| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 17
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
PLANIRANJE PRODAJE V PODJETJU JOHNSON CONTROLS-NTU D.O.O.
Andreja Sušec, 2011, diplomsko delo

Opis: Podjetje mora planirati in iskati nove priložnosti v okolju ter hkrati neprestano izboljševati procese interno v podjetju. Predpostavljam, da bodo v prihodnosti uspešna le tista podjetja, ki bodo svoje resurse znala optimalno planirati in razporejati. Podjetje Johnson Controls-NTU se je obdržalo na trgu navkljub zunajnim pritiskom (recesiji) in notranjim nesoglasjem, zaradi kakovosti in inovativnih pristopov k poslovanju (vitka proizvodnja, metoda Kanban za zmanjšanje medfaznih zalog, metoda 5S, projekti CI –continious improvement …). Če podjetje ne bi dosegalo napovedanih planov prodaje, ne bi bilo več zanimivo za vlagatelje in se ne bi obdržalo na trgu vse do danes.
Ključne besede: Prodaja, planiranje, planiranje prodaje, stopnja pokritja, marža.
Objavljeno: 02.11.2011; Ogledov: 1471; Prenosov: 254
.pdf Celotno besedilo (2,11 MB)

4.
EKONOMSKA ANALIZA ENOPOLNEGA SN IZOLIRANEGA PODNOŽJA VAROVALK VOH 01
Matej Pogladič, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Zaščita distribucijskih transformatorjev je najpogosteje izvedena s pomočjo taljivih varovalk. Dosedanja podnožja in varovalke niso izolirane, kar predstavlja šibko točko transformatorske postaje. V diplomskem delu so predstavljene osnovne značilnosti uporabe enopolnih SN izoliranih podnožij varovalk VOH 01 in rešitev. V ekonomski analizi je opisana upravičenost podražitve zaščite transformatorja ter koristi za kupca in proizvajalca teh podnožij. Izvedena je tudi analiza praga pokritja z izračunom praga pokritja stroškov in izračunom ciljnega dobička.
Ključne besede: ekonomska analiza, podnožje varovalke, zaščita, transformator, taljiva varovalka, strošek, prag pokritja
Objavljeno: 27.09.2011; Ogledov: 1642; Prenosov: 128
.pdf Celotno besedilo (2,79 MB)

5.
Teselacije z GeoGebro
Andreja Pečovnik Mencinger, Matej Mencinger, 2012, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: Prispevek je namenjen predvsem učiteljem matematike v osnovnih in srednjih šolah. V gradivu je predstavljena ena od možnosti dela z nadarjenimi dijaki v obliki matematične delavnice. Predstavljen je program GeoGebra -tj. program za dinamično geometrijo ter njegova uporabna vrednost pri obravnavi teselacij. V prispevku najprej obdelamo teoretične in zgodovinske osnove teselacij in Geogebre. V nadaljevanju s pomočjo programa Geogebra prikažemo primere dinamične teselacije ravnine.
Ključne besede: teselacije, GeoGebra, dinamična geometrija, pokritja ravnine
Objavljeno: 01.06.2012; Ogledov: 1348; Prenosov: 87
URL Povezava na celotno besedilo

6.
EKONOMSKI VIDIKI POSLOVNIH ODLOČITEV V TRANSPORTNEM PODJETJU
Ivan Planinc, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo definira in obravnava stroške (cestnega) transportnega podjetja kot pomemben element poslovnega odločanja. V teoretičnem delu opredeljujemo značilnosti izvajanja transportnih storitev na področju mednarodnega transporta, posebna pozornost pa je namenjena identifikaciji in klasifikaciji ključnih stroškov transportnih storitev. V aplikativnem delu predstavljamo model in postopek izračuna stroškov transportnih storitev cestnega transportnega podjetja. Na osnovi primerjalne analize treh konkretnih primerov možnih poslovnih priložnosti izbranega transportnega podjetja izberemo iz ekonomskega stališča najbolj optimalno poslovno odločitev.
Ključne besede: cestni transport, stroški, struktura stroškov, transportno podjetje, točka pokritja, prodajna cena, poslovna odločitev
Objavljeno: 26.11.2012; Ogledov: 1045; Prenosov: 198
.pdf Celotno besedilo (3,33 MB)

7.
DINAMIČNO UGOTAVLJANJE STROŠKOV IN PRODAJNIH CEN V CESTNEM TOVORNEM TRANSPORTU
Klemen Konrad, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opredeljuje in proučuje stroške (cestnega) transportnega podjetja kot osnovo za poslovno odločanje. Posebno pozornost smo namenili identifikaciji in klasifikaciji ključnih stroškov transportnih storitev. Posvečamo se metodam kalkulacije in obračuna stroškov na različne načine. Posebej obravnavamo načine dinamičnega spremljanja in razporejanja stroškov. V zadnjem delu naloga oblikuje orodje za dinamično spremljanje stroškov. Z razvitim orodjem smo predstavili razliko med dinamičnim in klasičnim spremljanjem stroškov, kot podlago za poslovno odločanje. Proučili smo tudi stroške tovornih vozil različnih emisijskih razredov in proučili upravičenost investicije v novo vozilo.
Ključne besede: Stroški, transportno podjetje, dinamika stroškov, kalkulacija prodajnih cen, točka pokritja, poslovno odločanje, investicije
Objavljeno: 24.06.2014; Ogledov: 890; Prenosov: 221
.pdf Celotno besedilo (1,25 MB)

8.
UVAJANJE NOVE STORITVE V PODJETJU
Miha Maček, 2014, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomskega dela je bil razviti in uvesti novo storitev v podjetje Uroš Maček, s. p., ki bi mu pomagala ustvariti večji dobiček. Katero storitev bi obstoječe stranke in znanci najraje videli kot novo dejavnost omenjenega podjetja, smo ugotavljali s pomočjo anketnega vprašalnika. Anketiranje se je izvajalo v času od januarja do aprila 2014. Anketo smo razdelili med devetindvajset obstoječih strank podjetja. Iz rezultatov ankete izhaja, da bi anketirani zaradi hitrega in kakovostnega dela podjetja v preteklosti najraje videli, da bi podjetje uvedlo premontažo in uravnoteženje pnevmatik. Za namene investiranja so bila sredstva omejena na 3500 EUR. S pomočjo različnih izračunov smo ugotovili, da uvedba nove storitve v podjetje v obdobju enega leta ni smiselna, bo pa smiselna v daljšem časovnem obdobju, in da bo investicija pokrita v zastavljenem roku treh let. Na osnovi vseh ugotovitev so se v podjetju odločili novo storitev uvesti že v letu 2014.
Ključne besede: Uroš Maček, s. p., obrt, obrtno dovoljenje, storitev, izračun ROI, točka pokritja
Objavljeno: 03.07.2014; Ogledov: 778; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (1,06 MB)

9.
Prirejanja v dvodelnih grafih
Maja Burič, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Prirejanja v dvodelnih grafih je razdeljeno na tri dele.Prvo poglavje opisuje osnovne pojme v teoriji grafov. Na kratko so predstavljene tiste osnovne definicije in lastnosti grafov, ki so potrebne za lažje nadaljno razumevanje snovi. Podrobneje so obravnavani dvodelni grafi in njihove lastnosti. Dokazan je izrek, ki karakterizira dvodelne grafe kot tiste grafe, ki nimajo lihih ciklov. V drugem poglavju sta predstavljeni definiciji prirejanja in pokritija. Zapisane in slikovno ponazorjene so definicije prirejanja in pokritja, kar je pomembno za celotno obravnavo diplomskega dela. V tretjem in najpomembnejšem poglavju povežemo vso prejšnjo snov v celoto in razložimo celotno temo diplomskega dela. Dokažemo dva najpomembnejša izreka o dvodelnih grafih; Königov izrek o moči največjega prirejanja v dvodelnem grafu in Hallov izrek, ki podaja potreben in zadosten pogoj za obstoj prirejanja, ki pokrije enega izmed obeh delov dvodelne particije. Ta dva izreka sta za lažje razumevanje tudi predstavljena na primerih. Diplomsko nalogo zaključimo s posledicami, ki sledijo Hallovemu izreku in njihovimi dokazi.
Ključne besede: dvodelni grafi, prirejanja, pokritja, Hallov pogoj
Objavljeno: 23.07.2015; Ogledov: 791; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (2,37 MB)

10.
Optimizacija pranja delov v farmacevtski industriji
Matic Dobrajnščak, 2016, magistrsko delo

Opis: V proizvodnji zdravil so zahteve po čistem okolju in opremi na zelo visokem nivoju. Posledica hitrega tehnološkega razvoja so tudi novi procesi in tehnologije zagotavljanja čistoče. Čiščenje je proces odstranjevanja snovi, s katerimi zagotavljamo proizvodnjo kakovostnih zdravil. V poslovnem procesu podjetja prihaja do zavestnega uničevanja koristnih stvari z namenom, da v proizvodnem procesu dobimo v zameno še koristnejše proizvode ali kake druge učinke. Za ugotavljanje uspešnosti poslovanja podjetja je potrebno poznati to trošenje poslovnih prvin oziroma tako imenovanih inputov in ugotoviti višino njihove porabljene vrednosti. V magistrskem delu bomo s pomočjo zbranih podatkov naredili tehnološko in stroškovno analizo dveh pomivalno-dezinfekcijskih naprav proizvajalca Belimed, ki obratujeta v proizvodnih prostorih farmacevtskega podjetja. Gre za primerjavo obstoječega pomivalnega stroja z novim, ki ga je podjetje kupilo nedolgo nazaj. Skozi nalogo bomo stroškovno ovrednotili vse poslovne prvine, ki se porabljajo v obeh pomivalnih ciklih. Tako bomo stroškovno ovrednotiti en celotni pomivalni cikel in analizirali, ali se investicija nabave in inštalacije novega pomivalnega stroja povrne. Primerjali bomo tudi tehnologijo pomivanja obeh strojev, določili pomivalno delovno kapaciteto obeh naprav ter predstavili prednosti in slabosti delovanja omenjenih strojev. Glavni cilj je stroškovna kalkulacija in primerjava tehnologije pranja dveh pomivalno-dezinfekcijskih naprav proizvajalca Belimed.
Ključne besede: stroški, tehnologija pomivanja, poslovne prvine, prag pokritja, proizvodna kapaciteta, pomivalno-dezinfekcijska naprava
Objavljeno: 22.08.2016; Ogledov: 469; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (3,73 MB)

Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici