| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Energetski in ekonomski preračun za ogrevanje enostanovanjske hiše na lesno biomaso
Boštjan Medvešek, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo obravnava smotrnost uporabe lesne biomase za ogrevanje enostanovanjske hiše ali drugih objektov. Ker se izpusti CO2 in drugih škodljivih plinov v ozračje povečujejo in škodljivo vplivajo na okolje, v katerem živimo, bi bilo smiselno, da bi objekte v večini ogrevali na lesno biomaso in tako zmanjšali izpuste CO2 v ozračje. V teoretičnem delu diplomskega dela smo opisali, kaj je lesna biomasa in kako se jo da uporabiti, v praktičnem delu pa smo izračunali toplotne izgube za enostanovanjsko hišo in na osnovi izračuna določili moč uplinjevalne peči na polena. Določili smo tudi potrebno velikost hranilnika tople in sanitarne vode ter izdelali načrt za dimnik. Predstavili smo možnost ogrevanja na radiatorje in naredili izračun ekonomske upravičenosti projekta.
Ključne besede: Lesna biomasa, uplinjevalna peč, polena, ogrevanje
Objavljeno v DKUM: 19.04.2023; Ogledov: 623; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (2,66 MB)

2.
UPORABA OBNOVLJIVIH VIROV ZA TOPLOTNO OSKRBO STANOVANJSKE HIŠE
Luka Verbuč, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava izračune toplotnih izgub domače hiše, ki je bila zgrajena leta 1990 in je slabše izolirana. Na primeru hiše bodo prikazani izračuni porabe energije pred sanacijo in izračuni, ki bi jih dosegli s sanacijo ovoja stavbe. Naredil bom tudi primerjavo med sedanjim ogrevanjem, ki je kotel na polena, in ogrevanjem na samooskrbno toplotno črpalko. Izračunal bom potrebno moč toplotne črpalke za ogrevanje in potrebo po sanitarni vodi. Ker se hiša nahaja na sončni legi, bom na podlagi porabljene električne energije za stanovanjsko hišo izbral potrebno površino solarnih modulov, ki bi omogočali toplotno samooskrbo hiše za proces ogrevanja.
Ključne besede: obnovljivi viri, toplotne izgube, toplotna črpalka, kotel na polena, električna samooskrba, solarni modul
Objavljeno v DKUM: 26.10.2016; Ogledov: 1909; Prenosov: 206
.pdf Celotno besedilo (2,83 MB)

3.
Racionalizacija ogrevalnega sistema z delnim energetskim pregledom ter analizo udobja bivalnega objekta
Denis Kropec, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena racionalizacija ogrevalnega sistema stanovanjske hiše s poudarkom na lesni biomasi. Še ne dotrajan kotel na lahko kurilno olje smo se odločili zamenjati z uplinjevalnim kotlom na polena. V diplomskem delu je narejen delni energetski pregled stanovanjske hiše in analiza udobja po SIST EN ISO7730. Predstavili smo stroškovno analizo in izračunali povračilno dobo izvedenih ukrepov. Na podlagi ugotovitev trdimo, da je bil prehod na biomaso in racionalizacija celotnega ogrevalnega sistema smotrna odločitev s povračilno dobo 5-ih let.
Ključne besede: Ogrevanje stanovanjskega objekta, uplinjevalni kotel na polena, kotel na olje, biomasa, energetski pregled, analiza udobja, stroškovni pregled
Objavljeno v DKUM: 09.09.2016; Ogledov: 1126; Prenosov: 155
.pdf Celotno besedilo (2,91 MB)

4.
Ogrevanje stanovanjske hiše s kotlom na polena in zalogovnikom
Jure Iljaž, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sta opisana kotel na polena in njegovo delovanje. Prikazano je tudi, kako pripravimo les za kurjavo in ga skladiščimo, saj je to zelo pomembno za pravilno delovanje kotla. Nepogrešljiv del kotla na polena je tudi hranilnik tople vode. V praktičnem delu smo izračunali toplotne izgube stanovanjske hiše in kakšen hranilnik tople vode bi bil dejansko potreben.
Ključne besede: kotel na polena, hranilnik tople vode, spravilo lesa, toplotne izgube
Objavljeno v DKUM: 26.09.2014; Ogledov: 1443; Prenosov: 223
.pdf Celotno besedilo (2,16 MB)

5.
IZBIRA OGREVALNEGA SISTEMA ZA STANOVANJSKE HIŠE
Marko Hudej, 2014, diplomsko delo

Opis: Povzetek V diplomskem delu so predstavljeni različni sistemi ogrevanja, tako ogrevanje na biomaso (polena, sekance, pelete), kurilno olje, zemeljski plin, toplotne črpalke ter možnost daljinskega ogrevanja iz termoelektrarne. Za vsak sistem je opravljena stroškovna analiza ter izračunana letna poraba goriva. V drugem delu praktičnega dela pa je predstavljen sistem daljinskega ogrevanja iz termoelektrarne v Spodnji Lokovici, ki bi ga zamenjal z daljinskim ogrevanjem na sekance. Izračunana je vrednost investicije, letna poraba goriva ter čas povrnitve investicije. Opisanih je več možnosti.
Ključne besede: polena, sekanci, peleti, toplotne črpalke, daljinsko ogrevanje
Objavljeno v DKUM: 02.07.2014; Ogledov: 2737; Prenosov: 362
.pdf Celotno besedilo (3,00 MB)

6.
Ogrevanje stanovanjske hiše z lesno biomaso kot virom iz lastnega gozda
Tilen Mar, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje, kako ogrevati stanovanjsko hišo z lesno biomaso, ki jo pridobimo iz lastnega gozda. Predstavljeno je pridobivanje, skladiščenje, transport in uporaba lesnih goriv, kot so polena, sekanci in peleti. Na osnovi trenutnega stanja je izveden toplotni preračun zgradbe in izbran ogrevalni kotel, ki ga potrebujemo. Na koncu je predstavljenih sedem variant, ki predstavljajo možnosti ogrevanja stanovanjske hiše. V analizi je na osnovi primerjave različnih lesnih goriv in možnostih izrabe goriv izbrana za uporabnika najboljša in cenovno najugodnejša rešitev.
Ključne besede: biomasa, polena, sekanci, peleti, ogrevalni sistem, toplotni preračun
Objavljeno v DKUM: 12.07.2013; Ogledov: 2255; Prenosov: 189
.pdf Celotno besedilo (2,16 MB)

7.
VODENJE TEMPERATURE POVRATNEGA VODA UPLINJEVALNEGA KOTLA NA LESNA POLENA
Andrej Knuplež, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema analizo, modeliranje in načrtovanje vodenja temperature povratnega voda uplinjevalnega kotla na lesna polena. Za doseganje maksimalnega toplotnega izkoristka in popolnega zgorevanja lesne biomase mora uplinjevalni kotel delovati v svojem optimalnem delovnem področju. To pomeni konstantno proizvodnjo toplotne energije ne glede na potrebe sistema ogrevanja. Zato je v sistem ogrevanja vgrajen hranilnik toplote, ki akumulira višek proizvedene toplotne energije, ki jo lahko sistem ogrevanja porablja, ko kotel toplotne energije ne proizvaja. V diplomskem delu je opisan način povezave med uplinjevalnim kotlom na lesna polena in hranilnikom toplote. Temperatura povratnega voda kotla mora presegati kritično vrednost, ki še ne povzroča kondenzacije dimnih plinov. Zato je v povezavo med kotlom in hranilnikom toplote vgrajen sistem za mešanje hladnega medija iz hranilnika in vročega medija iz kotla, za katerega je bilo izvedeno načrtovanje in izvedba sistema vodenja.
Ključne besede: regulacije, sistemi ogrevanja na lesno biomaso, uplinjevalni kotel na lesna polena, temperatura povratnega voda, mešalni ventil, enofazni sinhronski motor
Objavljeno v DKUM: 28.06.2010; Ogledov: 4513; Prenosov: 436
.pdf Celotno besedilo (5,68 MB)

Iskanje izvedeno v 25.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici