| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
PREGLED INOVATIVNIH NEKONVEnCIONALNIH IZDELOVALNIH POSTOPKOV V PROIZVODNJI
Marko Kavzar, 2010, diplomsko delo

Opis: Inovativni nekonvencionalni izdelovalni postopki so modernejši izdelovalni postopki, ki so bili razviti pri iskanju rešitev, kako bi izdelali izdelke, ki jih s konvencionalnimi postopki obdelave ni moč izdelati. Vsi ti postopki delujejo na principu neposrednega delovanja mehanske, toplotne, električne, kemične ali kombinacije več vrst energij. V proizvodnem procesu so se pojavili šele z uvedbo CNC-strojev, večino postopkov pa se še vedno izpopolnjuje. Ker so to razmeroma novi postopki, pri nas še vedno ni dovolj ustrezne literature, ki bi dala celovitejši vpogled v te tehnologije. Prav tako pa je veliko podjetji, ki so premalo konkurenčna prav zaradi tega, ker nimajo ustreznih sodobnih izdelovalnih tehnologij. Zato sem se v okviru te diplomske naloge zgledoval po različnih domačih in tujih virih ter jih ustrezno proučil in strnil v smiselno celoto. Uvodne strani diplomskega dela vsebujejo definicijo nekonvencionalnih postopkov ter njihovo razčlenitev. Nadalje so obravnavani nekonvencionalni postopki iz vidika inovativnosti, pri čemer so podane tudi nekatere definicije invencije in inovacije. Jedro diplomske naloge pa je posvečen opisu posameznih nekonvencionalnih postopkov. Na koncu je narejena še primerjava med posameznimi nekonvencionalnimi postopki.
Ključne besede: inovativni nekonvencionalni postopki, ultrazvočna obdelava, obdelava z (abrazivnim) vodnim curkom, obdelava z abrazivnim curkom, elektrokemična obdelava, elektroerozijska obdelava, obdelava z laserskim in elektronskim žarkom, obdelava z plazmo, obdelava z ionskim žarkom, kemično jedkanje, fotokemično izrezovanje, kemično poliranje
Objavljeno: 11.10.2010; Ogledov: 2071; Prenosov: 539
.pdf Celotno besedilo (2,87 MB)

4.
AVTOMATIZACIJA STROJA ZA POLIRANJE ROBOV KAMNA
Davor Bevc, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisan celoten potek avtomatizacije stroja za poliranje robov, ki se uporablja v kamnoseštvu. Za potrebe domačega podjetja je bil stroj v celoti obnovljen in prilagojen zahtevam ter potrebam trga. Najpomembnejša je bila strojna obnova in dodajanje novih funkcij stroju. Izdelana je bila nova krmilna omarica, v kateri je nameščen programirljiv krmilnik znamke Schneider Electric. Zaradi pomembnosti prikaza hitrosti pomika tekočega traku je bil dodan tudi digitalni tahometer.
Ključne besede: Programirljivi logični krmilnik (PLK), poliranje, avtomatizacija, Schneider Electric – Twido
Objavljeno: 23.10.2015; Ogledov: 909; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (3,26 MB)

5.
Načrtovanje virtualne in realne robotske celice za navarjanje z ATIG postopkom z robotom ACMA XR701
Jure Leskovar, 2015, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obsega najprej akcije, ki so potrebne za vzpostavitev robota ACMA XR701 za potrebe navarjanja. Najprej je bilo potrebno skonstruirati držalo varilnega gorilnika in pripravo za formiranje korena zvarnih spojev (zaščito korena). Slednja omogoča tudi zvezno nastavitev po višini, kar omogoča nastavljanje dolžine obloka pri navarjanju. Sledilo je ročno programiranje robota od točke do točke za potrebe navarjanja. Prav tako se je robot programiral v virtualnem krmilniku in od tu se je program prenesel na realnega robota v robotski celici. Tukaj je bilo potrebno odpraviti veliko problemov, saj za ta robot ne obstaja komercialni virtualni krmilnik. V ta namen je bil predhodno izdelan lasten virtualni krmilnik s pomočjo 3D skeniranja robota in vstavljanja kinematičnega modela robota [8] [3]. Ta krmilnik pa je za potrebe navarjanja imel nekaj pomanjkljivosti. Večina teh je s tem magistrskim delom odpravljenih. V nadaljevanju se je primerjalo klasično TIG navarjanje z ATIG navarjanjem na avstenitnem nerjavnem jeklu (304). Pri ATIG navarjanju se uporablja aktivni prašek, ki se nanese na površino pred navarjanjem, s tem se poveča globina navarjanja. V tej raziskavi sta bila uporabljena dva različna praška BC-31 (zelen) in QuickTIG (bel). Pri navarjanju se je izvedlo več navarov z različno jakostjo varilnega toka. Iz njih so bili izdelani makro obrusi, kjer se je izmerila geometrija navarov, trdota,  ferit in analizirala mikrostruktura. Rezultati so pokazali določene razlike med obema ATIG postopkoma navarjanja in določene prednosti ATIG postopka navarjanja pred klasičnim TIG navarjanjem. Velik vpliv na rezultate ima vnos toplote pri navarjanju oziroma jakost varilnega toka.
Ključne besede: ACMA XR701, Robot Studio, navar, brušenje, poliranje, jedkanje.
Objavljeno: 02.10.2015; Ogledov: 975; Prenosov: 111
.pdf Celotno besedilo (8,06 MB)

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici