| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
6.
OPTIČNI NADZOR KAKOVOSTNIH KARAKTERISTIK ZOBATEGA VENCA
Uroš Pečnik, 2009, specialistično delo

Opis: V predstavljenem specialističnem delu sem v teoretičnem delu prikazal pomen toleranc oblike in lege, vrste zobniških gonil, njihove karakteristike in značilnice, postopke ugotavljanja ustreznosti zobniških gonil v proizvodnem procesu s klasičnimi in sodobnimi sofisticiranimi merilnimi sistemi ter pa kakšni so lahko vplivi poznavanja oziroma nepoznavanja karakteristik merilne opreme. Praktični problem, ki sem ga obdelal v svojem specialističnem delu, izhaja iz moje poklicne vloge v podjetju, saj se kot vodja kontrole kakovosti nenehno srečujem s problemi zagotavljanja ustreznosti meritev in merilnih sistemov. Cilj izdelave mojega specialističnega dela je bil s pomočjo ustreznih meritev in merilne opreme določiti merila oziroma kriterije za optični nadzor kakovostnih karakteristik naših izdelkov. Ta merilna oprema je bila s pomočjo domačega zunanjega izvajalca namensko razvita za potrebe našega podjetja in predstavlja konkurenčno prednost pri zagotavljanju kakovosti končnih izdelkov. V specialističnem delu sem podal praktične rešitve za vizualno in dimenzijsko optično kontrolo kakovostnih karakteristik zobatih vencev za vztrajnike. V skladu s temi zahtevami so definirane kakovostne karakteristike in kriterije sprejemljivosti. V nalogi sem se omejil na proizvodni program podjetja, v katerem sem zaposlen ter na opremo, postopke, kadre in pogoje v podjetju. Postopki izdelave so determinirani z vzpostavljeno tehnologijo, postopki kontrole, ki sem jih v sklopu naloge izdelal, pa so vezani na obstoječo merilno in kontrolno opremo, pri načrtovanju katere sem tudi sam sodeloval. Pri izdelavi specialističnega dela so bile uporabljene predvsem metode vizualnega določanja napak na izdelkih, metode dvodimenzionalne obdelave video signalov, postopki merjenja dimenzij v dveh in treh koordinatah, eksperimentalne metode v obliki analize napak na osnovi obdelave vzorcev ter standardna metoda določanja merilne negotovosti.
Ključne besede: optični nadzor, vizualne karakteristike, dimenzijske karakteristike, merilni pogrešek, kontrola kakovosti, zobati venec
Objavljeno: 12.03.2010; Ogledov: 2705; Prenosov: 281
.pdf Celotno besedilo (3,54 MB)

7.
ANALIZA VPLIVA POSTAVITVE OPTIČNIH KOMPONENT NA MERILNO NEGOTOVOST LASERSKEGA INTERFEROMETRA
David Močnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Za učinkovit nadzor koordinatnih merilnih naprav in za analizo merilnih pogreškov oz. vplivov na merilno negotovost je postopek meritve z laserskim interferometrom zelo primeren. Seveda pa se pojavljajo določene omejitve glede točnosti oz. negotovosti meritve. Diplomsko delo zajema nekaj teoretičnih osnov meroslovja, predstavljen je princip merjenja dimenzij z laserskim interferometrom ter koncept negotovosti meritve z laserskim interferometrom. V nadaljevanju je izvedena analiza variant postavitev optičnih komponent za meritev pomika na koordinatni merilni napravi. Pri tem je glavna pozornost namenjena variantam s katerimi se da eliminirati Abbejev pogrešek, ki ima v mnogih primerih pomemben prispevek k negotovosti meritve. Na koncu je podan tudi predlog postavitve optičnih komponent za meritev razdalje na koordinatni merilni napravi v Laboratoriju za tehnološke meritve.
Ključne besede: laserski interferometer, meritev razdalje, merilna negotovost, Abbejev pogrešek
Objavljeno: 31.03.2010; Ogledov: 1973; Prenosov: 159
.pdf Celotno besedilo (1,95 MB)

8.
VPLIV OBLIKE MERILNE PROGE NA NEGOTOVOST KALIBRACIJE ČRTNEGA MERILA
Klemen Jug, 2010, diplomsko delo

Opis: Pri umerjanju črtnih meril velikih dolžin (tračna merila) z laserskim interferometrom so bistveni vplivi na merilno negotovost temperaturni raztezek merila, sprememba valovne dolžine laserskega žarka zaradi vplivov okolja, izravnava laserskega žarka ter Abbejev pogrešek, ki nastopi zaradi različnih nagibov vozička vzdolž merilne poti. Abbejev pogrešek je v tem diplomskem delu določen na osnovi merjenja nagibov proge in vozička z libelo in laserskim interferometrom. Glavni rezultati diplomskega dela so podatki o odstopanjih premosti vodil in vplivi teh odstopanj na negotovost umerjanja črtnega merila. Rezultati diplomskega dela sami ne predstavljajo rešitve problema pogreškov, bodo pa koristno uporabljeni pri nadaljnjih nastavitvah proge.
Ključne besede: umerjanje, črtno merilo, merilni pogrešek, merilna negotovost
Objavljeno: 23.06.2010; Ogledov: 1531; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (2,32 MB)

9.
Zagotavljanje ustrezne kakovosti meritev pri nadzoru proizvodnega procesa sestavnega dela kompresorja
Tilen Vraničar, 2012, magistrsko delo

Opis: V prvi polovici predstavljenega magistrskega dela sta opisani teorija pogreškov ter merilna negotovost, druga pa najprej vsebuje opis obdelave cilindra na bloku kompresorja in način merjenja obravnavanih dimenzij oziroma oblik, čemur sledijo eksperimentalne meritve s pripadajočimi rezultati. Cilj magistrske naloge je, da z izvedbo eksperimentalnih meritev dokaže sprejemljivost postopka merjenja premera cilindra in merjenja valjnosti cilindra. Po predhodno določenem protokolu so se eksperimentalne meritve premera cilindra izvedle na pnevmatskem merilnem stroju Stotz, meritve valjnosti pa na merilnem stroju Hommel. Statistična obdelava podatkov je pokazala na slabo ponovljivost meritve kalibracijskih obročev naprave Stotz. Po teoriji je bila izračunana tudi skupna merilna negotovost meritve premera cilindra, izračun pa je pokazal, da s trenutnim načinom merjenja ne moremo z veliko verjetnostjo zagotavljati točnosti meritev. Sprejemljivost postopka meritve valjnosti je bila dokazana s primerjalnimi meritvami, in sicer smo valjnost istega cilindra izmerili na dveh različnih koordinatnih merilnih strojih Zeiss ter na obravnavanem merilnem stroju Hommel. Po primerjavi podatkov, dobljenih iz meritev, smo ugotovili, da je postopek meritve valjnosti na stroju Hommel sprejemljiv.
Ključne besede: merilna negotovost, standardni odmik, merilni pogrešek, meritev, premer, valjnost, krožnost, toleranca, pnevmatska merilna naprava
Objavljeno: 29.06.2012; Ogledov: 1362; Prenosov: 193
.pdf Celotno besedilo (5,84 MB)

10.
Peč za sintranje mikro objektov
Matjaž Bogša, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje postopek izdelave peči, ki je namenjena sintranju mikrometrskih objektov. Podrobneje je predstavljen proces zasnove in izgradnje regulatorja temperature z vsemi poizkusi, ki smo jih tekom dela izvedli ter dobljenimi rezultati. Metode dela so bile tekom razvoja različne, začeli smo z načrtovanjem in konstrukcijo s pomočjo CAD programa Solidworks, nadaljevali z načrtovanjem vezja, pisanjem programske kode ter zaključili z merjenjem in interpretacijo rezultatov. S pomočjo P regulatorja nam je nihanje temperature na koncu uspelo omejiti na 1 °C podnihaja. Kljub temu, da smo z delovanjem peči zadovoljni, še zmeraj ostaja nekaj pomanjkljivosti, ki ponujajo možnost nadgradnje.
Ključne besede: regulator temperature, regulacijski pogrešek, prenihaj, izgube
Objavljeno: 13.09.2017; Ogledov: 253; Prenosov: 34
.pdf Celotno besedilo (1,21 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici