| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 19
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
Modifikacije polipropilena s polnili
1990, diplomsko delo

Ključne besede: polipropilen
Objavljeno: 26.07.2007; Ogledov: 1454; Prenosov: 0

6.
Študij ojačitve injekcijsko stiskanega kompozita s teksturiranimi PA6.6 multifilamenti
Ksaver Meško, 2010, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo proučili vpliv modifikacije izotaktičnega polipropilena (iPP) s teksturiranimi PA6.6 multifilamentnimi vlakni na strukturo, morfologijo, mehanske lastnosti in dimenzijsko obstojnost iPP kompozita. Kompozitne vzorce iz izotaktičnega polipropilena s teksturiranimi PA6.6 multifilamentnimi vlakni (volumski delež multifilamentnih vlaken je znašal 2,5 %) smo pripravili v ekstruderju, ter jih še dodatno homogenizirali preko taline v Brabenderjevem gnetilniku. Tako pripravljene kompozite smo uporabil za izdelavo zahtevnejšega mehanskega sklopa, za kar smo uporabili postopek injekcijskega stiskanja pri dveh različnih režimih stiskanja. Priprava kompozitov in predelava uporabljenih materialov v končni proizvod je potekala tako v laboratorijskih, kakor tudi v realnih, industrijskih pogojih in na industrijski opremi, kar daje delu dodaten pomen. Kompozitni vzorci iz izotaktičnega polipropilena s teksturiranimi PA6.6 multifilamentnimi vlakni imajo heterogeno morfologijo, saj sta komponenti nezdružljivi zaradi razlike v polarnosti in razlike v temperaturi taljenja. Opazne so razlike v strukturi med jedrom in površino injekcijsko stiskanih vzorcev, saj relaksacija ter čas ohlajanja vplivata na oblikovanje nadmolekulske urejenosti. PA6.6 polnilo se v injekcijsko stiskanem izdelku izotropo porazdeli po celotnem volumnu. Prisotnost PA6.6 polnila vpliva na zmanjšanje razlike med strukturo površinskih plasti vzorcev, ki so v stiku z orodjem, in strukturo v jedru, kjer se talina počasneje ohlaja. Tako pripravljenim preizkušancem iz iPP in iPP kompozita s teksturiranimi PA6.6 multifilamentnimi vlakni smo določali strukturo, morfologijo, mehanske lastnosti (natezne lastnosti in udarno žilavost) ter dimenzijsko obstojnost. V okviru določanja strukture in morfologije smo izvajali meritve v jedru in na površini izdelka, pri čemer smo ugotavljali tudi vpliv uporabljenega naknadnega tlaka pri injekcijskem stiskanju. Mehanske lastnosti kompozitnih vzorcev smo določili pri nateznih ter udarnih obremenitvah pri sobni temperaturi. Young-ov modul (E), mejo plastičnosti (y), raztezek na meji plastičnosti (y) pretržno trdnost (σb) in raztezek pri pretrgu (εb) smo določili z nateznim preizkusom, udarno žilavost (ak) pa z lomnim preizkusom po Charpy-jevi metodi. Ugotovili smo, da dodatek polnila k iPP poviša vrednost E ter ak, zniža pa vrednost σb ter εb, vendar pa razlike v mehanskih lastnostih med kompozitnim in nemodificiranim iPP niso visoke, razen znižanja vrednosti εb. Dodana PA6.6. multifilamentna vlakna pozitivno vplivajo tudi na izboljšanje dimenzijske stabilnosti vzorcev, kar pojasnjujemo z znižanjem notranjih napetosti v izdelku, ki so pogojene z orientacijo strukturnih gradnikov.
Ključne besede: izotaktični polipropilen, poliamidni 6.6 teksturiran multifilament, kompozitni material, injekcijsko stiskanje, dimenzijska stabilnost
Objavljeno: 01.06.2010; Ogledov: 2578; Prenosov: 217
.pdf Celotno besedilo (14,66 MB)

7.
REORGANIZACIJA PROCESA EMBALIRANJA NA PRIMERU PODJETJA HRIB D.O.O.
Špela Cvirn, 2012, diplomsko delo

Opis: Embalaža danes predstavlja velik pomen pri embaliranju različnih proizvodov, spremlja nas vsepovsod v vsakdanjem življenju. Vsebuje različne funkcije, med najpomembnejše uvrščamo promocijsko in uporabno funkcijo. Promocijska predstavlja izdelek na trgovskih policah ter vsebuje informacije, ki so pomembne za informiranje končnih uporabnikov. Uporabna funkcija embalaže in embalažnega materiala teži k ohranjenosti pakiranih proizvodov in ponovni uporabi embalaže pri le delni uporabi vsebine, ki je embalirana. Trenutno je v gospodarstvu zelo razširjena plastična embalaža, ki vpliva tako pozitivno kot negativno. Pozitivno predvsem na uporabnost pakiranega izdelka, negativno pa predvsem zaradi končnega recikliranja. V diplomskem delu se bomo usmerili v analizo poteka pakiranja in embaliranja na primeru podjetja Hrib, d. o. o. Na podlagi pridobljenih podatkov bomo z uporabo kritične analize ugotovili slabosti trenutnega stanja. Nato bomo na podlagi tega predlagali predloge rešitev in izboljšav v izbranem podjetju, kjer bomo uvedli novosti na oddelku pakiranja. Predlogi izboljšav bodo usmerjeni v novi embalažni material in obliko embalaže, ki bo opremljena z ekološkimi znaki, ki so v skladu z evropsko direktivo. Uvedli bomo bio embaliranje in hkrati stroškovno primerjali navadno konvencionalno embalažo z bio embalažo. Zadnji predlog pa bo usmerjen v uvedbo avtomatskega etiketiranja. V zaključku bomo primerjati obstoječe stanje s predlagano rešitvijo ter ugotavljali smotrnost uvedbe rešitve.
Ključne besede: embalaža, bio embalaža, polipropilen, embaliranje, logistika
Objavljeno: 27.10.2012; Ogledov: 1224; Prenosov: 232
.pdf Celotno besedilo (1,03 MB)

8.
Morphology of polypropylene/silica nano- and microcomposites
Anđela Pustak, Irina Pucić, Matjaž Denac, Iztok Švab, Janez Pohleven, Vojko Musil, Ivan Šmit, 2013, izvirni znanstveni članek

Opis: The aim of this study was to compare the effects of different silica grades on the structure and morphology of isotactic polypropylene (iPP)/silica composites to better understand their structure-property relationships. Isotactic polypropylene composites with 2, 4, 6, 8 vol % of added silica fillers differing in particle size (micro- vs. nanosilica) and surface modification (untreated vs. treated surface) were prepared by nonisothermal compression molding and characterized by different methods. The addition of all silica fillers grades to the iPP matrix significantly influenced the spherulitic morphology, while phase characteristics of the iPP matrix seemed to be unaffected. Surface modification of silica fillers exhibited stronger effects on spherulite size than size of silica particles. Nonpolar silica particles, more miscible or compatible with iPP chains than polar silica particles, enabled better spherulitic growth. The spherulite sizes tended to reach equal values at 8 vol % of added silicas showing that spherulite size became independent of filler concentration and surface modification above optimum filler concentration.
Ključne besede: polipropilen, mehanske lastnosti, strukturni odnosi, morfologija, kompoziti
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 676; Prenosov: 85
URL Povezava na celotno besedilo

9.
Modifikacije izotaktičnega polipropilena s stirenskimi blok-kopolimeri
Matjaž Denac, Vojko Musil, Matjaž Makarovič, 2001, izvirni znanstveni članek

Opis: Z modifikacijo pogosto izboljšamo obstoječe lastnosti polimernega materiala, lahko pa dosežemo tudi takšne, ki jih polimerna matrica nima. Uspešnost polimernih modifikatorjev je predvsem odvisna od jakosti interakcij na fazni meji polimer/modifikator. Preučevali smo vpliv polimernih modifikatorjev na polipropilensko matrico. Uporabili smo več vrst in tipov stirenskih blokkopolimerov v koncetracijah do 20 vol.%. Vzorce smo pripravili iz taline v Brabenderjevem gnetilniku in s stiskanjem v plošče na laboratorijski stiskalnici. V delu so komentirani rezultati meritev predelovalnih lastnosti (torzijski moment mešanja), mehanskih lastnosti (natezne lastnosti, zarezna udarna žilavost) in študija morfologije v odvisnosti od sestave mešanic polimerov.
Ključne besede: polimeri, kopolimeri, modifikacija, polipropilen, stiren, materiali, polimerizacijski proizvodi, morfologija
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 849; Prenosov: 97
.pdf Celotno besedilo (203,28 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Raziskave modificiranih kompozitov iz polipropilena in talka
Matjaž Denac, Vojko Musil, Matjaž Makarovič, Črtomir Stropnik, 1999, izvirni znanstveni članek

Opis: V razvoju novih polimernih materialov zavzemajo pomembno mesto polimerni kompoziti, proizvedeni iz polipropilena (PP). Preučevali smo kompozite iz PP in talka, površinsko obdelanega z aminosilani, in polimernega modifikatorja. Kompoziti so vsebovali 12 vol.% obdelanega talka in do 10 vol.% blokkpolimerov poli-(stiren-b-etilen-co-butilen-b-stirena)(SEBS) različnih molskih mas, SEBS, grafitiranega z maleinanhidridom (SEBS-gMA), ali PP, grafitiranega z maleinanhidridom (PP-gMA). Vzorce smo pripravili preko taline v Brabenderjevem gnetilniku in s stiskanjem v plošče na laboratorijski stiskalnici. Kompozite PP/talk/SEBS-gMA in PP/talk/PP-gMA smo pripravili tudi pri različnih časih gnetenja. V delu so komentirani rezultati meritev predelovalnih lastnosti (torzijski moment mešanja), mehanskih lastnosti (natezne lastnosti, zarezna udarna žilavost) in študija morfologije v odvisnosti od sestave in tehnoloških pogojev priprave kompozitov.
Ključne besede: polipropilen, talk, polimerni modifikator, polimerni kompoziti
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 578; Prenosov: 37
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici