SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Učinki posodobitve vojaškega letališča Cerklje ob Krki : magistrska naloga
Nikolaj Galeša, 2009, magistrsko delo/naloga

Opis: Vojaško letališče Cerklje ob Krki (letališče) je bilo ustanovljeno leta 1938 kot vojaško letališče kraljeve vojske. Po koncu druge svetovne vojne pa ga je uporabljalo vojaško letalstvo JLA. Letališče je v devetdesetih prejšnjega stoletja postalo osrednja vojaška letalska baza Slovenske vojske. Danes je tu nastanjena večina enot letalstva in zračne obrambe Slovenske vojske (SV). Dotrajanost letaliških objektov, vzletno-pristajalne steze in druge letališke infrastrukture je povod celovitega projekta prenove ter posodobitve letališča. Večina prenove bo povezana z izboljšanjem zmogljivosti letališča. Tehnološka prenova in rekonstrukcija letališča bosta omogočili, da bodo na njem varno vzletali in pristajali vojaški ter civilni zrakoplovi v vseh pogojih, tudi pri omejeni vidljivosti, podnevi in ponoči. Na ta način bo omogočen tudi civilni notranji in mednarodni javni promet, ki ga do zdaj ni bilo. Obnovljeno letališče bo edina zračna vstopna točka vojaških letal v Sloveniji, kjer bo potekal tudi program podpore enotam NATO, pri čemer pa ni predvideno, da bi bili na njem stalno nameščeni zrakoplovi ali enote drugih držav zavezništva. Predvideno je za pomoč med članicami zveze ob vojaški ogroženosti in večjih naravnih nesrečah. Izgradnja gospodarskega središča Phoenix na severnem delu letališča se pojavlja kot pomemben logističen potencial, tako za Slovensko vojsko kakor tudi za celotno gospodarsko področje v Posavju. Posodobitev letališča in izgradnja gospodarskega središča Phoenix na istem prostoru je izvrstno izkoriščen moment ali še bolje rečeno inercija, ki bo zagotovila sinergijo celotnega spektra logističnih tokov na tem območju ter ob ustreznem upravljanju omogočila povezljivost kadrov, opreme in infrastrukture na letališču.
Ključne besede: letališča, povezljivost, sinergija, intermodalnost, podpora države gostiteljice
Objavljeno: 17.08.2009; Ogledov: 3515; Prenosov: 218
.pdf Celotno besedilo (3,32 MB)

2.
Terorizem kot grožnja logistični podpori države gostiteljice - primer Slovenije : magistrsko delo
Jože Rojec, 2010, magistrsko delo/naloga

Opis: V pričujoči magistrski nalogi se ukvarjamo s terorizmom kot grožnjo logistični podpori države gostiteljice na primeru države Slovenije. Če hočemo ugotoviti ali ta grožnja dejansko obstaja pri izvajanju procesa podpore države gostiteljice ali pa je le plod nekega splošnega svetovnega strahu pred tem pojavom, smo morali proučiti našo širšo in ožjo okolico. Da bi pridobili čim pomembnejša spoznanja, smo izdelali analitični model, ki nam v obliki vprašanj in odgovorov nanje daje precej zanesljivo sliko o realnem stanju. Tako smo ugotovili, da potencialna grožnja terorističnih napadov obstaja tudi v Sloveniji in ravno tako v samem procesu logistične podpore države gostiteljice. Predlagali smo, da se v zvezi s to ugotovitvijo sprejmejo določeni postopki, ki bi to grožnjo zmanjšali ali pa vsaj ublažili negativne posledice ob morebitni teroristični aktivnosti v navedenem procesu.
Ključne besede: terorizem, podpora države gostiteljice, ogroženost, mednarodni terorizem, teroristični napadi
Objavljeno: 03.09.2010; Ogledov: 2087; Prenosov: 235
.pdf Celotno besedilo (1,34 MB)

3.
Podpora države gostiteljice v Slovenski vojski
Urška Bregar, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: Podpora države gostiteljice je civilna in vojaška pomoč, ki jo država gostiteljica nudi tujim vojaškim silam na svojem ozemlju, bodisi da te delujejo na njenem teritoriju ali pa so le v tranzitu te države. Ministrstvo za obrambo (MORS) in znotraj njega SV je glavni koordinator vseh aktivnosti in tudi subjekt v konceptu podpore države gostiteljice, ki nosi največje breme te pomoči. Lahko se zgodi, da SV sama ne bo kos tej nalogi, kot se je že zgodilo leta 1998. Takrat se je na ozemlju naše države izvajala vaja zveze Nato. V Slovenijo je bilo sprejeto več kot pet tisoč pripadnikov tujih vojska. V takšnih primerih mora SV poleg vojaških uporabiti tudi civilne zmogljivosti. To pomeni, da država gostiteljica nudi državi pošiljateljici vse potrebne pogoje za bivanje in izvajanje načrtovanih nalog. Zagotavlja namestitev, prehrano, teren za izvajanje vaj, racionalen transport od meje do nastanitvenega območja, zdravstveno oskrbo ipd. Seveda pa vse to nastane s sporazumom obeh strani. Za dosego nastanitve večjega števila oseb tako v vojaških kot tudi v civilnih zmogljivostih pa je potrebno veliko premišljenih potez in tudi veliko logistike, zato se nam ta tema zdi primerna za diplomsko nalogo.
Ključne besede: podpora države gostiteljice, država gostiteljica, Memorandum o dogovoru, letališče Cerklje ob Krki.
Objavljeno: 21.07.2014; Ogledov: 717; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (601,84 KB)

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici