirnika sem modeliral steber in ohišje razdelilnika medija. Nato sem s povezavo med CAD in CAM sistemoma izbral potrebne operacije in orodja za obdelavo, izdelal sem tehnološke risbe ter opravil simulacijo poti orodij v CAMWorks NC. Rezultat povezave med CAD in CAM sistemoma je NC-koda, ki je bila izdelana s pomočjo poprocesorja in je hkrati osnova za izdelavo razdelilnika na CNC-stroju.
Ključne besede: polnilna linija, razdelilnik medija, CAD/CAM modeliranje, NC-programiranje, simulacija
Objavljeno v DKUM: 05.10.2020; Ogledov: 806; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (1,61 MB)

3.
Načrtovanje, modeliranje in preračun kronske zamašilne glave : diplomsko delo
Denis Čuk, 2020, diplomsko delo

Opis: Industrija polnjenja pijač velja za eno pomembnejših industrij sveta. Polnilne linije so sistemi namenjeni polnjenju različnih tekočih medijev v različno embalažo. V diplomski nalogi bo izpostavljen del polnilne linije, ki skrbi za zamaševanje steklenic s kronskimi zamaški. Prav tako bo na kratko opisano delovanje celotnih sistemov, ki jih izdeluje podjetje GEA Vipoll d. o. o. Opisani bodo tudi CAD/CAM sistemi in njihovo uvajanje v podjetja. Za prostorsko modeliranje bo uporabljen program SolidWorks. Predstavljen bo postopek modeliranja gredi kronske zamašilne glave. S pomočjo preračuna bo potrebno izbrati ustrezno vzmet, da bodo steklenice pravilno zaprte.
Ključne besede: zamaševanje steklenic, kronska zamašilna glava, 3D modeliranje, polnilna linija, preračun vzmeti
Objavljeno v DKUM: 24.09.2020; Ogledov: 668; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (5,48 MB)

4.
Avtomatizacija podajalnega dela polnilne linije
David Jelenko, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje načrtovanje mehanskega dela podajanja sveč ter izdelavo krmilnega programa na polnilni liniji podjetja Orodjarstvo Jelenko. V diplomski nalogi je podan opis danih zahtev ter idejna zasnova podajanja sveč. Mehanska zasnova podajanja je prikazana s pomočjo CAD modela, ki je modeliran s pomočjo programa Solid Works. Gibalni sistem je izveden s pomočjo pnevmatskih valjev, ki so krmiljeni s Siemensovim krmilnikom. Program za krmiljenje pnevmatskih valjev, motorjev ter senzorjev je napisan v programskem orodju Tia portal. Pnevmatski sistem je prikazan s pnevmatsko shemo. Izdelana simulacija delovanja pnevmatske sheme je predstavljena s programom Festo Fluidsim.
Ključne besede: svečarski stroj, polnilna linija, konstruiranje, avtomatizacija, krmiljenje
Objavljeno v DKUM: 02.10.2017; Ogledov: 1120; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (3,15 MB)

5.
Velikostna in modularna gradnja polnilne linije
Darko Balažic, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava velikostno in modularno gradnjo v polnilni liniji. V uvodnem delu je predstavljena zgodovina delovnega okolja. Sledi predstavitev teorije s področja modularne in velikostne gradnje. Osrednji del diplomskega dela obsega načrtovanje in analizo modularnega gradnika podporne noge, ki je najpogostejši gradnik v večini polnilnih linij. Pri modeliranju je uporabljen program SolidWorks, za analizo modularnega gradnika pa programski orodji CreoParametric in CreoSimulate. Analizirana je trdnostna ustreznost, faktor varnosti pri predvideni maksimalni obremenitvi in možnost pocenitve gradnika. Analiziran modularni gradnik podporne noge je ustrezen za nadaljnjo velikostno gradnjo in je predimenzioniran.
Ključne besede: modularna gradnja, velikostna gradnja, polnilna linija, podporna noga
Objavljeno v DKUM: 09.09.2016; Ogledov: 1392; Prenosov: 140
.pdf Celotno besedilo (7,93 MB)

6.
Zalogovna miza v avtomatizirani polnilni liniji
Andrej Kocmut, 2015, diplomsko delo

Opis: V podjetju Vipoll smo zasnovali polnilno linijo za stekleno embalažo. Polnilna linija je zasnovana iz veliko različnih segmentov. Posebna pozornost je namenjena transporterjem embalaže. Po pregledu zasnove polnilne linije je ugotovljen del v katerem je potrebno zagotoviti dodatno možnost za zalogo embalaže. V ta del polnilne linije se je vključila bočna zalogovna miza s katero smo bistveno vplivali na kapaciteto polnilne linije. V zadnjem delu diplomskega dela je predstavljeno krmiljenje polnilne linije, kajti vsa polnilna linija je avtomatsko krmiljena.
Ključne besede: zalogovna miza, polnilna linija, polnilec, izpiralec, zamašilec, transporterji embalaže, krmiljenje polnilne linije.
Objavljeno v DKUM: 20.10.2015; Ogledov: 1087; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (3,24 MB)

7.
Servopogon polnilne linije
Benjamin Balažic, 2014, diplomsko delo

Opis: V podjetju Vipoll, d. o. o., kjer se z izdelovanjem polnilnih linij za steklenice in plastenke ukvarjajo že vrsto let, je med praktičnim usposabljanjem nastala ideja za diplomsko delo, ki obravnava zasnovo polnilne linije in pravilno izbiro servo pogona. Da izberemo dovolj močan servo pogon in ne predimenzioniran, so potrebni izračuni. Ugotovljeno je bilo, da so izračunane moči malo višje kot izmerjene vrednosti, vendar pa so le-te veliko nižje od nazivne moči elektro servo motorjev. To pomeni, da so servo pogoni predimenzionirani.
Ključne besede: polnilna linija, izpiralec, polnilec, zamašilec, elektro servo pogon
Objavljeno v DKUM: 14.04.2015; Ogledov: 1809; Prenosov: 236
.pdf Celotno besedilo (8,09 MB)

8.
Preračun transportne naprave
Peter Klobasa, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo Preračun transportne naprave opisuje načrtovanje in preračun členkastega transporterja. Na začetku diplomskega dela je uvod, v katerem so opisani namen, cilji in zahteve diplomskega dela. Temu sledi opis transportnih naprav. Glede na podane robne pogoje, ki so določeni od ostalih naprav, lahko izračunamo potrebno moč pogonskega motorja za transporter. Za konec diplomskega dela smo še modelirali transportno napravo s pomočjo programskega paketa Creo Parametric 2.0. Bistveno pri modeliranju je bilo sestavljanje pogonske enote in sestava vseh standardnih delov. Transporter je narejen tako, da prejema večje število steklenic in jih razvrsti v vrsto eno za drugo. Celotno diplomsko delo je bilo opravljeno v okviru praktičnega usposabljanja v podjetju ICS d.o.o.
Ključne besede: transportni sistemi, polnilna linija, transporter s šarnirno verigo, analiza zmogljivosti transporterja
Objavljeno v DKUM: 11.12.2014; Ogledov: 1842; Prenosov: 371
.pdf Celotno besedilo (2,13 MB)

9.
Oblikovanje akumulacijskega transporterja v polnilni liniji brezalkoholnih pijač
Danijel Buček, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena rekonstrukcija obstoječe transportne linije za transport PET steklenic. Namen rekonstrukcije transportne linije je ta, da se poveča akumulacijski prostor med polnilnim in etiketirnim strojem oziroma, da se poveča akumulacijski čas med polnilnim in etiketirnim strojem, ki je dandanes pomemben dejavnik v proizvodnem procesu. V uvodnih poglavjih so predstavljene vrste akumulacijskih transporterjev steklenic s katerimi dozežemo povečanje akumulacije, ter s tem tudi vrste verig. V osrednjem delu so prikazani preračuni obstoječega in rekonstrukcijskega stanja transportne linije. V zaključnem delu diplomskega dela je predstavljena ocena in vrednotenje uspešnosti učinkov.
Ključne besede: transportni sistemi, členkasti transporterji, polnilna linija, akumulacija, načrtovanje sistema, ocena in vrednotenje uspešnosti učinkov
Objavljeno v DKUM: 21.11.2014; Ogledov: 1474; Prenosov: 141
.pdf Celotno besedilo (2,26 MB)

10.
Upravičenost modernizacije tehnološke opreme polnilne linije
Jaka Lušanc, 2014, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je predstavitev proizvodnega procesa na liniji Sidel-2, preračun stroškov energije, materiala, delovne sile ter ostalih delovnih sredstev, uporabljenih v procesu proizvodnje brezalkoholnih pijač s posodobljeno opremo polnilne linije ter v končni fazi analiza nove izvedbe linije v primerjavi s prejšnjo, ki je delovala polnih 12 let. Pri tem je poudarek na kazalcih ekonomske upravičenosti investicije, pri katerih sta izpostavljeni dve statični in tri dinamične metode, opisani pa so tudi drugi učinki in prednosti zamenjave pihalnega stroja.
Ključne besede: Radenska, Sidel-2, PET plastenka, polnilna linija, vrednotenje investicijskih projektov, ekonomska analiza
Objavljeno v DKUM: 16.10.2014; Ogledov: 1699; Prenosov: 200
.pdf Celotno besedilo (1,17 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici