| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 50
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
Poročilni sistem v veliki finančni instituciji na področju javne uprave
Edis Imamović, 2021, magistrsko delo

Opis: V delu najprej obravnavamo poročilne sisteme s teoretičnega vidika. Na podlagi ugotovitev stanje poročilnega sistema proučimo v veliki finančni organizaciji v Sloveniji. Poročilni sistem obravnavamo iz več zornih kotov; najprej proučimo njegov pomen na uspešnost poslovanja in pokažemo vrsto elementov in procesov ki jih povezujejo. Vsi ti elementi morajo biti ustrezno povezani, da bi se uresničil obet poslovne vrednosti poročilnega sistema. V analizi poročilnega sistema nadalje razdelimo na dva nivoja, podatkovno skladišče in analitične aplikacije ter oba podrobno razdelamo po posameznih pomembnih gradnikih. Predstavimo tudi zrelostna modela, ki služita kot instrument za ocenjevanje napredka pri vzpostavitvi podatkovnega skladišča in poslovne analitike. Za študijo primera smo izbrali Finančno upravo republike Slovenja (FURS). Primer analiziramo skozi teoretični okvir, predstavljen zgoraj. Ugotavljamo, da je FURS na področju poročilnega sistema naredil mnogo dela in ima zato solidno podporo odločanja. Ugotovili pa smo tudi precej možnosti za izboljšave, tako na področju podatkovnega skladišča kot tudi pri poslovni analitiki. Skozi nadaljnje delo na poročilnem sistemu in njegovo kontinuirano izboljševanje bo FURS lahko dvigal raven poslovanja, prek izboljšanja poslovnega odločanja.
Ključne besede: poročilni sistem, poslovna analitika, podatkovno skladišče, zrelostni model
Objavljeno v DKUM: 20.10.2021; Ogledov: 357; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (3,28 MB)

2.
Razvoj sistema za spremljanje porabe protimikrobnih zdravil
Tom Bajec, 2017, magistrsko delo/naloga

Opis: Za magistrsko nalogo smo izdelali podatkovno skladišče ter avtomatski poročilni sistem. S tem smo rešili težave pri odzivnosti aplikacije in pridobivanju rezultatov, saj hranimo več milijonov zapisov. Izdelali in opisali smo ustrezen podatkovni model, podatkovno OLTP in OLAP-bazo ter ELT-proces. Napisali smo podatkovne poizvedbe in skripte v SQL-T jeziku. Izdelali smo poročila, ki temeljijo na klasifikaciji WHO ATC/DDD. V nalogi smo podrobno opisali, kaj WHO ATC/DDD klasifikacija je in kako se izračunava. Opisali smo, na kakšen način oziroma katero metodo smo uporabili pri izgradnji sistema. Podatkovno skladišče smo uporabili kot vir podatkov. Prikazali smo tudi način uporabe podatkovnega rudarjenja. Prototipni informacijski sistem, ki omogoča izračunavanje po WHO ATC/DDD klasifikaciji smo poimenovali Anbico. Uporabljali smo orodja, ki nam jih nudita programska paketa MS SQL 2012 in Visual studio 2013.
Ključne besede: podatkovno skladišče, avtomatski poročilni sistem, informacijski sistem Anbico, prototip
Objavljeno v DKUM: 27.02.2017; Ogledov: 1060; Prenosov: 104
.pdf Celotno besedilo (7,32 MB)

3.
IZGRADNJA PODATKOVNEGA SKLADIŠČA V PODJETJU INFOSYS
Matej Žlof, 2016, diplomsko delo

Opis: V današnjem času se soočamo z vedno večjim številom podatkov. Analize morajo biti narejene v najkrajšem možnem času, saj je ravno čas bistven v boju za konkurenčnost, kjer je kupec kot uporabnik vedno bolj zahteven. Če v podjetju želijo oblikovati kupčeve navade, je dobro imeti kvalitetno izdelano bazo podatkov. V diplomski nalogi smo predstavili podjetje, ki nudi programe in programsko opremo širšemu krogu podjetij, njihova ponudba pa vključuje tudi celotno podporo njihovim programom in sistemom. Naredili smo podatkovno skladišče, predstavili tehnologijo za analizo podatkov v podatkovnem skladišču in naredili nekaj primerov analiz. Podatkovna skladišča so odlična osnova za izračun ključnih kazalnikov poslovanja podjetja. Glede na podatke prodaje določenih izdelkov, lahko podjetje na podlagi dnevne in mesečne analize spremlja kupčeve navade. Predstavili smo model poslovanja, kjer lahko podjetje preko baze v katero se vnašajo podatki dobi profil kupca in njegovih nakupovalnih navad. Glede na program zvestobe (v obliki kartic zvestobe) lahko tako podjetje oblikuje profil kupca in mu ponudi izključno izdelke, ki so zanj zanimivi.
Ključne besede: Podatkovno skladišče, kupec, izgradnja, podatkovne baze, podatki
Objavljeno v DKUM: 21.09.2016; Ogledov: 1354; Prenosov: 186
.pdf Celotno besedilo (1,68 MB)

4.
PROBLEMI IN REŠITVE RAZVOJA IN POSTAVITVE VEČJIH PROGRAMSKIH SISTEMOV V PODATKOVNEM SKLADIŠČU BLAGOVNEGA POSLOVANJA
Danijel Prah, 2016, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je raziskati in prikazati potek načrtovanja, razvoja in implementacije postavitve večjih računalniških sistemov in njihovih rešitev v podatkovnem skladišču blagovnega poslovanja. V uvodu bodo predstavljeni sistemi in rešitve, ki so trenutno v uporabi ter problemi, zaradi katerih bo potrebno razmišljati o prenovi sistemov. V nadaljevanju bodo predstavljeni postopki in načrti za pripravo novih sistemov in rešitev. V zadnjem delu diplomskega dela pa je prikaz njihove postavitve in implementacije v produkcijo.
Ključne besede: podatkovno skladišče, etl, poslovno obveščanje, dinamične kocke
Objavljeno v DKUM: 08.09.2016; Ogledov: 816; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (3,08 MB)

5.
IZDELAVA ANALITIČNEGA OGRODJA ZA POSLOVNO OBVEŠČANJE PO MERI UPORABNIKA
Miroslav Malek, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavljamo orodje DecideHub in tehnologije, ki so bile uporabljene pri njegovem razvoju. Z njegovo pomočjo želimo pokazati, da lahko z združitvijo različnih tehnologij implementiramo orodje, ki lahko rešuje kompleksne korake pri gradnji podatkovne strukture za opravljanje poslovnih analiz. To so koraki, ki vključujejo korake vse od izbire vira podatkov, gradnje podatkovnega skladišča, prenosa podatkov do pretvarjanja podatkov v ustrezno obliko za prikaz v poslovnih poročilih. Na začetku smo bolj osredotočeni na teoretični del, kjer želimo predstaviti pomen in osnove poslovne inteligence ter njen razvoj skozi čas. V nadaljevanju pa s pomočjo različnih razvojnih tehnologij in programerskih vzorcev prehajamo vedno bolj na praktične primere, kjer pretvorimo principe in korake poslovne inteligence v tehnične implementacije.
Ključne besede: poslovna inteligenca, podatkovno skladišče, poslovna analiza, poročanje, .NET, SQL strežnik, WPF, programiranje.
Objavljeno v DKUM: 08.09.2016; Ogledov: 894; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (2,97 MB)

6.
UPORABA OLAP PRIPOMOČKOV PRI ODLOČANJU NA PRIMERU VEČJE BANKE
Binela Žibert, 2016, diplomsko delo

Opis: Odločanje je temelj poslovnega vsakdana in v veliki meri vpliva na uspešnost poslovnih sistemov. V diplomskem delu pojasnjujemo vedno bolj pomembno vlogo informacijske tehnologije in poslovnega obveščanja v procesu odločanja. V organizacijah s slabše razvitimi informacijskimi sistemi je analiziranje podatkov oteženo in časovno zamudno. Analize prihajajo v roke končnega prejemnika običajno prepozno in zaradi tega služijo le preverjanju poslovnih odločitev, ne pa pomoči pri samem odločanju. Učinkovit sistem poslovnega obveščanja si lahko zagotovimo z izgradnjo podatkovnih skladišč, vpeljanimi ETL procesi za čiščenje in integracijo podatkov ter z uporabo OLAP tehnologije. To so osnovni gradniki poslovnega obveščanja. Takšen sistem nam omogoča predstavitev podatkov na jasen in pregleden način, kar nas posledično pripelje do koristnih informacij, ki so podlaga za odločanje. OLAP rešitev je primerna za analize in raziskovanje velike količine podatkov, njihovih medsebojnih povezav in pregled le-teh z različnih vidikov. V zadnjem delu diplomske naloge uporabnost OLAP pripomočkov prikažemo na primeru bančnega kontrolinga.
Ključne besede: poslovno obveščanje, ETL, podatkovno skladišče, OLAP
Objavljeno v DKUM: 28.06.2016; Ogledov: 673; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (1,57 MB)

7.
Obdelava in priprava podatkovne kocke OLAP
Gregor Povhe, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo prikazuje obdelavo in pripravo podatkov, pridobljenih iz več različnih ERP sistemov, tako da so primerni za OLAP kocko. Problem takšnih podatkov iz več virov je v tem, da jih je potrebno obdelati in uvoziti v enotno podatkovno skladišče. Cilj diplomske naloge je bila izvedba OLAP kocke, ki je potrebna za analizo podatkov. Podatke iz različnih ERP sistemov smo predelali, očistili in nato uvozili v podatkovno skladišče. V različnih delih ETL procesa smo podatke obdelovali z različnimi metodami, dokler niso bili primerni za uvoz v podatkovno skladišče. Iz podatkovnega skladišča je bila nato narejena OLAP kocka. Podatki, pridobljeni iz OLAP kocke, so bili stestirani v vrtilni tabeli in primerjani z vhodnimi podatki pred obdelavo in pripravo za uvoz v podatkovno skladišče. Podatki iz OLAP kocke so bili nato primerni za nadaljne analize.
Ključne besede: OLAP kocka, ETL proces, podatkovno skladišče, priprava podatkov
Objavljeno v DKUM: 28.06.2016; Ogledov: 2246; Prenosov: 246
.pdf Celotno besedilo (1,10 MB)

8.
Testiranje sistema za poslovno obveščanje
Mojca Gros, 2016, magistrsko delo/naloga

Opis: Raziskava obravnava testiranje sistemov za poslovno obveščanje. Posebnost testiranja sistemov za poslovno obveščanje je, da poleg kakovosti programske opreme obravnava tudi kakovost podatkov. V raziskavi so predstavljene značilnosti standarda ISO/IEC/IEEE 29119, ki opisuje tehnike testiranja, primerne za različne metode razvoja programske opreme. Metoda razvoja programske opreme lahko pomembno vpliva na način in napredek testiranja sistema za poslovno obveščanje. Standard predlaga osnutke testirne dokumentacije, ki jo je možno uporabiti na celotnih projektih ali posameznih aktivnostih v procesu testiranja programske opreme. V raziskavi je razvit model testiranja sistemov za poslovno obveščanje, ki zajema predlog postavitve okolja testiranja in definicijo vlog testerjev v procesu testiranja. Predlagane so testirne procedure z definiranimi merili za posamezno proceduro. Osnutki dokumentov, ki so skladni s standardom ISO/IEC/IEEE 29119, so izdelani okviru te raziskave. Testirne procedure, merila in testirna dokumentacija so integrirani v življenjski cikel razvoja sistema. Predlagani model testiranja skrajša čas odkrivanja in odpravljanja napak v zgodnjih fazah razvoja sistema, kar poveča učinkovitost testiranja. Ocenjujemo, da smo s takim pristopom zmanjšali prenos logičnih napak v nadaljnje faze razvoja sistema za poslovno odločanje. Testerji sistema za poslovno obveščanje morajo imeti tehnične kompetence, dobro morajo poznati procese v poslovnem okolju, vsebino in pomen podatkov. Vključevanje poslovnih uporabnikov v zgodnje fazah testiranja sistema izboljša kakovosti podatkov, hkrati pa uporabniki lažje razumejo delovanje rešitve. Testiranje sistemov za poslovno odločanje, ki aktivno vključuje uporabnike, poveča njihovo zaupanje v delovanje programske opreme in v pravilnost podatkov.
Ključne besede: sistem za poslovno obveščanje, podatkovno skladišče, kakovost podatkov, testiranje programske opreme, ISO/IEC/IEEE 29119
Objavljeno v DKUM: 03.06.2016; Ogledov: 1058; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (2,15 MB)

9.
RAZVOJ POROČANJA POKALKULACIJ V PODJETJE STILLES D.O.O.
Marko Vouk, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Naloga obravnava spremembo procesa poročanja o pokalkulacijah v konkretnem podjetju Stilles, d. o. o, Sevnica, ki se pretežno ukvarja s hotelskim inženiringom. Podan je pregled primerov iz drugih industrijskih panog, ki ravno tako uporabljajo pokalkulacije za pridobitev pravih podatkov o porabi virov za projekte. Kratko je predstavljeno konkretno podjetje iz lesnopredelovalne industrije. Razvit je model procesa od ideje do zaključka projekta. Podan je kratek pregled značilnosti podatkovnih skladišč. Opisana je izboljšava procesa pokalkulacij, ki obsega postopek ETL, testiranje podatkovnega skladišča in uvedbo sprememb v podjetje. Spremenjen način izdelave pokalkulacij kaže, da je proces hitrejši, zahteva manj človeškega napora in da so pridobljeni podatki natančnejši. Glavna slabost izboljšanega procesa pa je, da kljub velikemu napredku še vedno ni možno povezati vseh MS Excelovih tabel v podatkovno skladišče.
Ključne besede: pokalkulacija, podatkovno skladišče, postopek ETL, Power Pivot
Objavljeno v DKUM: 23.12.2015; Ogledov: 1004; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (1,84 MB)

10.
Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici