| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 32
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Samodejna analiza dnevnika transakcij za identifikacijo možnosti optimizacije relacijskega podatkovnega modela
Adel Kovačevič, 2019, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga predstavlja zasnovo in implementacijo orodja Revertium, ki uporabniku pomaga pri identifikaciji možnosti optimizacije relacijskega podatkovnega modela na podlagi analize dnevnika transakcij obstoječe relacijske podatkovne baze. Raziskali smo relacijski podatkovni model in določene slabosti relacijskih podatkovnih baz ter na podlagi pridobljenega znanja definirali možnosti optimizacije le-teh. Za namen doseganja prej omenjenega smo raziskali povratni inženiring relacijskih podatkovnih baz in določene optimizacijske tehnike, kot sta indeksiranje in denormalizacija. Na podlagi ugotovljenega smo združili vso znanje v celoto – orodje Revertium, ki je rezultat magistrskega dela.
Ključne besede: relacijski podatkovni model, povratni inženiring, dnevnik transakcij, optimizacija, indeksiranje, denormalizacija
Objavljeno: 12.11.2019; Ogledov: 480; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (1,73 MB)

2.
Celovit podatkovni model za podporo trajnostnega upravljanja z mineralnimi surovinami
Katarina Hribernik, 2016, magistrsko delo/naloga

Opis: Raziskava obravnava razvoj celovitega podatkovnega modela za trajnostno upravljanje z mineralnimi surovinami. Razvit je celovit podatkovni model, ki je usklajen z evropsko direktivo INSPIRE. Model izpolnjuje potrebe ciljnih skupin uporabnikov, ki izvajajo politiko trajnostnega upravljanja z mineralnimi surovinami. Izdelani podatkovni model smo celovito preskusili. Z anketo med ključnimi uporabniki smo ugotovili, da so v splošnem zadovoljni tako s kakovostjo podatkov kot tudi z razvito programsko rešitvijo. Testiranje, ki je smiselno upoštevalo zahteve standarda ISO/IEC/IEEE 29119, je omogočilo izboljšave in odpravo detektiranih odpovedi programske podpore. Formalno preverjanje zahtev direktive INSPIRE je pokazalo, da je razvit model podatkov skladen z zahtevami. Potrjena je raziskovalna hipoteza, da je možno razviti tak podatkovni model, ki bo skladen z zahtevami direktive INSPIRE in zahtevami ciljnih skupin uporabnikov. Podatkovni model mineralnih surovin Slovenije obsega preko sto tabel in smiselno združuje vse relevantne informacije o mineralnih surovinah, kar v prihodnosti lahko učinkovito pripomore k manjši odvisnosti Slovenije od zunanjega trga.
Ključne besede: podatkovni model, trajnostno gospodarjenje, mineralne surovine, direktiva INSPIRE, testiranje modela
Objavljeno: 07.10.2016; Ogledov: 803; Prenosov: 92
.pdf Celotno besedilo (4,06 MB)

3.
Analiza informacijskega sistema za upravljanje energije iz obnovljivih virov
Igor Volf, 2016, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrski nalogi obravnavamo analizo informacijskega sistema za upravljanje energije iz obnovljivih virov. V elektroenergetskem sistemu vgradnja obnovljivih virov povzroča negativne vplive zaradi fizikalnih lastnosti komponent ter popolnoma stohastične proizvodnje električne energije. Analizirali smo osnovne zakonitosti tradicionalnega elektrodistribucijskega omrežja in obnovljivie vire s poudarkom na sončnih ter vetrnih elektrarnah, napredno merilno infrastrukturo in virtualno elektrarno, ki sta že uveljavljena ter ključna gradnika pametnih omrežij in veljavno zakonodajo s področja obnovljivih virov električne energije. Raziskali smo vpliv vgradnje baterijskih hranilnikov, ker bodo v prihodnosti nujen element in pogoj za zanesljivo delovanje elektrodistribucijskega omrežja pri nadaljnem vključevanju obnovljivih virov električne enrgije, obstoječo standardizacijo s področja vodenja elektroenergetskih omrežij, standardizirano informacijsko povezovanje naprednih naprav, vodenje razpršene proizvodnje in področje informacijske varnosti. Na polagi analiz in raziskav smo izdelali model distribucijskega omrežja z obnovljivimi viri električne energije v skladu s IEC 61970 IN IEC 61968 - CIM standardom. V obstoječi model smo na novo definirali razred sončne elektrarne in baterijskega hranilnika. Komisiji za standardizacijo pametnih omrežij v okviru IEC - TC 57 bomo predlagali dopolnitev CIM modela z novima razredoma. Predlagamo tudi dodatne tehnične zahteve za povezjivost obnovljivih virov električne energije v obstoječe distribucijske centre vodenja. Za standardizirano komunikacijsko povezljivost predlagamo standard družine IEC 61850, ki predpisuje komunikacijske povezave za razpršeno proizvodnjo in otočna omrežja. Predlog bo predlagan za sprembo Sistemskih obratovanlih navodil distribucijskega omrežja. Predlog celovite rešitve bo omogočal centrom vodenja osveženo stanje omrežja s terena in stalen nadzor nad obnovljivimi viri z možnostjo upravljanja. S celovito rešitvijo bo mogoče izboljšati razmere v elektroenergetskem sistemu in s tem zanesljivost oskrbe končnim uporabnikom distribucijskega omrežja.
Ključne besede: Obnovljivi viri električne energije, Informacijski sistem, Hranilnik električne energije, Podatkovni model distribucijskega omrežja
Objavljeno: 07.10.2016; Ogledov: 818; Prenosov: 110
.pdf Celotno besedilo (7,10 MB)

4.
VODENJE JAVNIH NAROČIL
Karmen Debevec, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Vodenje naročil postaja v sodobnem načinu vodenja podjetja vse pomembnejši del poslovanja, saj je eden ključnih elementov v procesu zniževanja stroškov. Ker je v sodobnem poslovanju ročno evidentiranje naročil preveč zamudno, smo se odločili, da v diplomskem delu predstavimo razvoj programske rešitve za vodenje procesa od izdaje naročilnice prek dobavnice, njene kontrole in vse do preverjanja računa. V uvodnem delu so v nalogi predstavljene uporabljene metode, tehnike in orodja, kot je MS Access 2010, saj ga stroka priporoča za manjša podjetja ter obvladovanje manjših in srednje velikih podatkovnih baz. Poleg tega je Microsoft Access že nameščen na računalnikih kot sestavni del Microsoft Officea. Glavni del naloge opisuje zasnovo, razvoj in vsebino aplikacije ter izvedbo rešitve, s katero smo skrajšali čas obdelave podatkov od izvora do končnih poročil ter zmanjšali število napak, ki so pogosti spremljevalec ročne obdelave podatkov. V zaključku analiziramo rezultate, ki so kmalu pokazali pozitivne učinke predvsem v točnosti podatkov in zadovoljstvu uporabnikov.
Ključne besede: naročila v javnih zavodih, Access 2010, informacijski sistem, podatkovni model, entiteta.
Objavljeno: 05.10.2016; Ogledov: 680; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (1,36 MB)

5.
Razvoj prototipne rešitve za upravljanje sprememb v informacijski infrastrukturi
Rade Sekulić, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo opisuje in predstavlja razvoj prototipne rešitve za planiranje in evidentiranje sprememb v informacijski infrastrukturi. Navedena so orodja in tehnologije Oracle APEX, Oracle Database, SQL in PL/SQL jeziki ter Oracle SQL Developer Data Modeler, ki smo jih uporabili pri izdelavi spletne aplikacije. Osnova rešitve je ustrezno zgrajen podatkovni model. Diplomska naloga je razdeljena na 4 poglavja: uvod, predstavitev uporabljenih orodij in tehnologij, razvoj prototipne rešitve in zaključek. V uvodnem delu opredelimo problemsko stanje, namen in cilje rešitve. Podamo predpostavke in omejitve, ki smo jih določili in predvideli, ter metode dela, ki smo jih uporabili za izdelavo prototipne rešitve. Pri predstavitvi uporabljenih orodij in tehnologij podamo kratek teoretični pregled namena in uporabe posamezne tehnologije. Izgradnjo podatkovnega modela, razvoj in opis aplikacije podajamo v poglavju izdelava prototipne rešitve. Na koncu sledi zaključek s podanimi sklepnimi ugotovitvami.
Ključne besede: Informacijska infrastruktura, Oracle APEX, Podatkovni model, Spletna aplikacija, Prototipna rešitev
Objavljeno: 05.10.2016; Ogledov: 855; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (3,76 MB)

6.
RAZVOJ SPLETNE REŠITVE ZA UPRAVLJANJE INCIDENTOV
Gorazd Koselj, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomska naloga predstavlja razvoj rešitve in izdelavo spletne aplikacije za elektronsko prijavo in evidenco incidentov v delovanju strojne in programske opreme pri strankah, s katerimi ima podjetje sklenjene vzdrževalne pogodbe. Z aplikacijo bodo sledili incidentu od prijave do rešitve oziroma odprave težave. V prvem delu je predstavljeno podjetje, problem, ki ga rešujemo, in cilji naloge. Nato so predstavljena programska orodja za izvedbo rešitve. Sledi predstavitev teoretičnih osnov, na podlagi katerih je bila izdelana rešitev. Osrednji del diplomske naloge pa predstavlja podatkovni model, tok informacij oziroma procese, opis izdelave vnosnih obrazcev in preglednih mask. V zaključku pa je opisana ocena učinkov in možnosti nadaljnjega razvoja aplikacije.
Ključne besede: incident, APEX, podatkovni model, uporabniški vmesnik
Objavljeno: 05.10.2016; Ogledov: 728; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (1,88 MB)

7.
Analiza in primerjava programskih ogrodij za delo s podatkovnim modelom
Boris Rat, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo preverili in opisali orodja za generiranje izvorne kode iz podatkovnega modela relacijske baze. Rešitev smo implementirali z vsemi navedeneimi orodji ter primerjali čas in postopek implementacije. Razvoj rešitve je temeljil na obstoječem podatkovnem modelu in prirejanju implementacije ogrodja našim zahtevam. Na podlagi rezultatov časovnih meritev, statistike podatkovne baze in podatkovnega nivoja dostopa smo naredili analizo orodij. Podali smo smernice za odločitev izbora orodja glede na obstoječo rešitev relacijske baze.
Ključne besede: Generator kode, podatkovni model, preslikava
Objavljeno: 22.09.2016; Ogledov: 658; Prenosov: 69
.pdf Celotno besedilo (1,58 MB)

8.
PROTOTIPNA REŠITEV ZA SPREMLJANJE RAZVOJA OTROK V VZGOJNO-IZOBRAŽEVALNEM ZAVODU
Jože Rozman, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi smo razvili prototipno rešitev elektronskega spremljanja napredka učencev v vzgojno-izobraževalnem zavodu. Prikazali smo možnost vodenja dokumentacije z uporabo informacijske tehnologije. Zgradili smo relacijski podatkovni model, ki je osnova za podatkovne tabele, v katerih so sistematično razvrščeni podatki. Programska rešitev je izdelana v okolju Microsoft Access 2016. Razvita rešitev je namenjena demonstraciji brezpapirnega poslovanja. Za nadaljnji razvoj prototipa smo predlagali postopek prenosa rešitve v spletno okolje s strežniškim delom in odjemalcem.
Ključne besede: baza podatkov, informacijski sistem, podatkovni model, poslovni proces
Objavljeno: 08.07.2016; Ogledov: 980; Prenosov: 104
.pdf Celotno besedilo (1,60 MB)

9.
PROGRAMSKA REŠITEV ZA SLEDENJE MATERIALA
Stojan Erker, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Programsko rešitev za sledenje materiala smo razvili zaradi funkcionalne neustreznosti obstoječih aplikacij. Uvedli smo jo v proces izdelave aluminijastih folij in s tem informacijsko podprli operacije od prevzema materiala do pakiranja. Razvoj smo začeli s skrbno izbiro članov razvojne skupine in po sestavi takoj začeli intervjuvati uporabnike. Na ta način smo podrobno spoznali delovni proces in se seznanili z njihovimi željami in pričakovanji. Na osnovi zbranih informacij smo določili glavne usmeritve in omejitve ter izdelali osnovne analitske opise. Istočasno smo gradili tudi podatkovni model. Za izmenjavo podatkov s stroji smo izdelali spletne storitve (web servise), za zapisovanje podatkov v podatkovno bazo pa smo izdelali shranjene procedure. Poslovno logiko in spletne strani smo izdelali z razvojnim orodjem IBM EGL, ki temelji na programskem jeziku Java. Programsko rešitev smo gradili po etapah in delovanje vsake verzije preverili v testnem okolju. Po uspešnem testiranju smo verzijo namestili na produkcijski aplikativni in bazni strežnik, kjer je na razpolago vsem uporabnikom z ustrezno avtorizacijo.
Ključne besede: • informacijski sistem, • metodologija, • entiteta, • podatkovni model, • transportna enota.
Objavljeno: 04.07.2016; Ogledov: 585; Prenosov: 45
.pdf Celotno besedilo (2,15 MB)

10.
PODATKOVNI MODEL ZA MANJŠE TEHNOLOŠKO PODJETJE
Miha Klarič, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Danes v vsakem podjetju potrebujemo ustrezne podatkovne modele, ki olajšajo delo zaposlenim in pripomorejo k urejenemu sistemu delovanja. Podatkovni modeli morajo biti prilagojeni podjetju in panogi, s katero se ukvarjajo. Težko si predstavljamo podjetje, ki nima ustreznega podatkovnega modela, a posluje učinkovito ter uspešno. V diplomski nalogi je prikazan obstoječ podatkovni model, ki sem ga prilagodil potrebam zaposlenih za učinkovitejše delovanje. V obstoječem podatkovnem modelu sem s pomočjo zaposlenih našel pomanjkljivosti, ki zavirajo delovanje. Enotno upravljanje, enako razumevanje in skupno lastništvo podatkov, natančnost in učinkovitost so temelji novega podatkovnega modela, ki smo ga oblikovali. Nov model je pripravljen na podlagi izkušenj, ki smo jih pridobili z delom v podjetju MOBIK d.o.o.
Ključne besede: baze podatkov, podatkovni model, telekomunikacija, učinkovitost
Objavljeno: 25.08.2015; Ogledov: 668; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (964,04 KB)

Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici